Kotimaa

Moni on pettynyt uutisointiin maa­han­muu­tos­ta – koetaan sekä ongelmien vähättelyä että suurentelua

Suomalaisella medialla on monen mielestä parantamisen varaa maahanmuuttokysymysten uutisoinnissa. Arkistokuva turvapaikanhakijoista. KUVA: Petri Huhtinen
Kotimaa 14.11.2017 13:43
Ossi Rajala

41 prosenttia vastaajista piti valtamedian uutisointia maahanmuuttokysymyksistä erittäin tai melko huonona, kun Medialiiton teettämässä kyselyssä kartoitettiin suomalaisten tuntoja valeuutisista ja median luotettavuudesta. Kolmetoista prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että media on onnistunut erittäin huonosti ja 28 prosenttia vastasi onnistumisen olleen melko huonoa.

Vastaajista 5 prosenttia piti median uutisointia maahanmuutosta erittäin hyvänä ja 45 prosenttia melko hyvänä.

Huonon onnistumisen kannalla olleilta kysyttiin myös syitä vastaukseen. Vastaajista 64 prosentin mielestä uutisointi on ollut maahanmuuton ongelmia vähättelevää ja 21 prosenttia piti uutisointia maahanmuuton ongelmia suurentelevana.

Perussuomalaisten kannattajat ovat maahanmuuttokysymyksen suhteen selvästi tyytymättömämpiä kotimaisen median toimintaan muihin verrattuna. Luottamus kotimaiseen mediaan on yleisesti heikompi perussuomalaisia kannattavien joukossa.

Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 18 vuotta täyttäneet mannersuomalaiset. Tietoykkönen Oy:n teettämässä kyselyssä kerättiin aineistoa internetin välityksellä tuhannelta suomalaiselta. Tutkimuksen virhemarginaali on maksimissaan 3,1 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

Tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista uskoo, että verkossa leviävillä valeuutisilla on vaikutusta kansalaisten käsityksiin ajankohtaisten asioiden ja tapahtumien perusfaktoista.

Kaksi kolmasosaa vastaajista arvioi, että valeuutiset vaikuttavat suomalaisten käsityksiin melko paljon tai erittäin paljon. Neljäsosa arvioi vaikutuksen melko vähäiseksi.

Valheellisia uutisia tuottavat vastaajien mukaan eniten poliittiset, aatteelliset tai ideologiset ryhmittymät sekä MV-lehden kaltaiset verkkojulkaisut, jotka eivät ole sitoutuneet Julkisen sanan neuvoston periaatteisiin ja Journalistin ohjeisiin. Uutisia keksivät myös yksittäiset ihmiset ja vieraan vallan edustajat tai avustajat.

Vähiten valheellisia uutisia tuottavat kotimaiset mediat, kuten sanomalehdet, aikakauslehdet, tv ja radio. Silti lähes puolet vastaajista arvioi, että nekin tuottavat valheellisia uutisia ainakin jonkin verran.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

"Vastaajista 64 prosentin mielestä uutisointi on ollut maahanmuuton ongelmia vähättelevää ja 21 prosenttia piti uutisointia maahanmuuton ongelmia suurentelevana."

Aika useasti toistettiin ja toistetaan, että pieni vähemmistö suureen ääneen pitää tätä ongelmana. Tuo vähemmistö on 64 %. Jotenkin tämä ei nyt oikein mene matemaattisten sääntöjen mukaan. Siis 64 % on vähemmän kuin 21%?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huonon onnistumisen kannalla olleista 64% piti uutisia ongelmia vähättevinä, jos osaat lukea tuon jutun oikein. Siis 41%:sta 64% on n.26%, eli pieni osuus kaikista vastaajista. Tuo sinun väitteesi on ihan normaalia mv-vääristelyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasket kyllä matematiikan oikein, mutta tuloksen tulkinta menee ihan metsään. Vastaavalla laskelmalla 41%:sta ongelmia on suurenneltu vain 13% mielestä. Eli ongelmien vähättely 26% ja liioittelu 13%,

