Kotimaa

Mullassa piilee legionellan vaara – ko­ti­puu­tar­hu­rei­den kannattaa tiedostaa tartuntariski ja suojautua pöllyävältä mullalta

THL ja Ruokavirasto jatkavat edelleen tutkimusta, ja ottavat lisänäytteitä multa- ja kompostituotteista kesän mittaan. Ohjeistuksiin on tulossa todennäköisesti tarkennuksia.
Kotimaa 26.5.2019 14:20
Anna Kilponen

Suomessa havaitaan vuosittain parikymmentä legionellabakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta. Tyypillisesti tauti tarttuu vesijärjestelmistä, mutta myös nurmikkomulta ja kukkamulta ovat aiheuttaneet tartuntoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tehostaisi suojautumista legionellabakteeria vastaan. Syynä on THL:n ja Ruokaviraston tutkimus, jossa legionellaa löytyi yli 90 prosentissa maaparannusaineiden ja kasvualustojen näytteistä, osassa niitä oli runsaastikin.

Suomessa legionellatartunnan on epäilty tulleen multatuotteista ainakin kahdessa tapauksessa: vuonna 2016 tartunnanlähteeksi epäiltiin nurmikkomultaa ja vuonna 2018 kukkamultaa.

Ruotsissa raportointiin vuonna 2018 nelisenkymmentä kaupallisiin multatuotteisiin liittyvää legionellainfektiota.

THL:n erikoistutkija Jaana Kusnetsovin mukaan tartunta tapahtuu hengittämällä legionellabakteereja sisältävää aerosolia. Jos bakteeri pääsee keuhkoihin, se voi aiheuttaa keuhkokuumeen.

– Aerosolit voivat olla vettä käytettäessä muodostuvia vesiaerosoleja tai esimerkiksi multamaisista tuotteista muodostuvaa kuivempaa pölyä.

Todennäköisesti alidiagnosoitu tauti

Suomessa legionelloosi on harvinainen mutta THL:n mukaan todennäköisesti alidignosoitu. Vuosittain todetaan parikymmentä legionellan aiheuttamaa keuhkokuumetta. Tartunnoista puolet on saatu ulkomaanmatkalta.

Suurin osa tartunnoista saadaan erilaisista vesijärjestelmistä, kuten porealtaista ja jäähdytyslaitteista.

– Tartuntojen määrät ovat pysyneet melko lailla samalla tasolla. Muualla Euroopassa ne ovat olleet kasvussa. Siihen ovat voineet vaikuttaneet esimerkiksi ilmaston lämpeneminen ja diagnosointimenetelmien kehittyminen, kertoo Kusnetsov.

"Perustervekin voi sairastua"

Kaikki legionelloille altistuneet eivät sairastu. Suurimmassa riskiryhmässä ovat henkilöt, joiden vastustuskyky on heikentynyt.

– Jos legionellakanta on tautia aiheuttava ja sitä on paljon, perustervekin ihminen voi sairastua.

Kusnetsovin mukaan nyt havaitut tulokset on syytä ottaa sen verran vakavasti, että jokainen, niin kotipuutarhuri kuin suuria multamääriä työssään käsittelevä, tarkistaisi toimintatapojaan – tartuntariski olisi huomioitava myös työturvallisuusohjeissa.

– Lannoiteasetus sanoo, että lannoitetuotetta pitäisi olla ohjeen mukaan turvallista käyttää. Nykyisten ohjeiden noudattaminen ei varmuudella vielä estä ilmateitse altistumista juuri legionelloille.

– Juuri multapölyn hengittämistä kannattaisi siis välttää. Mullan varovainen kastelu esimerkiksi kastelukannun avulla estäisi pölyämistä.

Myös hanskojen käyttö multaa käsitellessä olisi Kusnetsovin mielestä suositeltavaa, sillä legionellat voivat aiheuttaa ihotulehduksia.

"Käytän aina hanskoja"

Kotipuutarhuri Tarja Käckmania uutinen ei hermostuta, sillä hän arvelee työtapansa olevan jo nyt turvalliset.

– Kastelen mullan aina ensin kottikärryissä, kalkitsen sen, laitan sekaan vielä hiekkaa ja sekoittelen ennen levittämistä. Käytän aina hanskoja, sillä käteni kuivuvat muuten, Käckman kertoo.

Hän sanoo paneutuvansa puutarhanhoitoon välillä muutenkin lähes insinöörimäisellä tarkkuudella. Työvälineet hän tiskaa aina käytön jälkeen niille sopivalla pesuaineella.

– Olen ilmeisesti toiminut vaistonvaraisesti oikein.

Riskiä sairastua legionelloosiin pihatöissä Käckman pitää lopulta varsin pienenä.

– Suurempia ovat puutarhanhoidon hyödyt: tämähän on parasta terapiaa!

