Kotimaa

Ministeri Krista Kiuru on huolissaan sovittelun käyttämisestä toistuvaan ja vakavaan per­he­vä­ki­val­taan – "Tällaiset tapaukset mustaavat sovittelun maineen"

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo kannattavansa sovittelua myös kotiväkivallassa, jos sovittelun edellytykset täyttyvät. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 24.8.2019 10:00
Rebekka Härkönen

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo, että lähisuhdeväkivallan sovittelun jatkamisesta linjataan lähiaikoina. Hänen mukaansa toimintaan tarvitaan erityistä tarkkuutta ja nykyistä selkeämmät kriteerit.

Helsinki

Sovittelun käyttöön lähisuhdeväkivaltatapauksissa tarvitaan erityistä tarkkuutta ja nykyistä selkeämmät kriteerit, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Kiuru pitää erittäin huolestuttavana uhreja puolustavilta järjestöiltä tulleita tietoja siitä, että sovittelua on käytetty jatkuvan ja vakavan lähisuhdeväkivallan ratkomiseen.

– Tällaiset tapaukset mustaavat sovittelun maineen ja ovat pahimmillaan traumatisoiva kokemus lähisuhdeväkivallan uhrille. Jatkossa tämä tulee kitkeä Suomesta pois, Kiuru toteaa Lännen Medialle.

Ministerin kannanotot liittyvät lähisuhdeväkivallan sovittelua koskeviin erimielisyyksiin virkamiesten ja uhreja puolustavien järjestöjen välillä. Lännen Media kirjoitti aiheesta lauantaina.

Sovittelutoimintaa johtavan sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet odottavat parhaillaan poliittista linjausta lähisuhdeväkivallan sovittelun kehittämistyölle.

– Asiasta linjataan lähiaikoina, lupaa Kiuru.

Aihe on myös hallitusohjelmassa kirjauksella: lähisuhdeväkivallan sovittelun jatkamista arvioidaan.

Kiuru itse on perheväkivallan sovittelun kannalla.

– Kyllä, jos sovittelun edellytykset täyttyvät. Sovittelu on yksi puuttumisen keino, jolla voi olla hyviä seurauksia. Sovittelun tavoitteena on väkivallan uusiutumisen ehkäiseminen.

Haasteita riittää

Ministeriö myöntää, että lähisuhdeväkivallan sovittelu on hyvin haasteellista ja siinä on puutteita. Sovitteluun on myös päätynyt tapauksia, jotka eivät sinne kuulu.

Virkamiehet haluavatkin kehittää toimintaa paremmin perheväkivallan uhreja palveleviksi.

Kehityshalujen taustalla on viime tammikuussa valmistunut laaja selvitys lähisuhdeväkivallan sovittelun nykytilasta ja kehittämisehdotuksista.

Kuukausi ennen selvityksen valmistumista 12 uhreja puolustavaa järjestöä vaati lähisuhdeväkivallan nykymuotoisen sovittelun keskeyttämistä. Selvityksen tutustumisen jälkeen ne edellyttivät lausunnoissaan toimintaan tiukempia kriteereitä ja korostivat uhritutkimuksen tarpeellisuutta.

Amnesty ja Naisten Linja vaativat kuitenkin toiminnan lopettamista kokonaan. Niiden mukaan toimintatapojen kehittämisestä ei ole hyötyä, sillä se ei poistaisi tekijän ja uhrin välistä vallan epätasapainoa.

Järjestöjen mukaan osapuolet eivät voi olla neuvottelussa tasavertaisessa asemassa, mikä olisi sovittelun edellytys ja lähtökohta.

– Keskustelu on aina tervetullutta. Viranomaisten, järjestöjen ja muiden asiantuntijoiden välillä tarvitaan yhteistyötä asioiden parantamiseksi ja kehittämiseksi.

Kiuru toteaa, että järjestöillä on asiasta käytännön kokemusta ruohonjuuritasolta ja he saattavat kohdata työssään jatkuvan ja vakavan väkivallan uhreja, joiden kohdalla sovittelua ei tule toteuttaa.

– Kaikilla on varmasti tavoitteena väkivallan ehkäisy ja se, että lähisuhdeväkivallan osapuolet saavat apua. Lähisuhdeväkivallan sovittelu on asia, joka vaatii erityistä herkkyyttä, ja siksi sovittelun kriteereistä päätettäessä tarvitaan kaikkien asiantuntemusta.

Turvallisuus tärkeää

Ministeri Krista Kiuru sanoo, että sovittelu on toimiva tapa kotiväkivallan ratkomiseen – mutta vain turvallisesti ja oikein toteutettuna.

Sovittelun edellytyksenä on, että tekijä ottaa vastuun teoistaan ja osapuolet ovat halukkaita sovitteluun. Väkivalta ei saa olla toistuvaa eikä vakavaa, eikä uhriin saa kohdistua painostusta.

– Sovittelun kautta osapuolet voivat saada apua, jota rikosprosessi ei tarjoa. Sovittelijat myös ohjaavat osapuolia jatko- ja tukipalveluihin, Kiuru sanoo.

– Oikeusviranomaisten asia on päättää, jatkuuko lähisuhdeväkivallan käsittely rikosprosessissa.

MAINOS

Kommentoi

Kaiken se kestää, kaiken se kärsii, ei siihen ulkopuolinen voi mennä sekaantumaan, jos molemmat ovat tyytyväisiä. Monet tytöt tykkäävät pahoista pojista, joissa on sitä jotakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soten kaataminen oli kertaluokkaa isompi asia, mitähän järjestöjä silloin kuunneltiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:07
SSAB:n yt-neuvottelut päättyivät, henkilöstöä lomautetaan loppuvuodesta 2-3 viikoksi
16:24
Pääministeri Rinne keskustelee Ranskan presidentti Macronin kanssa ilmastotyöstä ja hybridiuhista Pariisissa
16:22
Kärppäyhtiö muuttaa Areena Oulun tiloihin – areenalle oma brändi erilleen jääkiekosta ja Qstockista
16:15
Postin hallitus päätti aikalisästä: palkkataso pysyy tammikuun 2022 loppuun, mutta sopimus vaihtuu – "Pakettilajittelua koskeva asia on nyt ratkaistu"
16:02
Kritiikki: Paras kaveri on matkakumppanina darling – Route 6353 on ystävysten Titta Courtin ja Julie Clevesin yhteinen tanssiteos
15:36
Suomessa ei ole timantteja tai öljyä – uusien innovaatioiden löytäminen huutaa rahaa
15:32
Ouluntien risteys Tupoksessa saa liikennevalot – risteyksessä on sattunut paljon kolareita
82
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
35
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
25
Kampuspaikannin vie ovelle, Oulun yliopistolla voi nyt suunnistaa kännykän avulla
15
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin
15
Viranomaiset tahtovat United Brotherhood -jengin toimintakieltoon nopeutetusti — LM:n tiedot: UB:n johto suunnitellut siirtymistä Helvetin Enkelien yhteyteen
15
Ouluntien risteys Tupoksessa saa liikennevalot – risteyksessä on sattunut paljon kolareita
13
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

184 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miten joku voi väittää kaikilla olevan mahdollisuus oppia ja menestyä?

Aika harvassa taitaa olla ne, joilla oikeasti on jotain häiriöitä, jotka estävät oppimisen. Suurimmalla osalla kyse lien... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image