Kotimaa

Ministeri Saarikko vaatii vastauksia vanhusten hoitoon – "Vastaukseksi ei riitä se, että toi­mi­tus­joh­ta­ja irtisanoutuu"

¿Miksi on tarvittu Esperi Caren osalta valvontaviranomaisen terävin työkalu (yksikön sulkeminen)? Vastaukseksi ei riitä se, että toimitusjohtaja irtisanoutuu vaan toiminnassa on tapahduttava muutos, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sanoo. KUVA: Ari-Matti Ruuska
Kotimaa 29.1.2019 16:29
Ossi Rajala

Koko oppositio on näillä näkymin lähdössä mukaan Sdp:n välikysymykseen vanhusten hoivasta. Esperi Care Oy:n toimitusjohtaja irtisanoutui tiistaina tehtävästään.

Helsinki

Hoiva-alan yritys Esperi Caren toiminnassa havaitut puutteet tyrmistyttävät eduskunnassa niin hallitus- kuin oppositiopuolueita.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoo tenttaavansa perjantaina niin kuntien, yritysten kuin henkilöstöjärjestöjen edustajia siitä, mitä ne voivat vanhusten hoidon parantamiseksi tehdä.

– Tilanne edellyttää yrityksiltä konkreettisia sitoumuksia, mihin muutokseen he voivat sitoutua. Sitä on oikeutta odottaa. Miksi on tarvittu Esperi Caren osalta valvontaviranomaisen terävin työkalu (yksikön sulkeminen)? Vastaukseksi ei riitä se, että toimitusjohtaja irtisanoutuu vaan toiminnassa on tapahduttava muutos, Saarikko sanoo.

Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni irtisanoutui tiistaina tehtävästään.

– Pääpaino on työssäni ollut kasvussa ja kannattavuudessa, ja henkilöstöasiat ovat jääneet liian vähälle huomiolle. Tästä kärsii nyt koko yritys ja kaikki sen työntekijät. Olen erittäin pahoillani siitä, ja kannan vastuuni tästä virheestäni, Aarnio-Isohanni toteaa tiedotteessa.

Koko oppositio on puolestaan Sdp:n johdolla tekemässä välikysymystä vanhusten hoidosta.

– Lähdemme keskustelemaan vanhusten hoidon tilanteesta Suomessa. Nyt näyttää siltä, että kaikki oppositiopuolueet ovat lähdössä liikkeelle. Katsomme keskiviikkona ryhmien kesken tilannetta. Nämä tapaukset ovat järkyttäneet suomalaisia syystä, Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin kertoo.

Myös sote-uudistus kytkeytyy osittain näillä näkymin välikysymykseen.

– Sosiaali- ja terveyspalveluita pyritään entistä enemmän tuomaan markkinoille. Kun tähän liittyy voiton tavoittelua, on riski siitä, että tällaiset valitettavat tapaukset voivat lisääntyä, Marin sanoo.

Hallituksen on vastattava välikysymykseen täysistunnossa 15 päivän kuluessa. Saatuaan vastauksen välikysymykseen eduskunta käy asiasta keskustelun, jonka päätteeksi äänestetään hallituksen luottamuksesta.

Hallituksen riveistä korostetaan sitä, että sote-uudistus parantaisi valvontaa.

– Hoivaan on kiinnitettävä huomiota niin ikäihmisten osalta kuin muidenkin. Se on hyvinvointivaltion tärkein tehtävä. Yksittäiset tällaiset tapaukset on pystyttävä kitkemään. On kuitenkin turhaa vetää suurta loikkaa tästä sote-uudistukseen. Sote-uudistuksessa nimenomaan on keinoja tehostaa valvontaa ja parantaa asiakkaan oikeusturvaa, kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) sanoo.

Vanhusten hoitoon kytkeytyy myös vahvasti oikeiston ja vasemmiston kiista siitä, voidaanko hoivapalveluita ulkoistaa.

Kokoomuksen Lepomäki korostaa yksityisten pärjäävän vertailussa.

– THL:n kyselytutkimusten mukaan yksityiset toimijat vaikuttavat tilastollisesti pärjäävän hoivapalveluissa paremmin kuin julkiset ja tämä unohtuu nyt keskustelussa. THL:n tilastoissa yksityiset toimijat pärjäävät julkisia paremmin hoitajamitoituksessa, asiakkaiden arvioissa sekä aterioiden määrässä, Lepomäki kertoo.

Vasemmiston puolella penätään julkiselle puolelle enemmän resursseja, koska palveluiden ulkoistamista pidetään riskinä.

– Nyt epäkohdat ovat olleet pitkään todellisuutta Suomessa. Olemme pitkään kannattaneet riittäviä resursseja ja kuntien omaa tuotantoa. Sote-uudistus toisi lisää valvottavia kohteita ja valvonta perustuisi yritysten omavalvontaan. Kyllä tästä olisi tullut välikysymys vaalien läheisyydestä riippumatta. Epäkohdat ovat niin räikeitä ja ne ovat järkyttäneet kansalaisia, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson toteaa.

