Kotimaa

Ministeri Haataisen mukaan työl­li­syys­toi­mien valmistelu etenee aikataulussa: "Ymmärrän, että malt­ta­mat­to­muut­ta on aina"

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) haluaa ministeriöiden välille tiivistä yhteistyötä, jotta työllisyys saadaan hyvälle tasolle. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 17.1.2020 17:46 | Päivitetty 17.1.2020 17:49
Aki Taponen

Hallitus käsittelee työryhmien väliraportteja iltakoulussaan 29. tammikuuta.

Uutena työministerinä joulukuussa aloittanut Tuula Haatainen (sd.) kertoi perjantaina pitämässään toimittajatapaamisessa, että työllisyystoimien valmistelu etenee aikataulussaan.

Ministeriön viime syksynä asettamat työryhmät, joissa on työmarkkinaosapuolten edustus, ovat tehneet työtään hallitusohjelman kirjausten toteuttamiseksi ja etsineet uusia avauksia työllisyyden parantamiseksi.

Hallitus käsittelee työryhmien väliraportteja iltakoulussaan 29. tammikuuta. Haatainen ennakoi virkamiehiä ja työllisyystyöryhmiä kuultuaan, että monelle voi olla silloin jopa myönteinen yllätys, missä vauhdissa työllisyystoimissa mennään.

– Valmistelu etenee. Nyt on aika vahvistaa koordinaatiota, vetää yhteen ja saada laajat kokonaisuudet hallittaviksi, jotta myös tuloksia pystytään näkemään. Poliittisen koordinaation merkitys kasvaa kohti elokuun budjettiriihtä mentäessä.

Haataisen mukaan työllisyyden edistäminen edellyttää tiivistä yhteistyötä eri ministeriöiden välillä. Häneltä lähtee muille työllisyyden kannalta keskeisille ministeriöille kirje, jossa toivotaan ehdotuksia työllisyystavoitteen saavuttamiseksi.

Erilaisista näkemyksistä kuplintaa

Julkisuudessa on kerrottu työryhmien tähänastisen työn tulosten jääneen varsin vaatimattomiksi, kun osapuolet ovat ampuneet alas toistensa esittämiä ideoita.

– Ymmärrän, että malttamattomuutta on aina. Työryhmissä on eri tahoja edustettuna ja on päivänselvää, että siellä on erilaisia näkemyksiä, mikä varmasti myös kuplii ulospäin, Haatainen sanoi.

Hän kertoi lähtevänsä siitä, että työllisyystoimien valmistelussa tarvitaan perusteellinen pohjatyö, ja sitä on nyt tehty.

– Sille pitää antaa kunnia. Virkamiesvetoiset kolmikantatyöryhmät ovat tehneet hyvää työtä.

– Olemme nähneet myös, millaista lainsäädäntöä syntyy, jos pohjatyö jää hataraksi. En toivo, että jossain yön tunteina tehdään päätöksiä, joille ei ole faktapohjaa, hän viittasi ilmeisesti Juha Sipilän (kesk.) hallituksen lainvalmisteluun

Työllisyystyöryhmien työ jatkuu koko vaalikauden. Iltakoulussa 29. tammikuuta tarkennetaan valmistelua kohti 7. huhtikuuta järjestettävää hallituksen kehysriihtä.

Kehysriihessä saadaan väliarvio työryhmien esitysten työllisyysvaikutuksista ja annetaan suuntaviivat elokuun budjettiriiheen valmisteltaville toimille. Riihessä hallituksella pitää olla osoitettavissa toimenpiteet, joilla työllisyys paranee 30 000 henkilöllä.

