Kotimaa

Ministeri Saarikko: Perhetyötä las­ten­suo­je­lun tukipalveluna tulee vahvistaa

Kotimaa 7.3.2018 6:52 | Päivitetty 7.3.2018 10:08
STT

Perhetyötä lastensuojelun tukipalveluna tulee vahvistaa, jotta lastensuojelun tarvetta eikä sitä kautta henkilöstön kuormittumista pääsisi edes syntymään, kirjoittaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

Saarikko kommentoi selvityshenkilö Aulikki Kananojan lastensuojelutyötä koskevaa väliraporttia blogissaan.

Kananoja esitti, että perheille suunnattua varhaista tukea on laajennettava lisäämällä perhetyötä ja kotipalvelua. Vain niin voidaan vähentää pitkäaikaisen korjaavan työn tarvetta ja hillitä kustannusten kasvua.

Perhetyö on sosiaalihuoltolain mukainen palvelu, joka ei vaadi lastensuojelun asiakkuutta. Perhetyötä tehdään pääasiassa perheiden kotona. Se voi olla esimerkiksi sosiaaliohjaajan vierailuja, joiden aikana vanhempia tuetaan päivärytmin muodostumisessa, lasten hoidossa ja kasvatuksessa.

"Palveluun, joka ei leimaa lastensuojelun asiakkaaksi on helpompi tarttua"

Saarikon mukaan palvelujärjestelmään on päässyt syntymään aukko peruspalveluiden ja korjaavien palveluiden välille. Palveluista on rakenteellisesti puuttunut välipalikka eli riittävän laaja perhetyö, jota on nyt pystyttävä vahvistamaan, ministeri kirjoittaa.

- Onnistunut perhetyö vähentää lastensuojelun tarvetta. Perheiden on myös helpompi tarttua kevyempiin tukipalveluihin, jotka eivät leimaa heitä lastensuojelun asiakkaiksi, Saarikko kirjoittaa.

Saarikko painottaa kirjoituksessaan sitä, kuinka tärkeää oikea sisältö perhetyössä on.

- Perhe ei tarvitse päältä katsojia tai arviointia. Perhe tarvitsee käytännön apua. Varhainen tuki on myös sitä, että huolehditaan, että perheillä olisi riittävästi ruokaa, huolenpitoa ja mielekästä tekemistä. Tukea oman kodin arjessa, ei sen ulkopuolella.

Täsmätukea kuormittuneimmille alueille

Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi joulukuussa ylisosiaalineuvos Kananojaa etsimään ratkaisuja lastensuojelutyön kuormittavuuteen sekä laatimaan suunnitelman, joka ohjaa lastensuojelun ja sijaishuollon siirtämistä kunnista maakuntiin vuonna 2020.

Väliraportissaan Kananoja ehdotti myös kunta- ja työntekijätasoista täsmätukea lastensuojelutyössä kaikkein kuormittuneimmille alueille sekä mahdollisuutta muodostaa sijaispooleja. Raportissaan Kananoja ei puoltanut sitä, että lastensuojelun sosiaalityöntekijän asiakasmäärälle asetettaisiin lakisääteinen katto.

Kananoja jätti väliarvion selvitystyöstään ministeri Saarikolle ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok) tänään. Selvitystyön loppuraportti valmistuu vuoden lopussa.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
16:02
"Husu" Hussein kertoo saaneensa huomautuksen taksifirmalta – Jatkossa edellytän itseltäni parempaa käytöstä ja harkintakykyä
15:51
Oulun poliisilaitos puhallutti pikkujoululiikenteessä lähes 3000 kuskia viikonlopun aikana – puolet kärähtäneistä ajoi huumeiden vaikutuksen alaisena
15:25
Pelti rytisi maanantaiaamuna Kainuussa kahteen otteeseen
15:14
Kysely kertoo lihaan liittyvästä kahtiajaosta ja mahdollisesti kytevästä murroksesta
15:07
Kuusamon Juuso-karhu petaa innolla talvipesäänsä videolla – "On autuas olo", naurahtaa Sulo Karjalainen
15:04
Arvio: Äitimyyttiä nenuliin – käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Hanna Vahtikari etsii näytelmässään äitiyden syvää ydintä
55
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
44
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
27
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
24
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
17
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
17
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image