Kotimaa

"Minulle on ehdotettu monta kertaa seksiä vaih­to­kau­pak­si yöpaikasta" – Koditon on entistä useammin nainen, mikä tuo uhan väkivallasta ja hy­väk­si­käy­tös­tä

Kaksi vuotta asunnottomana ympäri pääkaupunkiseutua viettänyt Jade, 31, sanoo, että useimmat kodittomat naiset eivät halua tai uskalla mennä kodittomien asuntoloihin tai hätämajoituksiin. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 17.10.2019 7:00
Petteri Lindholm

Asunnottomien määrä on vähentynyt Suomessa jo vuosikausien ajan, mutta naisten osuus on kasvussa. Palvelut on yhä järjestetty miesten ehdoilla. Tänään torstaina vietetään valtakunnallista Asunnottomien yötä.

Kodittomalla ei ole koskaan vapaa-aikaa, sanoo kaksi vuotta asunnottomana elänyt Jade, 31.

– Aina pitää miettiä, mihin pääsisi seuraavaksi yöksi, mistä saisi rahaa ja syötävää. Energiaa ei riitä mihinkään muuhun, kun on lisäksi jatkuva unenpuute ja epätoivon tunne.

Vaikeinta kodittomana naisena on Jaden mukaan se, että joutuu pelkäämään koko ajan. Naisia uhataan väkivallalla ja pahoinpidellään, käytetään seksuaalisesti hyväksi tai heiltä viedään rahat.

– Minulle on ehdotettu monta kertaa seksiä vaihtokaupaksi yöpaikasta, mutta se on ollut minulle raja, jota en ylitä.

Hyväksikäyttöä joutuu hänen mukaansa pelkäämään myös kodittomien asuntoloissa ja vierasmajoissa, eivätkä useimmat naiset uskalla tai halua mennä niihin.

– Ne ovat raakoja, turvattomia ja tosi epähygieenisiä. Isoja avotiloja täynnä miehiä, eikä lainkaan yksityisyyttä.

Opiaattiriippuvuudesta kärsinyt Jade vietti yönsä rappukäytävissä, "huumekämpissä" ja kesäisin toisinaan ulkona, kunnes yksi puhelu muutti hänen elämänsä.

Noin joka neljäs asunnoton on nainen

Suomi on Euroopan ainoa maa, jossa asunnottomuus on laskenut viime vuosien aikana.

Samalla kun asunnottomuus on laskenut, naisten suhteellinen osuus asunnottomista on kasvanut. Tällä hetkellä vajaa neljännes kodittomista on naisia.

– Naisten asunnottomuus on eniten sitä, että asutaan sukulaisten tai tuttavien luona. Vaikeimmassa asemassa olevat asuvat kadulla, sanoo asunnottomia auttavan Y-säätiön tutkija, dosentti Riitta Granfelt.

Granfelt toistaa Jaden kertoman siitä, että naiset ovat paljon miehiä alttiimpia väkivallalla ja hyväksikäytölle. Siitä kärsivät myös "piiloasunnottomat", jotka asuvat toisten nurkissa.

– Kodittomia naisia elää esimerkiksi väkivaltaisissa suhteissa, kun muuta paikkaa ei ole.

Myös asunnottomuuden tuoma häpeän kokemus saattaa Granfeltin mukaan olla sukupuolittuneiden mielikuvien vuoksi kovempaa naisille, varsinkin jos on kyse äideistä.

Palvelut on kehitetty miesten ehdoilla

Kodittomille suunnattu apu ei tällä hetkellä juuri tavoita naisia.

– Palvelut on kehitetty ensisijaisesti miesten ehdoilla, koska kyse on enemmän miehiä koskevasta ongelmasta, Granfelt toteaa.

Tilanteen kohentamiseksi tarvittaisiin Granfeltin mukaan ensinnäkin pelkästään naisille tarkoitettuja matalan kynnyksen tiloja, joissa voi yöpyä, ja joihin voi tulla missä kunnossa tahansa.

