Kotimaa

Mitä? Lepomäki äänesti sote-lausunnon puolesta va­lio­kun­nas­sa, mutta kanta ei ole pehmennyt

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki on edelleen varsin kriittinen sote-pakettia kohtaan. Valtiovarainvaliokunnassa hän kuitenkin äänesti hallituskumppaneiden rintamassa. KUVA: JUKKA VUOKOLA
Kotimaa 22.5.2018 12:30
Anita Simola

Kohuedustajan nimeä ei ole eriävän mielipiteen allekirjoittajissa, mutta hän pitää päätöksensä pyörtämistä epätodennäköisenä.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta antoi viime viikolla lausuntonsa maakunta- ja sotelaista. Lausunnossa todetaan muun muassa, että sote- ja maakuntauudistuksen laajuus ja valinnanvapausmallin vaikutukset lisäävät taloudellista epävarmuutta.

Lausunnosta jätettiin eriävä mielipide kansanedustaja Timo Harakan (sd.) aloitteesta. Siinä ehdotettiin hallituksen esityksen hylkäämistä.

Muutama valiokunnan jäsen kiinnitti huomiota siihen, että valiokunnan jäsen, kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäen nimeä ei löydy eriävän mielipiteen allekirjoittajista.

Ehdotuksesta äänestettiin valiokunnan lausuntoluonnosta vastaan. Äänin 12—9 valiokunta hyväksyi lausuntoluonnoksen. Lepomäki samoin kuin muut kokoomusedustajat eli Pauli Kiuru ja Timo Heinonen äänestivät puolesta samoin kuin hallituspuolue keskustan ja sinisten kansanedustajat.

Teksti riitti minulle

Lepomäki on toistuvasti kritisoinut sote-uudistusta ja hän on kertonut äänestävänsä lakipakettia vastaan.

Onko kriittinen sote-kantasi pehmenemässä Elina Lepomäki?

– Ei ole. Valiokunnan lausunnossa on tasapuolisesti ja selvästi tuotu esille kritiikki uudistuksen taloudellista vaikutuksista. Katson, että lausuntoon muotoiltu teksti riittää minulle. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sekä perustuslakivaliokunta antavat asiasta mietinnön ja se määrittää sen, missä muodossa lakipaketti tulee suuren salin äänestykseen.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta antaa asiasta mietinnön ja se määrittää sen, missä muodossa lakipaketti tulee suuren salin äänestykseen.

Onko vielä mahdollista, että kantasi kääntyisi puoltavaksi?

– Minun on vaikea nähdä, että hallituksen esitykseen tulisi sellaisia muutoksia, joiden seurauksena voisin äänestää hallituspuolueiden mukana.

Heikennystä nykytilaan

Kokoomuksessa on ryhmäkuri äänestyksissä. Oletko miettinyt, josko äänestäisi tyhjää tai olisi äänestyspäivänä poissa eduskunnasta?

– Jos en usko tähän pakettiin ja olen täysin perustellusti tuonut esille näkemykseni, niin on vaikea nähdä, miksi en äänestäisi vastaan. Iso osa merkittäviä talouden ja terveystieteen asiantuntijoita on kanssani samaa mieltä siitä, että uudistus on selvästi heikennys nykytilaan.

Vielä löytyy enemmistö

Eduskunta äänestää kohupaketista näillä näkymin juhannuksen jälkeen. Hallituksella on erittäin ohut enemmistö.

Lepomäen lisäksi kokoomuksesta irtaantunut kansanedustaja Hjallis Harkimo on kysymysmerkki. Hänen lopullinen kantansa sote-pakettiin ei ole selvillä.

Oman ryhmän perustava Paavo Väyrynen saapuu eduskuntaan kesäkuussa. Hän suhtautuu niin ikään penseästi sote-uudistukseen. Näiden kolmen jälkeenkin hallituksella on 102 edustajan enemmistö. Muutoin luku olisi 103, mutta puhemies Paula Risikko ei saa äänestää.

Perustuslakivaliokunnasta kuultaneen jo tällä viikolla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Minä kun jo luulin, että vihdoin Suomeen saatiin ryhdikäs, järkevä, krittisesti ajatteleva poliitikko. Mutta ei, ei todellakaan. Pettikö loppusuoralla kantti vai lupaillaanko jotain parempaa oksaa palkinnoksi? Mikä pettymys!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elina näytti kuinka toimitaan ennen ja jälkeen vaalien taputtelee tällä hyvä sisko duunii kun ei pääse enään eduskuntaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaista voisi jo sanoa älylliseksi epärehellisyydeksi. Matomaista ryömimistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saahsn noille kokoomudhölmöille nauraa räkänä🤣🤣ensim muka meuhkatsan suureen ääneen jokakulmalla että saahasn julkisuutta ja sitte perutasn puheet täysin...samas luokkas kuin susanna koski.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elina on tyypillinen KOK puhuu toista kuin tekee vanha kansa kutsuu tätä vaalilupaukseksi eli kaikki keinot käyttöön

