Kotimaa

MV-julkaisun Ilja Janitskinin ja "ko­hu­do­sent­ti" Johan Bäckmanin ho­vioi­keus­kä­sit­te­ly alkaa tänään – Janitskinia vastaan nostettiin myös kolme uutta syytettä

Johan Bäckman (ensimmäinen vasemmalta) tuomittiin käräjäoikeudessa viime vuonna vainoamisesta, törkeästä kunnianloukkauksesta ja yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen. Ilja Janitskin (toinen oikealta) tuomittiin yhteensä 16 rikoksesta. KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 14.10.2019 7:00 | Päivitetty 14.10.2019 9:11
Petteri Lindholm

Janitskinin valituksessa pyritään osoittamaan, ettei hän ollut määräävässä asemassa perustamassaan MV-julkaisussa. Syyttäjän mukaan käräjäoikeus osoitti määräävän aseman huolellisesti.

Helsingin hovioikeus alkaa tänään käsitellä Ilja JanitskininJohan Bäckmanin ja kolmannen, MV-julkaisuun kytkeytyvillä käräjillä vuosi sitten tuomitun henkilön syytteitä.

MV-julkaisun perustaja, käräjäoikeudessa pääsyytettynä ollut Janitskin tuomittiin vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen muun muassa törkeistä kunnianloukkauksista, kiihottamisista kansanryhmää vastaan sekä tekijänoikeusrikoksista.

Yhteensä Janitskinin katsottiin syyllistyneen 16 rikokseen.

Itä-Ukrainan kapinallis- sekä Venäjä-yhteyksistään tunnettu Bäckman sai vuoden ehdollisen tuomion Ylen toimittaja Jessikka Aron vainoamisesta, törkeästä kunnianloukkauksesta sekä yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen.

Kolmannen syytetyn, MV-julkaisun taustalla Janitskinin jälkeen vaikuttaneen 55-vuotiaan naisen käräjätuomio tuli törkeästä kunnialoukkauksesta, tekijäoikeusrikoksesta ja kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Oliko Janitskin määräävässä asemassa MV-julkaisussa?

Pääsyytetty Janitskin on valittanut hovioikeuteen 14:stä eli kaikista muista paitsi kahdesta käräjätuomion tuoneesta syytekohdasta.

Hovioikeuteen toimitetussa valituksessa Janitskinin puolustus sanoo, ettei Janitskin ole ollut missään vaiheessa MV-julkaisuista vastuullinen henkilö kuten käräjäoikeus katsoi tuomiossaan.

Syytteiden hylkäämisen lisäksi valituksessa vaaditaan, että asianomaisille maksettavia korvauksia on alennettava riippumatta siitä, katsooko hovioikeus Janitskinin syylliseksi rikoksiin.

Rangaistusta tulee Janitskinin valituksen mukaan lyhentää ja rangaistusta alentavana seikkana huomioida myös hänen terveydentilansa.

Janitskin vahvisti elokuussa Iltalehdelle olevansa syöpähoidoissa.

Syyttäjän vastauksen mukaan käräjätuomiossa on perustelu huolellisesti, että Janitskin on ollut määräävässä asemassa MV-julkaisusta.

Se käy vastauksen mukaan ilmi esimerkiksi kolmannen syytetyn eli MV:n taustalla toimineen 55-vuotiaan naisen kertomuksista ja MV-julkaisun teksteistä, joissa Janitskinia nimitetään päätoimittajaksi.

Johan Bäckmanin valitus on tällä hetkellä salassa pidettävä eli sen sisällöstä ei saa tietoa.

Käräjäoikeus: "Teot ovat olleet erittäin vahingollisia"

Asiantuntijat ovat pitäneet käräjätuomiota merkittävänä, koska se luo oikeuskäytäntöä verkkokirjoittelua koskeviin rikoksiin ja häirinnän "joukkoistamiseen".

Käräjäoikeus katsoi, että Janitskin ja Bäckman saivat huomattavan joukon ihmisiä hyökkäämään asianomaisia kohtaan.

"Teot ovat olleet erittäin vahingollisia", käräjäoikeus totesi.

Motiivina on ollut oikeuden arvion mukaan kohteiden "maineen tuhoaminen".

Valemedia "MV-lehdessä" julkaistiin käräjäoikeuden mukaan lukuisia rasistisia sekä asianomaisia loukanneita tekstejä, jotka pitivät sisällään "valheellista tietoa, halventavia vihjauksia sekä henkilöiden yksityiselämään liittyviä arkaluonteisia asioita".

Sananvapauden kannalta kirjoituksissa ei ollut oikeuden mukaan esimerkiksi julkista intressiä tai muuta hyväksyttyä perustetta.

Janitskinia vastaan nostettiin kesällä kolme uutta syytettä

Oikeus on varannut tapauksen käsittelyyn tulevien kolmen viikon aikana kahdeksan varsinaista istuntopäivää ja kaksi varapäivää.

Janitskin on haastettu oikeuden kuultavaksi sakon uhalla yhtenä istuntopäivänä. Hänen asianajajansa ei kommentoi, saapuuko Janitskin muutoin paikalle oikeuteen.

Kesällä Janitskinia vastaan nostettiin kolme uutta syytettä törkeästä yksityiselämää koskevan tiedon levittämisestä, kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja tekijänoikeusrikoksesta. Myös toinen MV-julkaisuun kirjoittanut henkilö on syytteessä.

Yksi oikeuskäsittelyn asianomistajista on Kaleva365 Oy, joka julkaisee sanomalehti Kalevaa. Kaleva on lisäksi Lännen Median osakaslehti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image