Ministeri Saarikko nostaa yhdeksi ongelmaksi sen, että sote-uudistus on ollut pitkään jumissa.

– Mitä pidempään epävarmuus ja odottelu jatkuvat, sitä varmempaa on se, ettei palveluiden käyttäjien oma ääni kuulu vaan edelleen riidellään rakenteista. Jo nyt puolet palveluista on yksityisten tuottamia. Tämä uudistus pitäisi nyt saada tehtyä, koska se maakuntapohjaisena parantaa valvontaa. Ja valinnanvapaus tuo mukanaan sen, ettei huonoa laatua tarvitse sietää, Saarikko toteaa.

Esperi Caren tapaus

Valvira päätti 24.tammikuuta keskeyttää Esperi Care Oy:n Kristiinankaupungissa sijaitsevan Hoivakoti Ulrikan toiminnan välittömästi.

Toimintayksikköä alueella valvova Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto sai lyhyellä aikavälillä vakavia, välittömään asiakasturvallisuuteen viittaavia yhteydenottoja. Yhteydenotoista johtuen Kristiinankaupungin kunta ja aluehallintovirasto kävivät toimintayksikössä tarkastuskäynnillä 22.-23.1.2019.

Havaitut epäkohdat liittyivät muun muassa riittämättömän hoitohenkilökunnan määrään suhteessa hoivan ja hoidon tarpeen arviointiin, puutteelliseen perushoitoon ja -hoivaan, lääkehoidon asianmukaisuuteen, asiakkaiden hoitoisuustietojen puutteellisuuteen sekä toimintayksikön lähiesimiestyöhön.

Aluehallintovirasto ohjaa ja valvoo toimialueellaan tuotettuja yksityisiä palveluja mutta asian luonteen vuoksi Valvira on ottanut asian selvittämisen itselleen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (114)

