Kotimaa

Muistatko nämä? Suomessa on sattunut useita vakavia Hawk-turmia

Kotimaa 13.11.2013 13:27 | Päivitetty 13.11.2013 16:07
Kaleva

Suomen Ilmavoimat on käyttänyt Hawk-suihkuharjoituskoneita yli 30 vuoden ajan. Hawk-suihkuharjoituskoneilla on tapahtunut Suomessa lukuisia onnettomuuksia. Suurimmassa osassa turmia lentäjät ovat pelastuneet heittoistuimen avulla, mutta onnettomuudet ovat vaatineet myös kuolonuhreja.

Ilmavoimien mukaan Hawkeilla tapahtuva lentokoulutus on Ilmavoimien kolmiportaisen koulutusjärjestelmän keskimmäinen askelma ohjaajaoppilaan kiivetessä alkeiskoulukone Vinkasta monitoimihävittäjä Hornetin ohjaimiin.

Hawk-turmia Suomessa:

 • Syyskuussa 2006 Hawk-kone törmäsi mitä todennäköisemmin haapanaparveen ja syöksyi maahan Kruunupyyssä. Lentäjä pelastautui heittoistuimella. Kone tuhoutui täysin.
 • Siikaisissa harjoituslennolla ollut Hawk-törmäsi kaarron aikana puustoon syyskuussa 2004. Konetta ohjannut yliluutnantti menehtyi.
 • Keväällä 2003 kaksi Lapin lennoston lentäjää pelastui täpärästi heittoistuimilla, kun Hawk-harjoitushävittäjä syöksyi maahan Sallassa. Turman syynä oli konetta ohjanneen yliluutnantin inhimillinen virhe.
 • Vuonna 1998 puolestaan  Hawk-harjoitushävittäjän moottori sammui kesken lennon ja kone putosi maahan Sappeen laskettelukeskuksen alueelle Luopioisissa. Koneen lentäjä ja kyydissä ollut asentaja pelastautuivat heittoistuimella. Samana vuonna Tuusniemellä Hawk syöksyi maahan kaartotaistelussa, ohjaaja kuoli.
 • Vuonna 1989 Hawk syöksyi moottorin sammuttua maahan Kuopiossa. Ohjaaja pelastui heittoistuimen avulla. Samana vuonna Kittilässä Hawk ajautui laskussa lumihankeen ylösalaisin. Kaksi lentäjää pelastui heittoistuimen avulla.
 • Pirkkalassa Hawk syöksyi maahan vuonna 1988. Lentäjät käyttivät heittoistuinta eivätkä vahingoittuneet.
 • Vuonna 1986 Kemijärvellä sattuneessa onnettomuudessa kuoli yksi ihminen, kun harjoituslennolla ollut kone syöksyi maahan.
 • Pirkkalassa sattui Hawk-tuma myös vuonna 1981. Siinä menehtyi yksi lentäjä ja toinen loukkaantui.

 

Juttua korjattu 13.11. kello 16:07. Ensin jutussa mainittiin, että onnettomuus ei olisi vaatinut uhreja.

 

HAWK MK 51 JA MK 51A

 • Kaksipaikkainen suihkuharjoituskone.
 • British Aerospacen valmistama 
 • Ensimmäiset koneet palveluskäyttöön joulukuussa 1980.
 • Hawkeja käytetään ohjaajien koulutuksessa näillä näkymin vuoteen 2015 asti.
 • Tyhjäpaino 3 647 kg, suurin lentopaino 7 750 kg.
 • Yksi 2 420 kilopondin Rolls-Royce-ohivirtausmoottori.
 • Pituus 11,9 metriä, korkeus 3,99 m, siipien kärkiväli 9,39 m.
 • Lakikorkeus 14 500 metriä, maksiminopeus 1,2 machia.
Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näinhän se on, että kun tiukan tilanteen varalle harjoitellaan, niin siinä on riskinsä. Kaikki kunnia näille nuorille lentäjille jotka ovat valmiita tarvittaessa torjumaan meihin kohdistuvaa uhkaa. Suomalaiset sotilaslentäjät ovat ja ovat olleet kansainvälisestikin tunnustettua huippua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hawkeja käytetään tämänhetkisen suunnitelman mukaan 2030-luvulle saakka. Vuoden 2015 jälkeen Ilmavoimilla on käytössään modernisoituina 18 Mk 66-, seitsemän Mk 51 A- ja yksi Mk 51-mallin konetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image