Kotimaa

Ministeri Kiuru torjuu lääkäreiden pakkotyön – kunnille luvassa lisää rahaa hoitojonojen purkuun

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo, että tuhannella uudella yleislääkärillä pyritään vähentämään terveyskeskusten hoitojonoja niin, että sote-uudistuksen tullessa voimaan jonoja ei olisi.
Kotimaa 19.8.2019 6:00
Juho Korpela

Hallitus yrittää tarttua terveyskeskusten lääkäripulaan pehmein keinoin. Rahaa uusien lääkäreiden palkkaamiseen on luvassa jo ensi vuodeksi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei halua pakottaa valmistuneita lääkäreitä töihin terveyskeskuksiin. Ministeri tarjoaa terveyskeskusten lääkäripulan ja imago-ongelmien lääkkeeksi pehmeämpiä vaihtoehtoja.

– Meidän pitää saada työ terveyskeskuksissa kiinnostamaan niin paljon, että ne houkuttelevat lääkäreitä. Pakottaminen ei ole lääke, vaan lääkärit pitää saada jäämään töihin pidemmäksi aikaa.

Terveyskeskusten houkuttelevuuden parantamiskeinoiksi Kiuru listaa ainakin vastaanottoaikojen pidentämisen, erikoissairaanhoidon palveluiden lisäämisen perustasolle ja nuorten lääkäreiden mentoroinnin.

Hoitojonoja puretaan valtion rahalla

Terveyskeskusten houkuttelevuuden parantaminen liittyy olennaisesti hallituksen suunnitelmiin tuhannen uuden yleislääkärin palkkaamisesta. Uusien lääkäreiden houkuttelu terveyskeskuksiin ei ole yksinkertaista.

Lääkäreiden lisäämisellä pyritään toteuttamaan tavoite seitsemän päivän hoitotakuusta. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että kiireettömässä tapauksessa hoitoon pääsisi viikon kuluessa hoidontarpeen arvioinnista.

Ministeri Kiuru sanoo, että tuhannella uudella yleislääkärillä pyritään vähentämään terveyskeskusten hoitojonoja niin, että sote-uudistuksen tullessa voimaan jonoja ei olisi. Uusia lääkäreitä voidaan saada osaan kunnista tai kuntayhtymistä jo ensi vuonna, kun hoitotakuu astuu voimaan ja terveyskeskusten kehittämishanke pyörähtää käyntiin.

– Puramme terveyskeskusten hoitojonoja valtion rahoilla, teemme sote-keskusten kehittämisohjelman ja keräämme parhaat käytännöt alueilta ennen kuin sote-uudistus astuu voimaan.

Tuhat uutta lääkäriä maksaa kaikkiaan noin sata miljoonaa euroa. Hallitus on varannut terveyskeskusten kehittämiseen ja uusien lääkäreiden palkkaamiseen 160 miljoonaa euroa vuosille 2019–2022. Ensi vuoden osuus on 60 miljoonaa euroa.

Lääkärit lääkärin töihin

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila sanoo terveyskeskusten rekrytointivaikeuksien syiksi työolot.

– Terveyskeskukset ovat aliresursoituja, ja se on yksi syy, miksi niihin ei uskalleta mennä töihin. Jos työolot olisivat kunnossa, niin paikatkin saataisiin täytettyä.

 

Avohoidon ylilääkäri Pentti Kalliola uskoo, että esimerkiksi etätöiden lisääminen voisi houkutella nuoria lääkäreitä terveyskeskuksiin. KUVA: Jouko Hanninen

Halila uskoo, että laittamalla lääkäri lääkärin töihin saadaan terveydenhuoltoon lisää tehokkuutta.

– Töistä kohtuuttoman paljon menee aikaa asioiden kirjaamiseen ja toimimattomien tietojärjestelmien kanssa tappeluun.

Halilan mielestä Suomessa on tarpeeksi lääkäreitä. Tuhatta uutta virkaakaan ei välttämättä tarvita.

– Lääkärit ovat töissä osittain väärissä paikoissa. Yksityisellä puolella on liikaa ja julkisella liian vähän lääkäreitä.

Työmarkkinoilla olevien lääkäreiden määrä kasvaa vuodessa noin 400:lla. Ministeri Kiuru sanoo, että lääkäreiden määrän lisääminen edellyttää riittävää koulutusmäärää.

– Koulutusmäärä on ollut nousussa, ja sillä linjalla on jatkettava.

