Kotimaa

Monen kodin ongelma: Ilma ei vaihdu kunnolla, seurauksena voi olla monenlaisia ter­veys­hait­to­ja – "Todella tyypillistä, että suodattimet vaihdetaan aivan liian harvoin"

Monessa suomalaisessa kodissa sisäilmaa huonontaa puutteellinen ilmanvaihto. Kuvituskuva. KUVA: Risto Rasila
Kotimaa 15.12.2019 12:50
STT

Eniten parannettavaa on 70- ja 80-lukujen rakennuksissa, varsinkin omakoti- ja rivitaloissa.

Monessa suomalaisessa kodissa sisäilmaa huonontaa puutteellinen ilmanvaihto. Pelkästään Hengitysliiton neuvontaan tulee joka vuosi valtava määrä ilmanvaihdon korjaamiseen tai parantamiseen liittyviä kysymyksiä.

Eniten ongelmia on ollut 1970–80-lukujen taloissa, joissa ei ole toimivaa ilmanvaihtojärjestelmää tai joissa on koneellinen poistoilmanvaihto ilman selkeitä korvausilmareittejä, kertoo Hengitysliiton korjausneuvonnan päällikkö Timo Kujala.

–  Ongelmia aiheuttaa helposti myös painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä ilman selkeää korvausilmareittiä ja korvausilman suodatusta, Kujala toteaa.

Kun likainen sisäilma poistuu joko painovoimaisesti tai koneellisella poistoilmanvaihdolla, mutta raikasta ilmaa ei tule tilalle, korvausilma tulee sisälle tavalla tai toisella – pahimmillaan talon rakenteiden tai jopa maaperän kautta, eli jo valmiiksi epäpuhtaana.

Sisäilmayhdistys ry:n toiminnanjohtajan Mervi Aholan mukaan suomalaisissa kodeissa on kolmea erilaista ilmanvaihtojärjestelmää: painovoimaisella poistolla toimiva järjestelmä, koneellisella poistolla toimiva järjestelmä sekä koneellinen tulo- ja poistojärjestelmä. Kahdessa ensimmäisessä haasteena on nimenomaan korvausilman saaminen.

–  Joissakin taloissa korvausilmareitit on jossain vaiheessa ollut, mutta ne on esimerkiksi vedon takia laitettu umpeen. Toisaalta on myös paljon asuntoja, joihin niitä ei ole alun perinkään tehty kunnolla, vaan on ajateltu, että ilmaa saadaan sisälle esimerkiksi jättämällä pois osa ikkunan tiivisteistä.

Uusissa taloissa ongelmana huoltojen laiminlyönti

2000-luvun vaihteessa Suomessa alettiin tehdä rakennuksiin koneellisia tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmiä. Niissä ongelmia syntyyn, jos laiminlyödään huolto ja ylläpito – eli esimerkiksi suodatinten vaihto, joka pitäisi tehdä kahdesti vuodessa.

–  On todella tyypillistä, että suodattimet vaihdetaan aivan liian harvoin tai jätetään kokonaan vaihtamatta. Myös kanavien puhtaudesta tulisi huolehtia vähintään tarkistuksilla viiden vuoden välein, Ahola sanoo.

Puutteellisesta ilmanvaihdosta johtuvat ongelmat korostuvat omakotitaloissa sekä pienissä rivitaloyhtiöissä, joissa huolto ja ylläpito ovat asukkaiden vastuulla. Kerrostaloissa ja suuremmissa rivitaloissa taloyhtiöt useimmiten huolehtivat niistä asukkaiden puolesta.

Aholan mukaan moni suomalainen heikentää itse kotinsa sisäilmaa. Esimerkiksi säännöllinen siivous on sisäilman kannalta erittäin tärkeää.

Käytetyt huonekalut, joiden alkuperä ei ole tiedossa, saattavat tuoda epäpuhtauksia sisäilmaan. Liesituulettimen rasvasuodattimet eli rautaiset ritilät puolestaan olisi hyvä pestä kerran kuukaudessa.

Jos pyykkien kuivaaminen tekee sisäilmasta erityisen kostean tai tunkkaisen, on Aholan mukaan kyse puutteellisesta ilmanvaihdosta.

–  Pääosin suomalaisissa kodeissa kärsitään sisäilman kuivuudesta, joten pyykkien kuivaamisen aiheuttama kosteus on talviaikaan jopa hyvästä.

