Kotimaa

MV-oi­keu­den­käyn­nis­sä kuultiin Ylen toimittajaa – Aro kuvaili saamiaan viestejä ja purskahti itkuun kysyttäessä vaikutuksista

Ilja Janitskin (keskellä) on kiistänyt kaikki häntä vastaan esitetyt syytteet. Häntä on tarkoitus kuulla iltapäivällä.
Kotimaa 14.6.2018 12:38
Rebekka Härkönen

Salia ei ollut vaihdettu isompaan lukuisista pyynnöistä huolimatta. Rynniminen muuttui painiotteluksi, jota vartijat rauhoittelivat.

Helsingin käräjäoikeus aloitti keskiviikon MV-sivustoa koskevan oikeuskäsittelyn juttuvyyhdin merkittävimmän asianomistajan Jessikka Aron kuulemisella. Käsittely alkoi yleisöltä suljetuin ovin eli salaisena.

Aamu alkoi keskiviikon tapaan lähes tunnin odotuksella oikeussalin ulkopuolella. Media ja muu yleisö tungeksivat ahtaalla käytävällä vartijoiden ja poliisin seuratessa tilannetta.

Kun ovet vihdoin avattiin, saliin rynniminen muuttui painiotteluksi ja vartijat joutuivat rauhoittelemaan tilannetta. Sali oli edelleen sama kuin keskiviikkona, sisälle mahtui vain 12 yleisön edustajaa seuraamaan käsittelyä.

Asianomistaja Aron kuulustelun aloitti hänen asianajajansa Martina Kronström. Kuulemisessa Kronström kävi yksityiskohtaisesti läpi MV-sivustolla ja Johan Bäckmanin kirjoituksissa esitettyjä väitteitä.

Aro kiisti kirjoitusten ja julkaisujen väitteitä kuin liukuhihnalla. Hän ei ole plagioinut Ylen uutisjutuissa julkaistuja tietoa, hän ei ole minkään vieraan vallan agentti, häneen ei ole vaikutettu esimerkiksi ulkomailta, hänen juttunsa eivät ole valheita, hän ei ole kirjoittanut juttujaan huumeiden alaisena, eikä hänellä ole diagnosoitu vainoharhaisuutta tai psykoosia.

– Kestän kritiikkiä ja haluan kehittää jatkuvasti toimintaani tullakseni paremmaksi toimittajaksi, Aro kuvaili oikeudelle.

Aro kuvaili, että valitettavasti MV ja muu vihakirjoittelu saivat jopa suomalaiset toimittajat epäilemään hänen toimintaansa ammatillisesti. Lisäksi jatkuva vihakirjoittelu sai yleisön kuvittelemaan, että solvaaminen ja uhkaaminen on normaalia, sallittua kritiikkiä toimittajalle.

– ”Haista vittu, vitun huora” ja ”ammu itsesi”, eivät ole kritiikkiä, jonkalaista kenenkään, ei edes julkisuuden henkilöiden, pitäisi sietää, Aro totesi.

Vihakampanja alkoi trollitehdasjutuista

Vainotun toimittajan käsityksen mukaan vihakampanja alkoi hänen Venäjän trollitehtaisiin liittyvistä uutissarjastaan.

Aron mukaan hänen vanhan huumetuomionsa oli tilannut oikeudesta Venäjä-yhteyksistään tunnettu dosentti Johan Bäckman. Aron käsityksen mukaan Bäckman oli se myös henkilö, joka agitoi MV:n Ilja Janitskinin mukaan lokakampanjaan.

MV-oikeudenkäynnin toinen päivä alkoi asianomistaja Jessikka Aron kuulemisella. Lounaan jälkeen tuomioistuimen on tarkoitus kuulla jutussa syytettyjä Ilja Janitskinia (istumassa edellä oik.) ja Johan Bäckmania (takana vas.), jotka molemmat ovat kiistäneet kaikki rikokset. KUVA: Silja Viitala

Kun Aron asianajaja Martina Kronström kysyi toimittajalta, miten tämä vaikutti hänen elämäänsä, Aro purskahti itkuun. Hän kuvaili järkyttäviä viestejä, joita sai tuntemattomilta henkilöiltä kirjoittelun seurauksena.

Toimittaja kertoi ottaneensa lukuisia kertoja yhteyttä Bäckmaniin ja pyytäneensä tätä lopettamaan. Aron mukaan tästä seurasi, että Bäckman pyrki vaikuttamaan hänen kirjoituksiinsa muun muassa imartelulla ja tapaamispyynnöillä. Kun Aro ei Bäckmanin toiveisiin taipunut, tämä jatkoi Aron mustamaalaamista muun muassa kirjoitusten ja videojulkaisujen kautta.

Uusia syytteitä luetaan maanantaina

Toimittaja Aron kuuleminen jatkuu edelleen Helsingin käräjäoikeudessa. Lännen Media seuraa oikeudenkäyntiä salissa.

Keskiviikon tapaan iso joukko yleisöä kuten perinteisen median edustajia jäi jälleen salin ulkopuolelle.

Useat tiedotusvälineet vetosivat keskiviikkona Helsingin käräjäoikeuteen, jotta jutun käsittely siirrettäisiin suurempaan saliin. Lännen Median tietojen mukaan tätä oli ehdotettu oikeuden puheenjohtajalle myös käräjäoikeuden sisällä keskiviikkona esimerkiksi jutun käsittelyn lounastauolla.

