Kotimaa

Ministeri Krista Kiuru on huolissaan sovittelun käyttämisestä toistuvaan ja vakavaan per­he­vä­ki­val­taan – "Tällaiset tapaukset mustaavat sovittelun maineen"

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo kannattavansa sovittelua myös kotiväkivallassa, jos sovittelun edellytykset täyttyvät. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 24.8.2019 10:00
Rebekka Härkönen

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo, että lähisuhdeväkivallan sovittelun jatkamisesta linjataan lähiaikoina. Hänen mukaansa toimintaan tarvitaan erityistä tarkkuutta ja nykyistä selkeämmät kriteerit.

Helsinki

Sovittelun käyttöön lähisuhdeväkivaltatapauksissa tarvitaan erityistä tarkkuutta ja nykyistä selkeämmät kriteerit, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Kiuru pitää erittäin huolestuttavana uhreja puolustavilta järjestöiltä tulleita tietoja siitä, että sovittelua on käytetty jatkuvan ja vakavan lähisuhdeväkivallan ratkomiseen.

– Tällaiset tapaukset mustaavat sovittelun maineen ja ovat pahimmillaan traumatisoiva kokemus lähisuhdeväkivallan uhrille. Jatkossa tämä tulee kitkeä Suomesta pois, Kiuru toteaa Lännen Medialle.

Ministerin kannanotot liittyvät lähisuhdeväkivallan sovittelua koskeviin erimielisyyksiin virkamiesten ja uhreja puolustavien järjestöjen välillä. Lännen Media kirjoitti aiheesta lauantaina.

Sovittelutoimintaa johtavan sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet odottavat parhaillaan poliittista linjausta lähisuhdeväkivallan sovittelun kehittämistyölle.

– Asiasta linjataan lähiaikoina, lupaa Kiuru.

Aihe on myös hallitusohjelmassa kirjauksella: lähisuhdeväkivallan sovittelun jatkamista arvioidaan.

Kiuru itse on perheväkivallan sovittelun kannalla.

– Kyllä, jos sovittelun edellytykset täyttyvät. Sovittelu on yksi puuttumisen keino, jolla voi olla hyviä seurauksia. Sovittelun tavoitteena on väkivallan uusiutumisen ehkäiseminen.

Haasteita riittää

Ministeriö myöntää, että lähisuhdeväkivallan sovittelu on hyvin haasteellista ja siinä on puutteita. Sovitteluun on myös päätynyt tapauksia, jotka eivät sinne kuulu.

Virkamiehet haluavatkin kehittää toimintaa paremmin perheväkivallan uhreja palveleviksi.

Kehityshalujen taustalla on viime tammikuussa valmistunut laaja selvitys lähisuhdeväkivallan sovittelun nykytilasta ja kehittämisehdotuksista.

Kuukausi ennen selvityksen valmistumista 12 uhreja puolustavaa järjestöä vaati lähisuhdeväkivallan nykymuotoisen sovittelun keskeyttämistä. Selvityksen tutustumisen jälkeen ne edellyttivät lausunnoissaan toimintaan tiukempia kriteereitä ja korostivat uhritutkimuksen tarpeellisuutta.

Amnesty ja Naisten Linja vaativat kuitenkin toiminnan lopettamista kokonaan. Niiden mukaan toimintatapojen kehittämisestä ei ole hyötyä, sillä se ei poistaisi tekijän ja uhrin välistä vallan epätasapainoa.

Järjestöjen mukaan osapuolet eivät voi olla neuvottelussa tasavertaisessa asemassa, mikä olisi sovittelun edellytys ja lähtökohta.

– Keskustelu on aina tervetullutta. Viranomaisten, järjestöjen ja muiden asiantuntijoiden välillä tarvitaan yhteistyötä asioiden parantamiseksi ja kehittämiseksi.

Kiuru toteaa, että järjestöillä on asiasta käytännön kokemusta ruohonjuuritasolta ja he saattavat kohdata työssään jatkuvan ja vakavan väkivallan uhreja, joiden kohdalla sovittelua ei tule toteuttaa.

– Kaikilla on varmasti tavoitteena väkivallan ehkäisy ja se, että lähisuhdeväkivallan osapuolet saavat apua. Lähisuhdeväkivallan sovittelu on asia, joka vaatii erityistä herkkyyttä, ja siksi sovittelun kriteereistä päätettäessä tarvitaan kaikkien asiantuntemusta.

Turvallisuus tärkeää

Ministeri Krista Kiuru sanoo, että sovittelu on toimiva tapa kotiväkivallan ratkomiseen – mutta vain turvallisesti ja oikein toteutettuna.

Sovittelun edellytyksenä on, että tekijä ottaa vastuun teoistaan ja osapuolet ovat halukkaita sovitteluun. Väkivalta ei saa olla toistuvaa eikä vakavaa, eikä uhriin saa kohdistua painostusta.

– Sovittelun kautta osapuolet voivat saada apua, jota rikosprosessi ei tarjoa. Sovittelijat myös ohjaavat osapuolia jatko- ja tukipalveluihin, Kiuru sanoo.

– Oikeusviranomaisten asia on päättää, jatkuuko lähisuhdeväkivallan käsittely rikosprosessissa.

MAINOS

Kommentoi

Kaiken se kestää, kaiken se kärsii, ei siihen ulkopuolinen voi mennä sekaantumaan, jos molemmat ovat tyytyväisiä. Monet tytöt tykkäävät pahoista pojista, joissa on sitä jotakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soten kaataminen oli kertaluokkaa isompi asia, mitähän järjestöjä silloin kuunneltiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:28
Norwegianin koneita Kanarian hiekkamyrskyn silmässä – koneet pitää tarkastaa ennen kuin niillä voi lentää
12:57
Henkilöauto ajautui ulos tieltä Siikalatvalla, ajokeli voi olla huono
11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
10:50
42-vuotias Dave Ayres torjui voiton Torontosta, ilman minkäänlaista ammattilaitaustaa
10:47
Pattijoen kasvatti Miikka Salomäki siirtyi NHL-seurojen vaihtokaupassa Nashvillestä Torontoon
68
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
28
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
18
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
12
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

255 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Eläkejärjestelmä kyllä kestää, eli turha valitus pois. Ja nuoret sopivaa ammattia hankkimaan ja sitten töihin vaan! Lue lisää...
Öululainen 2

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image