Kotimaa

Miljardööri Boris Rotenbergin kanne pankkeja vastaan hylättiin Helsingin kä­rä­jä­oi­keu­des­sa

Kotimaa 13.1.2020 14:42
Taneli Koponen

Oikeus velvoitti Rotenbergin maksamaan neljän eri pankin oikeudenkäyntikuluja yhteensä yli 500 000 eurolla. Vastaajien mukaan asiointi pakotelistalla olevan henkilön kanssa olisi vaarantanut pankkien talouden.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiirin kuuluvan liikemiehen Boris Rotenbergin kanne pankkeja vastaan on hylätty Helsingin käräjäoikeudessa.

Kanne koski pankkipalvelujen saamista ja syrjintähyvitystä. Vastaajina olivat Svenska Handelsbanken AB, Nordea Bank Abp, OP Yrityspankki Oyj sekä Danske Bank A/S Suomen sivuliike. Rotenberg velvoitettiin korvaamaan pankkien oikeudenkäyntikulut yhteensä noin 530 000 eurolla.

Kanteessa oli kyse siitä, että Svenska Handelsbanken AB oli estänyt Rotenbergin yritykset siirtää ulkomailta rahaa hänen pankissa olevalle tililleen. Muut kyseessä olevat pankit olivat puolestaan kieltäytyneet toimittamasta Rotenbergin Svenska Handelsbanken AB:ssä olevalta tililtä tulevia Rotenbergin maksuja omille asiakkailleen.

Pankit olivat ilmoittaneet menettelynsä perusteeksi se, että Rotenberg on Yhdysvaltain valtionvarainministeriön alaisen viranomaisen pakotelistalla. Yhdysvallat on asettanut pakotteita venäläisille sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta.

Pankkien näkemyksen mukaan asiointi pakotelistalla olevan henkilön kanssa vaarantaisi pankkien talouden. Pankeilla ei siten ollut lain ja tilisopimusten perusteella mahdollisuutta ottaa sellaista riskiä.

Lisäksi kanteessa oli kyse siitä, että Rotenberg katsoi pankkien suorittaman pankkipalvelujen epäämisen olevan yhdenvertaisuuslaissa tarkoitettua suoraa syrjintää Rotenbergia kohtaa verrattuna muihin tilinomistajiin.

Käräjäoikeus on katsonut asiassa jääneen näyttämättä, että Rotenberg olisi ETA-valtiossa asuva henkilö. Tämän vuoksi hänellä ei ole luottolaitoslaissa tarkoitettuja oikeuksia peruspankkipalveluihin. Oikeuden mukaan Rotenbergin oikeuksia tulee tarkastella tilisopimuksen pohjalta.

Käräjäoikeus on katsonut asiassa selvitetyn, että pankeille aiheutuisi Rotenbergin pakotteiden vuoksi huomattava taloudellinen riski.

Riskin toteutumista ei voida pitää epätodennäköisenä, mikäli pankit suorittaisivat kanteessa tarkoitettuja liiketoimia Rotenbergin kanssa, oikeus katsoo.

Käräjäoikeus ei ole katsonut pankkien menettelyn olevan myöskään yhdenvertaisuuslain tarkoittamaa syrjintää. Tuomio ei ole lainvoimainen.

MAINOS

Kommentoi

Pitkässä juoksussa tämä tekee kipeetä Suomi neidon kintuille. Viisas Urkki jo loihe lausumaan; viholliset pitää olla kaukana ja ystävät lähellä. On typerää Suomen pullistella ja härnätä naapuria sekä kerätä vaikeuksia itselleen. Venäläiset muistaa pitkään tämän jutun. Nyt pitää seurata hyväksyykö suomalaiset pankit rahansiirrot kun Rotenberg maksaa pankeille oikeudenkäyntikulut. Nykykäytännön mukaanhan se on mahdotonta. Eli jääkö tämä puoli miljoonaa euroa loppupeleissä pankkien asiakkaiden maksettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei USA ole kieltänyt suomalaisia pankkeja asioimasta Rotenbergin kanssa. Siihen sisältyy kuitenkin riski, jonka suomalaiset pankit ovat huomioineet. Mikä tässä perus-stallareita oikein närästää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No johan putinisteilla hernettä nenään pukkaa? Lukekaapa koko uutinen uudelleen läpi ja pohtikaa uudelleen tämä juttu. Herra R. on saanut rahansa mistä (?) ja sen mukaisesti häntä on kohdeltava. Mahdollinen rikos ja sitä seuraava rangaistus, siitä tässä on kysymys!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Käräjäoikeus on katsonut asiassa jääneen näyttämättä, että Rotenberg olisi ETA-valtiossa asuva henkilö." Käräjäoikeus löysi porsaanreiän, jolla pystyi rikkomaan laillisesti lakia. Pankkien riskeillä ei saa olla mitään sijaa tällaisessa päätöksessä, jo niiden mainitseminen perusteluissa on virhe. Käräjäoikeus juoksi taas vastuutaan pakoon ja pesi kätensä, kun ei uskaltanut laillista päätöstä tehdä. Yhdysvaltojen päätökset eivät voi koskaan ylittää Suomen kansallista lainsäädäntöä suomalaisessa oikeusistuimessa. Suomen oikeusjärjestelmä on todella vaarallisesti rikki, jos näin tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvaltain viranomaisten päätökset menevät näköjään Suomen lakienkin yläpuolelle. Ei riitä että Eu määrää kaiken vaan myös Yhdysvaltain määräyksiä on noudatettava, sanoipa Suomen laki mitä tahansa. Porsaanreikiä etsitään niin kauan että jokin keino keksitään lain kiertämiseksi vakkka olisi kuinka epämääräinen keino. Saadaan vielä nähdä miten käy kun todennäköisesti menee korkeimpaan oikauteen asti. Ohittaako Yhdysvaltain määräykset vielä senkin. Hovissa ei vielä ratkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image