Tuo väitteesi on ihan normaalia tavoitellun totuuden tieteellistä väärintodistamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

99.8% :sti aivan täyttä vähättelyä maahanmuuton ongelmista. Kritiikki loistaa myös täysin poissaolollaan sukupuoli neutraaleissa asioissa, tasa-arvokeskustelussa kuten, feminismi, trans asiat, naisen euro jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maahanmuutto pitää jakaa kahteen eri osaan mutta tässäkin artikkelissa ne on tahallisesti sotkettu yhteen.
1) työperäinen maahanmuutto, jossa kouluttettu ja vähintäin englanninkielentaitoinen ulkomaalainen tulee Suomeen laillisesti ja mahdollisesti jo työpaikka etukäteen haettuna ja saatuna. Tällä ryhmällä lienee 100% kantasuomalaisten tuki takanaan.
2) laittomasti ja ilman mitään henkilöllisyystodistuksia maahan vaeltava henkilö, joka omanilmoituksensa mukaan tarvitsee turvapaikkaa ja joka mahdollisesti ilmoittaa ikänsä roimasti alakanttiin. Henkilö ei osaa kunnolla lukea ja kirjoittaa, hän ei puhu englantia eikä hänellä ole mitään ammattia, jonka hän pystyisi todistamaan. Tätä ryhmää maksava artisti, eli suomalainen veronmaksaja, ei hyvällä katsele. Meidän kulttuuri ja moraali on vahvasti työperäinen ja osallistuva. Narisevia ja vaativia vieraita ei hyvällä katsota missään kulttuurissa. Ei Suomessakaan, eikä sen pitäisi olla yllätys kenellekään. Elintasopakolaisuudella ja turvapaikkabusineksellä tehdään silti hyvää tiliä yksityispuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elikkä valtaosa suomalaisista on sitä mieltä että valtamedia on epäonnistunut maahanmuutto asioiden uutisoinnissa. Valtamedia itsessään tässä on se ongelma ei suinkaan "valemedia". Kyllä nyt ois jo viimeinkin peiliin katsomiseen paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riitäis kun kerrotais totuus ilman kertojan omia mieltymyksiä,eikä liioteltas eikä pimitettäs.Meillä ois vain uutiset jotka ois totta eikä väritettyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi ongelma on rikoksista kertova uutisointi, jossa tekijän tuntomerkkejä ei kerrota kunnolla. Usein mainitaan "valkoinen mies" tai "kantasuomalainen", mutta muut tapaukset jätetään usein hämärän peittoon. Tästä seuraa, että mikäli rikosuutisessa ei mainita tekijän olevan "kantasuomalainen" tai "valkoinen mies", on syytä aina olettaa tekijän olevan ulkomaalainen, vaikka näin ei välttämättä olisikaan. Kaikkien kannalta olisi oikeudenmukaisinta, että tekijän taustat kerrotaan aina, niinkuin ne ovat, mitään pois jättämättä ja mitään niihin lisäämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Median touhua kuvaisin esimerkillä.

Porvoon järkyttävän lapsenmurhan tapauksessa on ei ole kerrottu isästä kovin paljoa.
Ei tarvitsekaan. Ihmiset osaavat lukea rivien välistä.
Mediassa on näes rummutettu, kuinka tyypillisesti äiti on pikkulapsen tappaja eikä isä.

