Kotimaa

Miljoonan euron potti motivoi työnvälitystä – Ammattiliitto Pro näyttää vihreää valoa työn­vä­lit­tä­jien tu­los­palk­kioil­le myös jatkossa

TE-toimistojen työntekijöille maksettava miljoonan euron tulospalkkio on suunnattu erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden taklaamiseen.
Kotimaa 18.8.2019 6:00
Riikka Sipilä

Pitkäaikaistyöttömyys on jatkanut laskuaan, mutta tulospalkkion osuutta siihen on vaikea arvioida.

TE-toimistot ovat tyytyväisiä tänä vuonna käytössä olevaan tulospalkkausjärjestelmään.

Työ- ja elinkeinoministeriö on jyvittänyt miljoona euroa erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden taklaamiseen. Summa on ohjannut työllistämistoimia TE-toimistoissa oikeaan suuntaan.

– Pitkäaikaistyöttömyys on jatkanut kaiken aikaa laskuaan. En tiedä, kuinka paljon juuri tulospalkkio on vauhdittanut suotuisaa kehitystä, mutta ei siitä ainakaan haittaa ole ollut, Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Mika Palosaari sanoo.

TE-toimistojen henkilöstön edunvalvoja, ammattiliitto Pro seuraa mielenkiinnolla määräaikaisen kokeilun etenemistä.

– Tulospalkkiot ovat tervetulleita myös valtionhallintoon. Kyllä ne epäilemättä motivoivat, kunhan vain työnantajan kanssa yhdessä sovittu mittaristo on reilu. Nykyistä mallia olen valmis kannattamaan jatkossakin, ammattiliitto Pron julkisesta sektorista vastaava johtaja Niko Simola sanoo.

Simola muistuttaa, että alun perin suunniteltiin tulospalkkion maksamista yksittäisille TE-toimistojen virkailijoille. Ehdotettu asiantuntijakohtainen tulospalkkio kohtasi paljon vastustusta.

– Vuosi sitten esillä olleesta yksilökohtaisesta tulospalkkiosta emme innostuneet, koska tulosten mittaaminen ja näin myös palkkion jakaminen reilusti olisi ollut vaikeaa.

Työvoimatoimistoissa koko työyhteisö vaikuttaa tuloksen syntymiseen, ja alueellisesti hyvä kehitys on harvoin vain yhden yksittäisen ihmisen aikaansaamaa.

Palkanlisä jaetaan muutaman toimiston kesken

Miljoonan euron ylimääräinen palkanlisä jaetaan niiden TE-toimistojen kesken, joiden työllistämistulokset ovat parantuneet viime vuoteen verrattuna enemmän kuin kaikkien Suomen TE-toimistojen keskimäärin.

TE-toimistojen tuloksia vertaillaan toisiinsa kolmen eri mittarin perusteella. Niitä ovat pitkäaikaistyöttömien työllistyminen, vaikeasti työllistyvien määrä ja työttömyysjaksojen kesto.

Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi tulospalkkiomallin toimivuutta ja tekee sen pohjalta suunnitelmansa kokeilun kehittämisestä. Toistaiseksi on päätetty vain kuluvan vuoden määräaikaisesta tulospalkkauksesta.

– Totta kai me seuraamme, miten eri kehitysmittareilla eri alueilla menee, mutta emme ole vielä arvioineet, miten kyseinen tulospalkkausjärjestelmä on toiminut. Arvio mallin mahdollisesta jatkamisesta tulee kuitenkin todennäköisesti jo syksyn aikana tehtäväksi, kertoo erityisasiantuntija Ville Heinonen TEM:stä.

Viime vuonna Suomen 15 TE-toimistossa työskenteli kaikkiaan 3 185 henkilöä. Jos tulospalkkiota varten varattu summa jaettaisiin tasaisesti koko joukolle, summa olisi nuppia kohden hieman yli 310 euroa.

– Kyllähän sellainen rahasumma jo lämmittäisi, vaikka ei niin valtavalta kuulostakaan, Simola toteaa.

Yksittäisen työnvälittäjän saama summa on kuitenkin todennäköisesti suurempi, sillä TEM:n arvion mukaan tulospalkkio jakaantuu enimmillään kahteen tai kolmeen osaan.

Alueellisen TE-toimiston saama tulospalkkio jaetaan kaikkien sen työntekijöiden kesken.

Miljoona euroa tulospalkkioihin

TE-toimistoissa otettiin vuoden alusta alkaen käyttöön määräaikainen tulospalkkio.

Vuoden 2019 tulospalkkioihin on varattu miljoona euroa. Palkkiot tulevat maksuun keväällä, virallisten vuositilastojen valmistuttua helmikuussa.

Palkkio maksetaan TE-toimistolle, jonka kehitys verrattuna omaan edelliseen vuoteen on ollut parempi kuin TE-toimistojen keskimäärin.

Onnistumista mitataan pitkäaikaistyöttömien työllistymisen, vaikeasti työllistyvien määrän ja työttömyysjaksojen keston perusteella.

Suomen TE-toimistoissa työskenteli vuonna 2018 hieman yli 3 100 henkilöä. Yksittäisen työntekijän palkkion suuruus voi olla enintään kolme prosenttia vuosipalkasta.

TE-toimistoissa oli käytössä toimistokohtainen tulospalkkiomalli jo 2000-luvun alkupuolella. Tuolloin sen vaikutusten todettiin jääneen suhteellisen tehottomiksi.

MAINOS

Kommentoi

Ilmankos ne eivät vielä lopeta aktiivimallin leikkuria, kun on tulosmalli vielä kesken. Tärkeintä on TE.keskuksen työntekijöiden tulospalkka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nehän työntää työttömiä vaikka roskakuiluun jos oma palkka sillä tyylillä kasvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

310 eur...lähinnä pottuilua sanon. Sama jatkaa vaan työssä käymistä, ottaa rauhallisesti, eikä vouhkasta. Pääasia, että itsellä on töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
16:43
HS: Oikeuskansleri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tiedottamisessa
16:20
Pohjois-Italiassa useiden kaupunkien julkisia tiloja suljettu koronaviruksen vuoksi, Etelä-Koreassa tautitapausten määrä singahtanut ylöspäin
16:17
Lauri Vuorinen otti maajoukkueen ainoan välieräpaikan Trondheimin sprintissä, Pärmäkoski toivoo sunnuntaille lumisadetta
15:48
Aalto hyppäsi 26:nneksi, mäkicup siirtyy Romaniasta Lahteen
138
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
64
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
23
Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun kymmenen viime vuoden aikan" – Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria
22
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image