Kotimaa

Ministeri Lintilä: Paikalliseen sopimiseen palataan jälleen

Elinkeinoministeriössä on elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan parhaillaan valmisteilla voimakkaita toimia työllisyysasteen nostamiseksi. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 17.1.2017 14:22
Kirsi Turkki

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo, että paikallinen sopiminen on työlistan kärkipäässä, kun hallitus keskustelee työmarkkinajärjestöjen kanssa lähiaikoina.

–Nyt tehdään selvitystyötä, että osapuolten välillä voitaisiin paikallista sopimista edistää, Lintilä sanoi politiikan toimittajien tilaisuudessa tiistaina.

Paikallisessa sopimisessa ei edetty kiky-neuvottelujen yhteydessä, koska Suomen Yrittäjät ei voinut hyväksyä viime keväänä tehtyä kompromissiesitystä. Yrittäjille ei sopinut se, että vain liittoon kuuluvat työntekijät olisivat voineet neuvotella paikallisia sopimuksia.

Elinkeinoministeriössä on Lintilän mukaan parhaillaan valmisteilla voimakkaita toimia työllisyysasteen nostamiseksi. Hallitus tavoittelee 72 prosentin työllisyysastetta, mitä ei tulla nykytoimin saavuttamaan. Lintilä ei täsmentänyt minkälaisia toimia ministeriössä työllisyyden parantamiseksi valmistellaan.

Lintilä vakuutti hallituksen yksimielisyyttä, kun julkisuudessa on katsottu valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) ja Lintilän olevan eri linjoilla leikkausten tarpeellisuudesta. Orpon mukaan tarvitaan jopa 1–2 miljardin euron leikkaukset, jos hallituksen työllisyystavoite ei täyty.

–Ei olla ministeri Orpon kanssa eri linjoilla. Jos mennään näillä spekseillä, niin ei olla työllisyydessä oikeassa kokoluokassa.

Lintilä kuitenkin sanoi edelleen haluavansa uskoa parempiin kasvulukuihin kuin valtiovarainministeriön ennusteet näyttävät. Näkemys perustuu heikkoihin virtauksiin, joihin Lintilä on viime viikkoina törmännyt.

Kevään puolivälineuvotteluihin elinkeinoministeriö valmistelee myös pakettia innovaatioketjun vahvistamiseksi.

–Nyt suunnitellaan kasvupulssia nousevalle taloustilanteelle.

Kiinalaisilla lisää hankkeita

Lintilän kokemusten mukaan ulkomainen raha hakee parhaillaan Suomesta sijoituskohteita. Kyseessä on kiinalaisten sekä muiden maiden yritykset. Lintilän mukaan on hyvä, että Suomeen saadaan parhaillaan Euroopan viidenneksi eniten kiinalaisia investointeja.

Suomalaisten kannattaa Lintilän mukaan muistaa, että kiinalaiset ostivat pari vuotta sitten konkurssikypsän Volvon Ruotsista ja nyt yritys menestyy ja on tarvinnut 2000 työntekijää lisää.

Terrafamesta ehkä tietoa jo tässä kuussa

Lintilä oli hyvin optimistinen uuden yksityisen sijoittajan löytymiseen kaivosyhtiö Terrafameen. Valtio käy neuvotteluja koko ajan.

–Toivon, että jo tässä kuussa voidaan informoida lisää. Uskon ja luotan lähiaikojen ratkaisuihin.

Lintilä painotti olevansa hyvin tyytyväinen kaivostoiminnan nykytilaan Sotkamossa.

–Uskon, että se on verrattain terve yritys sekä ympäristön että tuotannon osalta lyhyellä aikajänteellä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Vartiainen sanoo miten hyvin ruotsissa menee sitten vielä kehtaa sanoa että suomalaisista pitäis tulla ruotsalaisia.
Tällä pellellä aivan ihmeellisiä ulostuloja. Veikkaanpa että työrauha on murenemassa lähikuukausina jos Lintilän ja kumppaneiden linjassa ei tule muutosta.Työntekijöiden kuppi menossa nurin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikot vetoaa pienienkin aikanaan sovittujen muutoksien rikkovan perustuslakia. Kun ihminen ei saa sopia palkastaan ,työajastaan itse, vaan tulee joku byrokraatti ja sanoo millä ehdoilla sinä voit työtä tehdä , kun niistä on työmarkkinoilla sovittu.
Byrokraattien puuttuminen sopimiseen ,on ihmisen sopimusoikeuteen puuttumista jos joku. Siis rikotaan perustuslakia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä miksi Keskusta ajaa niin voimakkaasti paikallista sopimista?
Tai minä sen ymmärrän ja tiedän!
Työntekijän etu ei ole aina sama kuin pienyrittäjän etu!
Yksinäinen työtekijä joutuu tässä tapauksessa tekemään orja sopimuksen, tämä on sitä mitä keskusta ja Lintilä ajaa!!
Ei koskaan tähän malliin saa mennä.
Täytyy olla selvät minimi säännöt laissa, siitä joudutaan sopimaan ylöspäin jos on tarvista.
On muita asioita joista toki voidaan sopia.
Mutta palkka on oltava sellainen jolla tulee pystyä elämääm ilman sos. apua!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei mitään paikallista sopimista sehän tiedetään miten siinä käy tässä asiassa ei työväestö saa antaa periksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallinen "sopiminen" tarkoittaisi selkokielellä työnantajan yksipuolista ilmoituskäytäntöä. Tämä ei enää nyky-Suomessa tule menemään läpi, ei ollenkaan. Ei, vaikka Juhana Vartianen sanoisi tahollaan mitä hyvänsä. Kuten vasta eilen sanoikin, taas kerran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkaa, kun paikallista sopimista lisätään. Missä tapauksessa työntekijöitä ei voi edustaa muu kuin alan sopijajärjestön jäsen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt täytyy alkaa pienentää Maataloustukiaisia ja siirtää niitä rahoja työllistämiseen!