"Poliitikoille juhlapuhetakuu"

Yli kolmekymmentä vuotta pääosin terveyskeskuslääkärinä toiminut Pentti Kalliola sanoo terveyskeskusten tulevaisuuden olevan valoisa.

Kalliola uskoo, että valmistuneita lääkäreitä voidaan saada terveyskeskuksiin, kunhan työolot saadaan kuntoon.

– Hyvä perehdytys, seniorituki, työn vaihtelevuus ja joustavuus sekä nuorten elämäntavan kunnioittaminen, hän listaa keinoja.

Nuorten lääkärien vähäinen into terveyskeskuksia kohtaan ei johdu Kalliolan mielestä palkasta, sillä monelle se ei ole työssä tärkeintä.

Yleislääkäreiden määrää tulee Kalliolan mukaan kasvattaa ja lisätöitä karsia.

– Eri todistukset ja lausunnot kasvattavat työtaakkaa.

Lapualla avohoidon ylilääkärinä toimivaa Kalliolaa tympivät politiikkojen toteutumattomat juhlapuheet perusterveydenhuollon vahvistamisesta.

– Meillä on hoitotakuu, mutta politiikoilla pitäisi olla juhlapuhetakuu.

Tietojärjestelmien ongelmat haittaavat lääkärin työtä, sillä päivästä voi mennä yli tunti reseptien kirjaamiseen ja tekniikkaongelmiin.

– Välillä pitää miettiä, kumpaa pitäisi hoitaa, potilasta vai tietokonetta.

Maaseudun yhden lääkärin terveyskeskusten rekrytointiongelmiin saattaa olla vaikea puuttua. Lääkärit haluavat Kalliolan mukaan ryhmähenkeä.

– Eivät lääkärit jaksa olla karpaaseja tai kulkea pitkiä työmatkoja.

Kalliola kertoo, että hänen työpaikallaan päästään lähelle viikon hoitotakuuta jo tällä hetkellä. Se kuitenkin edellyttää sitä, että virat on saatu täytettyä.

– Kunnat eivät halua palkata sijaisia, ja tuntuu, että reuna-alueille ei haluta. Nuoret lääkärit pakkautuvat etelään.

Tuhat uutta lääkäriä

"Alueellisesti esiintyvän työvoimapulan ratkaisuksi tulee keskittyä työnjärjestämiseen. En usko, että tätä ongelmaa voidaan korjata "lääkäreiden ylitarjonnalla.""

Sara Launio, puheenjohtaja, Nuorten Lääkärien Yhdistys

"Nykyisiltä työmarkkinoilta lääkäreiden palkkaaminen perusterveydenhuoltoon tullee vääjäämättä johtamaan palkkakilpailuun, johon julkisen sektorin tulisi samalla varautua. Ja tältä osin maan hallituksella tulisin olla myös rahoitusohjelma."

Rauno Ihalainen, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja

"Lääkäreiden saatavuuden parantamiseksi terveyskeskuksiin työn järjestämistapoihin, työnkuvaan ja johtamiseen on välttämätöntä kiinnittää huomiota."

Mia Laiho, kansanedustaja (kok.) ja lääketieteen tohtori

"1000 lääkärinvirkaa olisi todella merkittävä lisäys, sillä tällä hetkellä terveyskeskuksissa työskentelee alle 4000 lääkäriä. Sen avulla voitaisiin purkaa jonoja ja samalla tiukentaa hoitotakuuta."

Päivi Räsänen, kansanedustaja (kd.) ja lääketieteen lisensiaatti

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Olete varmaan huomanneet että temarien kaikki lausunnot ja kannan otot ovat vaalipuheita. Ruvettaisko keskustelemaan vaikka temarien masinoimista lakoista kuinka paljon köyhille jäisi enemmän jos ei turhia poliittisia temari lakkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnäkin lääkärit lääkärin työt tekemään. Kaikki kirjoittelut joillekin muiden henkilöiden tehtäviksi. Onnistuu-järjestelykysymys. Tutkija tutkimaan,paljonko säästöjä edellisistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lääkärit ovat töissä osittain väärissä paikoissa. Yksityisellä puolella on liikaa ja julkisella liian vähän lääkäreitä". Nyt kun lääkäriliiton varapuheenjohtajakin toteaa tämän tosiasian, niin on luonnollisestikin saatava lääkäreiden työehtoihin pykälä nimeltä yksi työpaikka per nuppi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä Kiurun puheet ovat varmaan jostakin historian kirjasta vuodelta 1970,kuinka uuden hallituksen pitää aloittaa terveyskeskus keskustelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On sanottu, että sota on liian tärkeä asia jätettäväksi sotilaille.