Esimerkiksi Helsingissä kodittomia naisia on noin 650 ja vain naisille tarkoitettuja majoituspaikkoja alle kymmenen.

Naisille tulisi myös järjestää lisää tavallisia asuntoja sekä yhteisöllisiä, naisille tarkoitettuja asumisratkaisuja, jossa jokaisella olisi oma asunto ja ammatillista tukea saatavilla, Granfelt esittää.

Työntekijät tarvitsevat koulutusta ja vähemmän kuormittavia olosuhteita

Asunnottomien parissa työskenteleville taas pitäisi Granfeltin mukaan suunnata lisää koulutusta sukupuolen merkityksestä asunnottomuudessa.

– Lisää tietämystä tarvitaan esimerkiksi äitiyden kysymyksistä, häpeän ymmärtämisestä ja traumoista, joita asunnottomilla on usein taustallaan.

Työntekijöiden jaksamista tulisi tukea suuren vaihtuvuuden ehkäisemiseksi sillä, että työntekijöitä olisi riittävästi ja työn kuormittavuuteen kiinnitettäisiin enemmän huomiota.

Jade sai keväällä 2018 puhelun kodittomia auttavan järjestön työntekijältä, joka kertoi vapautuvasta asunnosta.

Nykyään Jadella on asunto, hän työskentelee kodittomien parissa ja on ollut korvaushoidossa pian puolitoista vuotta.

– Puhelu todella muutti elämäni suunnan, eikä vain asunnon suhteen. Oli huipputärkeää, että hän soitteli perään ja kyseli kuulumisia, Jade kertoo.

Kuulumisten kysyminen ja kannustaminen oli Jaden mukaan ratkaisevaa, koska se merkitsi aitoa, inhimillistä kohtaamista.

– Inhimillisiä kohtaamisia asunnottomat eivät juuri koe, vaan halveksia katseita.

Jaden nimi on muutettu.

Puolittunut 20 vuodessa

Suomessa oli vuoden 2018 lopussa noin 5 500 asunnotonta.

Naisten osuus kodittomista oli tuolloin hieman vajaa 25 prosenttia.

20 vuodessa kodittomien määrä on saatu vähenemään yli puolella.

Noin 55 prosenttia kodittomista on pääkaupunkiseudulla.

Y-säätiöllä on tällä hetkellä käynnissä kolmivuotinen NEA-hanke, jossa tutkitaan ja pyritään ehkäisemään naisten asunnottomuutta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

taisi jättää huumeongelmansa kertomisen pois tuosta jutusta. Jos Ei tuloja, ei töitä, vetää huumeita, ei luottokelpoisuutta - kuka hullu vuokraisi vapailta markkinoilta ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi suomen kansalainen ei saa asuntoa? Tämä on häpeällistä. Uudisasukkaat saavat, asunnon, vaatteet, kännykät, ajokortit, autot, opiskelupaikat ihan automaattisesti. Miksi meillä ei huolehdita omista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nonii... kyllä sitä uhriudutaan mutta miksi ei puhuta kaikkia asiaan liittyviä seikkoja selväksi. Näihin liittyy erittäin usein alkoholin ja huumeiden käyttöä, täydellistä työhaluttomuutta, koulutuksen välttelyä sekä yleistä selkärangattomuutta kaikissa asioissa. Valittaa kyllä osataan mutta mitään ei olla valmiita tekemään omien asioiden eteen. Ei jatkoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ottaa mallia rappioituneesta Britanniasta tiellä kohti sosiaalisesti romahtanutta amerikkalaistumista, jossa köyhällä ei ole ihmisarvoa.

Tämä on väistämätön seuraus uusliberalistisesta kansamme jakamisesta kasteihin mm. rikollisesti suurentamalla tulo- ja varallisuuseroja.

