Kotimaa

Moni kau­pun­gin­joh­ta­ja epäilee maa­kun­ta­mal­lia, Vapaavuori ei ole yksin: "Pelkään, että uudistuksesta tulee kiireessä susi tai sekasikiö"

Suurten kaupunkien johtajista moni vierastaa sote-uudistukseen liittyvää maakuntamallia. Suurten C21-kaupunkien johtajat kokoontuivat Tampereelle helmikuussa 2018. KUVA: Janne Ruotsalainen
Kotimaa 8.3.2018 5:00
Ossi Rajala, Niina Huuhtanen, Sari Rautanen

Suurilla kaupungeilla on monia huolia maakuntamallin sekä koko sote-uudistuksen suhteen. Lännen Media tavoitti keskiviikkona kaikkiaan 13 kaupungin johtavaa virkamiestä ajatuksistaan maakuntamalliin.

Monella suurella kaupungilla on epäluuloja sote-uudistusta ja erityisesti sen sisältämää maakuntamallia kohtaan. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ei näin ole yksin kuntakentällä rusikoimassa maakuntamallia. Vapaavuori arvioi tiistaina blogissaan, että malli kaatuu vielä kevään aikana.

Lännen Media kysyi keskiviikkona kaupunginjohtajilta, ovatko he Vapaavuoren kanssa samoilla linjoilla. Suurimmista 21 kaupungista 11 vastasi, minkä lisäksi LM tavoitti Forssan ja Kajaanin johtajat.

Esimerkiksi Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry (sit.) ei Vapaavuoren tavoin näe maakuntamallissa hyvää, ja maakuntavaalien toteutuminen on hänestä epävarmaa.

– Meidän lausunnoissa on jo aiemmin ollut, ettei maakuntamalli tuo lisäarvoa. Se vain lisää kustannuksia ja hallintorajoja, Häyry pohtii.

Kaupunginjohtajissa on toki heitäkin, jotka kokevat, että eteenpäin olisi mentävä, vaikka hallituksessa syntynyt kompromissi ei miellyttäisi.

"Kello tikittää"

Huolia on kuitenkin monilla. Esimerkiksi Turun kaupunginjohtajan Minna Arveen (kok.) mielestä elinkeinopolitiikan roolit eivät ole maakuntamallissa ja sitä koskevassa lainsäädännössä tarpeeksi selkeät. Moni johtaja pitää myös uudistuksen tilaa sekavana.

– Kello tikittää, ja kaikilla tuntuu olevan hirveä paine. Pelkään, että uudistuksesta tulee kiireessä susi tai sekasikiö, Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen (sit.) sanoo.

Eduskunnan pitäisi saada kesäkuussa sote-paketti valmiiksi, jos maakuntavaalit halutaan järjestää syksyllä. Se, saadaanko valmista aikaiseksi, on auki. Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) sanoo, että jos vertaa viime syksyä tähän syksyyn, vaalien järjestäminen näyttää epävarmemmalta.

– Ristivetoa on syntynyt yksittäisen hallituspuolueen sisällekin.

Monen mielestä sote-uudistus olisi selvästi tärkeämpi saada maaliin kuin maakuntauudistus. Toisaalta myös valinnanvapaus kerää kritiikkiä.

– Valinnanvapaus ei voi tarkoittaa, että valitsemme 3–4 suuresta yrityksestä, kertoo Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi (sit.).

Aiheen merkittävyyden vuoksi Lännen Media käyttää poikkeuksellisesti jutussa myös kaupunginjohtajien puoluetunnusta, jos se on ollut toimituksen tiedossa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (70)

Itsehän olette omilla alueillanne mukana suunnittelemassa toteutusta. Tehkää siis hyvä. Kun Sote-päätös on tehty, valta on maakuntien päättäjillä, kuinka toimiva siitä tulee. Ruvetkaa jo töihin, jättäkää turha urputus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätähän ne kansalaiset, köyhät, eläkeläiset jne epäilivät ja pelkäsivät, että ei nämä sotet ja valinnanvapaudet tule toimimaan. Epäiltiin että miljardisäästöt revitään kansalaisten nahasta ja niinhän siinä tuleekin käymään. Maksut nousee ja palvelut vähenee. Ja tämä rokottaa eniten syrjäseuduilla olevia, köyhiä, eläkeläisiä jne. On tämä sipilä hieno mies.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaavuori ei ole yksin: Pelkään, että uudistuksesta tulee kiireessä susi tai vähintään sekasikiö TOTTA joka sana

