Kotimaa

Ministeri Kulmuni vastaa il­mas­tok­ri­tiik­kiin: Olisi erikoista, jos neljässä kuukaudessa olisi valmista – TEM patistaa teollisuutta rajuihin pääs­tö­vä­hen­nyk­siin

Jotta hallituksen tavoite hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035 voi toteutua, teollisuudessa vaaditaan isoja päästövähennyksiä. Takon kartonkitehdas toimii Tammerkosken länsirannalla Tampereella. KUVA: Jukka Vuokola
Kotimaa 23.10.2019 10:40 | Päivitetty 23.10.2019 14:13
Jami Jokinen

Hallituksen tavoite hiilineutraalista Suomesta on mahdollinen jo vuonna 2035. Se ei onnistu vain kuluttajia kurittamalla, vaan erityisesti teollisuudelta vaaditaan paljon.

Vaikka ratkaisut antavat vielä odottaa, tavoittelee hallitus tosissaan hiilineutraalia Suomea vuonna 2035, vakuuttaa elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.)

– Polku vaatii kovasti töitä. Vielä ei ole selkeää vastausta, miten tehdään, hän myöntää.

Hallitusta on syksyn mittaan kritisoitu sen ensimmäisestä budjetista, joka ei asiantuntijoidenkaan mukaan juuri vastaa kunnianhimoiseen ilmastotavoitteeseen.

Kulmuni ei niele kritiikkiä sellaisenaan. Hän korostaa, että hallitus haluaa tehdä päätöksiä tutkimuksiin nojaten, mikä vie aikaa.

– Olisi erikoista, jos neljä kuukautta hallituksen muodostamisen jälkeen olisivat kaikki toimet valmiina. Silloin voitaisiin kysyä, onko valmisteltu virkamiestyönä varjoissa.

"Tarvitaan suuren mittaluokan ratkaisuja"

Toisin kuin moni kuluttaja kokee, päästövähennyksiä ei vaadita vain tavallisilta kansalaisilta.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) patistaa työhön myös teollisuutta laajalla rintamalla. Jotta hallituksen tavoite voi toteutua jo vuonna 2035, teollisuudessa vaaditaan erittäin rajuja päästövähennyksiä.

– Jos todella halutaan vastata ilmastonmuutokseen, vaaditaan suuren mittaluokan vastauksia ja ratkaisuja, ministeri sanoo.

Teollisuuden roolia erityisesti aikataulun vuoksi korostaa myös TEM:n ylijohtaja Riku Huttunen. Hän sanoo, että tekniikan kehittyessä teollisuudesta on tehtävissä vuosikymmenien kuluessa "lähestulkoon hiilineutraali".

– Mutta jos sitä tavoitellaan 11-12 vuoden aikana, pitää panostaa uudella tavalla.

Käytännössä tämä tarkoittaa uuden teknologian mahdollisimman nopeaa käyttöönottoa.

– Lopuksi ratkaisee se, ovatko vähähiilisyyteen tehtävät investoinnit kannattavia.

Liikkeelle teollisuuden omista visioista

Kritiikistä huolimatta mittavia toimenpiteitä – tai tarkemmin sanoen niiden valmistelua - on työn alla.

Hallitus haluaa hälventää teollisuuden päästöpilveä niin sanotusti pohjasta pintaan. Käytännössä tämä tarkoittaa eri teollisuudenalojen omien näkemysten kuulemista jo ennen lainsäädännön valmistelua.

Kyse on nykypolitiikassa monessa yhteydessä käytetyistä tiekartoista. Niissä toimiala itse kertoo, millaisia konkreettisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi on olemassa ja tulossa. Aikataulujen sekä päästö- ja työllisyysvaikutusten lisäksi teollisuus saa kertoa, millaiset ohjauskeinot sen mielestä purevat parhaiten.

TEM:n mukaan menetelmä tarjoaa lainlaatijoille ja niiden valmistelijoille ”aivan uuden näkökulman politiikan teon perustaksi”. Vaikutuksia on lakien lisäksi esimerkiksi teollisuuden ja tutkimuksen rahoituspäätöksiin.

