Kotimaa

Moskovan kaasun koostumus samaa kuin he­roii­ni­myr­ky­tyk­sis­sä

Kotimaa 31.10.2002 22:34 | Päivitetty 1.11.2002 7:43
Maria Aitamurto
Moskovan kaappausiskun päätteeksi käytetty kaasu fentanyyli on koostumukseltaan samaa kuin vaarallisia heroiinimyrkytyksiä Helsingissä aiheuttanut huume. Tämä synteettinen heroiini on fentanyylistä johdettu aine, 3-metyylifentanyyli.

Fentanyyli on vahva opiaatti eli oopiumia sisältävä lääkevalmiste. Sitä käytetään yleisesti nukutuksessa kipulääkkeenä. 3-metyylifentanyyliä ei ole käytetty lääkkeenä tai leikkauksissa. Aine on tullut esiin heroiiniyliannostusten yhteydessä.

Apulaisylilääkäri Pekka Laine Oulun yliopistollisen sairaalan psykiatrian klinikan huumeklinikalta kertoo, että fentanyyli on anestesiassa varsin tehokas mutta hankala kuten kaikki opiaatit.

"Ne ovat pieninä annoksina toimivia mutta suurilla annoksilla pysäyttävät hengityksen ja tappavat. Fentanyylistä tehty johdos 3-metyylifentanyyli on monta kertaa tavallista fentanyyliä tehokkaampaa", hän kertoo. Liiallisena annoksina myös 3-metyylifentanyyli tappaa pysäyttämällä hengityksen ja lamaamalla osittain verenkierron.

Laine arvioi, että tavalliseen heroiiniin verrattuna synteettinen heroiini on massayksikköä kohden noin tuhat kertaa voimakkaampaa.

"Toisin sanoen tarvittavat määrät 3-metyylifentanyyliä ovat mikrogrammaluokkaa, eli aivan äärettömän pieniä määriä. 3-metyylifentanyyli on massaansa nähden yksi voimakkaimpia opiaatteja, mitä tunnetaan", Laine kertoo.

Synteettinen heroiini 3-metyylifentanyyli ei ainesosiltaan ole tekemisissä tavallisen heroiinin kanssa. Nimensä mukaisesti aine on täysin synteettinen eli keinotekoinen.

"Heroiini tehdään unikosta, oopiumista ja morfiinista johtamalla. Tämä on tehty puhtaasti kemian teollisuuden tuotteilla", Laine selvittää. Hänen mukaansa synteettisen heroiinin valmistukseen tarvitaan kohtuullista laboratoriota, eikä sitä pysty tekemään kotikonstein.

Vastamyrkyt eivät tehoa

Laine huomauttaa, että tehokkainkaan vastamyrkky ei tehoa synteettiseen heroiiniin. Moskovassa taas todettiin, että vastamyrkyt eivät purreet fentanyyliin. Yliannostustapauksissa hoitokeinoksi jää Laineen mukaan elvytys, hengityksen tukeminen, niin kauan että aine poistuu elimistöstä.

"3-metyylifentanyyli on hankala aine, koska myrkytysoireet ovat samat kuin muissakin opiaateissa, mutta vastamyrkyt eivät oikein tepsi."

Venäjältä on kulkeutunut viime vuosina synteettisiä huumausaineita Suomeen. Laine kertoo ihmetelleensä, että juuri 3-metyylifentanyyliä on alkanut saapua Suomeen. "Jo vuoden parin ajan on ollut tietoa, että tällaisia myrkytyksiä ja yliannostuksia on Suomessa. Mistä juuri tätä ainetta on tullut venäläiseen katukauppaan niin, että se on korvannut jonkin verran heroiinia täällä", hän pohtii.

Laine ihmettelee myös, minkä takia fentanyylistä yhtäkkiä puhutaan tainnutuskaasuna. "Yleensä käytetään kyynelkaasua, eikä tällaisia lamaavia kaasuja", hän jatkaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

17:17
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
14:00
Pariisista Kittilään lentänyt Boeing-matkustajakone ilmoitti laskusiivekkeen viasta ja laskeutui Rovaniemelle, kyydissä noin 150 matkustajaa
44
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
42
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
30
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
27
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
26
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
24
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image