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellinen hallitus halusi leventää hartioita kuntia pakkoyhdistämällä. Tämä hallitus haluaa kunnat yhteistyöhön. Mikä olisi se paras malli? Koko Suomi yhteen ja terveyskeskus joka kylälle? Sitä enempää ei suomalaisten voimin voi hartioita levittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne jotka toivovat hyötyvänsä tästä mallista henkilökohtaisesti, ajavat asiaa eteenpäin ja ne jotka tietävät, että tämä himmeli kasvattaa vain menoja ja byrokratiaa vastustavat asiaa. Sama meno SOTE sopankin osalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aiheellista epäilyä. Maakuntamalli sidottiin Keskustan vaatimuksesta Sote-uudistukseen. Tulee liian monta maakuntaa ja niihin Etelä-Suomea lukuunottamatta keskustalainen virkamies- ja luottamusmiesjohto. Valtapeliä veronmaksajien rahoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiettävästi kaupungeissa ja maakunissa saa edelleen äänestää aiva mitä puoluetta tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtapeliä on se, että yhteisesti kerättyjä jäsenmaksuja käytetään vain tiettyjen puolueiden vaalityöhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä mahtaa olla Oulun kaupunginjohtajan kanta? Aiotaanko täällä sulkea terveyskeskukset pörriäisten tieltä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolueena kokoomus oireilee, nyt
osa hyviin valta-asemiin isommissa kaupungeissa päässeistä kok poliitikoista
hamuaa lisää " makeaa ".

Tämähän tarkoittaa nyt vapautuu
esim. Sinisille loistava paikka nousta vaikuttavaksi koko maan
etua ( Hangosta - Utsjoelle ) ajavaksi vastuu puolueeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiireessä!!?? Tätähi on väännetty ja käännetty jo kaikkien puolueijen hallitus aikana ja nytkö se on kiire? Voi taivas tätä herrojen kiirettä.
On siinä palanu satoja miljoonia euroja tähän mennessä ja nyt tuli sitte kiire.
On sitä rahhaa. Turha on valtion ja kuntien valittaa rahan puutetta. Sitä on kun palakataan konsultteja ja visionöörejä ja muita huithapeleita. Mutta kun vanhus tarvisi kuivan vaipan nii ei oo rahhaa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri noin, asiaa on ainakin kymmenen vuotta vatvottu ja nyt nää isojen kaupunkien kihot itkee että kiirreellä tehhään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääasia on, että saadaan maakunta-vene liikkeelle ja tulppa pois veneestä, niin jotain voi tapahtuakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hupaisaa kun Kajaanin kaupunginjohtaja Tolonen epäilee sutta tulevan mallista, joka on käytännössä ollut vuosikymmenen Kainuussa käytössä. Demari Paavo Lipposen ideapajasta vieläpä lähteneenä ja säästöjä tuoneena. Kaupunkien huoli kumpuaa kustannusten jakautumisesta sote-uudistusten jälkeen. Nyt ei Kajaanikaan pääse enää halvemmilla kustannuksilla per nuppi kun sote -rahat lähtevät maakuntatasolla yhdestä lompakosta. Hinta on tulevaisuudessa sama Kajaanissa ja Suomussalmella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, viheltäkää Sipilän uhkailupeli poikki. Niin yksinkertaista se on. Aloitetaan alusta ja koko Sotesotku voidaan myös unohtaa. Onpahan mennyt tähänkin jo miljoonia euroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudistuksen täytyy olla kansalaisten kannalta hyvä, jos kaupunkien johtajat sitä vastustavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa ajattelin minäkin. Byrokratiankukkaset ilman kananlantaa eivät maakuntauudistuksen jälkeen elä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikohan syytä myydä Uusimaa eniten tarjoavalle ja panna Suomi kuntoon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (70)

Uutisvirta

92
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
71
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
48
Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia
42
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
27
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset
25
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
23
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Dilemma on sama kuin tilanteessa jossa köyhä saa ruuan ilmaiseksi ja muut maksavat siitä 10 euroa. Hyvän taloudellisen t... Lue lisää...
Holy s

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image