Kotimaa

Millainen on so­si­aa­li­tur­van Britannian malli ja voiko sitä soveltaa Suomeen? Tukimuotojen yhdistäminen takkuillut käytännössä

Kotimaa 25.3.2018 17:18 | Päivitetty 25.3.2018 18:06
STT

Suomen sosiaaliturvan uudistamiseen on viime aikoina haettu toistuvasti mallia Britanniasta. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo yhtyi viikonloppuna brittimallin tukijoihin, kun hän esitti kokeilua, jossa sosiaalietuuksia koottaisiin yhteen könttään saarivaltion esimerkin mukaan.

Millainen on Britanniassa käyttöön otettu Universal Credit, vapaasti käännettynä yleistuki, ja onko se ylipäätään sovellettavissa Suomeen?

Britanniassa 2012 käynnistettyä uudistusta perusteltiin samoilla syillä kuin Suomessa: perusetuudet kuten työttömyys- ja toimeentulotuki sekä asumistuki haluttiin yhdistää byrokratian keventämiseksi ja työnteon kannustavuuden lisäämiseksi.

- Britanniassa oli ihan sama tilanne kuin Suomessa ennen kuin he siirtyivät tähän systeemiin. Siellä oli kuusi eri tukimuotoa, jotka pitkälti vastaavat näitä Suomen tukimuotoja tällä hetkellä. Se tekee Britannian mallista niin mielenkiintoisen, sanoo kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä.

Kristillisdemokraatit on liputtanut brittimallin puolesta vuodesta 2015 lähtien. Maanselkä on kirjoittanut aiheesta kirjan ja lobannut aktiivisesti asian puolesta.

Britannian yleistuki sopeutuu automaattisesti työtuloihin, eikä romahda kerralla, jos ottaa vastaan työtä. Kannustinloukut ovat Suomen sosiaaliturvan keskeisimpiä ongelmia.

Britanniassa joustavat työmarkkinat

Eri maiden sosiaaliturvajärjestelmien ja tukimuotojen vertaileminen on hankalaa. Britanniassa sosiaaliturvan taso on alhaisempi ja tuloerot aivan toista luokkaa kuin Suomessa. Myös työmarkkinat ovat erilaiset: Britanniassa työmarkkinat ovat joustavat ja nopeasti liikkuvat ja työttömyys on selvästi Suomea alhaisempaa.

Sosiaaliturvassa keskeinen ero on se, että Britannian tukimalli on selvästi holhoavampi kuin Suomessa. Etuuksien saaminen edellyttää hakijalta sitoutumista henkilökohtaiseen ohjaukseen ja jopa päivittäisiä käyntejä työvoimatoimistossa. Jos työtön ei noudata velvoitteitaan, tuki voidaan perua useaksi vuodeksi.

Tästä huolimatta Britannian mallille löytyy paljon kannatusta Suomesta. Brittimallin tukijoiden mukaan Suomen sosiaaliturva on liian passivoiva eikä kannusta työttömiä hakeutumaan nopeasti työmarkkinoille.

- Meillä on kohtalaisen korkeat tukitasot, mutta todella heikko ohjaus ja henkilökohtainen tuki hakijoille, Maanselkä sanoo.

- Suomi on vähän niin kuin netti-itsepalveluyhteiskunta. Sinun täytyy itse suoriutua mahdollisimman pitkälle. Se ei ole mielestäni hyvä asia.

Paperilla eri tukimuotojen yhdistäminen voi näyttää hyvältä, mutta käytännön toteutus on toinen juttu. Universal Credit on joutunut opposition ja median hampaisiin toistuvien toimeenpano-ongelmien vuoksi. Tukien maksu on viivästynyt muun muassa takkuilevien tietojärjestelmien takia.

