Kotimaa

Muovin kier­rät­tä­mi­nen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pak­kaus­mer­kin­tä ja kokeile ry­pis­tys­tes­tiä

Jos roska on pakkaus ja se on muovia, sen voi yleensä laittaa muovinkeräykseen.
Kotimaa 23.8.2019 6:13
Sonja Haapala

Jos roska on pakkaus ja se on muovia, sen voi yleensä laittaa muovinkeräykseen. Kannattaa kuitenkin tarkastaa, millainen merkintä paketissa on ja onko muovin seassa mahdollisesti metallia.

Muovin kierrättäminen ei ole rakettitiedettä, mutta erilaiset merkinnät muovipakkauksissa hämmentävät ihmisiä. Suomessa kierrätykseen kerätään vain muovipakkaukset. Muu muovijäte kuuluu sekajätteeseen. Joskus on kuitenkin vaikea vetää raja siihen, mikä on muovipakkaus ja mikä ei.

Suomen Pakkauskierrätys Rinki ry:n viestintäpäällikkö Jaana Lindman, mitä muovipakkauksia voi toimittaa keräykseen?

– Keräykseen voi palauttaa tyhjinä, puhtaina ja kuivina kotitalouksien muovipakkaukset, jotka ovat alun perin olleet jonkun tuotteen pakkauksia. Muovipakkauksia käytetään yleisesti elintarvikkeiden, tekstiilien, elektroniikan ja kemiallisten tuotteiden myynnissä, mutta muitakin pakattavia tuotteita löytyy. Pakkauksia ovat myös kauppakassit ja myyntipaikalla käytetyt pakkaukset, kuten esimerkiksi mukaan myydyn sämpylän ympärillä ollut muovikääre.

Mitkä muovipakkaukset ovat sellaisia, joista kierrättäjät ovat usein epävarmoja?

– Esimerkiksi sipsi-, koiranruoka- tai kahvipussit saattavat olla valmistettu muovista ja metallista. Usein kahvi- ja sipsipussit lajitellaan muovipakkausten keräykseen. Jos olet epävarma materiaalista, kokeile rypistystestiä: jos pakkaus ei palaudu alkuperäiseen muotoonsa rypistyksen jälkeen, siinä on todennäköisesti eniten metallia, jolloin se lajitellaan metallikeräykseen. Jos se palautuu, pakkaus on suurimmaksi osaksi muovia, jolloin pakkaus kuuluu muovipakkauskeräykseen.

KUVA: Marjut Äijälä

– Styroksia eli virallisemmin EPS-muovista valmistetun pakkauksen saa laittaa muovipakkausten keräykseen. Rakentamisessa käytettyjä styrox-levyjä ei kuitenkaan saa laittaa.

– Kasvien muoviset suojaruukut, esimerkiksi taimiruukut, ovat pakkauksia, joten ne voi palauttaa muovipakkauskeräykseen. Tavalliset kukkaruukut, joissa kasvi on pidempään kuin esimerkiksi kuljetuksen ajan tai amppelikukkaruukut eivät kuulu muovipakkausten keräykseen.

Epäselvyyttä aiheuttavat usein muovin merkinnät. Millaisella merkinnällä oleva pakkaus on tai ei ole kierrätettävissä?

– Tärkeintä on, että tietää kyseessä olevan pakkaus ja että se on muovia. Silloin se voi palauttaa keräykseen.

– Poikkeuksena tästä on PVC-muovi, joka merkitään numerolla 3. PVC-muovia käytetään pakkauksissa vähän. Sitä ei yleensä käytetä elintarvikepakkauksissa, mutta maahantuotujen työkalujen ja lelujen pakkauksissa sitä voi joskus nähdä.

KUVA: Marjut Äijälä

– Muovipakkauksissa on usein materiaalimerkintä (merkit 1-7), jossa on kirjain- ja numeroyhdistelmä kolmion sisällä. Voit laittaa muovipakkauksen keräyssäiliöön, vaikka materiaalimerkkiä ei löydy pakkauksesta. Materiaalimerkinnät eivät ole pakollisia pakkauksissa.

Mihin nämä muovipakkausten keräykseen kelpaamattomat pakkaukset tai tuotteet tulee laittaa?

– Ne voi laittaa sekajätteeseen ja isommat tuotteet toimittaa kunnan ohjeistamaan paikkaan.

Miksi muovipakkaukset kannattaa lajitella?

– Lajittelu ei ole turhaa. On hyvin tärkeää, että jäte saadaan hyödynnettyä mahdollisimman tarkasti. Yhdessä teemme enemmän: mitä useampi lajittelee jätteet oikein, sitä enemmän saamme hyvää materiaalia talteen. Kierrättäminen vähentää uuden raaka-aineen käyttöä. Se myös minimoi materiaalihukkaa ja jätteen syntymistä sekä säästää energiaa ja luonnonvaroja.

Ovatko Ringin muovipakkausten keräysastioiden merkinnät tarpeeksi selkeitä? Laitetaanko niihin myös kierrätykseen kelpaamatonta tavaraa?

– Muovipakkausten keräyssäiliöiden tarrassa on kerrottu, millaisia pakkauksia keräyssäiliöön saa ja mitä ei saa laittaa. Yleisesti ottaen suomalaiset ovat hyviä lajittelijoita. Jos keräyssäiliöt ovat täynnä, ei pakkauksia saa jättää maahan keräyssäiliöiden ulkopuolelle roskaamaan ympäristöä.

Mistä löytyy pakkausmuovin keräysastia Oulussa?

