Kotimaa

Mi­nis­te­ri­kol­le­gat joutuivat torppaamaan Soinin sooloiluja –  "A­bor­tin­vas­tai­nen kanta ei ole hallituksen kanta"

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vastaa tasa-arvoasioista hallituksessa. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 10.8.2018 21:02 | Päivitetty 10.8.2018 21:57
STT

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ministerit joutuivat jälleen perjantaina vakuuttelemaan, etteivät ulkoministeri Timo Soinin (sin.) abortinvastaiset kannanotot edusta Suomen ulkopoliittista linjaa.

Soini iloitsi blogikirjoituksessaan Argentiinan senaatin päätöksestä torpata abortin laillistaminen. Senaatti oli hylännyt torstaina lakiesityksen, joka olisi laillistanut abortin Argentiinassa.

– Mitäkö olen mieltä sikäläisen senaatin viimeöisestä päätöksestä? Soini kirjoitti ja vastasi kysymykseensä "pusuemojilla", joka kuvastaa iloista tunnetta.

Sipilä kommentoi asiaa perjantaina sähköpostitse STT:lle sanomalla, että naisten ja tyttöjen asema sekä seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet ovat ihmisoikeuskysymyksiä ja olennainen osa Suomen ulkopolitiikkaa. Sipilän mukaan tämä on ollut Suomen hallitusten pitkäaikainen ja yksiselitteinen linja, eikä se ole muuttunut.

Sipilä ei vastannut STT:n sähköpostitse lähettämiin kysymyksiin tapauksesta. STT kysyi muun muassa sitä, aikooko hallitus ryhtyä joihinkin toimiin Soinin blogikirjoituksen vuoksi.

"Soinin kanta ei ole hallituksen kanta"

Aiemmin päivällä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) oli tviitannut, ettei Soinin abortinvastainen kanta ole hallituksen kanta.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ilmaisi olevansa täysin samaa mieltä Virolaisen kanssa.

– Suomi ja hallitus edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia kaikkialla maailmassa, Orpo kirjoitti Twitterissä.

Orpon ja Virolaisen esikunnista kerrottiin perjantaina STT:lle, etteivät ministerit kommentoi tapausta lähettämiään tviittejä enempää.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Soinin ministerikollegat joutuivat selittelemään ulkoministerin aborttikannanottoja.

Viimeksi toukokuun lopulla hallitus kävi keskustelun Soinin osallistumisesta abortinvastaiseen iltahartauteen virkamatkalla Kanadassa. Toukokuussa Soini oli myös julkaissut blogissaan tekstin, jossa hän valitteli Irlannin päätöstä abortin laillistamisesta.

Soinin osallistumista abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadassa kummasteli kesäkuun alussa myös presidentti Sauli Niinistö. Niinistön mielestä ministerin ja poliitikon on vaikea olla mielenilmauksessa yksityishenkilönä.

– Minusta siinä on perustavaa laatua oleva omituisuus, Niinistö sanoi tuolloin Talouselämä-lehdelle.

Soinin erilaiset roolit nousivat esiin jo vuonna 2016 Soinin Britannian-vierailulla. Pian brexit-äänestyksen jälkeen Soini matkusti Britanniaan omien sanojensa mukaan perussuomalaisten puheenjohtajana, mutta esimerkiksi Sky News -kanavan haastattelussa hänet esiteltiin ulkoministerinä.

Tuolloin Orpo toivoi Soinin edustavan hallituksen linjaa ja Sipilä toivoi, että Soini välttää EU-kriittisten iskulauseiden toistamista. 

Saarikko: Yksi emoji ei muuta linjaa

Soinin viimeisimmän aborttikannanoton jälkeen edessä saattaa olla uusi keskustelu hallituksen sisällä. Tasa-arvoasioista vastaava ministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi perjantaina STT:lle, että jos hallituksen linja ei tullut vielä kevään keskustelussa riittävän selväksi, niin uusi keskustelu asiasta ei välttämättä olisi pahitteeksi.

Saarikon mukaan yksittäinen emoji ulkoministerin blogikirjoituksessa ei muuta hallituksen linjaa. Hän sanoi, ettei voi hyväksyä "tämänkaltaisia vihjailujakaan siitä, että voisimme olla tyytyväisiä Argentiinassa tapahtuneeseen kehitykseen".

– Suomen linja on yksiselitteinen, ja mitä voimakkaammaksi maailmalla taantumus näissä kysymyksissä käy, sitä vahvemmin meidän pitäisi puolustaa Suomen linjaa, Saarikko sanoi.

Hän sanoi olettavansa, että Soini kokeneena poliitikkona on ollut aborttikannanottonsa tehdessään hyvin tietoinen siitä, että ne poikkeavat Suomen linjasta.

