Kotimaa

Moni ei edes tiedä sai­ras­ta­neen­sa sy­dän­li­has­tu­leh­dus­ta – Lääkärit ampuvat alas yleisiä luuloja sairaudesta, joka on yllättävän yleinen ja joskus tappava

Sydänlihastulehdus vie noin 500 ihmistä sairaalahoitoon vuosittain Suomessa. Kuvituskuva. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 22.9.2019 13:03
STT

Kuumetautiin liittyvä rintakipu ja hengenahdistus voivat kertoa sydänlihastulehduksesta.

Innokkaiden urheilijoiden sairaudeksi usein ajateltu sydänlihastulehdus eli myokardiitti on pelätystä maineestaan huolimatta melko yleinen sairaus. 

Suurin osa sydänlihastulehduksista on niin lieviä, ettei ihminen välttämättä edes tiedä sairastuneensa siihen.

Useimmiten sydänlihastulehduksen taustalla on jokin yleisimmistä flunssan oireita aiheuttavista viruksista, kertoo liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katja Mjösund lääkärikeskus Aavasta.

–  Toisin kuin usein kuvitellaan, sydänlihastulehdus ei liity automaattisesti siihen, että on harrastettu liikuntaa flunssan aikana tai liian nopeasti sen jälkeen. Yhtä lailla sydänlihastulehduksen voi saada, vaikka lepäisi koko sairauden ajan, Mjösund toteaa.

Fyysinen rasitus voi kuitenkin aiheuttaa sen, että flunssavirus siirtyy muualta kehosta myös sydänlihakseen. Jos virus on jo ehtinyt aiheuttaa lievän ja vielä oireettoman sydänlihastulehduksen, voi fyysinen rasitus tehdä lievästä tulehduksesta vaikean.

–  Lievä tulehdus paranisi siis todennäköisesti itsestään, mutta rasituksen myötä sydän kuormittuu, jolloin virus pääsee lisääntymään ja aiheuttaa enemmän vaurioita.

Tavallinen sairaus asepalveluksessa

Tampereen yliopistollisen sairaalan kardiologin Harri Saarisen mukaan sydänlihastulehdus on yleisin nuorilla miehillä ja erityisesti asepalvelusta suorittavilla miehillä, jotka altistuvat runsaasti erilaisille kiertäville virusinfektioille.

Turun yliopistollisen keskussairaalan kardiologian dosentti Ville Kytö kertoo, että kaksi kolmasosaa sydänlihastulehduksen saaneista potilaista on miehiä. Naisilla sydänlihastulehdukseen sairastumisen riski on suurin vaihdevuosien aikaan.

–  Tämä liittyy todennäköisesti perinnöllisiin ja hormonaalisiin syihin sekä elintapoihin. Osalla ihmisistä on perinnöllinen alttius sairastua sydänlihastulehdukseen virusinfektion yhteydessä, Kytö sanoo.

Kuolemat hyvin harvinaisia

Suurin osa sydänlihastulehduksista on oireettomia tai vähäoireisia ja menee itsestään ohi, kertoo Saarinen. Tyypillisimpiä oireita ovat kuumeiseen infektioon liittyvä rintakipu, hengenahdistus sekä heikentynyt rasituksen sieto.

Kytö lisää listaan myös rytmihäiriötuntemukset. Oireet alkavat yleensä virusinfektion aikana tai vasta muutamia päiviä sen jälkeen. Lääkäriin tulisi hakeutua, jos oireet ovat häiritseviä, pitkittyvät tai pahenevat.

–  Sairaalahoitoa vaatii noin 500 aikuispotilasta vuodessa. Sydänlihastulehdusten määrät vaihtelevat jonkin verran vuosittain, mikä liittyy pääasiassa virusepidemioiden vuosittaisiin vaihteluihin, Kytö kertoo.

Sydänlihastulehdus voi pahimmassa tapauksessa johtaa jopa kuolemaan. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista.

