Kotimaa

MT: Orpo ei kannata Kollajan tekoaltaan rakentamista

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ei kannata Kollajan altaan rakentamista. KUVA: Valtioneuvoston kanslia
Kotimaa 10.8.2016 8:16
STT, Kaleva

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ei kannata Kollajan allashanketta, uutisoi Maaseudun Tulevaisuus. Iijokeen aiotun tekojärven ja Pohjolan Voiman sähkövoimalaitoksen rakentaminen vaatisi vuonna 1987 voimaan tulleen koskiensuojelulain avaamista.

Kollajan rakentaminen nousi ensimmäisen kerran esiin 1960-luvulla. Pohjolan Voima aloitti uudet selvitykset altaan rakentamisesta 2007.

Pudasjärven kaupunginvaltuusto äänesti tekoaltaan rakentamisen puolesta viime vuoden maaliskuussa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan allasasia ei ole edennyt vielä hallituksen käsittelyyn.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Ei tietenkään. Kokoomukselle on tärkeämpää pitää hyvät suhteet Venäjän energiasektoriin ja luovutta heille maita vuosimiljoonaksi. Se kun on sitä pitkäjänteistä energiapolitiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

taitaa orvolla olla ketun häntä kainalossa ja vaatimus lista taskussa jos allasta halutaan rakentaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellistä vuosituhatta elävien eläkeläisten ei kannata pilata tulevien elämää. Työllisyys ei teitä hetkauta muuten kuin että eläke juoksee. Onneksi Orpolla on ryhtiä sanoa ja ajatella tulevien sukupolvien puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpolla on hyvät mahdollisuudet suomen historian huonoimman ministerin arvonimeen. Itse asiassa kisa on jo ratkennut. Urpilainen tuli toiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Purkakaa kaikki vesivoimalat Suomesta. Lopettakaa ojitukset ja turvesuot. Joet luonnontilaan. Tilalle yksi reippaan kokoinen ydinvoimala.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sepä ei ole yksin Orpon asia eikä vallassa. Muillakin on sanansa sanottavana kannattavaan asiaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä kyllä on Orpon vallassa. Tällä hetkellä kolme miestä päättää keskenään mitä Suomessa tehdään (ja presidentti ulkopolitiikassa). Näin toimii suomalainen "demokratia" ja se perustuu puoluekuriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjolanvoiman paikallinen johtaja kertoi hylkäävänsä Kollajan mikäli koskiensuojelulakia muuteta tänä syksynä. Tuo tietenkin on vain sen hetkinen mielipide. Paljon on puhuttu, mutta aina sama vatulointi on aloitettu aina uudestaan. Viisikymmentä vuotta sitä on riittänyt.
Mikäli kepu alkaa heti muuttaa koskiensuojelulait, niin varmaan menee kolmekymmentä vuotta että jokin päätös on kiertänyt prosessin kaikkineen. Kaikki nykyiset lait ja direktiivit ovat allastamista ja jokien vedenhuonontamista vaastaan. Todennäköisyys altaiden tekoon Pudasjärvelle on hyvin- hyvin pieni.
Kollajan allas vaatii toimiakseen lähes yhtälaajan altaan Pudasjärven taajamaan. Vesi hakeutuu vaakatasoon pinnaltaan ja Kollajan altaan pinta on metritolkulla ylempänä kun pudasjärven pinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pietinen meni Kajaanista UPM ;LTÄ johtajaksi Pohjolan voimaan niin heti rupesi Kollajan allasta vaatimaan ,ei ole hyvä homma jos kaikki joet pilataan voimalaitoksilla .Tämähän ei työllistä kuin rakennus aikaan vaan kun on valmis niin työntekijöitä ei tarvita kun ajetaan kauko ohjauksella joltaa muulta voimalaitokselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

UPM-Kymmene Oyj ja Stora Enso Oyj omistavat Pohjolan Voima Oy:n osakkeista yhteensä 58 %. Tottakai Pietinen (ex-UPM) laulaa omistajien laulua erittäin hyvällä kuukausipalkalla.

Yksityinen Iijokivarren asukas ei voi ostaa PVO:n vesivoimalla tuotetua sähköä, vaan se menee 100 %:sti osakkaiden käyttöön omakustannushintaan. Kaikki hyöty valuu siis etelään. Maisema- ym. haitat jäävät sen sijaan ikuisiksi ajoiksi paikallisten ongelmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikänä en voisi kokkareita kannattaa mutt nyt olen samaa mieltä Orpon kanssa,ei allasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpo vastustaa työtä ja hyvinvointia. RKTL:n tutkimus vastikään osoitti että Kollajan rakentaminen ei estä lohen palauttamista Iijokeen. Miksi allasta vastustetaan? ei yhtään järkevää syytä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuon Kollajan tekemisestä ei paljon työtä olisi odotettavissa. Korkeintaan pari vuotta saavat maansiirtoukot maita ajella soraa ja se oli siinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä se hyvinvointi siihen tupsahtaa? Lueppa tutkimuksia jokirakentamisen sosiaalisista vaikutuksista ja tutkaile esim entisrn Yli-Iin "talouden kehitystä". Hyvinvoinnista ei hajuakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tietenkään kokoomus hyväksy pohjoisen ihmisille tulevia hyötyjä. Kaikki Suomen hyödyt etelä-suomeen. Kaikki pohjoisen pojat ja tytöt etelään töihin ja pohjoinen tyhjäksi nuorisosta. Tätä kokoomus haluaa.
Nimim: Teppo Vanamon kommentti on paljastava tosiasia. Niitä on kyllä muitakin. Kokoomus kehittää vain etelä-suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyvähän se on vastustaa ku on töitä ja palkka ihan älytön suhteessa tehtyyn työmäärään... alllas vaan ehdottomasti ja omaa energiaa käyttöön ettei tarvii ulkoa ostellla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

8:20
Sairaanhoitajille on tilaisuus lähettää kannustavia terveisiä ääniviestinä
7:08
Kalevan koiranpentulive – katso videolta, mitä kaikkea vauhdikasta tapahtui pentulaatikossa keskiviikkoaamuna
7:00
Päivän leffapoiminnat: Tärkeintä on aloittaminen – kirjailija istuu kuuluisan taiteilijan malliksi, mutta piipahdus ateljeessa venähtää useiksi viikoiksi
7:00
Kutkuttava ranskalainen vakoojatrilleri saa täydet viisi tähteä – Ranskan salaisesta palvelusta kertovasta sarjasta nähdään Yle Areenassa jopa neljä tuotantokautta
7:00
Kauris, hirvi ja kuha ovat matkailuvaltteja, kun koronapandemia hellittää – kalastus- ja metsästyskokemukset Suomessa ovat luksusta Tilaajille
7:00
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
6:57
Lukijat ottivat kuvia komeasta huhtikuun superkuusta
11
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
6
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
3
KS: Peruttu Vuokatti Hiihto yhdistää Kainuun koronatapauksia
2
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
1
Marttojen ohjeet koronaa vastaan: Pidä hansikkaat kädessä julkisissa tiloissa ja kulkuneuvoissa, siivoa tehokkaasti kotona
1
Lähetä lämmin kiitos – Oletko saanut hoitoa, apua tai muuta hyvää korona-aikana?
1
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

165 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image