Kotimaa

Mi­nis­te­ri­kol­le­gat joutuivat torppaamaan Soinin sooloiluja –  "A­bor­tin­vas­tai­nen kanta ei ole hallituksen kanta"

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vastaa tasa-arvoasioista hallituksessa. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 10.8.2018 21:02 | Päivitetty 10.8.2018 21:57
STT

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ministerit joutuivat jälleen perjantaina vakuuttelemaan, etteivät ulkoministeri Timo Soinin (sin.) abortinvastaiset kannanotot edusta Suomen ulkopoliittista linjaa.

Soini iloitsi blogikirjoituksessaan Argentiinan senaatin päätöksestä torpata abortin laillistaminen. Senaatti oli hylännyt torstaina lakiesityksen, joka olisi laillistanut abortin Argentiinassa.

– Mitäkö olen mieltä sikäläisen senaatin viimeöisestä päätöksestä? Soini kirjoitti ja vastasi kysymykseensä "pusuemojilla", joka kuvastaa iloista tunnetta.

Sipilä kommentoi asiaa perjantaina sähköpostitse STT:lle sanomalla, että naisten ja tyttöjen asema sekä seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet ovat ihmisoikeuskysymyksiä ja olennainen osa Suomen ulkopolitiikkaa. Sipilän mukaan tämä on ollut Suomen hallitusten pitkäaikainen ja yksiselitteinen linja, eikä se ole muuttunut.

Sipilä ei vastannut STT:n sähköpostitse lähettämiin kysymyksiin tapauksesta. STT kysyi muun muassa sitä, aikooko hallitus ryhtyä joihinkin toimiin Soinin blogikirjoituksen vuoksi.

"Soinin kanta ei ole hallituksen kanta"

Aiemmin päivällä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) oli tviitannut, ettei Soinin abortinvastainen kanta ole hallituksen kanta.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ilmaisi olevansa täysin samaa mieltä Virolaisen kanssa.

– Suomi ja hallitus edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia kaikkialla maailmassa, Orpo kirjoitti Twitterissä.

Orpon ja Virolaisen esikunnista kerrottiin perjantaina STT:lle, etteivät ministerit kommentoi tapausta lähettämiään tviittejä enempää.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Soinin ministerikollegat joutuivat selittelemään ulkoministerin aborttikannanottoja.

Viimeksi toukokuun lopulla hallitus kävi keskustelun Soinin osallistumisesta abortinvastaiseen iltahartauteen virkamatkalla Kanadassa. Toukokuussa Soini oli myös julkaissut blogissaan tekstin, jossa hän valitteli Irlannin päätöstä abortin laillistamisesta.

Soinin osallistumista abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadassa kummasteli kesäkuun alussa myös presidentti Sauli Niinistö. Niinistön mielestä ministerin ja poliitikon on vaikea olla mielenilmauksessa yksityishenkilönä.

– Minusta siinä on perustavaa laatua oleva omituisuus, Niinistö sanoi tuolloin Talouselämä-lehdelle.

Soinin erilaiset roolit nousivat esiin jo vuonna 2016 Soinin Britannian-vierailulla. Pian brexit-äänestyksen jälkeen Soini matkusti Britanniaan omien sanojensa mukaan perussuomalaisten puheenjohtajana, mutta esimerkiksi Sky News -kanavan haastattelussa hänet esiteltiin ulkoministerinä.

Tuolloin Orpo toivoi Soinin edustavan hallituksen linjaa ja Sipilä toivoi, että Soini välttää EU-kriittisten iskulauseiden toistamista. 

Saarikko: Yksi emoji ei muuta linjaa

Soinin viimeisimmän aborttikannanoton jälkeen edessä saattaa olla uusi keskustelu hallituksen sisällä. Tasa-arvoasioista vastaava ministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi perjantaina STT:lle, että jos hallituksen linja ei tullut vielä kevään keskustelussa riittävän selväksi, niin uusi keskustelu asiasta ei välttämättä olisi pahitteeksi.

Saarikon mukaan yksittäinen emoji ulkoministerin blogikirjoituksessa ei muuta hallituksen linjaa. Hän sanoi, ettei voi hyväksyä "tämänkaltaisia vihjailujakaan siitä, että voisimme olla tyytyväisiä Argentiinassa tapahtuneeseen kehitykseen".

– Suomen linja on yksiselitteinen, ja mitä voimakkaammaksi maailmalla taantumus näissä kysymyksissä käy, sitä vahvemmin meidän pitäisi puolustaa Suomen linjaa, Saarikko sanoi.

Hän sanoi olettavansa, että Soini kokeneena poliitikkona on ollut aborttikannanottonsa tehdessään hyvin tietoinen siitä, että ne poikkeavat Suomen linjasta.