Aholan mukaan moni ei huomaa ajatella myöskään sitä, että liian korkea sisäilman lämpötila etenkin talviaikaan alentaa sisäilman kosteutta ja tekee ilmasta tunkkaisen. Sisäilman lämpötilan tulisi olla korkeintaan 22 astetta.

Toimimaton ilmanvaihto saattaa aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja. Oireet riippuvat Hengitysliiton Timo Kujalan mukaan pitkälti siitä, millä tapaa ilmanvaihto on puutteellinen. Jos talossa ei ole minkäänlaista ilmanvaihtojärjestelmää, seurauksena on usein hiilidioksidipitoisuuden nousu, mikä voi aiheuttaa väsymystä, keskittymiskyvyn puutetta sekä päänsärkyä.

Mikäli sisäilmaan tulee rakenteiden kautta epäpuhdasta korvausilmaa, kuten mikrobeja, pölyjä ja haitta-aineita, voivat oireet olla hyvinkin moninaisia – esimerkiksi silmien ärsytystä, nuhaa, yskää, hengenahdistusta, pitkittyneitä infektioita tai astmaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (75)

Puute korvausilman saannissa aiheuttaa alipaineen, jolloin korvausilma tulee rakenteiden läpi keräten samalla kosteutta rakenteisiin.

Aivan samoin käy koneellisessa ilmanvaihdossa, jos se on alipaineinen. Ilmanvaihdon alipaineisuus on ollut määräyksenä viime vuoteen asti, mitä olen ihmetellyt pitkään.
Mielestäni tällä määräyksellä on pilattu ja pilataan valtava määrä rakennuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka päivä ikkunoita, ja mielellään ovia, auki ristivetoa tekemään - vähintään yötä vasten - vaihtamaan ''raitista'' ulkoilmaa sisään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se pelkän sisäilman uudelleen lämmittäminen paljon lämpöenergiaa ota, lämpöä on varastoituneena rakenteisiin kuitenkin aika reiluisti eikä niitä normi rivakka tuuletus ehdi niitä jäähdyttämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhdas sisäilma voi syntyä vain puhtaasta ja terveellisestä ulkoilmasta eikä toisinpäin.

Eikä nyt olla maalla eikä Kiinassa vaan suomalaisessa nykyaikaisessa kaupungissa. Maaseudun elämäntavan tapakulttuurin epäterveellisimmät ilmenemismuodot (mm. puunpoltto) kuuluvat maaseudulle, ei kaupunkiin.

Puunpoltosta syntyvien PAH yhdisteiden myrkyllisyys ihmisille on tieteellisesti todistettu fakta. Myös puunpoltosta väistämättä syntyvien CO2 päästöjen vaikutus ilmastonmuutokseen alkaa olla yleisesti hyväksytty tieteellinen fakta.

Suomen pitää laittaa tavoitteeksi olla ulkoilmaltaan maailman puhtaimpien kaupunkien mallimaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri ongelma on se että aiemmin taloissa ei kiinnitetty huomiota höyrynsulun tiiviyteen vaan usein se jätettiin luokattoman reikäiseksi. Läpivientejä ei ole teipattu tiiviiksi, sähkörasioden ja putkien kohdilta höyrunsulkumuovi rikki, lattiarajat vuotaa, höyrynsulku naulojen repimä ja saumat teippaamatta. Tuloksenä tästä on mustuneita ja haisevia villoja joista tuleva haju pilaa sisäilman. Eteenkin kun on alipainetta niin epäpuhdas ilma virtaa sisään näistä höyrynsulun reistä ja lattianraoista. Talon höyrynsulkumuovin tulee olla ehdottoman tiivis ja korvausilman on tultava hallitusti suunnitelluista paikoista tämä on salaisuus vyvään sisäilmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maalla on mukavaa! Lähin vierassavu on kolmen kilometrin päässä. Ei kuulu melu, mitä joskus Joren Gullopin ääni, kun on puusouvissaan. Ehkä pontikkatehtaalta suotuisan tuulen myötä voi hiukkaslaskeutumaa tulla kartanollekin, mutta siitä puhdistaudumme 1971 armeijassa annetuin ohjein. Säälittävää eduskuntasekoilut puullalämmittämisen vaarallisuudesta. Kiinassa kävimme keväällä, siellä ei huolta kannettane päästöistä. Ni hao , vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin pitää olla ulkona puhdas korvausilma joka koneellisella ilmanvaihdolla sisätilaan vaihdetaan.

Puunpoltto koneellisen ilmanvaihdon asuntoalueilla ei edistä myöskään sisäilmaongelmien poistumista. Päinvastoin, puunpoltto on yksi sisäilmaongelmien juurisyistä kaupungeissa.