Ohjeistuksiiin luvassa tarkennuksia

THL ja Ruokavirasto jatkavat edelleen tutkimusta, ja ottavat lisänäytteitä multa- ja kompostituotteista kesän mittaan. Kusnetsovin mukaan ohjeistuksiin on todennäköisesti tulossa vielä tarkennuksia.

Puutarhureilla ei ole kuitenkaan syytä paniikkiin.

– Ihan reippaasti vain puutarhatöitä tekemään. Hengityssuojaimilla voisi halutessaan varmistaa, ettei tule tartuntaa.

Taudin oireet

"Multapölyn hengittämistä kannattaisi välttää. Mullan varovainen kastelu esimerkiksi kastelukannun avulla estäisi pölyämistä."

Jaana Kusnetsov THL

Kun käsittelet multaa, ota huomioon ainakin nämä seikat

Vältä pöllyttämästä multaa ja kompostia. Jos multa tai komposti on kovin kuivaa, kastele sitä kastelukannulla. Kostea multa on turvallisinta käyttää.

Älä säilytä multasäkkejä kuumassa paikassa ja suorassa auringonvalossa. Legionellabakeeerit alkavat lisääntyä jo 20–40 lämpöasteessa.

Avaa multasäkki poispäin kasvoista.

Käytä hanskoja puutarhatöissä, sillä legionellat voivat aiheuttaa ihotulehduksia.

Käytä tarvittaessa hengityssuojaimia: tartunnalta suojaavat FFP-2 ja FFP-3 -tason suojaimet.

Vältä pesemästä multaisia työkaluja painepesurilla, jottei multa pääse ilmaan.

Taudin oireet

Legioonalaistauti eli legionelloosi on kuumetauti, johon yleensä liittyy keuhkokuume. Taudin aiheuttaa luonnon vesissä Suomessakin yleisenä elävä bakteeri (Legionella pneumophila).

Oireita ovat muun muassa korkea kuume, sekavuus, päänsärky, lihassäryt, kuiva yskä ja vatsakivut. Ne alkavat yleensä 2–5 vuorokauden kuluttua tartunnasta.

MAINOS

Kommentoi

Ostomullan sisältämät kiertotalouden jäämät lienevät suurempi riski sekä maaperäbakteerien antibioottiresistenssi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kesällä 2018 rivitaloyhtiössämme Höyhtyällä urakoitsija siilasi multaa pienillä pihoillamme. Pölisi niin maan perkeleesti. Ammattitaitoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Legionellatartunta puutarhamullasta ja/tai kasvimaan mullasta, en usko. Olen koko ikäni keväisin, kesäisin ja syksyisin puuhannut puutarhassa ja kasvimaalla enkä ole ikänä potenut legionellaoireita. Legionellatartunnan voi saada viemäreistä ja uimahalleista. Manner-Euroopassa sitä esiintyy ja se johtuu epähygieniasta ja huonosta sisätilojen siisteydestä. Alueilla, joilla asuu paljon afrikkalaisia ja Arabimaiden kansalaisia, on ollut legionellatautitapauksia, esim. Ranskassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmatiivis suojapuku pakolliseksi kaikille jotka aikoo puutarhoissa jotain viljellä. Kun viljelytoimitus on suoritettu, niin suihkun kautta pois ja kertakäyttöasut roskiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiset ovat kautta aikojen tonkineet multaa ja pöllyttäneet kukkapenkkejään. Keväisin levitellään varmasti triljoona litraa mutta kotipuutarhoissa, istutellaan kukkia ja levitellään uudet mullat maahan nurmikon kasvattamista varten.
Legionellatartunnan voi mullan käsittelyn lisäksi saada myös suihkusta pisaratartuntana tai porealtaasta. Myös makeissa vesissä esiintyy legionellabakteeria, eli tartunnan voi saada vaikka järvivedessä uimareissulla. Artikkelin mukaan Suomessa on kymmenen vuosittaista tartuntaa. Moniko näistä johtuu itse asiassa kukkamullan kanssa touhuamisesta? Jotenkin taas vähän hömppä uutinen.
Ja joo, legionellatauti on tosi ikävä, en vähättele yhtään, mutta uutisen arvoa ja sisältöä vähän ihmettelen taas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan järkevä ei viitsi tonkia saastunutta maata kun kaupasta voi ostaa käsiä likaamatta.
Lihaa kun syö niin ei tarvitse olla sitäkään vähää mullan kanssa tekemisissä ja kukat muovia.
Liikkumiseen käyttää taxia niin pysyy ajatukset muualla, kuin saastuneessa mullassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
11
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
9
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä
6
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
4
Puheenaihe: Tarvitaanko Ouluun lisää korkeita rakennuksia? Asiantuntijat perääväät malttia, harkintaa ja hyvää arkkitehtuuria

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

116 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image