Kotimaa

Miten peruskoulun varassa oleville löytyisi töitä? SAK antaisi työttömille enemmän rahaa kou­lut­tau­tu­mis­ta varten

SAK:n Saana Siekkinen (vas.), Pirjo Väänänen, Mikko Heinikoski ja Jarkko Eloranta haluavat työttömille enemmän koulutusta, jotta työttömät työllistyisivät.
Kotimaa 11.2.2020 13:56
Ossi Rajala

Perusasteen koulutuksella tehtävien työpaikkojen määrä on tippunut 33 vuodessa yli 630 000 kappaleella.

Vuonna 1987 perusasteen työpaikkoja oli lähes 900 000, mutta vuonna 2017 niitä oli enää noin 259 000 työpaikkaa. Samalla toisen asteen ja korkea-asteen työpaikkojen määrä on kasvanut.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK muistuttaa, että pelkän peruskoulun varassa on Suomessa edelleen noin puoli miljoonaa työikäistä ihmistä.

– Ihmiset eivät katoa mihinkään, mutta perusasteen työpaikkoja on kadonnut, SAK:n koulutus- ja työllisyysasioiden päällikkö Mikko Heinikoski sanoo.

Peruskoulun varassa olevien työllisyysaste on alle 50 prosenttia.

SAK penää sitä, että työttömien osaamista on nostettava, jotta työllistyminen on mahdollista.

Osaamista luovaa koulutusta varten SAK parantaisi työttömyysturvan kannustavuutta.

SAK esittää kaikille samansuuruista 250 euron korotusosaa, jota maksettaisiin työvoimakoulutuksen, työttömän omaehtoisen opiskelun ja muiden työllistymistä edistävien palvelujen ajalta.

Korotusosaa maksettaisiin nykyisen mukaisesti enintään 200 päivän ajalta.

– Kun korotusosaa maksettaisiin määräajan verran, kannustinloukkua ei syntyisi. Ihmisiä olisi saatava kouluttautumaan. Monilla kynnys koulutukseen lähtemiseen on korkea, sosiaaliasioiden päällikkö Pirjo Väänänen kertoo.

SAK:n malli olisi kannustava erityisesti pienempää työttömyysturvaa saaville. Jos työttömyyttä edeltävä palkka olisi yli 4 000 euroa kuukaudessa, ansiopäiväraha laskisi. Palveluihin osallistumalla saisi 250 euron korotusosan.

Erilaisista työllisyystoimista väännetään yhä työllisyysryhmissä, joista maan hallitus odottaa hyviä ehdotuksia työttömyyden parantamiseksi.

Työttömyysturvaan liittyvät kysymykset ovat myös pöydällä ja niihin liittyy ristiriitaisia näkemyksiä.

Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK on ehdottanut aiemmin, että päiväraha olisi työttömyyden alussa nykyistä korkeampi, mutta 3 ja 6 kuukauden jälkeen siihen tulisi 10 prosentin leikkaus. Lisäksi enimmäiskestoa lyhennetäisiin 50 päivällä.

SAK:n malli tarjoisi työttömille enemmän porkkanaa ja EK enemmän keppi-mallia.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitää porkkana-mallia paljon parempana kuin keppi-mallia.

– Mallimme olisi tehokkaampi väylä työllistymiseen. Tehokkaat työllistymispalvelut ovat myös inhimillisempiä. Olemme SAK:ssa ihmisen puolella. SAK:laisen työttömän päiväraha on keskimäärin 1 300 euroa. Ei sitä voi enää leikata. Leikkaus voisi johtaa esimerkiksi toimeentulotuen tarpeeseen ja työllisyysvaikutukset voisivat olla negatiivisia, Eloranta pohtii.

SAK arvioi, että koulutukseen osallistuvien työttömien määrää voidaan lisätä 25 000:lla vuodessa. Tämä maksaisi 20–30 miljoonaa euroa.

– Koulutuksen järjestäjille saatettaisiin myös tarvita lisäystä perusrahoitukseen, Heinikoski sanoo.

Käytännössä SAK haluaa työvoimakoulutuksen tarjonnan laajentamista.

SAK:n esityksessä lyhyitä opintokokonaisuuksia tarjottaisiin muun muassa luomalla malli avoimesta ammattiopistosta työttömien omaehtoisen opiskelun helpottamiseksi.

– Suomeen tarvitaan lisää tutkinnon osia lyhyempiä koulutusjaksoja, jotka kestävät yhdestä kolmeen kuukauteen. Niiden avulla työikäiset voivat sujuvasti päivittää omaa ammattitaitoaan, SAK:n työ ja turva-osaston johtaja Saana Siekkinen toteaa.

Kaikille samansuuruinen työttömyysturvan korotusosa kannustaisi SAK:n mukaan pienituloisia kouluttautumaan nykyistä paremmin.

SAK penää lisäksi työttömille TE-palveluissa heti henkilökohtaisia tapaamisia, jotta erityisesti koulutustarve selviäisi. Hallituksen suunnittelemat satsaukset TE-palveluihin eivät SAK:n mielestä vielä riitä.

SAK:n muita työllisyyskeinoja

Työttömien palvelujen tehostaminen erityisesti työttömyyden alkuvaiheessa.

Työttömien omavalintainen työnhaun malli nopeuttamaan työllistymistä.

Palkkatuen käytön lisääminen erityisesti osatyökykyisten työllistämisessä.

Työttömyysturvan yksinkertaistaminen ja karenssien uudistaminen.