Vielä enemmän tuo pitää paikkansa terveydenhuollon osalta: sitä ei pidä rakentaa lääkärikunnan ehdoilla, vaikka se monopoli-portinvartija -ammatin omaakin.

Tarvitaan taas uusi kansanterveyslaki, joka asetaa asiat oikeaan tärkeysjärjestykseen; kun häntä heiluttaa koiraa, asiat eivät ole hyvin.

Valitettavasti nykypoliitikoista ei näytä olevan muuhun kuin kaikkein heikompiosaisten kyykyttämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkäriliitto ja lääkärit ovat hoitaneet ammattiasiansa erinomaiseen kuntoon heidän omalta kannaltaan katsoen. Voimallisilla kannanotoilla on saatu pidettyä lääkärien määrä tarpeeseen nähden aivan liian pienenä. Tämä näkyy jo siinäkin, että saadakseen lääkärin terveyskeskukseen maaseutukuntiin tulee kuntien tarjoa muita ammattikuntia paljon nopeammin nousseiden palkkojen lisäksi monenlaisia kylkiäisiä. Nuori lääkäri saatuaan viran ilmoittautuu usein välittömästi virkavapaalle erikoislääkäriopintoihin. Aina, kun opinnoissa tulee taukoja, tulee lääkärille kunnan tarjota työtä terveyskeskuksessa.
Erinomainen tilanne lääkäreille näkyy myös siinä, että virassa olevat terveyskeskuslääkärit tekevät usein lyhyttä päivää julkisella puolella ja siirtyvät sitten osaksi päivää omalle yksityispraktiikalleen tai yksityissektorin palvelukseen. Näistä saadaan vielä suuremmat ansiot kuin julkisen puolen viran palkkauksesta.
Uuden sotun tavotteiden onnistumisen todellinen varmistaja olisi lääkäreiden riittävä määrä, mutta koko lääkärikunta haluaa säilyttää määrän nykyisellään, jotta heidän poikkeuksellisen hyvää taloudellista tilannettaan ei vaaranneta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin on keskustelemisen arvoinen asia. Suurissa kaupungeissa, joissa on eniten pulaa, pitäisi lisätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähissä on nykyään ne lääkärit, jotka oikeasti haluavat auttaa potilasta. Suurin osa haluaa odotella tilipäivää pasianssia pelailemalla. Melkein joka kerta, kun tk.ssa joutuu asioimaan tulee tunne että olen syönyt lääkärin eväät tai vähintäänkin se viimeisin pasianssi on jäänyt kesken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tartutaan olennaiseen elikkä lisätään lääkäreitä. Sipilän byrokratian lisäämisellä ei yksikään potilas tulisi hoidetuksi. Joku sote/maku on turhaa. Lääkäreitä vain tarvittava määrä. Nyt on oikea suunta kun potilas edellä mennään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lääkärillä ei ole kokemusta varsinaisesta potilastyöstä ennen valmistumistaan, on monella tulevalla tohtorilla sormi suussa töitä aloittaessaan. Pakollinen 1 vuoden terveyskeskusharjoittelu olisi kullanarvoista ammattitaidon kannalta.

Hyvin usein potilaan henki on kirjaimellisesti lääkärin käsissä. On siis melko lapsellinen käsitys, että kyseessä olisi jonkinlainen "pakkotyö".

Lääkäriliittohan vastustaa kaikkea kehitystä, joka lisäisi lääkärien määrää! Kansalaisten on siksi hyvä muistaa, että lääkäriliitto ei aja potilaan vaan lääkärien asiaa. Se on sen tehtävänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös ammattikunnan ahneus vaikuttaa. Ei haluta päivystää, ei haluta tavata muuta kuin työssä olevia hyväkuntoisia nuhanenä potilaita, ei haluta olla töissä juhlapyhinä tai tehdä täyttä työviikkoa, kaiken pitäisi olla sisäsiistiä jne. Asenteet ovat muuttuneet yhteiskunnassa, myös monella muulla alalla myös.
On vaan niin että jos syrjäseuduille halutaan lääkäreitä, tämä tulee kirjata lakiin. Jos yhteiskunta antaa lähes ilmaisen koulutuksen, jotain tulee tehdä vastapalveluna ja se tarkoittaa muutaman vuoden työrupeamaa terveyskeskuksissa. Vain näin saadaan lääkäreitä ohjautumaan sinne missä niitä oikeasti tarvitaan ilman että oma mukavuus tai mielihalut ohjaavat toimintaa. Ja samalla saadaan stoppia lääkärifirmojen härskille pelaamiselle ja verovarojen kuppaamiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienosti lääkäriliitto onnistuu edunvaltontatyöllään pitämään koulutettavien määrän niin pienenä että kysyntä on suurempi kuin tarjonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Terveyskeskusten houkuttelevuuden parantamiskeinoiksi Kiuru listaa ainakin vastaanottoaikojen pidentämisen, erikoissairaanhoidon palveluiden lisäämisen perustasolle ja nuorten lääkäreiden mentoroinnin."

