Kotimaa

Mitä koulutukselle luvattiin milläkin asteella? – Opettajien ja koulujen edustajat kommentoivat hal­li­tusoh­jel­man lisäyksiä koulutukseen

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo, että hallitusohjelma osoittaa tulevan hallituksen tekevän koulutuksessa merkittävän arvovalinnan suhteessa edellisiin hallituksiin, jotka leikkasivat kouluilta. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 3.6.2019 17:35 | Päivitetty 3.6.2019 19:39
Petteri Lindholm

Lännen Media kysyi koulujen ja opettajien edustajilta, mitkä hallitusohjelman linjauksista lupaavat hyvää, ja mitkä kohdat epäilyttävät.

Helsinki

Hallitusohjelma palauttaa uskoa koulutuksen merkitykseen, kehuu Opettajien ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

– Tämä on rohkea suunnanmuutos, johon OAJ on monilta osin tyytyväinen, Luukkainen kommentoi ensivaikutelmiaan hallitusohjelmasta.

Luukkainen kertoo verraneensa tilannetta vuonna 2011 aloittaneeseen Jyrki Kataisen (kok.) hallitukseen, joka teki mittavat leikkaukset koulutukseen.

– Silloin puhuttiin oppimisen ja tutkimuksen rohkeudesta ja leikattiin. Nytkin puhutaan rohkeudesta, mutta tällä kertaa kouluihin satsataan.

Siitä seuraa erilainen henkinen vire, Luukkainen toteaa. Hän korostaa silti, ettei kyse ole puoluepoliittisesta kannanotosta.

Erityiskiitosta Luukkainen antaa hallitukselle siitä, että se aikoo laajentaa oppivelvollisuuden koskemaan lukiota ja ammattikoulua.

– Ratkaisuna se on verrattavissa jopa peruskoulu-uudistukseen. Konsepti ei silti ole vielä valmis, ja se vaatii käytännön toimia peruskouluun siirtymän helpottamiseksi.

Myös se on OAJ:n mielestä tärkeää, että koko koulutusjärjestelmää varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen luvataan tarkastella.

– OAJ on vaatinut tätä vuodesta 2007 lähtien. Me toivomme, että valmistelu olisi parlamentaarista, koska se sitouttaisi pitkälle aikavälille.

Varhaiskasvatus

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen on erittäin tärkeä toimi hallitukselta, kiittelee OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

– Se on tärkeä muutos, koska se poistaa perhetaustan merkitystä ja tasaa lasten taustoja. Kyse on lapsen oikeudesta, eikä perheen, Luukkainen muistuttaa.

Jatkossa kaikilla perheillä on oikeus täyteen päivähoitoon riippumatta vanhempien työskentelystä tai muista tekijöistä.

Vuonna 2015 Juha Sipilän (kesk.) hallitus rajasi lapsen subjektiivista päivähoito-oikeutta, mikäli toinen vanhemmista oli osan aikaa kotona.

Luukkainen kiittää hallitusta myös siitä, että se myös palauttaa aikaisemman ryhmäkokorajan, jossa yhtä opettajaa kohti saa olla enintään kahdeksan lasta. Sipilän hallitus nosti suhdetta niin, että yhtä opettaja kohti sai olla kahdeksan lasta.

– Se taas on pettymys, että esiopetusta ei laajennettu kaksivuotiseksi, Luukkainen sanoo.

Perusaste

Perusopetuksessa ongelmana on Luukkaisen mukaan se, että erityisen tuen osalta hallitusohjelman linjaukset jäivät löysiksi.

– Mielestämme tärkeintä olisi, että perusopetuksen erityisopetusta lisättäisiin nyt selkeästi, mutta hallitusohjelmassa tätä on nyt vain luvattu ympäripyöreästi selvittää, Luukkainen kritisoi.

Erityisopetuksen lisääminen on Luukkaisen mukaan erittäin tärkeää, koska erityisopetusta vaativat oppilaat eívät ole olleet omissa ryhmissä, vaan osana isoja luokkia.

Siitä kärsii erityisopetusta tarvitsevat sekä muu luokka.

– Tarvitaan pienempiä ryhmäkokoja ja erityistä tukea tarvitseville pienryhmiä.

Luukkainen kritisoi sitä, että oppilaiden ja opettajien suhdetta ei kirjattu, kun näin tehtiin vanhusten hoitajamitoituksessa.

Lukio

Hallitusohjelma lupaa lukioille 18 miljoonaa euroa lisärahoitusta.

– Kiitämme hyvästä suunnasta, mutta yhä jäädään pahasti miinukselle, koska kahden edellisen hallituksen aikana lukioilta on leikattu noin 120 miljoonaa euroa, Luukkainen sanoo.

Kunnat ovat rahoittaneet lukioitaan omista varoistaan, kun valtionrahoitus on viime vuosina laskenut. Se asettaa kunnat eriarvoiseen asemaan.

– Erityisesti pienillä ja keskisuurilla kunnilla on kova paine lisätä omaa rahaa lukioihin, koska niissä leikkaukset ovat vaarantaneet koko lukioiden olemassaolon, Luukkainen sanoo.

Ammatillinen opetus

Ammatilliseen opetukseen hallitusohjelmassa tehtävät lisäykset opettajamäärään ovat todella tärkeitä, Luukkainen sanoo.

– Kahden hallituskauden aikana on lähtenyt noin 1 600 opettajaa, nyt luvataan 1 000 uutta, mikä on erinomaista, paitsi että lisäys on tällä erää vain määräaikainen.

