Kotimaa

Millainen on so­si­aa­li­tur­van Britannian malli ja voiko sitä soveltaa Suomeen? Tukimuotojen yhdistäminen takkuillut käytännössä

Kotimaa 25.3.2018 17:18 | Päivitetty 25.3.2018 18:06
STT

Suomen sosiaaliturvan uudistamiseen on viime aikoina haettu toistuvasti mallia Britanniasta. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo yhtyi viikonloppuna brittimallin tukijoihin, kun hän esitti kokeilua, jossa sosiaalietuuksia koottaisiin yhteen könttään saarivaltion esimerkin mukaan.

Millainen on Britanniassa käyttöön otettu Universal Credit, vapaasti käännettynä yleistuki, ja onko se ylipäätään sovellettavissa Suomeen?

Britanniassa 2012 käynnistettyä uudistusta perusteltiin samoilla syillä kuin Suomessa: perusetuudet kuten työttömyys- ja toimeentulotuki sekä asumistuki haluttiin yhdistää byrokratian keventämiseksi ja työnteon kannustavuuden lisäämiseksi.

- Britanniassa oli ihan sama tilanne kuin Suomessa ennen kuin he siirtyivät tähän systeemiin. Siellä oli kuusi eri tukimuotoa, jotka pitkälti vastaavat näitä Suomen tukimuotoja tällä hetkellä. Se tekee Britannian mallista niin mielenkiintoisen, sanoo kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä.

Kristillisdemokraatit on liputtanut brittimallin puolesta vuodesta 2015 lähtien. Maanselkä on kirjoittanut aiheesta kirjan ja lobannut aktiivisesti asian puolesta.

Britannian yleistuki sopeutuu automaattisesti työtuloihin, eikä romahda kerralla, jos ottaa vastaan työtä. Kannustinloukut ovat Suomen sosiaaliturvan keskeisimpiä ongelmia.

Britanniassa joustavat työmarkkinat

Eri maiden sosiaaliturvajärjestelmien ja tukimuotojen vertaileminen on hankalaa. Britanniassa sosiaaliturvan taso on alhaisempi ja tuloerot aivan toista luokkaa kuin Suomessa. Myös työmarkkinat ovat erilaiset: Britanniassa työmarkkinat ovat joustavat ja nopeasti liikkuvat ja työttömyys on selvästi Suomea alhaisempaa.

Sosiaaliturvassa keskeinen ero on se, että Britannian tukimalli on selvästi holhoavampi kuin Suomessa. Etuuksien saaminen edellyttää hakijalta sitoutumista henkilökohtaiseen ohjaukseen ja jopa päivittäisiä käyntejä työvoimatoimistossa. Jos työtön ei noudata velvoitteitaan, tuki voidaan perua useaksi vuodeksi.

Tästä huolimatta Britannian mallille löytyy paljon kannatusta Suomesta. Brittimallin tukijoiden mukaan Suomen sosiaaliturva on liian passivoiva eikä kannusta työttömiä hakeutumaan nopeasti työmarkkinoille.

- Meillä on kohtalaisen korkeat tukitasot, mutta todella heikko ohjaus ja henkilökohtainen tuki hakijoille, Maanselkä sanoo.

- Suomi on vähän niin kuin netti-itsepalveluyhteiskunta. Sinun täytyy itse suoriutua mahdollisimman pitkälle. Se ei ole mielestäni hyvä asia.

Paperilla eri tukimuotojen yhdistäminen voi näyttää hyvältä, mutta käytännön toteutus on toinen juttu. Universal Credit on joutunut opposition ja median hampaisiin toistuvien toimeenpano-ongelmien vuoksi. Tukien maksu on viivästynyt muun muassa takkuilevien tietojärjestelmien takia.