Puunpoltto on väistämättä myös CO2 päästöjen lähde, ihmisille myrkyllisten PAH-yhdisteiden lisäksi. Puunpoltosta luopumalla saavutamme myös paremmin ilmastonmuutostavoitteiden vaatimat päästövähennysvelvoitteet. Win-win jokaiselle kaupunkilaiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tee autuaaksi uudet ilmanvaihtokoneet,kun pakkaset tulee jäätyy nämä koneet ja siinä tapauksessa talo on täysin ilman minkäänlaista ilman vaihtoa. Alipaineistettu rakennus vetää epäpuhtauksia savuhorminkautta sisälle kiitos kaupunkilais pellin,häkä vaaran vuoksi uunin pellistä pala pois.
Paras sisäilma on hirsirakennuksessa ja se kiistaton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole koskaan ilmanvaihtokone jäätynyt pakkasella. Lämmön talteenoton kenno voi vanhoissa koneissa jäätyä, jos käyttäjä ei ole laittanut kennon lämmitystä päälle. Vaikka kenno jäätyisi niin ei se ilmanvaihtoa pysäytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun vanhaa taloon/rakennukseen asennetaan koneellinen ilmastointi niin yleensä sisäilma vain huononee. Kun kaikki vähäisetkin homeet imetään oikein säädetyn alipaineen takia huone ilmaan. Sitten ihmetellään kun ei sisäilma parantunutkaan vaikka laitettiin oikein ilmastointi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos asennetaan koneellinen poisto niin pitää tietysti asentaa myös tuloventtiilit. Ei ole liian vaikeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä uudet kerrostalot. On vesivahinkoja ynm ongelmia ja naapureiden äänet kuuluvat selvästi. Panee miettimää miten on rakennettu (sioittajille). Mielenkiintoista olisi tietää missä kunnossa ovat 30v päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirsitalo hengittää aina, kunhan kivijalka on kunnossa, ettei tule lahovaurioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirsitalon "hengittäminen" ei viittaa ilman vaan kosteuden siirtymiseen. Missään talossa ei saa ilma liikkua rakenteiden läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Jos ilma liikkuu, niin rehellistä vuotoa se on. Ja kosteuden suhteen tasaa kosteusvaihteluita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylipaineistuksella mahdollisissa rakenteiden vuotokohdissa lämmin ilma siirtyy rakenteisiin jäähtymään, mistä voi helposti aiheutua kosteuden tiivistymistä. Mahdollisesti huonontunut sisäilman laatu on parempi kuin todennäköisesti kosteusvaurio, joka lisäksi huonontaa sisäilman laatua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän täällä Suomessa, voida asua, kun olosuhteet huomioiden voi pärjätä.
Täällä on hyvä olla, oli asumus mikä tahansa.
Kesäisin pärjätään miten tahansa. Takvella pitää löytää paikka missä tarkenee.
Muualla mailmassa ei asiat ole näin hyvin olipa sisäilma millaista tahansa.
Ollaan tyytyväisiä, avataan sitten sitä tuloilmareittiä 😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (75)

Uutisvirta

9:05
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
8:49
Lapissa uusi koronavirusepäily, yksi kiinalainen turisti tuotu hoitoon – sairaalalla on valmis toimintasuunnitelma, jos virus vahvistuu koronaksi
8:35
Uintilegenda Michael Phelps on olympia-altaiden herra, mutta Tokiossa totutellaan uuden uintikuninkaan aikakauteen – ”Hän ei ole niin ylivoimainen kuin Phelps” Tilaajille
7:30
Seuratyö ja Haukiputaan Heitto ovat 50 vuotta täyttäneelle Jukka Ukkolalle sydämen asioita – "HaHe:lla on valtava merkitys Haukiputaalle ja haukiputaalaisuudelle" Tilaajille
7:19
Suomalaiset harrastajat ja avaruustutkijat löysivät uuden revontulimuodon - uutta ilmiötä kutsutaan "dyyneiksi"
7:00
Näin kantapääkipuja voi helpottaa kotona pohjelihaksen venytyksellä
7:00
Japani avautuu matkailijalle myös oluttuopin takaa – olutharrastaja löytää haaveilemansa hanarivistön taproomista Tilaajille
37
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
8
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
8
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
7
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
6
Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia Lukijalta
4
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
3
Oikeusasiamiehen linjaus näkyy Rukalla ja Syötteellä – koulut ovat jopa peruneet liikuntapäiviä Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image