Kotimaa

Ministeri: Ei helpotuksia työperäiselle maa­han­muu­tol­le, vaarana palkkaehtojen polkeminen

Työministeri Jari Lindström (sin.) sanoo, että jos ovet avattaisiin EU:n ulkopuolelta tulevalle työvoimalle, halpatyö ja harmaat työmarkkinat lisääntyisivät KUVA: Jouni Porsanger
Kotimaa 13.2.2018 18:00
Pekka Mauno

Työministeri Jari Lindström (sin.) ei aio ryhtyä helpottamaan EU-alueen ulkopuolelta tulevaa työvoiman hankintaa, vaikka sellainen hallitusohjelman mukaan olisi mahdollista.

– Aveissa (aluehallintovirastot) ei ole riittäviä resursseja valvoa työehtoja. Jos tarveharkinta avattaisiin kokonaan, aiheutettaisiin enemmän ongelmia kuin hyötyjä, halpatyö ja harmaa työ lisääntyisivät, sanoo Lindström.

Hallitusohjelmassa EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevaa työperäistä maahanmuuttoa linjattiin niin, että tarveharkintaa voidaan lieventää kun se on työllisyyden kannalta perusteltua. Sitä on asiantuntijatyön osalta helpotettu, mutta suorittavan työn osalta tarveharkinta on edelleen voimassa.

Nopeasti kasvava matkailuelinkeino ja myös hoiva-ala valittavat koko ajan työvoimapulaa. Esimerkiksi Lapissa on jatkuvasti avoimia työpaikkoja tarjoilijoille, kokeille ja myyjille. Samaan aikaan työttömiä työnhakijoita on Lapissa yli 11 000.

– Ykkösasia on, että omille työttömille saadaan töitä, sanoo Lindström.

Työministerin mielestä matkailuelinkeinon pitäisi EU:n ulkopuolelle vilkuilun sijaan ottaa oppia siitä, miten telakat ja autoteollisuus ovat hoitaneet rekrytointinsa.

– Pitäisi huolehtia asumisesta ja huolehtia uudelleen koulutuksesta. Tarvitaan muuntokoulutusta. Sellaista voisi ajatella matkailuun rakennusalalla tehtyjen kokeilujen tapaan, sanoo työministeri.

MAINOS

Kommentoi

Ministeri Lindstöm oikealla asialla, oman maan työtä vailla oleville työmahdollisuuksia lisääviä toimenpiteitä, kuten asuntoasiat, erilaisia koulutustapoja / kokeiluineen myös matkailualallakin. Asiallista tehtäväkenttänsä hoitoa työministerillä.
Muutkin ministeriöt Ja hallintoalat voi olla mukana tekemässä koko Suomesta paremman asua ja elää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Esimerkiksi Lapissa on jatkuvasti avoimia työpaikkoja..."

Minullakin on muutama työpaikka avoinna. Haluasin ensin muutamia työntekijöitä palkattomaan työkokeiluun puoleksi vuodeksi, tämän jälkeen korkeimmalla palkkatuella määräajaksi 0-tuntisopimuksella.

Vaatimuksena korkeakoulututkinto, vähintään seitsemän vuotta työkokemusta, ikä alle 30 vuotta. Ainoastaan työpaikan vaihtajalle, ei työttömille. Työpaikka sijaitsee siellä missä pippuri kasvaa, työkokeilijalla on oltava oma auto. Työkokeilija järjestää itse asumisensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Lindström tietää ulkomaisten firmojen koko ajan höykkyyttävän suomalaisia. Kunhan itse tipahtaa palliltaan, niin ymmärtää jotain, :ketä se auttaa - Timo Soini rasvaisesti naurahtaa kun oma ympärysmitta ei horju, toisin kuin äänestäjien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terveellä järjellä sanottua asiaa. Hyvä Lindström.
Itselläni on ongelmia työn suhteen (nyt työtön), koska sairastan astmaa, allergiaa, uniapneaa, psoriasista, eturauhasvaivoja, sekä muita "pikku" sairauksia.
Kaikkein pahinta on, että TE-toimisto EI ota minun asioita todesta (olen toimittanut lääkärinlausunnot), vaan tyrkyttää työkokeilua yms.
Kun ei jaksa tehdä töitä 8h/pv. Niin sitten ei.
Työkokeilussa olin, 5pv/viikko, 6h/pv. Tiukille otti....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että jotain teit. Sekin vie tätä topparoikkaa nimeltä Suomi eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

Minusta työttömiä omia kansalaisiamme ei lainkaan tulisi verrata turvapaikanhakijoihin. Työttömille tulisi tehdä kaikki ... Lue lisää...
Ajatteleva Tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image