Hyvä! Hienoa, että vihdoin asiaan tartutaan. Vastaanottoaikojen pidentäminen ja kunnon perehtyminen potilaan vaivoihin säästää myös rahaa. Kun asiat tutkitaan kerralla kunnolla, ei tarvitse joka vaivan takia käydä erikseen lääkärissä kuten nykyään.

Erikoislääkäreitä oli Oulussakin aikaisemmin perustasolla, ja se toimi erittäin hyvin. Pienempien vaivojen ja perustutkimusten takia ei tarvinnut vaivata muutenkin jo ylityöllistettyjä Oysin erikoislääkäreitä. Aikoja ei tarvinnut jonottaa kiireellisen lähetteen kanssa puolta vuotta kuten joskus Oysiin nykyään ja kun pienemmät vaivat hoidettiin nopeasti, sairaudet eivät päässeet pahenemaan ja ihmiset pysyivät töissä. Siitä kaupunkikin varmaan hyötyi!

Oma kardiologi, reumatologi ja geriatri ainakin olisi hyvä olla joka kaupungissa vanhusväestön lisääntyessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän nykyään julkisessa terveydenhuollossa hoideta kaikkia potilaita, jos olet ylipainoinen ja satut vielä polttamaan tupakkaa. On tyly vastaus terveyskeskuslääkäriltä, että hoitokeinoja olisi paljonkin tarjolla, mutta et voi saada niitä, koska poltat tupakkaa ja olet ylipainoinen.
Työ julkisessa terveydenhuollossa on erittäin helppoa, koska ei tarvitse osata muuta kuin karsia pois ala-arvoiset potilaat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellakin, ensimmäisten kysymysten joukossa on poltatko röökiä. Myöntävän vastauksen jälkeen tarjoavat buranakuuria vaivaan kuin vaivaan. Mutta ai että sitä nenänvartta pitkin katsomista, jos edes kehtaat ehdottaa vaivaa, joka on todennäköinen vaihtoehto. Se tutkitaankin sit viimeisenä, kun on erehtynyt lääkärin varpaille astumaan. Joskus edes katsekontaktia hoitajaan/lääkäriin on vaikea saada, kun tuijottavat vain päätettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Potilas voi esittää vastakysymyksenä vedätkö paljonkin viinaa ja piristeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyllä tosi tympeää, jos pitää lopettaa tupakointi ja vielä yrittää päästä normaalipainoonkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo on henkilökohtaisia asioita, mihin lääkäri ei voi vaikuttaa, muuta kuin huomauttamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minusta ihminen kantaa vastuuta, jos asuu syrjässä, omista tarpeista lääkäripalveluissa. En toki lähtisi asumaan vaikka syrjäiseen siperiaan, jos en olisi varmistanut omaa terveyttä lekurilla. Yhtä luonnollista, kuin varmuus siitä, että on tarpeeksi matkalla tulitikkuja, ruokaa ja polttopuita. Asumuskin olisi aika poikaa. Miten ihmisistä on tullutkaan näin uusavuttomia tumpeloita. Kaikki halutaan sysätä yhteiskunnan harteille. Kouluissa vastaavaa on nähty oman lastenkasvatuksen sysäämisellä opettajille. Ennen oli niin, että jos lapsi ei ollut tarpeeksi omatoiminen kouluun vanhempien mielestä, jäätiin kotiin koulun sijasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

4.4.
Merivartiosto vetoaa: Nyt ei ole aika mennä kikkailemaan autolla jäille – jäällä liikkuessa muutenkin olla varovainen
4.4.
Muuttunut maailmantilanne pani Enni Rukajärven kevään suunnitelmat uusiksi –  Kauden odotetuin reissu, kuvausmatka Pohjois-Norjan vuorille oli pakko perua Tilaajille
4.4.
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
4.4.
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
4.4.
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
4.4.
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
4.4.
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image