Jos isä olisi kantasuomalainen, olisi samainen media rummuttanut, miksi mies tappaa, mikä on miehissä vikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisten kommentteja lukiessa usein huomaa ettei tietyllä porukalla ole kuin yksi levy... Oli sitten aiheena kesäaika tai vaikka autovero niin tavalla tai toisella se liitetään maahanmuuttajiin ja haukutaan heitä. Mitä törkein kiekenkäyttö on muka "kritiikkiä."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkkää sensurointia ja omien mielipiteiden esittämisen estämistä. Siinä se "uutisointi"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Faktojen myöntäminen,on viisauden alku. Se on medialtakin unohtunut, kun on vähätellyt ongelmia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuon porukan hyssyttely on ihan vertaansa vailla! Kukaan ei kerro kansalaisille miten suuret ja hyvät toimeentulotuet nämä saa? Siinä se suurin salailu tehdään ja siitä ei ihmiset tykkää jotka joutuu kustantamaan koko lystin! Ja kaikkea vaan salaillaan ja vähätellään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkkisi ja kommenttisi sisältö antavat sellaisen mielikuvan, että elät yhteiskunnan tarjoaman rahallisen tukiverkon varassa ja koet vääryyttä tuon rahapotin jakamisperusteissa. Jää kuitenkin epäselväksi, että onko sinulla tietoa epäreilusta tukien jakamisesta vai oletatko vain rahamäärien olevan tuettavan taustasta riippuvaisia.

Kysymyksesi tukisummien tiedottamiseen liittyen sisältää oletuksen (tai tiedon) siitä, että suomalaisten saamat rahalliset tuet ovat suuria. Kysymyksesi on ilmeisesti retorinen siitä päätellen, että kerrot asioita salailtavan.

Jos oletukseni siitä, että olet taloudellisesti yhteiskunnan varassa, osui oikeaan, niin oletan myös, että käsityksesi palkkatyön verotuksella toimeentulotuen rahoitukseen osallistuvien suhtautumisesta väitettyyn salailuun on oma arvauksesi, koska tuen varassa elävänä et kuuluisi niihin, jotka ”joutuu kustantamaan koko lystin”.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia on senvuoksi arka kun Maahanmuutajilla on parempi toimeentulokin kuin kantaväestöllä Miksi näin???
Moni kysyy samaa asiaa muttei saa rehellistävastausta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä taas väität asiaa, mikä ei ole totta. Maahanmuutajien toimeentulotuki on samalla lailla laskettu, kuin suomalaisillekin. Mikä siinä on, kun totuutta pitää aina vääntää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs tuosta jos media värittelee asioita, mutta siinä vaiheessa kun opetussuunnitelmaan sisällytetään poliittista mielipidevaikuttamista, alkaa huolestuttamaan. Tulee mieleen "Pirkkalan moniste" tästä.

Jos median ohella opetushallitus tms. on sitä mieltä että ennakkoluuloihin ei voi vaikuttaa faktoja kertomalla, ollaan sellaisella tiellä että son moro.

"Ennakkoluulojen ja rasismin torjunnassa pitää muistaa, että ennakkoluuloihin ei voi vaikuttaa järkeilyllä tai faktoilla, ennakkoluuloinen tietää kuitenkin olevansa oikeassa. Eri tutkimusten mukaan toimivin keino on vaihtoehtoisten toimintamallien luominen. Ellei se enää ole mahdollista, on koulun tehtävä lopettaa rasistinen toiminta interventiolla. Tässä kuten muussakin pätee sääntö: positiiviset kokemukset luovat positiivisia asenteita, negatiiviset kokemukset ja esimerkit luovat vihaa. Lasten ja nuorten ennakkoluuloihin ja rasismiin on onnistuneesti vaikutettu yksinkertaisella, mutta pitkäjänteisellä toiminnalla seuraavin askelin: nostetaan esille esimerkkejä myönteisestä kehityksestä ja tehdään positiivisista tapahtumista dokumentteja ja uutisia näin kerätään näyttöä sille, että ilmapiirissä tai jonkin ryhmän käytöksessä muutos on mahdollista, muutoksesta on myönteisiä esimerkkejä ja että juuri minun ryhmäni jäsenillä on positiivisia kokemuksia ja he ovat muuttaneet asennettaan."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Miksi sitten valehtelen? Olen nyt vuodesta 2011 kirjoitellut näitä, suurimmaksi osaksi välillä täysin kopioituja aloituk... Lue lisää...
Y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image