Kotimaa

Ministeri Niinistön "pe­rus­tus­la­ki­ta­le­ban"-blogista tehtiin tut­kin­ta­pyyn­tö, mutta poliisi ei käynnistä tutkintaa – Poliisi: Päätös eduskunnan käsissä

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kritisoi värikkäin sanakääntein perustuslakiasiantuntijoita blogikirjoituksessaan. Helsingin poliisi päätti, ettei yhden asiantuntijan tekemä tutkintapyyntö johda esitutkintaan. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 27.2.2019 14:23
Markku Uhari

Helsingin poliisi ei käynnistä esitutkintaa puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) blogikirjoituksesta. Tämä käy ilmi Lännen Median saamasta poliisin kirjallisesta päätöksestä.

Poliisi katsoo päätöksessä, että Niinistön blogikirjoitus kuuluu ministerin virkatehtävien piiriin, jolloin mahdollisen esitutkinnan arviointi kuuluu eduskunnalle.

Tutkintapyynnön jätti perustuslakiasiantuntija, professori Martin Scheinin. Scheinin pyysi poliisia selvittämään, onko puolustusministeri Niinistö mahdollisesti syyllistynyt kunnianloukkaukseen helmikuun 19:ntenä julkaisemansa blogikirjoituksen vuoksi.

Puolustusministeri Niinistö muun muassa viittasi tiedustelulainsäädännön eduskuntakäsittelyä koskevassa blogikirjoituksessaan tiedustelulakeja kritisoineita asiantuntijoita "perustuslakitalebaneiksi". Hän mainitsee myöhemmin kirjoituksessaan Martin Scheininin nimeltä.

– Perustuslakitalebanit verhoavat omat ideologiset tavoitteensa asiantuntijuuden valekaapuun ja pyrkivät sosiaalisen median välityksellä painostamaan kansanvaltaisesti valittua eduskuntaa, Niinistö kirjoitti.

Blogissaan Niinistö nosti myös esiin Scheininin poliittisen taustan vasemmistolaisissa järjestöissä.

Poliisi: Ministerin virka-asia

Tutkintapäätöksen mukaan poliisi jättää asian tutkimatta toimivallan puutteen vuoksi.

Tutkimatta jättäminen johtuu päätöksen mukaan siitä, että puolustusministeri Niinistö on valtioneuvoston jäsen.

Kyseinen blogikirjoitus kuuluu poliisin mukaan ministerivastuun piiriin, ja ministerin virkavastuuasioissa mahdollinen tutkintapäätösvastuu on eduskunnalla.

– Tässä tapauksessa on kyse julkisesta blogikirjoituksesta, jossa Jussi Niinistö on puolustanut oman ministeriönsä hallinnonalalla vireillä olevaa lakihanketta (tiedustelulait). Niinistön argumenttien kohde (Martin Scheinin) ja Niinistön käyttämä tyyli (pejoratiiviset sanavalinnat) ovat ulkopuolisen lukijan näkökulmasta jokseenkin odottamattomia. Sen arvioiminen, missä määrin tämä on ministerin arvolle sopivaa, kuuluu Suomen perustuslain mukaan eduskunnalle, päätöksessä todetaan.

– Oman ministeriön hallinnonalaan kuuluvan lakihankkeen julkinen puolustaminen ja julkinen ajaminen kuuluvat nähdäkseni ministerin normaaleihin virkatehtäviin, tutkintapäätöksen laatinut rikoskomisario jatkaa päätöksessä.

Perustuslakivaliokunta keskiössä

Tutkintapäätöksessä sanotaan, että ministerivastuuta koskevassa rikosepäilyssä on keskeisessä asemassa eduskunnan perustuslakivaliokunta.

Perustuslakivaliokunnassa ministerin virkavastuuta koskeva tutkinta voisi taas käynnistyä valiokunnan omalla päätöksellä, oikeusasiamiehen tai oikeuskanslerin ilmoituksella, kymmenen kansanedustajan muistutuksella tai toisen valiokunnan tutkintapyynnöllä.

Perustuslakivaliokunta voi puolestaan kääntyä valtakunnansyyttäjänviraston tai poliisin puoleen esitutkinnan suorittamisessa.

– Oikeusohjeissa on toistuvasti esitetty näkemys siitä, ettei poliisilla tai valtakunnansyyttäjällä ole oikeutta itsenäisesi päättää esitutkinnan aloittamisesta ministerivastuuasioissa, päätöksessä todetaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kertonut, että myös oikeuskansleri tutkii ministeri Niinistön blogikirjoitusta.

Kritiikki palautti paketin valiokunnille

Scheininin ja Turun yliopiston oikeustieteen professorin Juha Lavapuron esittämä kritiikki aiheutti aiemmin helmikuussa muutoksia tiedustelulakien eduskuntakäsittelyyn.

Scheinin ja Lavapuro kritisoivat Twitterissä tiedustelulainsäädäntöä koskevaa lainvalmistelua niin, että eduskunnan puhemiesneuvosto päätti vetää tiedustelulainsäädännön käsittelyn eduskunnassa kokonaan pois täysistuntokäsittelystä.

