Kotimaa

Mopot kat­sas­tet­ta­vik­si - Euroopan komissiolta ehdotus ajoneuvojen tarkastuksien tiu­ken­ta­mi­sek­si

Euroopan komissio ehdottamat tiukennukset koskisivat muun muassa mopoja ja mopoautoja. KUVA: Tapio Maikkola
Kotimaa 23.8.2012 13:55
Kaleva

Euroopan komissio haluaa ajoneuvojen tarkastuksia tiukemmiksi unionin alueella.

Komissio laajentaisi määräaikaiskatsastukset pakollisiksi myös L-luokan ajoneuvoille, kuten mopoille, moottoripyörille, mopoautoille sekä 40 km/h nopeuden ylittäville traktoreille.

Komissio ehdottaa myös, että ajoneuvojen matkamittarilukeman manipulointi edellytettäisiin rangaistavaksi.

Näiden lisäksi Euroopan komission ehdotus sisältää tiukennuksia tienvarsitarkastuksiin.

Ehdotuksen mukaan tienvarsitarkastuksia tehtäisiin tietyille linja-autoille, pakettiautoille, kuorma-autoille ja perävaunuille ja samalla tarkastettaisiin myös kuljetettavan lastin kiinnitys.

Tiukennuksien lisäksi unionin jäsenvaltioilta edellytettäisiin sähköistä ajoneuvorekisteriä, jossa olisi oltava katsastusta koskevat tiedot.

Euroopan komission ehdotuksen tavoitteena on yhtenäistää eri jäsenmaiden tarkastusmenettelyjä ja vaatimustasoa sekä parantaa liikenneturvallisuutta ja vähentää ympäristöhaittoja.

Eduskunta sai hallitukselta kirjelmän komission ehdotuksesta torstaina. Hallitus suhtautuu komission ehdotukseen myönteisesti siltä osin, kun ne ovat kustannustehokkaita.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (91)

Ketähän siivoaa kurat pois katsastusasemilta kun traktoreita raahataan pelloilta, metsistä ja soilta katsastukseen.?Minkähänlainen liikenneriski tulee kun traktoreita ajetaan katsastukselle kaupunkeihin ja taajamiin?? Kuinka paljon kärsii ajoneuvoharrastajat katsastuspakosta esim. vanhojen traktorien ja vanhojen mopojen harrastajat moisista pakotteista. Tämä komission ehdotus on yksi niitä hölmöjä asioita, joista kärsii kaikki osapuolet, myös lain laatijat. Ja mitä tämä kaikki sirkus maksaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

rahaa kreikalle polkupyöriin rekisterit ja muuta kyllähän noita katsastamattomi autoja on liikkeellä paketti kuormaauto liikkuu joka päivä vihreä ekä ole katsastettu kun ei ole poliiseja niin tämä vaan pahenee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rekisterissä on 5 mopoa, ja useita rakenteilla, kaikki veteraani mopoja. Monella rekisteröidyilläkään ei ajeta vuodessa yhtään metriä, ja kunto vastaa uutta pyörää. näin harrastajia autetaan. Jos katsastus tulee, kaikki poistuu rekisteristä, joka-ainoa!
Paljonko vakuutusyhtiö tienaa ja valtio tästä?
No,ei se ole lopuksi minulta pois, ne on yhä minulla eikä se ajaminen nyt niin pääasia ole. Mopot vaan tykkää kun niillä ajetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on nätti lähteä käyttämään Tammikuussa mopoa 80 km päässä katsastuksilla. Eikä maksa paljon......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Njaah, njaah.. Tämänhän arvasi! Kansalaisten kuppaaminen sen kuin pahenee!. Saammepa nähdä, että polkupyörille ja päältäajettaville ruohonleikkureillekin tulee vuosikatsastuspakko ja tietysti myös ajokorttisysteemi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotain rajaa pitäis olla rahastuksellakin . Norjan malli olis ehkä parhain jossa poliisi voi määrätä ajoneuvon katsastettavaksi kun katsoo sen kunnon olevan kyseen alainen .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin on tulossa sellainen päätös mistä on jotain hyötyä, ruvetkaa vaihtelemaan niitä pakoputkia niihin moottoripyöriinne, että pääsette ajelemaan ja samalla säästätte myös niissä korvatulpissa, kun ei ole paukkuvia putkia enää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin eihän se ole iso homma ennen katsastusta ottaa se laiton putki irti ja alkuperäinen tilalle. Katsastuksesta ku läpi mennee ni se on 10 min ja tehoputki takas kiinni :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän Suomessa ole enää omaa lainsäädäntää vaan ainoastaa EU:sta tulevien määräysten hyväksyminen. Tästä Euroopan komission listauksesta jäi vielä puuttuman polkupyörät, lasten rattaat ja vaunut. Skeittilaudat, rullasukset / - luistimet, rollaattorit, mönkkärit, lumilingot, ruohonleikkurit ja muut pienkoneet, joissa on pyötiviä tai leikkaavia moottoritoimisia osia. Sittenhän tuo rahastusvimma olisikin täydellinen ja kattaisi koko elämänkaaren ikäluokat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä mä uskon että motoristit pitävät pyörät aika hyvässä kunnossa jo oman turvallisuuden vuoksi.Se ei sitten liity katsastukseen jos ajetaan reikäpäisesti,vahinko saattaa tulla hyvälläkin pyörällä,kaikki riippuu ajotyylistä.Rahastus hommaa vain koko katsastus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsastuspakko myös polkupyörille ja moottorikelkoille ja reelle. Hevoset myös katsastettaviksi. Ja miten olisi lasten pikkuautojen katsastuspakko?