Ilmastopäästöjen kohdalla eniten energiaa käyttävät teollisuudenalat aloittivat vähähiilisyystiekarttansa laatimisen syyskuussa, ja valmista pitäisi olla ensi kesän korvilla. Myös monilta muilta toimialoilta odotetaan ensi vuonna vastaavaa pohjatyötä.

Hakkuumäärät arvioidaan uudelleen

Tiekartat ovat oleellisessa osassa, kun hallitus alkaa keväällä valmistella keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelmaa sekä uutta ilmasto- ja energiastrategiaa.

– Siellähän konkreettiset toimet tehdään, Kulmuni sanoo.

Molemmat on tarkoitus saada valmiiksi siten, että ne voidaan viedä eduskuntaan syysistuntokauden aluksi vuonna 2021.

Jotta päätökset pysyvät linjassa vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteen kanssa, on lukujen täsmättävä. Siksi hallitus jatkaa PITKO-hanketta (pitkän aikavälin kokonaispäästökehitys), jonka edellinen vaihe julkistettiin viime talvena.

Silloistenkaan laskelmien mukaan hallituksen tavoite ei ole tuulesta temmattu, vaan Suomen on mahdollista päästä hiilineutraaliksi jo ennen vuotta 2040. Tämä edellyttää kuitenkin rajuja päästövähennyksiä nimenomaan teollisuudessa sekä esimerkiksi liikenteessä.

Lisäksi tarvitaan hiilinieluja.

Maataloudessa vuosi 2035 tulee vastaan liian nopeasti, joten katse kääntyy metsiin. PITKO-hankkeen jatkossa selvitetään vielä uudelleen, millaisilla erilaisilla hakkuuskenaarioilla hallituksen tavoite on mahdollinen.

Turvetyöryhmän mietintöä odotetaan

Teollisuuden tiekarttojen ja strategioiden lisäksi ensi vuonna edessä on muun muassa energiaverotuksen kokonaisuudistus sekä erikseen turvealan kohtalosta päättäminen, kun sitä käsittelevä työryhmä saa mietintönsä valmiiksi.

– Ennen kuin poliittisempaan pohdintaan päästään, on tarpeen selvittää, millaisia turvetta käyttäviä laitoksia on ja millaisia vaihtoehtoja niillä on kehittää toimintaansa, Huttunen sanoo.

Myös uusiutuvan energian direktiivin toimeenpano on hoidettava ensi kesäksi. Biokaasuohjelmaa valmisteleva työryhmä aloitti työnsä viime viikolla.

Juttua päivitetty 23.10.2019 kello 14.10.

MAINOS

Kommentoi

Suomessa vähenee päästöt kun siirretään tehtaat Kiinan ja Intiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teollisuus alas Suomesta ja siirtyy muualle? Näinhän tässä käy, kun haihattelijat pääsevät ajamaan järjetöntä agendaansa. Mitään uutta ei keksitä, mutta kuvitellaan että määräyksillä ja hinnankorotuksilla saadaan aikaan innovaatioita. Miten lapsellista! Sitäpaitsi hiili on kaiken orgaanisen ydin. Siksi siitä on tehty anekaupan ankkuri. Oikeat saasteet voidaan suodattaa. "Alkuaineita" ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä muu kuin raha saa yleensä innovoimaan yhtään mitään? Jos vältät veroja miljoonan, pari (esimerkkinä) vuodessa jos keksit keinon tehdä saman vähemmillä päästöillä niin yleensä se on varsin hyvä motivaattori pistää miettimään asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakottamalla ei synny innovaatioita, vaan teollisuus siirtyy sinne missä on halvimmat tuontantokulut. Siksi Suomessa on jo vuosia suljettu tehtaita kymmenittäin. Mm Oulusta lähti karkkitehdas. Myös päästövähennykisssä Suomi on ollut jo maailman kärkeä ja seinä tulee vastaan siinäkin, kun kulut nousevat pilviin. Mutta unohdetaan realismi ja eletään agendan ja palavan ideologian voimin. Tulee vain käymään heikosti, kun teollisuus häviää kiihtyvää vauhtia ja uusia investointeja on turha odottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritystuet on perittävä pois korkojen kera, jos kiristyksen tielle lähdetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image