Kotimaa

Ministeri Krista Kiuru kertoi soten uusista as­kel­mer­keis­tä – ministeriö kutsuu alueiden edustajat vuorotellen Helsinkiin kes­kus­te­le­maan

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi perjantaina sote-uudistuksen tilanteesta. KUVA: Jukka Vuokola
Kotimaa 17.1.2020 13:51
Pekka Mauno

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) valitsee toisen tien sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseksi kuin edeltäjänsä. Sosiaali- ja terveysministeriö kutsuu alueiden edustajat kertomaan palvelurakenteen toteuttamistoiveensa.

Kiuru kertoi soten askelmerkeistä tänään puoliltapäivin pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Kahdenkeskiset keskustelut sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä käydään tammi-helmikuun aikana. Ensimmäisenä ministeriöön marssivat Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen alueiden edustajat.

Keskusteluissa käydään läpi kunkin alueen sosiaali- ja terveydenhuollon tilannetta ja kehittämistarpeita.

– Eri puolilla Suomea asuvien palvelujen erot ovat suuret, ja haluamme ottaa huomioon alueelliset erityispiirteet, sanoo Kiuru asiaa koskevassa tiedotteessa.

Ministeriö aikoo myös jakaa 190 miljoonaa euroa palvelujen kehittämiseen.

– Avustukset on tarkoitettu palvelujen sisällölliseen kehittämiseen ja saatavuuden parantamiseen, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri ministeriön tiedotteessa.

Avustuksia pääsee hakemaan ensi viikolla

Sosiaali- ja terveysministeriön valtionavustushaut avautuvat maanantaina 20. tammikuuta. Kahdesta sote-uudistukseen liittyvästä valtionavustushausta voi hakea rahoitusta palvelujen toiminnalliseen kehittämiseen ja sote-rakenneuudistuksen valmisteluun.

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta jaetaan tänä vuonna alueille 70 miljoonaa euroa. Vuoden 2020 haussa painotetaan erityisesti palveluiden saatavuutta edistäviä toimia perusterveydenhuollossa, sosiaalihuollossa, mielenterveyspalveluissa ja monialaisessa kuntoutuksessa.

Rakenneuudistusrahoitus on tarkoitettu vapaaehtoiseen alueelliseen yhteistyöhön ja yhteiseen valmisteluun. Avustuksia on jaossa yhteensä 120 miljoonaa euroa.

Valtionavustusta myönnetään etenkin sote-palveluiden järjestämistehtävän kehittämiseen ja yhtenäistämiseen.

Avustuksen myöntämisessä arvioidaan hankkeen yhteiskunnallisen ja taloudellisen vaikuttavuuden toteutumista sekä hankkeen yleistä merkitystä. Avustuksilla voidaan jatkaa niiden alueellisten ratkaisujen kehittämistä, jotka aloitettiin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana.

– Alueilla on tehty paljon työtä rakenteiden ja tietojärjestelmien kehittämiseksi. On tärkeää, että kehitystyöhön tulee mahdollisimman vähän katkoksia, ministeri Kiuru perustelee tiedotteessa.

Rahoitusta voivat hakea kunnat ja kuntayhtymät. Valtionavustusta myönnetään usean kunnan yhteisiin hankkeisiin. Pääsääntöisesti edellytetään vähintään 80 % maakunnan väestöpohjasta, kerrotaan ministeriön tiedotteessa.

Avustukset myöntää sosiaali- ja terveysministeriö. Hanke-esitysten arviointiin osallistuu myös valtiovarainministeriö erityisesti taloudellisten ja tuottavuuteen liittyvien vaikutusten osalta.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

kun neljä vuotta jarrutettiin kaikkia uudistuksia
Paras olisi antaa kuntien hoitaa asia parhaaksi katsomallaan tavalla. Valtiolta vaan maksukatto ettei kulut ihan pilviin nouse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kiuruhan oli pahin jarru edellisen hallituksen sote-asioissa. Suorastaan lapsellista oli se vedätys. No, antakaa nyt sille samalla mitalla. Pyytäkää kaikenlaisia lisäselvityksiä ja esteellisyysselvityksiä ja diipa daapa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ohjeita ministeri Kiuru antaa kolmelle pisimpään toimineille Kainuun sotelle, Etelä-Karjalan Eksotelle ja Pohjois-Karjalan Siun sotelle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuohan ovat kaiiki kokurssikypsiä toimijoita, joten ohje on ulkoistakaa! Tuo on valtiovallan ohje ja firmat hykertelevät, kun kuntapuoli ei osaa kilpailuttaa oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkoistamista on kokeiltu esimerkiksi siksi, että lääkäreitä ei saada vapaisiin virkoihin. Ulkoistaminen todettu paljon kalliimmaksi kuin virkalääkärit. Kilpailuttaminen voi onnistua ehkä suurissa kaupungeissa, joissa on useita toimijoita. Kysymys ei siten välttämättä ole osaamisesta. Kunta on voittoa tavoittelematon. Ulkoistaminen tarkoittaa voittoa tavoittelevaa, kunnan hädänalaista asemaa hyväksi käyttävää yritystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin ulkoistukset ja yksityistämiset kieltävä pakkolaki astuu voimaan?
Milloin erillinen kansalaisia eriarvoistava työterveyshuoltojärjestelmä lakkautetaan?
Milloin Attendot, Esperit, Hoivatilat ja muut pöriäiset kansallistetaan rikollisina?

Milloin valtionhallinto tekee tehtävänsä ja suojelee kansalaisia tällä saralla riistolta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiurulla on nyt hätä kun kunnat ovat ottamassa omat ohjakset käteensä ja haluavat pyllistävää sosialistiministerille ja syystäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

4.4.
Merivartiosto vetoaa: Nyt ei ole aika mennä kikkailemaan autolla jäille – jäällä liikkuessa muutenkin olla varovainen
4.4.
Muuttunut maailmantilanne pani Enni Rukajärven kevään suunnitelmat uusiksi –  Kauden odotetuin reissu, kuvausmatka Pohjois-Norjan vuorille oli pakko perua Tilaajille
4.4.
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
4.4.
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
4.4.
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
4.4.
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
4.4.
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image