Kotimaa

Motellit tulossa Suomeen, tiesi Kunto-lehti

Kotimaa 2.3.2008 0:00
Silja Aitoaho
Wikipedia, internetin vapaasti muokattava sanakirja, kertoo, että motellit eli moottorihotellit syntyivät Yhdysvalloissa pitkien highway-ajomatkojen takia autoilijoiden käyttöön.

Motellit erosivat hotelleista siinä, että ne tarjosivat asiakkaille enemmän anonymiteettiä.

Suomessa motellit yleistyivät 1960- ja -70-luvuilla, jolloin maanteiden varsiin rakennettiin majoitusliikkeitä. Suomessa motellit harjoittivat myös ravintola- ja juhlatoimintaa.

Tarkkoja tietoja motellien lukumääristä on vaikea löytää, sillä vuodesta 1985 alkaen ne on tilastoitu samaan luokkaan hotellien kanssa, kertoo Tilastokeskuksen informaatikko Marketta Lukkari.

"On katsottu, että rajanveto hotellien ja motellien välillä on hankalaa. Yksi kriteeri on ollut se, että motelli sijaitsee valtatien varrella", Lukkari kuvailee.

"Motelli on eräs jo tällä hetkellä nykyaikaiseen elämäntapaan kiinteästi liittyvä asia. Näin on nimenomaan kaikissa niissä maissa, joissa auto yksityisten ihmisten kulkuvälineenä on paljon yleisempi kuin meillä. Esimerkiksi USA:ssa, Englannissa, Keski-Euroopan maissa ja Skandinaviassa niiden verkosto on jo varsin tiheä."

Näin kirjoitti tiedoituspäällikkö Yrjö Kouti Kunto-lehdessä, Suomen raittiusravintoloitten, hotellien ja kahviloitten sekä matkustajakotien äänenkannattajassa, vuonna 1960.

Artikkelissa kerrottiin, että uudenaikaisen motellin tehtävät jakaantuvat matkustajan ja ajoneuvon huoltoon aivan samoin kuin entisajan maataloissa. Vain sillä erotuksella, että hevosen tilalle on tullut auto.

"Muodostuvatpa yksityiskohdat motellien rakentamisen ja pitämisen kohdalla meillä Suomessa millaiseksi tahansa, tosiasia lienee se, että tarve muodostuu ennen pitkää yhä välttämättömämmäksi sekä myös se, että motellit ovat luonteeltaan rakennuksia, jotka erityisen hyvin soveltuvat sarjatyön ja tehdasmaisen valmistuksen piiriin", tiedoituspäällikkö Yrjö Kouti arveli.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image