Oikeuden puheenjohtaja Mitja Korjakoff ei lukuisista pyynnöistä huolimatta ollut suostunut vaihtamaan salia suurempaan tai antanut järjestää videoseurantamahdollisuutta yleisölle johonkin toiseen tilaan oikeustalolla. Videon välityksellä tapahtuva reaaliaikainen seurantamahdollisuus yleisölle on järjestetty lukuisissa oikeudenkäynneissä aiemmin, kun tuomioistuimen tiedossa on ollut aiheen valtava yhteiskunnallinen kiinnostus.

Torstain käsittelyssä ei luettu uusia syytteitä. Käsittely jatkuu keskiviikkona luettujen törkeiden kunnianloukkauksen ja vainoamisen osalta.

Juttuvyyhtiin liittyviä uusia syytteitä luetaan oikeuden suunnitelmien mukaan seuraavaksi maanantaina. Maanantaina on tarkoitus jatkaa myös keskiviikkona luettujen kansanryhmää vastaan kiihottamista koskevien syytteiden käsittelyä.

Mikäli oikeus pysyy aikataulussaan, lounastauon jälkeen jatkuu edelleen asianomistaja Aron kuuleminen. Lisäksi tuomioistuimen on tarkoitus kuulla jutussa syytettyjä Ilja Janitskinia ja Johan Bäckmania, jotka molemmat ovat kiistäneet kaikki rikokset.

Ensi viikolla vuorossa on esimerkiksi tekijänoikeusrikoksia koskevien syytteiden käsittelyä. Yksi asianomistajista on Lännen Median osakaslehti Kaleva.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tasapuolisuuden vuoksi voitaisiin avata niitä Aron "trollikaivannaisia". Emmehän me Kalevan lukijat erikoisesti ole lukeneet, tai edes kuulleet Aron uutisointia. Mistä siis on kysymys. Nyt on paljastunut Kalevan olevan mukana MV,n kuvioissa, joten Kalevalla lienee sisäpiirin tietoa Aron artikkeleista. "Puolueeton, porvarillinen" voisi avautua hieman. Kuulun Artton kriittiseen koulukuntaan medioitten suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko huumausainerikoksesta tuomitun oikea työpaikka ylessä? Kun tässä taannoin jo pelkkä olutpullon esittäminen televisiolähetyksessä johti välittömästi irtisanomiseen.
Jos nyt ei ole irtisanottu huumausainerikoksesta tuomittua, niin kertooko se ylen kannattavan huumeiden käyttöä?

Mielenkiintoisia tapauksia löytyy myös valtion virastojen suojatyöpaikoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä on kyllä tulossa sellainen farssi että alta pois. Tuo kuulosti enemmän Kauniit ja rohkeat episodilta kuin vakavasti otettavalta oikeudelta. Tässä ei nyt ole kaikki hyvin ja se on tuo, että syytteessä istuu toimittaja joka on voimakkaasti eri mieltä eliitin kanssa. Hyvin arveluttavaa touhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittaja Aro on toiminnaltaan isänmaallinen, trollien isänmaa on Putinin Venäjä. Ei ole vaikea päättää, kummalla puolen olen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi isompi sali ei ole käytössä, kun kyseessä kuitenkin on suomen ensimmäinen tämänlaatuinen oikeudenkäynti, jonka uutisarvo on erittäin suuri ? Eikä tällaiset tapaukset ole kovin yleisiä missään päin maailmaa.

Halutaanko mediaa tai asiasta muuten kiinnostuneita tahallisesti estää tulemasta seuraamaan julkista oikeudenkäyntiä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä on perusteellista uutisointia tästä oikeudenkäynnistä. Olisipa samanlaista kaikissa muissakin ihmisiä kiinnostavissa rikoksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitatko esim. julkkisten töppäilyihin liittyviä oikeudenkäyntejä? Niissähän annetaan kansalaisten toimesta jo tuomiokin heti kättelyssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuomari on niin nyhverö, ettei uskalla pyytää tai vaatia suurempaa salia.

Niin perinteistä suomimenoa, että en jaksa enää edes hävetä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeutta käydään huoneessa jonne mahtuu huikeat 12 ihmistä seuraamaan tapahtumaa, ja kieltäydytään kategorisesti kaikista mahdollisuuksista tilanteen parantamiseen. Tarkoitushakuisuus paistaa läpi. Ei tämä ole oikeutta vaan ajojahtia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha koettaa sieltä venäjän trollitehtaalla kieltää suomalaisen oikeuslaitoksen legimiteettiä. Suomalaiset ovat fiksua ja koulutettua kansaa, höpö propaganda ei uppoa heihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihapuhetta tuokin eli mitätöidään toinen väittämällä kirjoitusta vieraan maan trollaukseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uteliaisuuttaan ihmiset menossa?? Vai onko muuta motiivia jos eivät liity juttuun?? Torillako pitäisi tapahtus??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Kyseessähän pitäs olla juurikin sanavapausoikeudenkäynti...kaikki tämmönen salailu sataa vain Janitskinin laariin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fiksu tuomari, joka ymmärtää erinomaisesti, että laajemmalle yleisölle avoin oikeusistunto ei tätä nimenomaista tapausta ja sen asianosaisia edesauttaisi minkään vertaa. Päin vastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image