Irtisanottujen muutosturvan ja koulutusmahdollisuuksien parantaminen.

Maahanmuuttajien lupaprosessien kuntoon laittaminen.

Työhön tulevien maahanmuuttajien kielikoulutuksen lisääminen ja kotoutumiskoulutuksen laadun parantaminen.

Työn perässä liikkumisen tukeminen.

Varhaiskasvatusmaksujen tulorajojen nostaminen 500 eurolla.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (60)

Mistähän SAK sitä rahaa "antaisi"? Omien johtohenkilöiden tilipussista? Senkun.

Vasemmistolaisten on niin helppo tuota rahaa jakaa. Totuus on kuitenkin se, että oli vasemmisto tai oikeistohallitus, budjetin rahamäärä pysyy samana. Sitä ei tule senttiäkään lisää, vaikka haluttaisiin kuinka antaa köyhille ja kipeille. Ensin sen rahan täytyy tulla sinne budjettiin, ja sen tekevät keskituloiset ja suurituloiset työssäkävijät ja yrittäjät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikenlaista koulutusta on jo tälläkin hetkellä tarjolla kaikenikäisille, jotka todella haluavat kouluttautua ja kehittää itseään. Hiukan erikoiselta vaikuttaa, että jos on ollut haluton ja vastentahtoinen kouluttautumaan, se on ikään kuin etu ja palkitsemisen arvoinen asia esimerkiksi korkeamman rahakorvauksen muodossa. Lieneekö SAK:lla huoli jäsenmäärästä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"SAK antaisi työttömille enemmän rahaa kou­lut­tau­tu­mis­ta varten"
-Mikä estää antamasta, antakoot pois vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuitenkin tänään juhana vartiainen sanoi kylmän totuuden asian laidoista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peruskoulujen opettajien täytyy keskittyä opetustyöhön niin kaikki saavat valmiudet ammatillisten opintojen suorittamiseen. Suomessa on peruskouluissa tehtävään sopimattomia ja myös oppilaita eriarvoistavia opettajia. Opetushallituksen tarkastajille töitä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa ne oppilaat olisivat hieman osoittaisivat kiinnostusta siihen oppimiseen ja kotonakin tuettaisiin oppimista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siis tämä on niin totta, mulla on kokemusta. todellakin opettajat eriarvoistaa oppilaita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, tolla rahalla saa kymmenkunta keppanasalkkua koulupäivien piristykseksi. Kun ei opinnot ei nuorena napannut ja sossusta saa kaiken tarvittavan, niin mitäs nää vain tutkintoa vailla olevat moniosaajat opiskelevat työllistyäkseen muutenkin kuin tukirahalla. Kyllä taas koulutuskonsultit ja aatteelliset opistot hyrisevät tyytyväisyydestä, kun näihin talkoihin aletaan verorahoja syytämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa tämä SAK:n Heinikoski olla oikea talousnero. Huomauttaa, että "Koulutuksen järjestäjille saatettaisiin myös tarvita lisäystä perusrahoitukseen". Ai että ihan saatettaisiin, mutta ilmeisesti ei välttämättä kuitenkaan. Eiköhän nuo kaiken osaavat ja jaksavat kouluttajat nyt tuon 25000 uutta opiskelijaa kouluta ihan samalla rahalla ja resurssilla, vähän niinkuin oto-hommina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peruskoulujen luokkien oppilasmääriä voi kasvattaa. Oppilaat oppivat myös toisiltaan, ei vain opettajilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin sitä alkaa tulla hyviä ja järkeviäkin ehdotuksia.Hyvä SAK.Tietenkin se närästää kok/pers väkeä mutta haxuhalit heille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrjö kallinen puisto, jossakin välissä huomaa olevansa ongelma, mutta havahtua, mikä olisi ollut kevyempi reitti kulkea polkuja, vai sikana vetää ameriikkaa, sauli niinistön porukan ansiosta, euro ameriikkaa, miksi kahtia jako, sika haluaa vedättää, että ei olisi ruoho vihreämpää, tai ei siitäkään ole varma, kun aina nousee joku päähän kun vähänki pikkuneinen hyvä/paha pälkähtää jatkoon =O

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jovain:SAK on huomannut jo iät ja ajat sitte että Lakoilla se raha tehdään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SAK:n voima on jouten olemisessa. Mikäli SAK JA MTK ja kaikki tarpeettoma järjestöt lopetettais elintso Suomessa hyppäis ylöspäin monta rosenttia. Mkäli tekijät haluais liää tuloja , hankkis lisää ammattitaitoa ja tarvittaessa uuden työnantajan. Ostovoiman lisäys tulis hintojen halpenemisesta. Järjestöt on järjettömän kalliita hallinnon osia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SAK voi kaivaa rahat omasta pussistaan. Järjestö kun ei ole mitenkään köyhä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jarkolla sama vanha virsi, edut omille joukoille ja lasku niille, jotka ovat jo opiskelleet (opintolainan turvin).

Mitä vastaa Akava? Korkeastikouluttautuneiden ansiosidonnaisistahan tämäkin lysti maksettaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos annat työttömälle vielä lisää rahaa, niin se taitaa valtostua vain lisää.
Koulutuspuoli tämän rahan ansaitsisi, jotta voi tarjota juuri sopivaa koulutusta työstä kiinnostuneelle kouluttautumattomalle. Koulutus tulisi olla hyvin yksilöllisiin tarpeisiin muokattua, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just joo. Rahaa palkkioksi siitä, ettei ole viitsinyt aikoinaan opiskella. Sairasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (60)

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image