Kotimaa

Mökistä ei tule kotia kä­den­kään­tees­sä - lakimuutos olikin kosmetiikkaa

Kesän päättyessä moni suomalainen haaveilee asumisesta mökillä. Jotta se onnistuu, kiinteistön ja rakennuksen pitää täyttää vaatimukset. Kunta ja oma kukkaro ratkaisevat, voiko unelmasta tulla totta. KUVA: Lassi Puhtimäki
Kotimaa 21.8.2017 5:00
Johanna Puukka

Kesämökkien muuttamista vakituisiksi asunnoiksi helpotettiin lakimuutoksella toukokuussa.

Lännen Median 12:lle kunnalle tekemän kyselyn mukaan muutoksella ei ole käytännön merkitystä, vaan se on kosmetiikkaa. Vastauksensa antoivat Oulun, Porin, Paraisten, Ylöjärven, Alajärven, Tammelan ja Urjalan kunnat.

Lakimuutos herätti aluksi kiinnostusta loma-asujien keskuudessa.

- Virkamiehen tehtäväksi jäi palauttaa ihmisiä maan pinnalle ja kertoa, ettei se koske yksittäisiä loma-asuntoja, vaan erikseen rakennusjärjestyksessä määritettäviä laajempia alueita, kertoo Ylöjärven rakennustarkastaja Petri Mäki.

Kunnissa pohditaan nyt onko tarvetta rukata rakennusjärjestyksiä uusiksi ja lisätä niihin alueita, joilla mökin voisi muuttaa asunnoksi keveämmin keinoin. Toteutuessaan se voisi nopeuttaa lupaprosessia nimetyillä alueilla. Rakentamisen tasovaatimukset ovat edelleen ennallaan.

Kunnat ovat itse saaneet päättää loma-asuntojen käyttötarkoituksen muutoksista jo vuodesta 2011 lähtien. Samassa yhteydessä muutos nopeutui, kun käsittely elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa (ELY) jäi pois.

Mökin muuttaminen kodiksi on unelma, jonka loppujen lopuksi harva toteuttaa.

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) vanhempi tutkija Anna Strandell kertoo, että 2016 myönteisiä loma-asuntojen käyttötarkoituksen muutospäätöksiä tehtiin noin 200. Suomessa on yli puoli miljoonaa vapaa-ajanasuntoa.

- Määrä on ollut laskussa. 2000-luvun alussa niitä oli noin 400 vuodessa, hän lisää.

Eniten loma-asuntoja muutettiin loma-asunnoiksi viime vuonna Pirkanmaalla (44 kpl), Varsinais-Suomessa (37), Pohjois-Karjalassa (25), Keski-Suomessa (24) ja Lapissa (19).

