Kotimaa

Mi­nis­te­riöi­den työryhmä haluaa yhdistää kun­ta­työn­te­ki­jöi­den ja yksityisillä työs­ken­te­le­vien eläkkeet yhteen järjestelmään

Eläkejärjestelmien yhdistäminen ei työryhmän mukaan pitäisi vaikuttaa eläketurvan tasoon tai ansaittuihin eläkeoikeuksiin. KUVA: Heikki Hakanen
Kotimaa 19.2.2019 22:18
Jaana Mattila

Sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtionvarainministeriön yhteinen työryhmä on valmistellut isoa muutosta Suomen eläkejärjestelmään.

Kuntatyöntekijöiden eläkkeet halutaan yhdistää samaan järjestelmään yksityisten eläkkeiden kanssa.

Kunnallinen eläkejärjestelmä ja yksityisen sektorin eläkejärjestelmä on tarkoituksenmukaista yhdistää, toteaa järjestelmien erillisyyttä selvittänyt sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtiovarainministeriön yhteinen työryhmä raportissaan.

Syitä yhdistämiseen on työryhmän puheenjohtajan Heli Backmanin mukaan kaksi. Ensinnäkin järjestelmät ovat yhdessä vahvempia kohtaamaan eläkejärjestelmään kohdistuvia tulevaisuuden haasteita.

– Niitä voi tulla syntyvyyden ja eliniän kehityksestä, nettomaahanmuutosta ja niin edelleen. Toiseksi tällä poistetaan ne vaikutukset eläkejärjestelmään, kun ihmiset vaihtavat sektorilta toiselle töihin.

Backman tarkoittaa esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluja, joissa hoitajat siirtyvät kunnallisesta vanhustenhoidosta yksityisen yhtiön palvelukseen.

– Heidän eläkemaksunsa siirtyvät toiseen järjestelmään, mutta vastuut jäävät sinne lähettävään järjestelmään. Ja vaikka sote-uudistus ei tulisikaan, näitä siirtymiä voi tulla siitä huolimatta tulevaisuudessa.

Työryhmä luovutti raporttinsa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalle tiistaina.

"Lähinnä tekninen ratkaisu"

Eläkejärjestelmien yhdistäminen avaisi siirtymäajan jälkeen kilpailun eläkelaitosten kesken.

Työryhmän raportin mukaan kuntatyönantajilla ja yksityisten alojen työnantajilla olisi samanlaiset mahdollisuudet järjestää työntekijöiden eläketurva missä tahansa työeläkevakuutusyhtiössä, eläkekassassa tai -säätiössä.

Backman vakuuttaa Lännen Medialle, että eläkejärjestelmien yhdistäminen on lähinnä tekninen ratkaisu. Muutos ei vaikuttaisi eläketurvan tasoon tai ansaittuihin eläkeoikeuksiin.

– Eläkeläiset saavat eläkkeensä kuten tähän asti.

Entä eläkevarat? Julkisten alojen eläkevakuuttaja Kevan osuus suomalaisten yli 200 miljardin euron eläkevaroista oli viime syksynä noin 50 miljardia euroa.

– Perusidea on se, että käymme eläkkeet läpi ja siitä erotellaan se taso eläkkeitä, joka on samanlaista kuin yksityisellä sektorilla. Ylittävä osa erotetaan muusta eläketurvasta ja se laitetaan eri paikkaan: JuEL-Kevaan. Samassa suhteessa menisi eläkevaratkin, Backman vastaa.

Julkisen puolen eläkkeiden hoitoon tarvitaan kaksi Kevaa

Työryhmä on ehdottanut raportissaan, että eläkejärjestelmien yhdistämisen jälkeen kuntatyöntekijät vakuutettaisiin julkisten alojen eläkelain sijaan työntekijän eläkelain (TyEL) mukaisesti.

Backman kertoo, että nykyisestä Kevasta on tarkoitus tehdä kaksi Kevaa: TyEL-Keva ja JuEL-Keva.

– JuEL-Keva jää hoitamaan loppua nykyisestä kunnallisesta eläkejärjestelmästä. Se tarvitaan hoitamaan julkisen sektorin eläketurva päätökseen. Siihen menee kymmeniä vuosia.

Julkisella sektorilla sai ennen parempia eläke-etuja, ja niiden maksamisesta huolehtisi JuEL-Keva.

– Ennen vuotta 1995 julkisella sektorilla karttui parempaa eläkettä kuin yksityisellä puolella. Se vanha lisäeläketurva pitää maksaa pois, ja sen maksaminen kestää niin kauan, kun on niitä ihmisiä, joilla on siihen oikeus. Se vanha osa jää sinne JuEL-Kevaan, Backman selittää.

Eläkejärjestelmien yhdistämistä on valmisteltu kesäkuusta 2017 asti. Työryhmä ei ehdota tarkkaa ajankohtaa muutosten voimaantulolle.

Työryhmän raportti on nyt ministeriöillä, jonka jälkeen se lähtee lausuntokierrokselle.

– Käytännössä uusi hallitus arvioi, haluaako se viedä tätä uudistusta eteenpäin, Backman toteaa.