Suomen Pakkauskierrätys Rinki ry ylläpitää yli 600 muovipakkausten keräyspistettä ympäri Suomen.

Ringillä on Oulun alueella 22 muovipakkausten keräyspistettä. Alue kattaa Oulun, Siikajoen, Kempeleen, Iin, Lumijoen, Hailuodon, Simon ja Pudasjärven.

Lähimpänä Oulun keskustaa ovat Raksilan marketin ja Joutsensillan pisteet.

Myös joissain taloyhtiöissä on omia muovipakkausten keräysastioita.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (135)

Näitä kommentteja lukiessa tulee aina mieleen, että on meitä ihmisiä moneen junaan. Tämä on sitä monimuotoisuutta. Osa kommenteista varmaan ns. "kännissä ja läpällä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

minä panen sekajätteisiin niin eipä tarvi miettiä et menikö vääriin minusta jos keräävät lajitelkoon vastaanottajat ite.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sama juttu. ensin kohistiin kuinka muoviroska menee mereen ja sieltä ihmisten kitusiin.
Nyt sekin juttu sitten kumottiin että eipäs menekään :)
Aika moni lehti ja teevee siitä toitotti.
No, noin se uskottavuus menee noihin juttuihin. Sama kuin kananmunan syönti jonka piti olla niiin epäterveellistä :)
Tai lihan..jota pitää syödä terveydenkin takia. (tutkimustulos löytyy ihan virallinen tuosta asiasta).
ETtä näin. Lajitelkoot he jotka ehtii. Minua ei kiinnosta kenellekään tehdä ilmaista työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vinyylimuovin kierrätysmerkki (3) on harhaanjohtava, koska se ei ole kierrätettävää materiaalia. Mwrkin pitäisi olla kolmion sijaan esim. ympyrä ja siinä stop-ei kierrätettävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heleppua ku heinänteko, ollu meille jo yli 10 vuotta. Ei kylläkään nykyisessä taloyhtiössä kovinkaan monelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tarkista mitään, heitän metsään tai järveen. Oksettaa jo tämä maailmanparannushysteriä, normaali ihmisellä tulee jo vastareaktio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikea uskoa todeksi. Asutko metsän keskellä ja järven rannassa vai pitääkö ajella pidemmällekin heittämään roskia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muovin oikea lajittelu on mahdotonta siihen asti, kun muovin nimi (nämä 03,04, jne) on merkattu niin pienellä präntillä että sitä ei pysty lukemaan.
Sama juttuhan on monissa tuoteselosteissa, selostus pitää olla mutta sen lukeminen on mahdotonta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sinun tarvi niitä eri muovilaatuja kotona erotella, samaan laatikkoon vaan.
Siellä jälkikäsittelyssä on kyllä koneet, jotka erottaa ne toisistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittaja on aivan oikeassa siltä osin että ERI MUOVILAATUJA ei saa pakata sisäkkäin. Oma säkki pitää siis tyhjentää irrallisiksi pusseiksi sinne keräyslaatikkoon. Siitä kannattaa kuitenkin purnata kauppaan ainakin kaupan omien merkkien osalta että kehittäisivät noita merkintöjä.

Muovipusseja ei tarvitse pestä, kunhan karistaa isommat murut pois, mistä joku oli huolissan. Pieni lika tai shampoon tuoksu ei haittaa, Ne murskataan, pestään ja lajitellaan käsittelyn aikana.
Esim. ruokaöljypullojen kaulalla olevaa eriväristä rengasta ei tarvitse irroittaa, kun vain ottaa irrallisen korkin pois.

Ne muotoonpainetut muovipakkaukset missä ei ole minkäänlaista laatumerkintää ovat juuri niitä kiinalaisia PVC-pakkauksia eikä niitä voi kierrättää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Räplätään näitä laatuja nyt sitten kunnes lainlaatija saa äänestäjien pakottamana aikaiseksi määräykset pakottamaan kaikki purkit ja purnukat, kotitalous- ja ruokapakkaukset kierrätettävästä materiaalista - puupohjaisista jms. - valmistetuiksi. Paitsi ''lasiset''.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Oulussa kerättävä muovi viedään Kempeleeseen ja siellä sitä sitten paalaillaan . Kukapa tietää vaikka paalit menee polttoon ja jos näin on niin sitä ei kerrota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä polta kaiken paperin muovit ei niistä saa mitään maksua päinvastoin maksat oulun jätehuololle tyhjentävät sinun roskastiasi ja polttavat sen ekovoimalaitoksessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytysi selvittää roskisastian merkki tai autolla peruuttaa päälle ja katsoa oikeneeko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisko se Laanilassa kuitenkin parempi uuni muovin polttoon kuin sinulla. Mitä arvelet? Laanilassa on suodattimetkin piipun päässä. Pilaat vain uunisi muovin poltolla ja teet itsellesi vahinkoa. Ja tietysti naapureille, kun käryytät roskia pesässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muovin kierrättäminen ei ole vielä selvillä kunnolla edes kaatopaikalla työskenteleville. Kysyin viime kesänä kaatopaikan työntekijältä mihin laitetaan lattiasta poistettu vanha muovimatto. Koska varmaa tietoa ei ollut, veimme maton sekäjätteeseen poltettavaksi. Onko vielä nykyaikanakin ylivoimaista laittaa muovien keräyspaikoille selkeitä opastauluja - mitä sinne voidaan viedä ja mitä ei...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (135)

Uutisvirta

12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
10:59
Oulaskankaan sairaala luopuu rajoitetuista asiakaspalvelun soittoajoista
10:32
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
71
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
70
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
32
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
28
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
20
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
17
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image