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se sanomalla tule säästöjä. Miten eduskunta tulee äänestämään soten puolesta jos ei ole laskelmia säästöistä julkisuuteen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt et ala Elina lupaustasi perumaan. Äänestät vastaa ja sillä hyvä. Himmeli täytyy estää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ja puhuu asiaa vastaan, mutta äänestää puolesta. Lepomäen vaalipiirissä kannattaa jokaisen seuraavissa eduskuntavaaleissa äänestävän jättää äänestämättä häntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimepäivinä lukutaitoisille tullut parikin juttua joissa sote:n ja maakuntamallin mielettömyys on kirjoitettu auki. Kyseessä valtapolitiikka ja rahat rikkaille. Oikeusministeri avasi puron jolla pyritän saamaan Suomen kiinnostavaisuus nousemaan tietyille kansanryhmille. Väki lisääntyy vuokraasunto markkinoille kannattaa sijoittaa. Juu ja tavallinen kansa maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lepomäki kerää ainoastaan näyttävyyttä ja julkisuutta puhumalla asiasta kyllä-ei ja äänestää jompaa kumpaa. Kansakin alkaa ihmettelemään poliitiikan tekoa, että julkisuudessa puhutaan tätä ja äänestetään jotakin muuta kuin tätä. a

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...sanoi tuntemattomassa sotilaassa eräs urho toisille aseveljille.Samaa voi sanoa kansanedustajien toimista sote äänestyksessä.Pitää äänestää kun käsketään vaikka itsellä ei välttämättä ole hajuakaan että mistä äänestää. Demokratiahan on enemmistö pitoinen juntta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten soteuudistus voi heikentää tilannetta, kun jo nyt ns. Terveydenhoito on lottopeliä, saatko ja pääsetkö oikealle hyvällä lääkärille (kun näitä oikeita lääkäreitä on tosi harvassa)? Suurin osa on valitettavasti lääkärikunnasta enemmän tai vähemmän ulalla ihan kyvyttöminä tekemään minkäänlaista oikeaa diagnoosia tai edes lähettämään potilasta eteenpäin osaavimpiin käsiin hoidettavaksi (kun luonto ei anna periksi tunnustaa osaamattomuutensa). Ja vahinkoja sattuu tuon tuosta. Miten tämä sotehomma voisi tilannetta enää edes huonontaa, kun tilanne on tämä? Vastaus on se, ettei ainakaan huonommaksi voi enää mennä. Toivottavaa olisi, että siirryttäisiin keskustelemaan niistä oikeista ongelmista eli tämänhetkisen lääkärikunnan (siis suuren osan sittä) osaamattomuudesta ja kyvyttömyydestä toimia ihmisten auttajana terveyteen liittyvissä asioissa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten luulet pääseväsi lääkärille ollenkaan, kun pian 4-5 miljardia suomalaisten terveysrahoja puhalletaan ulkomaille. Uskomatonta uskoa että tilanne Sotella paranisi. Yleistä terveydenhuoltoa on tarkoituksella ajettu alas jotta voitaisiin perustella yksityistämisen autuutta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten niin ajettu alas, sehän on aina ollut sitä samaa. 4-8h päivystyksessä, sitten lähetetään kotiin pää kainalossa koska lekuri ei ehdi nähdä. En ainakaan 80-luvulta lähtien ole mitään muuta nähnyt Lapinläänin tai Oulun seudulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivystystä ei ole koskaan saatu kuntoon ja se on johdon syy, ei nykyisen erittäin halvan terveydenhuoltojärjestelmän. Suomen terveydenhuolto on vain 7.8% bkt:sta mikä on teollisuusmaiden alhaisimpia lukuja. Sitävastoin USAn täysin markkinavetoinen järjestelmä maksaa 16.8% bkt:sta. Soten jälkeen ihmetellään kun kulut pomappaavat tuonne USAn tasolle ja yli. Pahinta on se, että Soten jälkeen terveydenhuoltoon käytetty raha poistuu käytännössä kokonaan Suomesta kierrosta veroparatiisehin. Siitä on pitänyt Kokoomus ja Sipilä huolen etukäteen, kun juuri Soten voittojen piilottamista silmälläpitäen piti maahan saada pikaisesti mahdollisuus osinkojen piilottamiseen osakkeiden hallintarekisterilailla, miksipä muuten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Lepomäki siirtymässä sinisiin, sillä hehän ovat kunnostautuneet tuossa takinkäännössä. Taitaa Lepomäelläkin tuuli heilutella huulia, eli huutelee mitä sylki suuhun tuo, mutta tosipaikan edessä nöyrtyy eduskuntaryhmän painostukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lepomäki on hallituksen päätöksiin nähden toista mieltä vain jos katsoo hyötyvänsä itse vastaanpullikoinnistaan. Keskustapuolueen ja kokoomuksen pääkaupunkiseudun kaupukien valtuustoissa istuvat kansanedustajat ovat jo monessa yhteydessä äänestäneet hallituksen esitystä vastaan. Eduskunnassa he äänestävät hallituksen esityksen puolesta. Tällaiset "tuulella käyvät" kansanedustajat eivä toimi äänestäjiensä parhaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lepomäki tulee äänestämään soten puolesta. Muutoin poliittinen ura Kokoomuksessa on taputeltu. Eikä muutkaan puolueet ota riesakseen henkilöä, joka ei noudata ryhmäkuria.
Näinpä Lepomäelle ei jää muuta vaihtoehtoa, kuin pysyä ruodussa. Ja sille löytyy sitten kyllä selitys, miksi näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Justiinsa niin. Lepomäki. Siinä on läpimädän poliitikon perikuva. Puhuu yhtä jä tekee toista eli just päinvastoin. Rupesiko pelkäämää poliittisen uransa jatkosta tuhoomuspuolueessa? Ikinä en äänestä tuollaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säästö 3 miljardia tarkoittaa käytännössä kaikkien terveysasemien sulkemista. Mutta eväthän kansalaiset sairasta. Ja jos sairastavat niin hallituksen luvalla. (lupa evätty).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image