Mjösundin mukaan kuolemaan johtaneissa tapauksissa taustalla on useimmiten vakava rytmihäiriö, jossa sydämen normaali pumppaustoiminta häiriintyy. Rankka fyysinen rasitus sydänlihastulehduksen aikana lisää äkkikuoleman riskiä.

Kytö kertoo, että sydänlihastulehdus selittää noin 5–10 prosenttia nuorten äkkikuolemista.

MAINOS

Kommentoi

Yksi sairastettu keuhkokuume opetti, ettei puolikuntoisena kannata fyysisesti rankkaa työtä tehdä. Muutama päivä täydessä levossa, niin pahempikin tauti lakkaa. Ennenaikaisesti toipilaana töihin menevä voi saada ikävän jälkitaudin. Kannattaa kuunnella omaa kehoaan ja kun tuntee, ettei kaikki ole kunnossa, niin suoraan lääkärin pakeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itselläni tuli pian flunssan jälkeen harrastetun rankan liikunnan seurauksena vuoden kestäneet rajut rytmihäiriöt. Työterveyslääkäri ei missään vaiheessa puhunut mitään sydänlihaksen tulehtumisen mahdollisuudesta. Käski vain jatkaa urheilua normaalisti. "Kaikilla on rytmihäiriöitä, osa vain tuntee ne selvemmin" Täh?! No eihän kukaan voi täysillä mennä, jos tuntuu että henki lähtee, joten passailin vuoden kunnes oireet hävisivät. Jälkikäteen ajateltuna selvä tulehdus, ja saatoin pelastaa henkeni rauhoittumalla. Joten kuunnelkaa lääkäreitä, mutta myös kehojanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisin päin: kuuntele kehoasi ja vasta sitten lääkäriä. Kuuklettaminenkin auttaa joskus. Minulla lähti mystisesti alkaneet rytmihäiriot kun aloin juomaan 1,5 litraa vettä, johon lisäsin teelusikallisen puhdistamatonta merisuolaa. Lisäksi 400 mg magneesiumsitraattia ja rytmihäiriot oli tipo tiessään muutamassa päivässä. Kaliumin puute aiheuttaa rytmihäirioitä ja kaliumin puutteeseen auttaa natrium ja magneesium. Auttoi ainakin minulla. Jos ei olisi auttanut, niin olisin mennyt tohtorille. Eipä tarvinnut mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja minun lääkärini väitti, että kaikki ruisleivänsyöjät kuolee.
Pitääkö lienee moinen väite edes paikkansa?
Niin sanoi ja on sentään tohtorismies.
Tätä oon nyt miettinyt melekeen jo kohta puoli vuotta...
Ressiä pukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tohtori oli oikeassa, tosin nekin jotka eivät koskaan ole nähneetkään ruisleipää kuolevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatka miettimistä, uskoisin asian ruisleipää syömällä Sinulle kirkastuvan. Ruisleivän syöntiin liittyvät lähiympäristöä pilaavat kaasuhaitat torjuu esim. "MyShreddies"-alushousut, joita voit tilata Amazonilta, asiakastyytyväisyys huippuluokkaa.
Minäkään en muuten tiedä sairastaneeni sydänlihastulehdusta, saanko nyt saikkua jälkikäteen muutaman kuukauden, mahtaisiko se tohtorismies kirjoittaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkärin väitteessä voi olla perää. Ulkomailla ruista käytetään rotanmyrkyssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammutaanpa alas heti ensimmäinen lause. Sydänlihastulehdus voi olla, vaikka ei ole kuumetta. Oireina ovat outo, selittämätön olo, hengenahdistus, heikentynyt rasituksen sieto ja ärtyneisyys. Ei välttämättä varsinaista kipua. Monesti potilas saattaa sanoa, että vatsaan koskee. Myös muut em oireet saattavat keskustelusssa tulla ilmi, mutta lääkäri määrää relatabsia. Jos lääkäri ei narahda närästykseen, hän diagnosoi seuraavaksi astman. Hän määrää