Soini kommentoi tapausta vielä perjantai-iltana uudessa blogikirjoituksessa. Lyhyessä tekstissä Soini vetosi muun muassa siihen, että Suomessa on sanan-, mielipiteen- ja uskonnonvapaus.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Höpö höpö muut ministerit ja arvostelijat; miksi arvostelette Soinia sillä hän on todella ryhdikäs poliitikko, joka uskaltaa sanoa mielipiteensä tässäkin aborttiasiassa!
Kysynkin kellä arvostelijoista on rohkeutta tehdä kuten Timo Soini.
Suomessa on myös ulkoministerillä sanan ja mielipiteen oikeus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös Suomessa ole sanan- ja mielipiteen vapaus? Onko abortti-intoilu kirjattu hallitusohjelmaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän saarikonkin naama ja nimi näkyy jokaisen uutisen yhteydessä. Hänellä on varmaan oikea vastaus kaikkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soini voi mennä uskonsa perässä vaikka Vatikaaniin ,tosin eivät taida olla kiinnostuneita koko ukosta ja hänen mielipiteistään. On reissannut jo aivan liikaa Suomalaisten rahoilla "rukoilemassa " milloin missäkin.Kulut pitäsi periä takaisin jos missään mitään järkeä olisi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskonto ja politiikka pidettävä erillään. Ei ole järkevää, että tällaiset uskonlahkojen edustajat saavat Suomen nimissä laukoa mielipiteitänsä maailmalla. Paljon olisi vielä työsarkaa, että tyttöjen ja poikien turhat ympärileikkaukset saataisiin loppumaan. Mutta uskonnon nimissä sitäkin maailmalla kovasti harrastetaan, mutta paljon ei ihmisoikeusaktivistitkaan asian tiimoilta pidä meteliä. Jos olisi kyse eläimistä, niin käytäntö olisi kielletty maailmalla aikoja sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka oltaisiin uskonnoista mitä mieltä tahansa niin lasten tappaminen on tappamista. Se vasta onkin kaksinaismoraalia, että julmia rikollisiakaan ei saa tuomita kuolemaan mutta avuttoman lapsen kohdun "turvassa" saa tappaa.
Sellaiset yhteiskunnat rappeutuvat nopeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soini sanoo kantansa suoraan hänelle asia on tarkeä,monelle ministerille ja kansan edustajalle asia uskonnolisista syistä on omantunnon kysymys.Peittely kiertely kuuluu suomen politiikkaan kuin myös yleensäkin suomalaiseen luonteeseen,ei ole väärin seisoa sanojen takana vaikka onkin pettänyt äänestäjät muissa asioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko hallitusohjelmaan sitten kirjoitettu abortinmyönteinen kanta, vai mistä Saarikko ja Virolainen sellaisen tempaisevat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vajaa vuosi vielä, ja sen jälkeen emme kuule Soinista enää, ainakaan valtakunnan politiikan ylimmältä tasolta. Ehkä joitain lehtienpalstauikutuksia saamme lukea, jos haluamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä mieltä sinisten naiskansanedustajat ovat The Timon mielipiteistä? Vai onko Timo rakentamassa äijäpuolueen tulevaisuutta miehisen yhteenkuuluvuuden varaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

102
Puheenaihe: Ovatko Stora Enson yt:t suurempi isku kuin Nokian vähennykset?
57
Lehmät kuumentavat vaalikeskustelua – keskusta ja kokoomus pelkäävät vasemmiston ja vihreiden ilmastotekoja
51
Kärpät nollasi Ilveksen ja siirtyi puolivälieräsarjassa 2–0 -johtoon – Osalan taklaus kuumensi tunteet, pitkä pelikielto uhkaa
37
Analyysi: Vaalikampanjoista loppuivat repivät aiheet, koska kukaan ei halua suututtaa Sdp:tä
31
Suomalaiset käyvät viivytystaistelua harjoituksessa Ruotsin lumisissa metsissä: "Sodankylästä tulleelle jääkäriprikaatijoukollekin saattaa olla haasteellista"
18
Ferrovanin tehdasta ei tulekaan Raaheen – yhtiö on asetettu selvitystilaan ja toimitusjohtaja vapautettu tehtävästään
17
Ulkoministeri Timo Soinin kimppuun yritettiin hyökätä Vantaalla – vartijat taltuttivat Soldiers of Odin -tunnuksiin pukeutuneen miehen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu paikoin huonoksi aamuyöstä alkaen Kainuun maakunnassa, Etelä- ja Itä-Lapissa sekä Koillismaalla lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

384 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kyseenalainen onnellisuustutkimus

Kyllä tutkimus perustuu mitattavissa oleviin, ja myös vertailukelpoisiin tietoihin eikä mielipiteisiin. Tämä oli jo sei... Lue lisää...
Heippa vaan rehellis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image