Työllisyystoimien kiisteltyihin yksityiskohtiin Haataiselta ei herunut avauksia. Hän sanoi, että esimerkiksi perhevapaauudistus kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Hiiri se kissalle takkia ompeli. Mutta miten kävi? Konkretia puuttuu tämänkin ministerin touhuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko SDP ottanut huomioon nen Kreikkaan lainatut miljoonat?Niillähän saatais vanhusten ja köyhien asioita korjattua hyvin paljon. Urpilainen teki "sopimuksen" että rahat saadaan takuuvarmasti takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi on lähdetty rankaisulinjalle, kun työttömän työnhakijan aktiivisuudesta voisi palkitakin. Palkitseminen olisi helpommin mitoitettavissakin kuin koko perustulon kyseenlaistaminen karenssilla, joka on totaaliuhka sekä mielenterveydelle että työkyvylle. Jos aktiiivisuudesta ei jäisi tositetta tai se ei olisikaan aktiivisellekaan mahdollista, on viime vuosien työllisyyspolitiikkakin ollut valheellista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2020 -luvun suurin puhalluls. 2010 -luvulla suurin puhallus tuotiin Ruotsista 2015 syksyllä. Sama porukka juonimassa suomalaisia vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laiskat makaa kotona yhteiskunnan tuilla, eikä edes kehdata hakea töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan ei nauti taloudellisesta ahdingosta. Hyvä työllisyystilanne on kaikkien etu, siihen tulee pyrkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kaupoille yrittäjä lähtee niin silloin työvoimalle on tarvetta,mutta jos on mukava peräkammarissa villasukatjalassa odotella tukiaista kylään niin ei silloin työllisyys parane, ei työnantajalla ole koskaan mennyt näin hyvin jopa 10 000 000 000 miljoonaa on vara nakata paratiisiin, joka vuosi.
eikä tunnu misään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole todellakaan mennyt työnantajalla näin hyvin. Miettikää niitä työntekijöitäki jos halluutte niitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras työllisyystoimi olisi jos purettaisiin viime vuosien työnhakjoiden aktiivimallit ja pakolla allekirjoitettvat työnhakusuunnitelmat. Työnhakija ei pysy työkykyisenä, jos häntä uhkaillaan perustoimenetulon katkaisemisella tai vaaditaan jotakin sellaista johon luonteensa ja kykyjensä vuoksi ei pysty. Työnhakuun, työllistymiseen ja työnvälitykseen voitaisiin suhtautua positiivisestikin. Työttömän syyllistäminen ja painostaminen ei uusia työpaikkoja luo. Käytännössä työvoimapoliittisissa lausunnoissa työttömän oikeusturvan sijaan huolehditaan TE-toimiston työntekijän viran jatkumisesta. Eli sen henkilön joka usein on virheen tehnyt. Kai nyt jokainen työtön itse parhaisten tietää mikä häntä auttaisi työllstymään tai mikä kuntouttaa. Tämä 75 prosentin työllisyyspolitiikka on ns. yhden asian liike. Sen tuhoisuus syntyy juuri siitä ettei sen laeissa huomioida muita tarpeita ja vaikutuksia. 80-luvulla työvoimapalvelut olivat vielä ok eikä alinta perustoimeentuloa kyseenalaistettu. Sen palauttaminen yhdessä nykyisen tietotekniikan kanssa, pitäisi toteuttaa työnantajien tarpeet. Miksi ihmeessä esimerkiksi työsuhteen lopettaminen perustellun syyn vuoksi on sanktioitu kun siinä vain korjataan työllistämisessä tehty virhe?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tuossa se positiivista että ite ministeri kuiteski uskoo että se menee eteenpäin. Minä kyllä odotin jo että hän ilmoittaa jotain konksreettista tapahtuvaksi mutta ei vieläkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos vielä kerran kaikille äänestäjille! Olemme jo työllistäneet useita avustajia. Hyvät Toverit, meillä taitaa olla sittenkin sama suunta. Alamäki ja vauhti tuntuu kiihtyvän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä EK ja suomen yrittäjät vastaisivat kysymykseen että mitä heille 2010-luvulla annetuilla 22 miljardin rahallisella edulla ja kevennyksillä on saatu aikaan ja jos ei mitään niin ne edut ja kevennykset voi perua ja käyttää vuosittain 2.2 miljardia johonkin yhteishyödylliseen käyttötarkoitukseen eikä porvarin lihottamiseen kun ei niitä siihen tarkoitettukkaan mutta porvari unohti asemansa ja lupauksensa ahne ja välinpitämätön, joskus jopa mielestään jumalallinen kun luonteeltaan on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kommentti! Oikeusvaltiossa kansalla pitäisi olla valta, mutta se ei toteudu käytännössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sitä että pakotetaan hakemaan tietty määrä työpaikkoja!! joihin ei ole edes mahdollista päästä..työnantajat hukkuvat massiiviisiin hakemus tulvaan! ja työtön saa raippoja eli karensseja.. sen jälkeen ruinatan sossusta rahaa jota ei anneta..asunnottomuus velkakierre odottaa.. työkkäristä ei heru ymmärräystä…

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Työkkäristä ei kyllä saa mitään irti. Ollut siellä, nähnyt sen. Lähdin sitten toisille teille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhjän lupailuissa on saavutettu 50% rajapyykki.
30000 lisätyöllistä ei ole vielä olemassa ja tuskin tuleekaan.
Minä sanoisin että käytännössä maratonista on juostu vasta lähtölaukaus, kun on olemassa suunnitelma 60000 lisätyölliseen ja puolessa välissä sitten kun 30000 ihmistä on töissä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tämä porukka ymmärtänyt viime hallituskaudella yhtään mitään.
Miten ne nyt sitten?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image