keuhkoputkia avaavan lääkkeen ja kehottaa reippaaseen ulkoiluun. Ei kaikkea sitä, mikä pahentaa sydänlihastulehdusta. Olkaa tarkkana. Muistaka oireet: 1) outo, selittämätön olo, 2) hengenahdistus, 3) heikentynyt rasituksen sieto, ei jaksa ajaa pyörällä, ei jaksa nousta portaita ja 4) ärtyneisyys. Jos levossa on kohonnut pulssi, niin entistä selvempi sydänperäinen sairaus. Mitatkaa pulssia aina silloin tällöin, niin tiedätte, mikä on teidän normaali. Lääkäri katsoo normaalipulssin jostakin taulukoista ja voi arvata pieleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samat oireet sopivat liutaan sairauksia alkaen anemista ulottuen syöpään ja mielisairauksiin. Jättäkääpä suosiolla diaknoosien teko lääkärille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Gluteeni (mikä tahansa viljatuote) aiheuttaa minulle puolen tunnin viiveellä mainitsemasti neljä oiretta. (Ärtyneisyys tulee tosin vähän myöhemmin.) Lisäksi lepopulssi nousee vartissa 70:stä 100:aan. Lisäksi gluteeni aiheuttaa hyvin nopeasti aivosumua, josta englanniksi käytetään nimeä brain fog. Se kuvaa erittäin hyvin sitä sekavaa ja väsynyttä tunnetta päässä. Kun jättää viljatuotteet pois niin rumpali rauhoituu ja pää tuntuu taas kirkkaalta. Minulla ei ole keliakiaa. En epäile sydäntulehdustakaan vaan kokemuksesta tiedän että gluteeni vetää välittömästi järjestelmäni umpisolmuun ja armottomaan väsymykseen. Kaiki oiret pysyvät pois niin kauan kun pysyn erossa leivästä, pullasta, myslistä jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nojjoo. Kysymyshän on siitä, missä järjestyksessä lähdetään poissulkemaan ehdokasdiagnooseja. Onko hyvä järjestys esim gluteeniyliherkkyys, närästys, astma, sydänlihastulehdus, vaiko ensin sydänlihastulehdus, ja sitten nuo muut. Diagnoosissa ei voi edetä arvaamalla, vaan täytyy edetä poissulkemalla sairauksia. Monesti valitettavasti lääkäri valitsee se helpoimman tien, ja se voi johtaa potilaan kuolemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaakko, että mulla on ollut sydänlihastulehdus ja närästys jo kaksikymmentä vuotta enkä oo huomannu mittään? Mikään noista ei oireile muuta kuin silloinkun alan popsia vehnää. On muuten kokeiltu monta kertaa (aina ei malta olla ottamatta pullaa tai leipää) ja koska oireet tulee AINA 15-30 minuutin kuluttua vehnän (gluteenin) syönnin jälkeen, niin kyllä tyhmempikin tajuaa mistä ne tulee ja miten niitä voi välttää. Jos lyö päätä seinään niin ei tarvitse käydä kysymässä lääkäriltä mistä päänsärky johtuu 😅 Saa sitä itekki ajatella.
Niin ja hengästyneisyys ei aina tarkoita astmaa. Sitä voi olla ihan rehellisesti vasn rapakunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö sydäntautien ja syöpien taustalla ole aina tulehdus? Eli kaikenlaisesta tulehduksesta kannattaa hankkiutua eroon, ehdottomasti myös siitä ns. hiljaisesta tulehduksesta eli inflammaatiosta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Inflammaatio tulee englanninkielisestä sanasta inflammation, joka tarkoittaa tulehdusta, mitä tahansa tulehdusta, hiljaista tai äänekästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Inflammation ja infection tarkoittavat kaiketi erilaista tulehdusta, toinen kroonista ja toinen akuuttia. Ovathan herkkä-CRP ja CRP eri laboratoriokokeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se nyt ole oikeastaan