Luukkainen sanoo leikkauksia ammatilliseen koulutukseen Sipilän hallituksen kaikkein isoimmaksi virheeksi.

– Oli naivia idealismia, että ammatillisessa koulutuksessa olevat 16-, 17- ja 18-vuotiaat pystyisivät noin vain itseopiskeluun, kun lähiopetuksen määrä laski jyrkästi.

Nyt luvattu lisäys on on siksi Luukkaisen mukaan hyvin tärkeä.

– Sillä on suora yhteys lähiopetuksen määrään. Suunta on oikea, mutta yhä jäädään miinukselle opettajamäärässä.

Yliopistot

Yliopistojen edunvalvoja Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi on tyytyväinen siihen, että hallitusohjelmassa luvataan lisätä yliopistojen perusrahoitusta.

Unifin hallituksen puheenjohtaja, Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen sanoo, että yliopistojen perusrahoituksen lisäys on juuri se, mitä yliopistot ovat odottaneet.

– Se mahdollistaa yliopistojen kehittämisen, kun yliopistot saavat ennakoitavaa ja pitkäjänteistä rahoitusta, Mönkkönen toteaa.

Yliopistojen vuosittaisia määrärahoja lisätään 40 miljoonalla eurolla ja samalla yliopistoindeksi palautetaan.

Indeksikorotukset tuovat yliopistoille noin 30 miljoonaa euroa vuodessa, Mönkkönen arvioi.

Mönkkönen ei halua arvioida ohjelman vaikutuksia vielä tarkemmin, koska yksityiskohdat eivät ole tiedossa, eikä se, miten lisäraha lopulta yliopistoille jyvitetään.

– Tärkeää on, että suunta on nyt selkeästi kääntynyt, ja hallitus on tunnustanut tutkimuksen ja koulutuksen merkittävyyden, Mönkkönen sanoo.

Ammattikorkeakoulut

Koulutuksen rahoituksen lisääminen on osoitus suunnan muutoksesta, kiittää Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene tänään julkaistua hallitusohjelmaa.

– Alueellista korkeakoulujärjestelmää koskeva kirjaus antaa tulevaisuuden uskoa ammattikorkeakouluille, arvioi Arenen toiminnanjohtaja Petri Lempinen.

Hallitus lisää ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta 20 miljoonalla eurolla vuodessa ja lisäksi indeksikorotukset palautetaan.

– Ammattikorkeakoulujen vuotuisesta rahoituksesta on leikattu 200 miljoonaa euroa. Perusrahoituksen korottaminen ja indeksikorotus tarkoittavat noin 40 miljoonan vuotuista lisäystä, Lempinen kiittää.

Hallitusohjelmaan kirjatut hoitajien, ammatillisten opettajien ja poliisien määrän lisääminen tarkoittavat lisää töitä ammattikorkeakouluille, Lempinen sanoo.

Sosiaali- ja terveysalalle valmistuu ammattikorkeakouluista noin 9000 työntekijää vuosittain, ja ammatillisia opettajia kouluttaa viisi ammattikorkeakoulua.

Nämä lisäykset tukevat Arenen mukaan koulujen hakijasuman purkamista, mutta ne eivät vähennä opiskelupaikkojen ja resurssien tarvetta.

– Tähän vastataan parhaiten vahvistamalla korkeakoulujen perusrahoitusta, Lempinen sanoo.

Hallituksen seuraavalle kolmelle vuodelle lupaama 150 miljoonan euron lisäys Business Finlandin johtamaan tutkimus ja kehitys -rahoitukseen hyödyttää kouluista etenkin ammattikorkeakouluja.

Arene pitää Business Finlandin lisättyä rahoitusta positiivisena, koska AMK:t tekevät paljon yritysyhteistyötä.

Juttua päivitetty 3.6. klo 19.30. Korjattu Suomen yliopistot UNIFI -yhdistyksen nimi. Nykyisin yhdistyksen virallinen nimi on Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI.

MAINOS

Kommentoi

se myös palauttaa aikaisemman ryhmäkokorajan, jossa yhtä opettajaa kohti saa olla enintään kahdeksan lasta. Sipilän hallitus nosti suhdetta niin, että yhtä opettaja kohti sai olla kahdeksan lasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy muistaa päiväkotiopetuksen, sekä opettajien merkitys ja laadun takaaminen myös Euroopan Unionin sekä Suomen hallituksen tulevan hallituskauden rahoituksissa. Subjetiivista päivähoitoa ei ole välttämätöntä palauttaa, mutta laadun tae on varmistettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

65
Vantaa tekee lentoasemalla koronatestejä, toimia harkittiin läpi maaliskuun, yli 200 000 matkustajaa ehti saapua, päätös vasta viime viikolla – "Tilanne ollut ministeriöjohtoinen"
59
Vastaanottoyksikön johtaja: Maahanmuuttovirasto on valmiina vastaanottamaan turvapaikanhakijoita Kreikasta, mikäli toimeksianto tulee
56
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
51
Pääministeri Marin: "Joudumme joka päivä hallituksena paimentamaan kenttää, että linjauksia noudatetaan" – torui kyselytunnilla Kelaa
44
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
42
Välipäivän jälkeen taas kaksi uutta koronakuolemaa Suomessa – tauti on vaatinut nyt 19 ihmisen hengen
39
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

332 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siipeilijöitten ytk.kassa ei pysty maksamaan työttömille korvauksia ajoissa??Puhkeaako kupla??

YTK:n kyvyttömyys maksaa normaalisti siipeilijöiden päivärahaa osoittaa, että työnantajien perustama YTK on keskittynyt... Lue lisää...
Kupla puhkeaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image