Puhemies Paula Risikko (kok.) kertoi, että hän alkoi professorien kritiikin vuoksi sitä, oliko tiedustelulainsäädännössä vielä perustuslaillisia ongelmia. Lait palautettiin takaisin valiokuntien käsittelyyn.

Puolustusministeri Niinistön blogikirjoitus oli reaktio lakikäsittelyn muutokseen.

MAINOS

Kommentoi

Äärikommunistinen perustuslakifundaalimenttaali on ensinnäkin tehnyt meille itsetuhojärjestelmän jossa mitään muutoksia ei voi tehdä. Toisekseen se on niin muiden yläpuolella että ei saa kritisoida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi taleban on sanana loukkaava he pitävät uskostaan kiinni eivätkä anna muiden vaikuttaa uskoonsa,politikolle sana on luottamuslause hän pitää kokemaansa oikeana eikä anna kenenkään vaikuttaa asiaansa.Niinistö on varmaan pettynyt edustaja tovereihin kun eivät antaneet hallitukselle periksi ,olkaa ylpeitä älkääkä kitiskö jonkun itkupotku raivarista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä poliisi takaisin poliisikoullun! Ja enemmän juristi poliiseja kuten ennen oli nämä poliisikorkeen käynneet eivät osaa lakia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettäkö ihan kuuluu ministerin toimenkuvaan loukata yksittäisiä ihmisiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Scheinin on itse yllyttänyt oppositiopuolueita vastustamaan tiedustelulakeja, joten hänen pitää kestää omaan toimintaansa kohdistuvaa kritiikkiä. Yrittivätkö Scheinin ja Lavapuro pysäyttää tiedustelulakien käsittelyn eduskunnassa ja estää niiden voimaan tulon? Perustuslakivaliokunta on antanut kommenttinsa ja palauttanut lait puolustus- ja hallintovaliokuntaan viimeisteltäväksi. Scheinin ottaa usein voimakkaasti kantaa joten hänen pitää kestää samanlaista palautetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kenenkäs kunniaa tuossa sitten on mukamas loukattu ? Kyseiset "Herrat rohvessorit" melskaavat Twitterissä ja Facebookissa mitä sylki suuhun tuo, ja välittömästi pahoittavat mielensä kun joku heitä aiheesta arvostelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos asiaperustein perustellen arvostelee esimerkiksi Scheininin näkemyksiä, siinä ei ole väärää. Talebaniksi nimittely sen sijaan on henkilöön menevä hyökkäys, jolla ei ole mitään tekemistä asiallisen arvostelun kanssa. On käsittämätöntä, että ihmiset eivät ymmärrä tätä eroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiasiahan on että näitä proffia on joka lähtöön perustuslaki arvioinneissa. Nämä proffat voivat arvostella politikkojen ja muiden toimintaa miten tahtoo, mutta heihin ei saisi kohdistua mitään negatiivista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nauttiikohan Niinistö eduskunnan luottamusta, onko koskaan nauttinut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tavallisen ihmisen kunniualoukkaus sitten yksityisasia? Eikä poliisi voi puuttua siihen. Aika kummallinen katsantokanta. Luulisi, että jos on kunnianloukkaus, se on aina poliisiasia riippumatta siitä, miten korkea-arvoinen loukkaaja on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa ajattelin. Mielestäni Niinistön puhetapa osoittaa kyllä sen ettei hän ajattele mitä suustaan laukoo, aika törkeätä kielen käyttöä ministeriltä tai keltä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riippuu ns. loukatusta, missä asmassa hän on. Nämä ns. asiantuntijat ovat kyllä sen luokan julkisia henkilöitä, että arvostelun kestäminen on aivan eri luokkaa, kuin tavallisella henkilöllä. Kerran leikkiin ryhtyy, niinkuin nämä ns. asiantuntijat, täytyy myös seuraukset kestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:27
Varoitus: Pohjois-Suomessa huono ajokeli – Ouluun luvassa märkää sadetta
6:13
Oulussa on paljon suojelun arvoisia puutalolähiöitä, Karjasilta on valtakunnallisesti ainutlaatuinen ja merkittävä – "Noin ehyttä, tarinaltaan vahvaa ja suurta aluetta ei ole toista Suomessa" Tilaajille
6:12
Suuri osa laittomasti maahantuoduista eläimistä on koiria ja kissoja – huomioi nämä asiat, kun teet pentukauppoja
6:00
Kansanedustaja Jenna Simulan yhteistyö martinniemeläisten nimikkoyrittäjien Jutta ja Seppo Pekkalan kanssa nostaa esiin yksityisteiden ongelmat Kaupallinen yhteistyö
6:00
Oulun kaavasuunnittelu näivettää ydinkeskustan – kivijalkamyymälöille parkkipaikat ovat elinehto Lukijalta
6:00
Kommentti: Marinin viisikko on äänestäjien suosiossa Lännen Median kyselyssä – hallituksen työn tuloksia joudutaan vielä odottelemaan Tilaajille
6:00
5G mullistaa tiedonsiirtoa ja tuo monia uusia sovelluksia, mutta kuka saa käyttää tavallisen ihmisen jättämää dataa? "Vastuu on myös yksilöllä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on paikoin huono Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

166 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image