ihan noinkaan. Inflammation tarkoittaa sitä kudosten reaktioita eri asioihin, punoitus, arkuus jne. Infection taas sitä, että jokin pöpö on siellä mihin se ei kuulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämä on pelottavaa. Mediassa kerrotaan päivittäin miten kaikki ruoka on epäterveellistä. Pienetkin kivut säryt ovat oireita ties mistä vakavasta sairaudesta ja ihan tervekin voi olla kuoleman sairas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensä tieto lisää tuskaa mutta elämäntapa- ja terveysasioissa suosittelisin itse perehtymään eri ruoka-aineiden vaikutukseen. Lääkärit eivät siitä tiedä koska vitamiinit, ravinto- ja hivenaineet ja niiden vaikutus terveyteen eivät kuulu lääkärikoulutukseen. Okei, raudanpuutteen tunnistavat. Mikään oikea ruoka ei ole epäterveellistä, joten ei syytä pelkoon. Lisäainepitoinen prosessoitu mössö sen sijaan on lähes poikkeuksetta epäterveellistä. Samoin sokeripitoiset juomat.
Ihan terve ihminen ei ole kuolemansairas. Yksi suurimpia huijauksia on ollut kolesteroli- ja rasvapelko. Tutustuin mörköön nimeltä "kolesteroli", ja perehdyinkin huolella siihen, miksi 30% solujen seinämästä on kolesterolia, miksi neljännes aivoista on kolesterolia, mikä tehtävä kolesterolilla on ja mitä tapahtuu jos kolesterolitaso laskee tai lasketaan liian alas. Oppimani perusteella en suostu missään nimessä laskemaan himpun verran vitosen yläpuolella olevaa kolesterolitasoani. Pidän siitä tiukasti kiinni. Kolesteroli ei ole vihollinen vaan uskollinen ja tarpeellinen kumppani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos artikkelista. Varmaan monille hyväksi nuo tarkennukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisipa ollut mielenkiintoista lukea numerodataa. Montako sydänlihastulehdusta ja kuolemaa on niissä tapauksissa kun makaa rauhassa sängyssä ja malttaa sairastaa kunnolla loppuun eikä lähde salille tai lenkille liian aikaisin? Montako prosenttia tapauksista taas on niitä, jotka innokkaina ja tunnollisina suorittajina eivät kuuntele kehooaan ja malta sairastaa tulehduksia loppuun? Jos sydänlihaslehdus on yleisintä armeijassa olevilla nuorilla miehillä niin luulisin, että heidät on kehoitettu liian nopeasti ylös, ulos ja marssille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:54
KRP: Rahoitusyhtiöiltä huijattiin yli 700 000 euroa – maistraatissa rekisteröityneet ulkomaalaiset avasivat pankkitilejä petoksia varten
8:03
Turkki suostui Yhdysvaltojen tulitaukoehdotukseen, tauko kestää viisi päivää
8:00
Finnveran toimitusjohtaja: Vanha klisee pätee yhä suomalaisissa yrityksissä – vientikauppaa ei osata Suomessa Tilaajille
7:00
Rakentamisen isot hankkeet pitävät Oulussa työmaat kiireisinä, Kempeleessä vauhtia tuo yksityinen rakentaminen Kaupallinen yhteistyö
7:00
Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Auschwitzin rannaton painajainen heijastuu Saulin kasvoilta
7:00
Rion paralympiajoukkueesta tippuminen ei lannistanut oululaista Jussi Lotvosta – nyt tähtäimessä on ensi kesä ja Tokion paratriathlonmatka Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Köyhän ihmisen elämä ei ole ihmisarvoista elämää

aloittaja on sorrettu? 99% syyllinen omaan köyhyyteen ja kurjuuteen katsoo peilistä takaisini. Muita on aina helppo syy... Lue lisää...
ja miten....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image