Aivan yleisesti opiskelijatkin myyvät itseään voidakseen rahoittaa opintonsa - ilman elinikäisesti orjuuttavaa lainahelvettiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisivat jotkut "auttajatkin" vähän miettiä, mitä suustaan päästävät. Olin nuori, saanut ammatin ja työpaikan ja tullut kaupunkiin töihin. Hain kaupungin vuokra-asuntoa, yksiötä. Minulle sanottiin, ei mitään mahdollisuutta, hommaa lapsi, niin ehkä sitten saat asunnon. - Oli erittäin kannustava kokemus nuorelle tytölle kuulla, että kannattaa hankkiutua yksinhuoltajaksi saadakseen asunnon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän ne yksihuoltajaksi kehottanut, vain hommaamaan lapsen. Monella on lapsi parisuhteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kehotti yksinhuoltajaksi, koska tiesi, että haen asuntoa yksin enkä ole parisuhteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse joudun huomenna kodittomaksi , aika huonoin mahdollinen. Jänne että muualta tulleille 40 000 voidaan järjestää majoitus heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

4 miljardilla sais aika monta asuntoa ja vanhushoidonkin olot paremmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

poikivat jatkuvasti lisää nuoria asunnottomia siinä vaiheessa kun laitoksesta pääsee/heitetään ulos.Moniko sosiaalityöntekijä on auttamassa näitä nuoria joilta on huostaanottopäätöksellä vienyt suvun ja perheen tuen?? 12-14-vuotiaana huostaanotettu on menettänyt yhteyden omaan perheeseen tai ainakaan välit ei ole enää läheiset kun laitos on 4-5 vuotta kieltänyt tai ainakin rajoittanut yhteydenpitoa. Samalla nuoret on opetettu/totutettu lääkkeisiin,suurin osa huostaanotetuista lapsista ja nuorista käyttää vähintään yhtä psyykenlääkettä ja uni/nukahtamislääkettä. Tähän tietysti vastataan että perheen vanhempien/vanhemman oma syy...takavuosina eroperheen huoltajuusriidat olivat yleinen syy huostaanottoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jollakin ne aineetkin kustannetaan, ei noita opiaatteja ilmaiseksi jaella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylen uutisissa mainittiin myös asia, joka jostakin syystä haluttu jättää tässä uutisessa pois eli asunnottomien nuorten, alle 25v:n osuus kasvaa hurjaa vauhtia.
Heidän osuus tällä hetkellä n. 1000 asunnotonta nuorta (Aran selvitys), puhumattakaan niistä nuorista, jotka asuvat ns. toisten nurkissa vaihtelevasti ja heidän määristä ei selvitystä ole edes tehty.
Nuorten asunnon puutteeseen vaikuttavat asuntojen vuokrat, vippivelat, elämän tilanteet, työttömyys, töiden loppuminen jne..., lista on pitkä ja kysymys kuulunee, että onko meillä varaa menettään näitä nuoria, jotka olisivat sitä sopivinta ikäryhmää paljon parjattuun työvoimapulaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla tuo osa nuorista niitä joista ei paljoa kannata odottaa.. kaikki raha menee päihteisiin tai muihin riippuvuuksiin. Mitään ei tehdä niin kauan ku o seuraavaan "trippiin" rahat. Yhteiskunta on tähänkin asti maksanut heille kaikean, niin miksi he näkisivät vaihtoehtona, että pitäisi itse tehdä jotain sen eteen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi naisten asunnottomuus on vakavampi ja suurempi ongelma kuin miesten? Valtaosa asunnottomista on miehiä, eikö siihen pitäisi puuttua? Miehillä on suurempi riski joutua asunnottomaksi, mutta silti vaaditaan niille neljännekselle erillisiä palveluita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Artikkelissa on vastaus ensimmäiseen kysymykseesi ja toista voit pohdiskella artikkelista saamiesi tietojen avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki eivät edes halua sitoutua siihen vakituiseen asuntoon, jotkut oikeasti valitsevat sen asunnottomuuden ja elävät sillan