Soini kommentoi tapausta vielä perjantai-iltana uudessa blogikirjoituksessa. Lyhyessä tekstissä Soini vetosi muun muassa siihen, että Suomessa on sanan-, mielipiteen- ja uskonnonvapaus.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Höpö höpö muut ministerit ja arvostelijat; miksi arvostelette Soinia sillä hän on todella ryhdikäs poliitikko, joka uskaltaa sanoa mielipiteensä tässäkin aborttiasiassa!
Kysynkin kellä arvostelijoista on rohkeutta tehdä kuten Timo Soini.
Suomessa on myös ulkoministerillä sanan ja mielipiteen oikeus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös Suomessa ole sanan- ja mielipiteen vapaus? Onko abortti-intoilu kirjattu hallitusohjelmaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän saarikonkin naama ja nimi näkyy jokaisen uutisen yhteydessä. Hänellä on varmaan oikea vastaus kaikkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soini voi mennä uskonsa perässä vaikka Vatikaaniin ,tosin eivät taida olla kiinnostuneita koko ukosta ja hänen mielipiteistään. On reissannut jo aivan liikaa Suomalaisten rahoilla "rukoilemassa " milloin missäkin.Kulut pitäsi periä takaisin jos missään mitään järkeä olisi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskonto ja politiikka pidettävä erillään. Ei ole järkevää, että tällaiset uskonlahkojen edustajat saavat Suomen nimissä laukoa mielipiteitänsä maailmalla. Paljon olisi vielä työsarkaa, että tyttöjen ja poikien turhat ympärileikkaukset saataisiin loppumaan. Mutta uskonnon nimissä sitäkin maailmalla kovasti harrastetaan, mutta paljon ei ihmisoikeusaktivistitkaan asian tiimoilta pidä meteliä. Jos olisi kyse eläimistä, niin käytäntö olisi kielletty maailmalla aikoja sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka oltaisiin uskonnoista mitä mieltä tahansa niin lasten tappaminen on tappamista. Se vasta onkin kaksinaismoraalia, että julmia rikollisiakaan ei saa tuomita kuolemaan mutta avuttoman lapsen kohdun "turvassa" saa tappaa.
Sellaiset yhteiskunnat rappeutuvat nopeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soini sanoo kantansa suoraan hänelle asia on tarkeä,monelle ministerille ja kansan edustajalle asia uskonnolisista syistä on omantunnon kysymys.Peittely kiertely kuuluu suomen politiikkaan kuin myös yleensäkin suomalaiseen luonteeseen,ei ole väärin seisoa sanojen takana vaikka onkin pettänyt äänestäjät muissa asioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko hallitusohjelmaan sitten kirjoitettu abortinmyönteinen kanta, vai mistä Saarikko ja Virolainen sellaisen tempaisevat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vajaa vuosi vielä, ja sen jälkeen emme kuule Soinista enää, ainakaan valtakunnan politiikan ylimmältä tasolta. Ehkä joitain lehtienpalstauikutuksia saamme lukea, jos haluamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä mieltä sinisten naiskansanedustajat ovat The Timon mielipiteistä? Vai onko Timo rakentamassa äijäpuolueen tulevaisuutta miehisen yhteenkuuluvuuden varaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18.12.
Urheilutoimenjohtaja Harri Aho paljasti todennäköiset lähtijät Kärpistä – Niukka voitto Ilveksestä jäi ulosajojen ja jatkosopimusuutisten varjoon
18.12.
Turvapaikanhakijoita värvätään Saksassa rikollistoimintaan – Berliinin rikollisklaanit haluavat heidät myymään huumeita ja tekemään murtoja
18.12.
Kevytkuorma-autolla Ylitorniolla ajanut ruotsalaismies karautti poliisin tutkaan jäisellä tiellä yli sataaviittäkymppiä
18.12.
Pekka Asikainen valittiin Oulun seurakuntien uudeksi yhtymäjohtajaksi – strategiatyö alkaa heti kirkon toimintaympäristön muutosten paineissa
18.12.
Pohjolan Liikenne lopettaa kaikki pikavuoronsa helmikuun loppuun mennessä – linja-autoyhtiö keskittyy pääkaupunkiseudun sopimusliikenteeseen
18.12.
Trumpin entisen neuvonantajan oikeudenkäynnissä lykättiin tuomiota – sitä ennen tuomari puhui maanpetoksesta, maansa myymisestä ja lopulta pyörsi puheensa
18.12.
Kärpiltä iso joululahjasäkki faneille: Suuri määrä jatkosopimuksia julki, Kukkonen ja Pyörälä jatkavat – tässä on joukkueen runko seuraavalle kaudelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

se Bostonin Typykkä! kirjoitti sinulle jo vuosia sitten? Ei eläkeläiset ole ahneita vaan eläkevakuutusyhtiöt. Tähänkin o... Lue lisää...
Mites

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.12.

Fingerpori

19.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image