Tienvarsitarkastykset on tervetulleita. Liian usein näkyy tienpäällä niitä hölmöjä, jotka narulla tai köydellä "kiinnittää" peräkärryn kuorman. Ja joskus se lastu on myös liian taaksr kuormattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeinkin jokin järkevä ehdotus ja uskoakseni "läpikin" menee. Ei uskoisi kenelläkään olevan mitään sitä vastaan, että teillä liikkuvat moottorikäyttöiset ajoneuvot ovat asianmukaisessa kunnossa.
Ehdottomasti kiireellisenä laki voimaan. Ihme häkkyröitä ja viritelmiä sitä onkin saanut katsella tuolla tien päällä. Koskeekohan myöskin peräkärryviritelmiä? Kauheita suuria, pelottavan näköisiä kamppeita kaahaa jatkuvasti jopa ylinopeudella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veikkaisin että nimimerkki olisi varmaa tietämätön... "ei uskoisi kenelläkään olevan sitä vastaan" Ootko sä kukkahattu-täti päästäs vialla? Ymmärrätkö miksi mopoja/moottoripyöriä viritetään? ehkäpä sinun tulisi testata vakio mopoa hieman isommassa ylämäessä, joten voisit edes pikkusen tajuta missä tässä mennään! Rupeaa vituttaa nämä kukkahattu-tädit jotka haluavat vain parasta oman nokkansa alle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on sähköinen ajoneuvorekisteri josta voi takastaa auton tiedot, mm. verot ja katsastuksen. Kaikkialla Unionin alueella ilmesesti niin ei ole. Moottoripyörien, mopojen ja mainittujen traktoreiden katsastuspakko on vain hyvä asia. Mopoista ja moottoripyörista iso osa on asiattomassa kunnossa niin turvallisuudeltaan kuin teknisestikin, on esim. tehojen ylityksiä. Traktoreissa joita esitetään katsastettavaksi pitää olla kunnossa olevat jarrut jokaisessa pyörässä, siis etupyörissäkin. Näillä koneilla vedetään suuriakin kuormia 70 km/h nopeudella ja ollaan vielä sallituissa puitteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos tämä tulee,niin vaadin myös naapurin lapset katsastettäviksi,mölyä lähtee enemmän kuin kymmenestä moposta yhteensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvä ehdotus ja toivottavasti tulee pian voimaan. Liikenteessä näkyy liian paljon sinne kuulumattomia ajoneuvoja jotka katsastuspakolla saadaan sinne minne ne kuuluvatkin eli romuttamolle. Vielä kunnon verotus päälle niin saadaan tasapuolisuutta tienkäyttäjien maksuihin. Mitenkäs muuten valtio ei ole vielä tätä itse huomannut? Saattaisi olla jopa paremmat tienestit kuin sokeriverolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mopot ja mopoautojen katsastuksen ymmärrän mutta muut mainitut ei mitään järkee!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (91)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Ei eläkejärjestelmän tuotto ole riippuvainen jatkuvasta talouskasvusta, Nyt tuli nimellisellä 1%:n voitolla eläkekassaa... Lue lisää...
Vaahteramäen Eemeli

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image