alla teltassa. Raahessa ei pitäisi olla asunnottomuutta kun on tyhjiä asuntoja tarjolla vaikka kuinka, mutta silti on 20-30 asunnotonta vakituisesti, miksi? Koska jonku pitää asunnot maksaa, niissä ei voi elää miten haluaa ja jotkut eivät vaan halua sopeutua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin oravanpyörästä voisi laittaa Jadelle terveisiä, että kyllä se energia on vähissä lapsiperheessäkin ja voi olla varma, että kun klo 6-17 painaa duunia työmatkoineen, niin viimeistään loppupäivän saat miettiä mitä perheelle tehdään ruuaksi huomenna, pitikö Tupulle olla kumpparit Wilman mukaan huomenna vai ylihuomenna, onko Hupu missä kaverilla läksyt tekemättä, Lupulla on sählytreenit ja kehveli auton katsastus pitikö se tehdä jo?? Lamppu on rikki, koti pitäisi siivota ja ensi kesän talon maalaukseen pitäisi jostain rahat repiä. Opelista porsi juuri kaksoismassa ja takana kolisee jokin. Visalaskua on 700e lyhentämättä. Ei asunto sitä poista, etteikö elämä ole jatkuvaa työtä. Tähän yhtälöön ei vain opiaattiriippuvuus tai alkoholiongelma sovi. Pysykää päihteistä erossa niin yleensä asiat kyllä järjestyy. Tsemppiä kaikille rahatilanteesta ja kotitilanteesta riippumatta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ainakaan Oulussa saanut luottotiedoton, sairas ja muutenkin syrjäytynyt nainen asuntoa. Monta kuukautta asunnoton kunnes sukulaiset ostivat tälle asunnon. Sosiaalitoimesta ei ollut apua. Käskettiin vain jatkaa etsimistä.
Ja ei tarvitse kommentoida että oma vika. Mutta koko sosiaalipuoli on pelkkä vitsi, ainakin kantasuomalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olin 90-luvulla asunnoton johtuen erosta. Nukuin milloin missäkin (kaverien sohvat, varastot ja joskus ulkona) ja kävin töissä. Hain asuntoa Sivakaltakin, mutta en sitä koskaan saanut. Ystäväni, joka sattumalta ei ole ns. kantasuomalainen sai kuitenkin asunnon samana päivänä kun kävi sitä ensimmäistä kertaa Sivakan toimistolla kysymässä. Minulla ei ollut vuokrarästejä, mutta luottotiedot olivat menneet eron myllerryksessä, enkä saanut asuntoa mistään. Myöskään sosiaalitoimesta ei osattu auttaa millään tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Luottotiedot menneet eron myllerryksessä." Olisi kiva tietää todellinen syy, sillä kuulostaa että tässä haetaan vain holtittomalle rahankäytölle tms. tekosyytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

7:30
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
7:00
"Päässä surisi kuin ampiaispesässä" – Markku Toukola on kärsinyt lähes 20 vuotta piinaavasta vaivasta, joka miltei vie yöunet Tilaajille
7:00
Kävimme tapaamassa protestoivia naisia, jotka ovat laulaneet Delhin mummoprotesteissa jo viikkoja – Intian uusi kansalaisuuslaki jätti muslimit ulkopuolelle Tilaajille
6:43
Koripallolegenda Kobe Bryant kuoli helikopterin maahansyöksyssä
6:24
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
6:00
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta
6:00
Karkotus vei sudet kauemmas pihapiireistä – lukiolaiset Raili Heikkala ja Ellen Littow jäljittivät Lukan liikkeitä Limingan seudulla Tilaajille
12
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
5
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
2
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
1
Hyllylle laitettavista käsimatkatavaroista joutuu jatkossa maksamaan ylimääräistä Norwegianin lennoilla
1
Oopperajuhlien ketun apulaisesta tuli isona tiede- ja kulttuuriministeri: Hanna Kosonen haluaa, että lapset kaikkialla Suomessa saavat kulttuurikokemuksia Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan itäosassa, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Länsi-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image