Ympäristöministeriön arvion mukaan noin 25 prosenttia rannoista on kaavoitettu. SYKE arvioi, että jo 90 prosenttia vapaa-ajan rantarakentamisesta perustuu kaavaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Kiinteistövero.Ainakin omalla mökillä n.260€/vuosi.Mielestäni ihan kohtuullinen.Vois olla korkeampikin.Ja,itse menen ja olen mökillä silloin kun huvittaa eikä se kuulu kenellekkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan sitä siirtää osoitteensa posterestante osoitteeksi samalla paikkakunnalla, kuin mökki on. Asustelee vain menemään ja palveluiden pitäisi toimia. Ainakin ne toimii asunnottomille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On älytöntä ettei itse voi päättää missä ja milloin haluaa asua omistajan oikeudella, ja kuka valvoo sitä ?
Käsittämätön laki ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mökillähän toki saa asua ihan kuinka paljon haluaa mutta pointti on se, että virallisesti et voi muuttaa sinne kirjoille ilman käyttötarkoitusmuutosta. Ja et siten voi vaatia kunnallisia palveluja mökille (koulukuljetukset, kotipalvelut jne.). Tästä syystähän kunnat ovat nihkeitä näille muutoksille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungissa pieni yksiö, jossa virallinen osoite. Käytännössä asutaan mökillä ympäri vuoden. Näin se hoituu eikä tarvitse tapella kunnan rakennusvalvonnan kanssa. Ainoa mikä harmittaa on loma-asunnon korkeampi kiinteistövero.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan selvää: Vakituiseen asuinpaikkaan maksat tuloverosi ja alemman verokannan kiinteistöveron, mökkikuntaasi korkeamman kiinteistöveron. Ihan reilua, että mökistäsi maksat enemmän, koska sille kunnalle et tuloveroa maksa, mutta kuitenkin aiheutat kuluja eri tavoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun asuu samassa kunnassa jossa on myös mökki, niin maksaa kaikki verot kunnalle ja lisäksi korkean kiinteistöveron mökistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymyksessä on lähinnä kuntien ja kaupunkien kannalta verotusasia. - Vakituisen asunnon kiinteistöveroprosentti on matalampi kuin vapaa-ajan asunnon. Toisaalta tämän pitäisi olla juuri päinvastoin loogisesti ajateltuna ja pidänkin nykylainsäädäntöä syrjivänä tältä osin. Lisäksi kunnat ja kaupungit pyrkivät asemakaavalla vaikuttamaan siihen, mille alueille asukkaat sijoittuvat kunnassa asumaan. Pyrkimyksenä on suunnitella vakituiseen asumiseen tarkoitetut alueet yhdyskuntatekniikan, koulukuljetuksien ym. kuntien ja kaupunkien palvelujen kannalta kustannustehokkaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin halutaan asumaan mökille kauas kaikesta, sitten aletaan vaatimaan koulukuljetuksia, vanhus- ja vammaiskuljetuksia, teiden kunnosspitoa ym lakisääteisiä kunnan / kaupungin palveluita. Eli ollaan veronmaksajien kukkarolla. Minusta korpeen muuttajilla pitäisi allekirjoituttaa sopimus, jolla luovutaan osasta normaaleista kuntalaisten lakisääteisistä palveluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidä mökin osalta pykälätalkoot pidettiin 2009, kun perinnönjaossa sain mökin. Siinä on asuttu. Osoite ym kuviot ovar vuoden 2008 tasossa. Hyvin toimii!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on täysin varusteltu mökki. On kuin oktalo, mutta vähän pienempi. Jossain vaiheessa myydään oktalo ja ostetaan pieni yksiö, jonne siirretään kirjat. Oktalo rahoilla sitten eletään ja pientä hanttihommaa voi tehdä. En aio ootella eläkeikää elääkseni kuin haluan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veden äärelle viimaan ja kosteaan rakentaminen on jokseenkin käsittämätöntä, näkymä avaraan maisemaan riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka osaa sanoa miten rintamamiestalon suhteen menetellään? Sehän on alunperin rakennettukin vakituista asumista varten ja on myöhemmin jäänyt ns. vapaa-ajan -asunnoksi. Voiko siihen omistaja muuttaa takaisin vakituisesti asumaan ilman mitään byrokratiaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riippuu ihan siitä, missä kyseinen talo sijaitsee. Kannattaa selvittää kaupungin kaavoituksesta, onko alueella kaavaa voimassa ja mitä siihen on merkitty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tuon vanhan talon kuuluisi olla rakennus- ja huoneistorekisterissä edelleen asuintalona, eikä vapaa-ajan rakennuksena.
Toisaalta voidaan pohtia, voidaanko kerrostalon talviasunto katsoa vapaa-ajan asunnoksi, jos suurin osa vuodesta asutaan vanhassa rintamamiestalossa ja ollaan kirjoilla siinä kunnassa. Voidaanko kaupunkiasunnolle kehitellä vastaava lisävero kuin vapaa-ajan asunnoilla on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittämätöntä että meillä on alkujaankaan tämmöinen sääntö. Tuonhan on oltava yhdentekevää mitä siellä virkamiehen lapussa lukee oli sitten "mökki" tai "pökki". Me Suomen vapaat kansalaiset saamme asua ja olla tasan tarkaan siellä missä haluamme. Tuollaisia sääntöjä ei tule olla ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja keneltä se taas on pois jos omistamallaan mökillään asustaa ja pitää paikkoja kunnossa. Ilmeisesti näiltä katkerilta lainkirjoittajilta ja virkamiesretkuilta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainenhan saa asua missä haluaa, ainakin rakennusvalvonnan mielestä. Maistraatti on kylläkin sitten ollut erimieltä asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image