MAINOS

Kommentoi

Albanian mallilla voisi päästä vieläkin halvemmalla. Tehkää opintomatka sinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se mikä ei toimi kunnolla Briteissäkään, niin sitä ei kannata kopioda Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se tässä ainakin on varmaa, kun Orpo tai yleensä kokoomus alkaa suunnitteleen ”uudistuksia”, niin siinä menee lapsikin pesuveden mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britanniassa asuneena tiedän, että ei sieltä kannata kopioda noita malleja kovin tarkasti. Siellä tehdään minipalkalla korkeakoulutuksen vaativia töitä ja työttömyysturva on minimaalinen. Ihmisten oikeusturva on Britanniassa todella heikko ja useat entiset julkiset palvelut maksavat nykyään todella paljon yksityisten kautta tilattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Komppaan. Britanniassa asuvana en myöskään kopiosi täältä mitään sosiaaliturvamallia sellaisenaan, en välttämättä muokattunakaan. Iso-Britannia on vieläkin hyvin vahvasti luokkayhteiskunta, ja tämmösitä taloudellista ja henkistä eriarvoisuutta en toivo Suomeen koskaan, vaikka Kokoomuksen kärkihanke onkin tuloerojen kasvattaminen. Täällä on eläkeläisetkin töissä kauppojen kassoilla ja siivoustöisSä. Eläketurvajärjestelmä on onneton niille, jotka eivät ole aikoinaan ottaneet vapaaehtoista eläkevakuutusta, leikö tuo ollut kaikille edes mahdollista? Niinpä kahdeksankymppistenkin pitää olla vielä töissä. Tämmöistä ei näe hyvinvointi-Suomessa lainkaan, enkä halua nähdäkään. Asuminen ulkomailla vähän pitempään saa näkemään järjestelmän epäkohtia. Suosittelisin Orpoa ja kumppaneita perehtymään Britannian "malliin" huomattavasti tarkemmin ennenkuin alkaa tekemään muutoksia Suomen systeemiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt pitää lähettää satamäärin poliitikkoja ihmettelemään asiaa Britteihin asti ja sitten tehdään sokkona jotain sinne päin millä saadaan pienituloiset vieläkin syvämpään kyykkyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petteri Orpon huolena ei todellakaan ole kuinka sosiaalitukien varassa elävät kansalaiset tulevat toimeen, vaan hänen Brittiuudistuksen haikailunsa perustuu pelkästään haluun sosiaalikustannusten leikkauksista. Oikeistohallitus haluaa maksimoida hyvinvointivaltiomme romuttamisen leikkaamalla lähes kaiken mitä vuosikymmenten aikana sosiaaliturvassa on saatu rakennettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu ehkäpä Britanniassa on myös muutama avoin työpaikka enemmän kuin suomessa. Typerää verrata Suomea ja Britanniaa keskenään. No vaali keskustelut on nyt sitten aloitettu... (valehtelut).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki maailman surkeudet ja epäonnistumiset saadaan suomalaisten poliitikon planttujen mielestä toimimaan täällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso-Britanniassa mennään usein vielä peruskoulusta suoraan töihin mitä ei tapahdu enää Suomessa. Jokainen täällä hankkii jonkun koulutuksen ja ammatin. Iso-Britanniassa myös oppisopimus on edelleen kovassa huudossa. Meillähän se lopetttiin lähes tyystin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsokaapa sitten kuinka paljon Britanniassa on kodittomia verrattuna Suomeen. Sinne pohjalle kun tippuu, niin sieltä ei noustakaan pois vaikka kuinka holhottaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvää on tuo keskitetty malli siinä, ettei hakija joudu usean byrokraatin pyöriteltäväksi. Keventää myös Suomen raskasta julkisen sektorin rakennetta. Hyvä uudistus ois. Brittien ongelmat tietojärjestelmissä, ei itse toimintamallissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun turva heikkenee minua ei pidä mikään enään suomessa. Ei edes pätkätyöt tai määräaikaiset työsuhteet.
Loskaa ja kylmää ja kallista roskaruokaa muutenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa .n 30 000 avointa työpaikkaa ja 275 000 työtöntä ,laskekaa riittääkö työtä kaikille. Eli on malli mikä tahansa niin työtä ei ole kaikille. Ja tästä ei pidä alkaa rankaisemaan kuten aktiivimalli tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:28
Wolverhampton pöllytti Norwichia edelliskausien nousijoiden kohtaamisessa – Pukin viime valioliigamaalista on kulunut yli kuukausi
19:26
Päiväkodissa työskennellään tautihautomon eturintamassa, työntekijät yhtä mieltä vastustuskyvyn paranemisesta – "Sen täytyisi olla jo aika ärhäkkä pöpö, jotta se minulle tarttuisi" Tilaajille
19:24
Pakkalan tekojäällä luisteltiin pallon perässä
18:57
Lentoliikenne Kanariansaarille on taas keskeytetty, lennot ohjataan muille kentille
18:42
Vesisateet jäivät tältä erää taakse Oulun seudulla – ensi viikolla on pakkasta ja aurinkoisiakin päiviä
18:11
Pohjantiellä sattunut ulosajo haittasi pohjoiseen suuntautuvaa liikennettä
17:34
Pohjois-Lapin kelkkareitillä pitää olla varovainen – purot ja ojat ovat pysyneet sulina paksun lumipeitteen alla
87
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
35
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
31
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
17
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
13
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

256 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreät vaatii nopeita ratkaisuja

Vihreistä on ollut hirveästi haittaa tavallisille ihmisille Lue lisää...
Caruna pekka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image