Kotimaa

MV-jutun oi­keu­den­käyn­ti hovissa alkoi – Kä­rä­jä­oi­keu­des­sa jutusta tuomitut Ilja Janitskin ja Johan Bäckman eivät saapuneet käsittelyyn

MV-verkkojulkaisun perustaja Ilja Janitskinia ei Helsingin hovioikeudessa maanantaina näkynyt sen enempää, kuin jutusta käräjäoikeudessa tuomion saanutta Johan Bäckmaniakaan.
Kotimaa 14.10.2019 10:35
Petteri Lindholm

MV-valeuutisjulkaisun perustaja Ilja Janitskin vaatii hänelle käräjäoikeudessa määrättyjen vahingonkorvausten alentamista siinäkin tapauksessa, että hovioikeus katsoo hänen syyllistyneen väitettyihin rikoksiin.

Helsingin hovioikeus aloitti MV-julkaisuun kytkeytyvien syytteiden käsittelyn maanantaiaamuna. 

Syytteisiin vastaavat MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin, "kohudosenttina" tunnettu Johan Bäckman ja kolmas, MV-julkaisun taustalla Janitskinin jälkeen toiminut 55-vuotias nainen.

Bäckman ja Janitskin eivät kumpikaan saapuneet paikalle hovioikeuteen maanantaina.

Janitskin on haastettu oikeuden kuultavaksi sakon uhalla yhtenä istuntopäivänä. Hänen asianajajansa ei kommentoinut, aikooko Janitskin saapua muutoin paikalle oikeuteen.

Bäckmanilla ei ole velvollisuutta olla läsnä oikeudessa minään käsittelypäivänä.

Janitskin kiistää vastuuasemansa MV:ssä

Pääsyytetty Janitskin on valittanut hovioikeuteen 14:stä eli kaikista muista paitsi kahdesta käräjätuomion tuoneesta syytekohdasta.

Ainoat tuomion kohdat, joista Janitskin ei valittanut, ovat kaksi salassapitorikosta. Niistä Janitskin tuomittiin, koska hän julkaisi salatuksi määrättyjä dokumentteja.

Hovioikeuteen toimitetussa valituksessa Janitskinin puolustus sanoo, ettei Janitskin ole ollut missään vaiheessa MV-julkaisuista vastuullinen henkilö kuten käräjäoikeus katsoi tuomiossaan.

Syytteiden hylkäämisen lisäksi Janitskin vaatii valituksessaan, että asianomaisille maksettavia korvauksia on alennettava riippumatta siitä, katsooko hovioikeus Janitskinin syylliseksi rikoksiin.

Helsingin hovioikeudessa MV-jutun käsittelyn alkamista oli seuraamassa runsaasti mediaa.

Rangaistusta tulee Janitskinin valituksen mukaan lyhentää ja rangaistusta alentavana seikkana huomioida myös hänen terveydentilansa.

Janitskin vahvisti elokuussa Iltalehdelle olevansa syöpähoidoissa.

Syyttäjän vastauksen mukaan käräjätuomiossa on perustelu huolellisesti, että Janitskin on ollut määräävässä asemassa MV-julkaisusta.

Se käy vastauksen mukaan ilmi esimerkiksi kolmannen syytetyn eli MV:n taustalla toimineen 55-vuotiaan naisen kertomuksista ja MV-julkaisun teksteistä, joissa Janitskinia nimitetään päätoimittajaksi.

Bäckmanin valitus salainen

Itä-Ukrainan kapinallis- sekä Venäjä-yhteyksistään tunnettu Bäckman sai vuoden ehdollisen tuomion Ylen toimittaja Jessikka Aron vainoamisesta, törkeästä kunnianloukkauksesta sekä yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen.

Kolmannen syytetyn, MV-julkaisun taustalla Janitskinin jälkeen vaikuttaneen 55-vuotiaan naisen käräjätuomio tuli törkeästä kunnialoukkauksesta, tekijäoikeusrikoksesta ja kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Johan Bäckmanin valitus oli salattu ennen oikeudenkäynnin alkua eli sen sisällöstä ei toistaiseksi ole tietoa.

Käräjäoikeus: "Teot ovat olleet erittäin vahingollisia"

Asiantuntijat ovat pitäneet käräjätuomiota merkittävänä, koska se luo oikeuskäytäntöä verkkokirjoittelua koskeviin rikoksiin ja häirinnän "joukkoistamiseen".

Käräjäoikeus katsoi, että Janitskin ja Bäckman saivat huomattavan joukon ihmisiä hyökkäämään asianomaisia kohtaan.

"Teot ovat olleet erittäin vahingollisia", käräjäoikeus totesi.

Motiivina on ollut oikeuden arvion mukaan kohteiden "maineen tuhoaminen".

Valemedia "MV-lehdessä" julkaistiin käräjäoikeuden mukaan lukuisia rasistisia sekä asianomaisia loukanneita tekstejä, jotka pitivät sisällään "valheellista tietoa, halventavia vihjauksia sekä henkilöiden yksityiselämään liittyviä arkaluonteisia asioita".

Sananvapauden kannalta kirjoituksissa ei ollut oikeuden mukaan esimerkiksi julkista intressiä tai muuta hyväksyttyä perustetta.

Janitskinia vastaan nostettiin kesällä kolme uutta syytettä

Oikeus on varannut tapauksen käsittelyyn tulevien kolmen viikon aikana kahdeksan varsinaista istuntopäivää ja kaksi varapäivää.

Kesällä Janitskinia vastaan nostettiin kolme uutta syytettä törkeästä yksityiselämää koskevan tiedon levittämisestä, kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja tekijänoikeusrikoksesta. Myös toinen MV-julkaisuun kirjoittanut henkilö on syytteessä.

Yksi oikeuskäsittelyn asianomistajista on Kaleva365 Oy, joka julkaisee sanomalehti Kalevaa. Kaleva on Lännen Median osakaslehti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image