MAINOS

Kommentoi

Albanian mallilla voisi päästä vieläkin halvemmalla. Tehkää opintomatka sinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se mikä ei toimi kunnolla Briteissäkään, niin sitä ei kannata kopioda Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se tässä ainakin on varmaa, kun Orpo tai yleensä kokoomus alkaa suunnitteleen ”uudistuksia”, niin siinä menee lapsikin pesuveden mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britanniassa asuneena tiedän, että ei sieltä kannata kopioda noita malleja kovin tarkasti. Siellä tehdään minipalkalla korkeakoulutuksen vaativia töitä ja työttömyysturva on minimaalinen. Ihmisten oikeusturva on Britanniassa todella heikko ja useat entiset julkiset palvelut maksavat nykyään todella paljon yksityisten kautta tilattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Komppaan. Britanniassa asuvana en myöskään kopiosi täältä mitään sosiaaliturvamallia sellaisenaan, en välttämättä muokattunakaan. Iso-Britannia on vieläkin hyvin vahvasti luokkayhteiskunta, ja tämmösitä taloudellista ja henkistä eriarvoisuutta en toivo Suomeen koskaan, vaikka Kokoomuksen kärkihanke onkin tuloerojen kasvattaminen. Täällä on eläkeläisetkin töissä kauppojen kassoilla ja siivoustöisSä. Eläketurvajärjestelmä on onneton niille, jotka eivät ole aikoinaan ottaneet vapaaehtoista eläkevakuutusta, leikö tuo ollut kaikille edes mahdollista? Niinpä kahdeksankymppistenkin pitää olla vielä töissä. Tämmöistä ei näe hyvinvointi-Suomessa lainkaan, enkä halua nähdäkään. Asuminen ulkomailla vähän pitempään saa näkemään järjestelmän epäkohtia. Suosittelisin Orpoa ja kumppaneita perehtymään Britannian "malliin" huomattavasti tarkemmin ennenkuin alkaa tekemään muutoksia Suomen systeemiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt pitää lähettää satamäärin poliitikkoja ihmettelemään asiaa Britteihin asti ja sitten tehdään sokkona jotain sinne päin millä saadaan pienituloiset vieläkin syvämpään kyykkyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petteri Orpon huolena ei todellakaan ole kuinka sosiaalitukien varassa elävät kansalaiset tulevat toimeen, vaan hänen Brittiuudistuksen haikailunsa perustuu pelkästään haluun sosiaalikustannusten leikkauksista. Oikeistohallitus haluaa maksimoida hyvinvointivaltiomme romuttamisen leikkaamalla lähes kaiken mitä vuosikymmenten aikana sosiaaliturvassa on saatu rakennettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu ehkäpä Britanniassa on myös muutama avoin työpaikka enemmän kuin suomessa. Typerää verrata Suomea ja Britanniaa keskenään. No vaali keskustelut on nyt sitten aloitettu... (valehtelut).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki maailman surkeudet ja epäonnistumiset saadaan suomalaisten poliitikon planttujen mielestä toimimaan täällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso-Britanniassa mennään usein vielä peruskoulusta suoraan töihin mitä ei tapahdu enää Suomessa. Jokainen täällä hankkii jonkun koulutuksen ja ammatin. Iso-Britanniassa myös oppisopimus on edelleen kovassa huudossa. Meillähän se lopetttiin lähes tyystin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsokaapa sitten kuinka paljon Britanniassa on kodittomia verrattuna Suomeen. Sinne pohjalle kun tippuu, niin sieltä ei noustakaan pois vaikka kuinka holhottaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvää on tuo keskitetty malli siinä, ettei hakija joudu usean byrokraatin pyöriteltäväksi. Keventää myös Suomen raskasta julkisen sektorin rakennetta. Hyvä uudistus ois. Brittien ongelmat tietojärjestelmissä, ei itse toimintamallissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun turva heikkenee minua ei pidä mikään enään suomessa. Ei edes pätkätyöt tai määräaikaiset työsuhteet.
Loskaa ja kylmää ja kallista roskaruokaa muutenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa .n 30 000 avointa työpaikkaa ja 275 000 työtöntä ,laskekaa riittääkö työtä kaikille. Eli on malli mikä tahansa niin työtä ei ole kaikille. Ja tästä ei pidä alkaa rankaisemaan kuten aktiivimalli tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.9.
30 vuotta teatterissa työskennellyt Erja Kärkkäinen aloitti uuden uran kuvataiteilijana – 5-vuotisnäyttely esillä Valveella
20.9.
Mökki tuhoutui palossa Enontekiöillä – sisällä ollut henkilö pääsi pois vahingoittumattomana
20.9.
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
20.9.
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
20.9.
Jukka Keskitalo teki uransa ensimmäisen piispantarkastuksen Karjasillalla – satoja vuosia vanha perinne saa uutta väriä ilmastoasioista
20.9.
Hirsimökki tuhoutui tulipalossa Kittilässä – tilanteessa ei henkilövahinkoja
20.9.
Kärpät päihitti Ilveksen Tampereella lukemin 1–3, maalintekijöinä Pesonen, Karvinen ja Koskenkorva, katso videot maaleista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Iiris Suomela uskaltaa sanoa

Niin, haluaa feministinä lain, ettei raiskauksesta tuomitsemiseen tarvitse enään olla vedenpitävää näyttöä, vaan naisen ... Lue lisää...
Sairasta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image