On aika lopettaa rahan syytäminen kannattamattomaan maatalouteen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on! Palkansaajilta on leikattu tarpeeksi,nyt on mitta täyttnä! Maataloustukia on alettava leikkaan ja ne tilat jotka tuottaa tappiota on lopetettava!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no mitäpä niillä rahoilla rupiasit valmistaan kun nytkään ei vienti vedää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niin ja heti kun firmat maksavat osinko-voittonsa alkaa YT-neuvottelut.. sitten itketään työvoima pulaa..sit haetaan työkokeilijoita.. ei työttömyys poistu kun vastikkeellisuus tulee..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepuki taas kuvittelee itestänsä liian suuria.Keskustalaiset yrittävät taas työnantajien kanssa saaha palkka alen Suomeen,pakkolakeja.Eivät usko enenkuin maa laitetaan jumiin!

Niinkuin eteläsuomalaiset metallimiehet sanoivat " pakkolait on syytä perua taikka tässä maassa ei liiku raudan palakaan eikä mikään muukaan," Onhan e älytöntä että jatkuvasti pitäs työntekijöitten heikentää omia palkkojaan näitten ahneitten työnantajaroistojen takia!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

työn tekijä puolihan jo hyväksy sen nuvotteluissa työn antaja ei kun liitot ajovat vain liitossa olevat sopimuksen.kyllä ne teidän liitot ja työnantaja neuvottelevat jonkulaisen tiilin kun noin lähellä sopimus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään enää tuolle porukalle tule antaa joustoja! Ihan tarpeeksi on joustettu ja palkkoja ei ole nostettu vuosiin! Hinnat ja muut maksut tapisssa,karanneet pilivvin,suuriosa kansasta näkee nälkää,, Jos ei muu auta niin lakkoon vaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...suuri osa kansasta näkee nälkää..? Eipä uskoisi kun katselee kadulla kulkevia tai lehdissä kuvia nykyihmisistä! Pikemminkin vaikuttaa, että ylen(ja makean-)syönti tätä sukupolvea vaivaa enemmän kuin nälkä. Uskoisin, että kunhan itsekukin tarkistaisi pikkuisen omia elintapojaan niin siinä sivussa talouskin jokaisen kohdalla kummasti tasapainottuisi. Kokeillaanpa porukalla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aah Sipilä, saavat tosiaan aikaan ikimustettavat laiit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten Terraframe niin kuin pitkällä tähtäimellä. Saisiko verorahoilla pyöritettävän yrityksen tiedot julkisiksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

14:08
Tukholmasta Berliiniin matkalla ollut bussi suistui moottoritieltä Saksassa - useita loukkaantuneita
13:59
Miksei lentokoneessa ole alkolukkoa vaikka koulutakseissa on? – "Jos tällaisia ikäviä tapauksia alkaisi olla enemmän, se olisi varmaan yksi keskustelunaihe"
13:27
Päivärinta kertoo pistemenetyksen MM-sivuvaunuluokassa johtuneen kahden bensiinilaadun sekoittamisesta
13:16
Jari Sillanpäälle 10 kuukautta ehdollista vankeutta – "hovihankkijalle" eli pääsyytetylle neljän vuoden vankeus
13:05
Jari Sillanpää tuomittiin 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen
13:03
Japanin merivoimien alukset rantautuivat Helsinkiin näyttävästi - 87 000 hevosvoimaa
13:00
Sinisten Terho: Neljä viidestä ministeristä varmasti ehdolla kevään eduskuntavaaleissa - Soini panttaa yhä päätöstään
62
Lasaretinsaaren rakentamissuunnitelmat eivät lämmittäneet oululaisia – kuulemistilaisuudessa täystyrmäys kaavahankkeelle
56
Hallitus vie asiantuntijoiden kritisoimaa irtisanomissuojan heikennystä eteenpäin – Katso esimerkit potkujen syistä
31
Oulun Kuivasjärvellä haeskeltiin illalla karhua - poliisille ilmoitettiin havainnosta hevostallin lähellä
23
Vasemmistoliiton uuteen ilmeeseen kuuluu pinkkiä ja sinistä, mutta puolueen toiveena on punavihreä hallitus - katso uusi tunnus
21
Paljonko tienaa sirkkatuottaja, ja voiko hyönteisfarmi saada maataloustukea? "Kun tuotanto tehostuu, hinnat muuttuvat kuluttajaystävällisemmiksi"
21
Kupari kiidätti Kärpät lentoon
18
Pesis lyö yhä läpi maakunnissa kunnarin arvoisesti – helteinen kesä on hellinyt lyöjiä ja katsojia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Etelä-Karjalan maakuntaan. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Tuo auton jumalointi on vain sinun näkemyksesi autoista sinua enemmän ymmärtävistä. Neutraloidaanpa keskustelu siirtäm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image