Kotimaa

Molemmat Hawk-ohjaajat kokeneita lentäjiä, har­joi­tuk­ses­sa mukana kolmaskin kone

Kotimaa 13.11.2013 18:14 | Päivitetty 13.11.2013 20:40
Kaleva, STT

Molemmat turmassa olleet Hawk-ohjaajat olivat kokeneita lennonopettajia, kertoi Lentosotakoulun johtaja, eversti Jukka Ahlberg Ilmavoimien tiedotustilaisuudessa.

Molemmilla oli takanaan noin tuhat suihkukonelentotuntia.

Menehtynyt oli 30-vuotias lennonopettaja, sotilasarvoltaan kapteeni.

Turmasta selviytynyt ohjaaja on 31-vuotias kapteeni. Hän käveli itse ambulanssiin. Hänellä ei ole hengenvaaraa. Hän on sairaalassa Kokkolassa tutkimuksissa.

Turmasta selviytynyt lentäjä käytti heittoistuinta.

Ahlbergin mukaan vielä ei tiedetä, mitä toiselle heittoistuimelle on käynyt. Tutkintaa on hidastanut turmapaikan hankala sijainti ja pimeys.

Hawk-koneisiin liittyvistä turmista ei tiedetä tapausta, jossa heittoistuin ei olisi toiminut. Heittoistuinta on pidetty luotettavana.

Harjoituksessa mukana kolme konetta

Turmakoneet törmäsivät ilmassa Salamajärven alueella Perhossa puolen päivän jälkeen. 

Mukana harjoituksessa oli kolmaskin kone. Ohjaajat olivat tekemässä kaksi vastaan yksi -kaartotaisteluharjoitusta. Kolmas kone laskeutui turvallisesti.

Sääolosuhteet olivat harjoitukselle erinomaiset.  Turma sattui hieman yli 1 500 metrissä, selvästi pilvien yläpuolella.

Turmakoneet vaurioituivat pahasti. Koneita ei saada enää kunnostettua lentokelpoisiksi.

Onnettomuus ei aiheuttanut vaaraa asutukselle. Hylyt löytyivät asumattomalta alueelta.

Törmäyksen tarkka syy ei ole toistaiseksi tiedossa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Olin eräänä talvena Keski-Pohjanmaalla järven jäällä, kun Kauhavan lennosto suoritti taisteluharjoituksia. Se oli hurjan näköistä, kun kaksi suihkaria tuli matalalla kohti ja näytti siltä, että niillä oli siipi kiinni toisissaan. Ne lähempänä havaitsi, että oli siinä ehkä ainakin 10 m väliä. Koukkaukset toistuivat eri kuvioin tunnin aikana, Silloin ajattelin, että nuo kaverit osaavat hommansa "taivaallisesti" paremmin kuin me tieliikenteen sompailijat lukemattomina jokapäiväisinä vahinkoina ja tahallisina törttöilyinä. Kunnia menehtyneelle lentäjälle ja osanotto hänen läheisilleen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ois pojat ollee kotona ottamassa tulilientä ja tonttulakit pääs laulellee joululauja niin tältäkin olisi vältytty,mut elämä on täynnä valintoja..jotku haluaa taivaal leikkiä sotasta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka joku ihminen voi kuvasta päätellä, millä korkeudella liput ovat.
Lisäksi "puolitanko" ei tosiaankaan ole ohjeistuksen mukaan "puolitanko".
Asiaan.
Hyvin surullinen tapaus, josta Ilmavoimien pitäisi ottaa jotakin opikseen.
Ihmishenki on kallein asia, eikä sen menettämistä pitäisi harjoitella rauhan aikana.
Surullisin ja kaikkein kallein, myös inhimillisesti, on omaisten kärsimys.
Siinä asiassa ei puhuta ollenkaan rahasta, sillä ovathan suomalaiset taistelleet joitakin kymmeniä vuosia sitten sodassa.
Sen jälkeen ainoastaan lesken eläkkeet ovat korjautuneet, mutta Kelan korvaukset siviiliasioihin ovat vielä sotien tasolla.

Miksi ihmeessä harjoituksen suunnittelu on voinut hyväksyä tämän kaltaisen tilanteen?
Harjoittelussa pitäisi suojata ihmishenki ja se vähempiarvoinen, eli valtion omaisuus; koneet.
Nyt on surutila ja kukaan ei uskalla kysyä faktoja harjoituksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se olisi sodan sytyttyä vähän myöhäistä harjoitella. Kyllä sotilaslentäjillä on riskit tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä tilanteen ihmeen tilanteen harjoituksen suunnittelu on hyväksynyt? Kyseessä oli kaksi yhtä vastaan -kaartotaisteluharjoitus, joka on normaali osa treenausta. Tietysti kaikessa koulutuksessa kiinnitetään erityinen huomio turvallisuuteen ja riskien hallintaan. Karu tosiasia on nyt vain niin, että niin kauan kuin koneiden puikoissa on ihmisiä, riskit ovat olemassa ja inhimillisiä erehdyksiä sattuu: koneet eivät törmäile itsekseen. Etenkin silloin kuin koneet joutuvat harjoitelemaan lähietäisyyttä vaativia tehtäviä, pienetkin virheet voivat koitua kohtalokkaiksi.

Mikä ihme tämä lipputankokysely on? Miksi meidän pitäisi ryhtyä päättelemään kuvasta, millä korkeudella liput ovat. Kyllä ilmavoimat osaa liput nostaa - ja laskea ne sen jälkeen puolitankoon.

Osanottoni pilotin omaisille ja myös ilmavoimille, joka menetti korkeatasoisen ammattimiehen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ompa todella ikävä juttu. Surulliset "sulkiaiset" tulee Kauhavalle. Mistähän armeija tulisi saamaan tilalle korvaavat Mk.66-tyypin harjoitushävittäjät? Hetken jo ehdin lohduttautua sillä ajatuksin, etteivät pudonneet koneet olleet Horneteja. Mutta pilotin menehtyminen on aina surullinen juttu. Surunvalitteluni omaisille! Hän kuoli maansa turvallisuuden puolesta, tosiaankin... ;'-(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suruliputuksessa pitää Suomen Lipun olla alatasoltaan tangon keskikohdassa. Tämän pitäisi olla kiinteistönhoitajien peruskoulutuksessa ja tiedossa. Näin ei ollut tässä tapauksessa ja liput roikkuvat eri tasoilla. Upseerien pitää tämä tietää ja ohjeistaa henkilökuntaa. Tämä on liputusohjesäännöissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:47
Thaimaalaisten marjanpoimijoiden kolarissa loukkaantuneilla ei hengenvaaraa – poimijat työskentelevät lappilaisen yhtiön palveluksessa
10:45
Maajoukkuehiihtäjä Susanna Saapunki kilpailee kesäisin rankoissa skyrunning-kilpailuissa – "Kisa tuntuu alusta asti pahalta" Tilaajille
10:27
Kolea alkukesä väistyi ja lämmintä ilmaa on luvassa koko maahan – katso tästä vinkit puutarhaan hoitoon helteellä
10:24
Taivalkoskelta Posiolle johtava tie suljettiin pudonneen sähköjohdon vuoksi – liikenne kulkee normaalisti
10:21
Koirien päiväkoti aloittaa Oulun Talvikankaalla – uusi eläinlääkäriasema tulee naapuriin
9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
86
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
51
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
20
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
15
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
13
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
10
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntiin, Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraaviin Lapin kuntiin: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image