MAINOS

Kommentoi

Tarkoittaako tämä että eri järjestelmien eläkevarat myös yhdistetään ! Näin ette voi tehdä .Tässähän toteutuisi Urpilaisen unelma kun haluaa yksityisten eläkevarat valtion käyttöön .Sitten tuhlaavat ne ja eläkkeitä ei voi maksaa .
Aivan järjetön suunnitelma ja nyt on aika eläkeläisten toimia .Olemme itse maksaneet eläkkeemme kymmeniä vuosia ja niitä rahoja ette vie .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtiolla on oltava eläkeyhtiö ,yksityiset ei tosipaikan tullen maksakaan,vaan keräävät jopa 200 miljaardin varallisuuden ja sillä keinottelevat,ja eläkeläisensä roikottavat yh kunnan tuilla,kyllä sitä sillain rikastuu,se pitää estää,kun kerta valtio ihmisiistä vastaa niin valtiolla pitää olla oma eläkeyhtiö johon jokainen kuuluu automaatisesti,ja silloin alle 23 v tehdystä työstä jää eläkemaksu säästöön vanhuuden varalle ja jos satuu kuoleen juuri kun on säästänyt 300 000 euroa eläke kasaan niin ne jää valtion eika yksityisen hyödyksi.
Yksityiset lupaa kuun taivaalta mutta et pääse ennen eläke ikää eläkeelle vaikka oisit saatohoidossa,se on rikos valtiota kohtaan kun joku sen ihmisen elämisen sitten maksaa ja se on valtio ei se jolle sitä varten on rahaa ikänsä kerännyt,
tilanne on sama jos minä saisin itse päätää maksanko sähkölaskun vai en ja jos minä en sitä maksais niin sähköyhtiö hakis valtiolta sen ja valtio ei minulta myöskään sitä saisi. se kuvaa yksityisiä eläkeyhtiöitä ne on omia porvareitaan varten ei sinua varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenelle poliitikolle tässä haetaan eläke etua?? ja duunarille tulee takkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdistäkää samalla myös valtion lomat samaksi kuin myös on yksityisellä puolella työaikoineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin, hyvin laiha uudistus jos uudistus laisinkaan. Oikea uudistus on se, että meidät uuden sukupolven aikuiset vapautetaan tästä hirvittävästä pakkoeläke-systeemistä. Aivan järkyttävän huono idea, että tuo eläke on meille kaikille pakko. Meidän on palattava normaaliin yhteiskuntajärjestykseen pois sosialismin pilaamasta ilmapiiristä ja antaa ihmisille aito vapaus. Ihmisten tulee saada niin halutessaan päättää itsenäisesti miten eläkkeensä säästävät vai säästävätkö laisinkaan.

Tuo on törkeyden huippu, että maksat ensin koko työurasi ajan pakollisia eläkemaksuja (ne työnantajan maksamat maksut ovat sinun rahoja ja kuuluvat sinun tilille - sinä sen työn olet tehnyt) ja sitten kun joskus 70-vuotiaana pääset eläkkeelle ja kupsahdat vaikka 72-vuotiaana, niin sinä et ehtinyt saada rahoistasi takaisin paljoa mitään. Sen täytyy olla niin, että jokaikinen lantti on sinun ja puolisosi tai perillisesi saavat kaikki eläkevarallisuutesi jos niin testamentissasi päätit. Tämän parempaa "henkivakuutusta" ei edes voi antaa puolisolle, sillä ne sinun eläkerahasi ovat niin massiivinen potti, että sillä maksaa pois kaikki laskut, velat ja elää loppuiän huoletta.

Ja jos sattui käymään niin, että kupsahdat 60-vuotiaana, niin tuo sosialistinen pakkoeläke-eliitti käärii kaikki sinun rahat. Et senttiäkään edes nähnyt rahoistasi ja sinne meni. Pakkoeläkesysteemi on kumottava ensitilassa perustuslain ja ihmisyyden vastaisena. Antaa varsinkin uusien aikuisten ihmisten tehdä itse omat päätöksensä elämässään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiahan ei mene aivan noin. Se mitä nyt maksamme eläkemaksuja, ei jää säästöön odottamaan sitä, että me jäämme eläkkeelle vaan sillä maksetaan nykyisten eläkeläisten eläkkeet. Toivoa sopii, että joku maksaa eläkemaksuja myös 40 vuoden kuluttua, että meillä on jotain millä ostaa leipää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä niitä tulevaisuudessakin eläkkeitä maksetaan kunhan ensin 40/50 vuotta teette töitä ja maksatte .Niin hekin ovat tehneet jotka nyt eläkkeellä .Toiset jopa 60 vuotta töissä .Ei näiden eläkkeellä olevien tarvitse maksaa tulevien sukupolvien eläkkeitä .Jotain rajaa sentään .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:28
Analyysi: Paljastiko Heinäluoman ilmoitus Sdp:n sisäisen kisan EU-pestiin? Kumpula-Natri: "Minulle on ollut itsestään selvää, että Eero on käytettävissä"
10:19
Tunnistamaton sähkölaite aiheutti säteilyhälytyksen liminkalaisessa romuliikkeessä
10:05
Analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle – keltanokkamiehistöltä vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta matka jatkuu Bratislavan mitalipeleihin Tilaajille
10:05
Auto suistui bussipysäkin liikennemerkkiin ja mäntyyn Oulun Maikkulassa
9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
9:46
St. Louis Blues etenee Stanley Cupin finaaleihin – Joonas Donskoin San Jose lähtee kesälaitumille
9:43
USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi
29
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
23
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
13
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
9
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
9
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
8
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image