Käsittääkseni Saarikon puolue on ajanut tätä
esitystä kun käärmettä pyssyyn.Päitäishän Saarikonkin on sentään ministerinä käsittää
yrityksen pitää tuottaa voittoa omistajille, ei sitä hyvää hyvyyttään tehdä.Tarvittaessa se otetaan vaipoista tai henkilöstömenoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on selkeästi käynyt ilmi mihin yksityissektorin bisneksenteko vanhustenhoitopalveluissa johtaa. Silti hallituspuolueet ajavat samanlaista yksityisen sektorin osuuden kasvattamista merkittävästi myös terveyspalveluihin. Kukaan ei halua ottaa vastuuta tilanteesta, johon on jo ajauduttu. Vastuuministerikin haluaa vain diskuteerata asiasta, vaikka ongelmista on jauhettu jo vuositolkulla. Vastuunkantoa on saatavissa vain aktiivisuudella ja oikean puolueen äänestämisellä kevään vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rouva ministeri! Vastatkaapa itse, miksi ette uutta vanhustenhoitolakia uudistaessanne laittaneet lakiin hoitajamitoitusta muuten kuin vain suosituksena, jota ei ole pakko noudattaa, koska siitä ei seuraa mitään sanktiota? Nyt on turha huudella muiden vastuun perään, kun olette itse aiheuttaneet tilanteen. Ja jos tuo teidän väkisin ajamanne SOTE- ja maakuntauudistus toteutuu, niin tilanne vain pahenee.
Korjatkaa tuo vanhustenhoitolaki vielä viime tekonanne ennen kuin putoatte seuraavissa vaaleissa uos hallituksesta. Jos tuon teette, niin saisitte edes jotain hyvää aikaisesksi lyhyeksi jäävän ministeriuranne aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa vaatii vastauksia vanhusten hoitoon: Vastaukseksi ei riitä se, että ministeri irtisanoutuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valinnan vapaus,kunta voi lykätä vanhuksen ihan oman valinnan mukaan mille yritykselle tahansa.Valvonta pelaa mutta se ei johda mihinkään ei myöskään omaisten valitus eikä hoito henkilökunnan,tutkitaan selvitetään nyt sitten sotesta saatos oikein hormooni hartiat että voidaan maakunnissa selvittää ja haudata jonnekkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertoi ylen uutisissa että hän on ollut 20 v. toimarina ja näkee että eroaminen on värä signaali. Haloo, jamppa on ollut ajamassa nykykäytäntöä tähän saakka. Olisko aika vetää johtopäätös menneestä parista vuosikymmenestä, jos ei ite ymmärrä niin löytyiskö joku toinen selittään hänelle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhusten hoitajamitoituksesta käytiin vuonna 2012 kokoomuksen ja Sdp:n kesken kova taistelu, jonka molemmat väittivät voittaneensa – mutta mikään ei muuttunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi "ministeri risikko " vaatii nyt vasta vastauksia? Vanhustenhoidon laiminlyönnithän ovat olleet arkipäivää "hyvinvointi suomessa" jo vuosikausia.
Vaaleissa kyllä luvataan silmät sinisinä määrärahoja terveydenhuoltoon , mutta todellisuudessa MIKÄÄN EI MUUTU.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joopa joo, irtopisteiden kalastelu eduskuntavaaleihin on siis menossa. Se , että väitetään ettei kilpailutuksessa ole onnistuttu ja nyt tämä niin hohhoijjaa. Keskustan ja Kokoomuksen tavoite on kerätä rusinat pullasta yksityistämisen kautta. Tietyt asiat tulee valtivallan hoitaa yhdessä kuntien kanssa. Näitä ovat lastenhoito, terveydenhuolto, posti ja vanhustenhoito sekä kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuottaminen asuntomarkkinoille. Meneekö näin , eipä mene. Sijoittajat ostavat asuntoja ja vuokraavat niitä eteenpäin kovalla ylihinnalla koska yhteiskunta ei tarjoa riittävästi kohtuuhintaisia asuntoja vaan ruokkii mm. kansanedustajien rahankeruuta vuokratuilla. Vanhukset kärsivät koska kilpailutus aJaa säästämään sen sijaan että veronmaksajien varoilla tuotettaisiin +- tuloksella loistavia palveluja ikänsä veroja maksaneille ja muille kansalaisille.
Miettikääpä nyt ihan oikeasti kenelle äänenne keväällä annatte, toivottavasti se ei mene lehmänkaupan edustajille Kokoomus/Keskusta, meille maakunta teille markkinat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nytkö Saarikko vasta herää, kun laiminlyönnit tulivat esiin. Laiminlyönneistä on valitettu vuosikausia, mutta niiltä ministeri on
ummistanut silmät ja korvat. Eroa Saarikko, et ole tehtävien tasalla. Suomessa on elänisuojelulaki ja sen noudattamista valvotaan.
Mitenkä on vanhushoidon kohdalla? Onko vastaava lakia olemassa ja noudatetaanko sitä ? Ei taida olla ja vastuuministeri selittelevät puutaheinää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niimpäniin, ja Sipilä hehkutti että ei Hallitus ole näistä missään nimessä vastuussa, ei Vissiin muistanut että 2017 torppasi edellisen Hallituksen päättämät määrärahat, Saatiin Säästöä REIPPAAT KAKSIKYMMENTÄ MILJOONAA, etta semmoisia Tämä hallitus on touhunnut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä miten hallitus voi olla vastuussa siitä, ettei valvonta ole toiminut. Me kuntalaiset olemme valinneet kuntaamme edustajat, jotka ovat kilpailuttaneet vanhustenhoidon ja tehneet sitten päätöksen palvelun tuottajasta. Mielestäni myös tilaaja = kuntapäättäjät ovat vastuussa siitä, että palveluiden tuottaja toimii tilaussopimuksen mukaisesti. Viime hallitus=Kataisen hallitus johon kuuluivat demarit, vasemmistoliitto, vihreät, kristilliset ja RKP tekivät suuria leikkauksia vanhuspalveluihin monen vuoden ajan. Lieneekö tekemiset unohtuneet, kun kun värkkäävät välikysymystä. Ehkä voivat siihen myös itse vastata omalta osaltaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mökin mummo nyt vaan keskittyy kuuntelemaan lauantain toivottuja. Jos ei ymmärrä niin ei ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tainnut sopia kokoomukselle tuo hoitajien mitoitus, mutta nykyhallituksellakin olisi olllut aikaa hoitaa
tuo asia enenkuin päästää yritykset haaskalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kävelee peilin eteen ja kysyy, missä vika!? Uskomatonta sakkia hallituksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan rupes kepuloinenkin ottaan kantaa kun vaslit mielessä ja oma etu😁pinnoja yrittää saalistaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin on usko mennyt hoitoalan ihmisiin. Vuosikausia siellä on katsottu laiminlyöntejä oman selustan turvaamiseksi ja luotettu lakkoaseen voimaan jos ihmistarhauksesta tulee sanomista. Hoitajat ulos ja kokonaan uusi väki tilalle vaikka ulkomailta! Vai tehtiinkö vaan käskyjen mukaan! Se se onkin oikein kuuluisa selitys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitajat ovat asioista kertoneet ja venyneet samaan aikaan työssään. Tuo hoitajien syyllistäminen on absurdia samaan aikaan, kun vanhuksista on tehty kauppatavaraa. Mietipä tuota kirjoitusta uudestaan ja käännä katseesi oikeisiin syyllisiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (114)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen Kainuun maakunnassa, Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

169 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sairaanhoitajille 6,8 %n korotus

Hoitajat tekee hyvin tärkeää ja vastuullista työtä kaikki kunnia heille pulinat pois korotukset heille suotakoon. Lue lisää...
KJ J

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image