Kotimaa

Ministeri Krista Kiuru kertoi soten uusista as­kel­mer­keis­tä – ministeriö kutsuu alueiden edustajat vuorotellen Helsinkiin kes­kus­te­le­maan

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi perjantaina sote-uudistuksen tilanteesta. KUVA: Jukka Vuokola
Kotimaa 17.1.2020 13:51
Pekka Mauno

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) valitsee toisen tien sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseksi kuin edeltäjänsä. Sosiaali- ja terveysministeriö kutsuu alueiden edustajat kertomaan palvelurakenteen toteuttamistoiveensa.

Kiuru kertoi soten askelmerkeistä tänään puoliltapäivin pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Kahdenkeskiset keskustelut sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä käydään tammi-helmikuun aikana. Ensimmäisenä ministeriöön marssivat Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen alueiden edustajat.

Keskusteluissa käydään läpi kunkin alueen sosiaali- ja terveydenhuollon tilannetta ja kehittämistarpeita.

– Eri puolilla Suomea asuvien palvelujen erot ovat suuret, ja haluamme ottaa huomioon alueelliset erityispiirteet, sanoo Kiuru asiaa koskevassa tiedotteessa.

Ministeriö aikoo myös jakaa 190 miljoonaa euroa palvelujen kehittämiseen.

– Avustukset on tarkoitettu palvelujen sisällölliseen kehittämiseen ja saatavuuden parantamiseen, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri ministeriön tiedotteessa.

Avustuksia pääsee hakemaan ensi viikolla

Sosiaali- ja terveysministeriön valtionavustushaut avautuvat maanantaina 20. tammikuuta. Kahdesta sote-uudistukseen liittyvästä valtionavustushausta voi hakea rahoitusta palvelujen toiminnalliseen kehittämiseen ja sote-rakenneuudistuksen valmisteluun.

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta jaetaan tänä vuonna alueille 70 miljoonaa euroa. Vuoden 2020 haussa painotetaan erityisesti palveluiden saatavuutta edistäviä toimia perusterveydenhuollossa, sosiaalihuollossa, mielenterveyspalveluissa ja monialaisessa kuntoutuksessa.

Rakenneuudistusrahoitus on tarkoitettu vapaaehtoiseen alueelliseen yhteistyöhön ja yhteiseen valmisteluun. Avustuksia on jaossa yhteensä 120 miljoonaa euroa.

Valtionavustusta myönnetään etenkin sote-palveluiden järjestämistehtävän kehittämiseen ja yhtenäistämiseen.

Avustuksen myöntämisessä arvioidaan hankkeen yhteiskunnallisen ja taloudellisen vaikuttavuuden toteutumista sekä hankkeen yleistä merkitystä. Avustuksilla voidaan jatkaa niiden alueellisten ratkaisujen kehittämistä, jotka aloitettiin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana.

– Alueilla on tehty paljon työtä rakenteiden ja tietojärjestelmien kehittämiseksi. On tärkeää, että kehitystyöhön tulee mahdollisimman vähän katkoksia, ministeri Kiuru perustelee tiedotteessa.

Rahoitusta voivat hakea kunnat ja kuntayhtymät. Valtionavustusta myönnetään usean kunnan yhteisiin hankkeisiin. Pääsääntöisesti edellytetään vähintään 80 % maakunnan väestöpohjasta, kerrotaan ministeriön tiedotteessa.

Avustukset myöntää sosiaali- ja terveysministeriö. Hanke-esitysten arviointiin osallistuu myös valtiovarainministeriö erityisesti taloudellisten ja tuottavuuteen liittyvien vaikutusten osalta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

kun neljä vuotta jarrutettiin kaikkia uudistuksia
Paras olisi antaa kuntien hoitaa asia parhaaksi katsomallaan tavalla. Valtiolta vaan maksukatto ettei kulut ihan pilviin nouse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kiuruhan oli pahin jarru edellisen hallituksen sote-asioissa. Suorastaan lapsellista oli se vedätys. No, antakaa nyt sille samalla mitalla. Pyytäkää kaikenlaisia lisäselvityksiä ja esteellisyysselvityksiä ja diipa daapa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ohjeita ministeri Kiuru antaa kolmelle pisimpään toimineille Kainuun sotelle, Etelä-Karjalan Eksotelle ja Pohjois-Karjalan Siun sotelle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuohan ovat kaiiki kokurssikypsiä toimijoita, joten ohje on ulkoistakaa! Tuo on valtiovallan ohje ja firmat hykertelevät, kun kuntapuoli ei osaa kilpailuttaa oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkoistamista on kokeiltu esimerkiksi siksi, että lääkäreitä ei saada vapaisiin virkoihin. Ulkoistaminen todettu paljon kalliimmaksi kuin virkalääkärit. Kilpailuttaminen voi onnistua ehkä suurissa kaupungeissa, joissa on useita toimijoita. Kysymys ei siten välttämättä ole osaamisesta. Kunta on voittoa tavoittelematon. Ulkoistaminen tarkoittaa voittoa tavoittelevaa, kunnan hädänalaista asemaa hyväksi käyttävää yritystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin ulkoistukset ja yksityistämiset kieltävä pakkolaki astuu voimaan?
Milloin erillinen kansalaisia eriarvoistava työterveyshuoltojärjestelmä lakkautetaan?
Milloin Attendot, Esperit, Hoivatilat ja muut pöriäiset kansallistetaan rikollisina?

Milloin valtionhallinto tekee tehtävänsä ja suojelee kansalaisia tällä saralla riistolta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiurulla on nyt hätä kun kunnat ovat ottamassa omat ohjakset käteensä ja haluavat pyllistävää sosialistiministerille ja syystäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:13
Ulkoministeri Pekka Haavisto kiitteli vihreiden puolueväkeä peukutuksista – ei ottanut lainkaan kantaa joutumisestaan esitutkintaan
15:05
Suomi 11:s naisten ampumahiihtoviestissä, Mäkäräinen kuvasi viestiä "ehjäksi suoritukseksi kaikilta"
14:50
Tykkäätkö napakoista tulppaaneista vai annatko niiden taipua ja rönsyillä vapaasti? Näin saat loihdittua boheemin ja trendikkään kimpun Tilaajille
14:05
Auto syttyi tuleen ajon aikana Rovaniemellä – mat­kus­ta­jat ehtivät tyh­jen­tää mat­ka­ta­va­roi­ta turvaan, auto tuhoutui
13:52
Nivalan VPK on jokilaaksojen vuoden 2019 sopimuspalokunta, perustettu jo vuonna 1914
13:26
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
13:24
Näkökulma: Genitaalikuvat ovat yksityisasia – perätön vihjaus henkilön syyllistymisestä rikokseen on rikos
65
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
49
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
39
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
19
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
16
Hietasaaren hakkuut alkavat ensi viikolla – hakkuilla raivataan uusia palstaviljelyalueita, sillä vanhat ovat jääässä huvipuiston alle
16
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image