Kotimaa

Miksi val­ta­kun­nan­syyt­tä­jä hakee lupaa syyttää kan­san­edus­ta­jaa vie­ras­la­ji­pu­hees­ta, vaikkei ole vielä tehnyt edes syy­te­har­kin­taa?

Jos eduskunta ei anna suostumusta nostaa syytettä, valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on kertonut tekevänsä päätöksen syyttämättä jättämisestä syyteoikeuden puuttumisen takia.
Kotimaa 24.1.2020 16:01
Aki Taponen

Kansanedustaja Juha Mäenpäälle (ps.) on eduskunnan perustuslakivaliokunnassa luvassa samantyyppinen käsittely kuin ulkoministeri Haavistolle al Hol -jupakassa.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen pyytää eduskunnalta suostumusta voida asettaa kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) syytteeseen tämän eduskunnassa pitämästä vieraslajipuheesta. Toiviainen kuitenkin huomauttaa, että vaikka eduskunta antaisikin suostumuksen syytteen nostoon, tämä ei vielä tarkoita sitä, että hän asettaisi Mäenpään syytteeseen.

Tämä on herättänyt kysymyksen siitä, miksi valtakunnansyyttäjä hakee eduskunnalta syytelupaa siinäkin tapauksessa, että hän jättäisi syytteen nostamatta.

Perustuslain mukaan kansanedustaja voidaan asettaa valtiopäivillä lausumistaan mielipiteistään syytteeseen vain, jos eduskunta antaa siihen suostumuksen, jota vähintään viisi kuudesosaa annetuista äänistä on kannattanut.

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen tulkitsee asiaa niin, että tämä suojaa kansanedustajaa paitsi syytteeseen asettamiselta, myös sellaiselta syyttäjän ratkaisulta, jossa syyttäjä toteaa kansanedustajan todennäköisin syin syyllistyneen rikokseen, mutta luopuu syytetoimenpiteistä.

– Eduskunnan suostumus tarvitaan siten paitsi syytteeseen asettamiseen, myös harkinnanvaraiseen syyttämättä jättämiseen, Toiviainen perustelee.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää vertasi kesäkuussa eduskunnan istuntosalissa turvapaikanhakijoita vieraslajeihin. KUVA: Kari Löfhjelm

Kansanedustaja Mäenpää rinnasti kesäkuussa eduskunnassa pitämässään puheessa turvapaikanhakijat hallitusohjelmassa mainittuun vieraslajien torjuntaan sanomalla, että valitettavasti vieraslajien torjunta lukee väärässä kohtaa hallitusohjelmaa.

Poliisi katsoi esitutkinnan jälkeen, että on syytä epäillä Mäenpään syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan ja toimitti asian syyttäjälle syyteharkintaa varten.

Suuri sali pääsee puhumaan

Eduskunta käy kevätistuntokauden alussa lähetekeskustelun valtakunnansyyttäjän tekemästä syytelupapyynnöstä. Lähetekeskustelun jälkeen asia siirtyy perustuslakivaliokuntaan, joka saa käyttöönsä myös esitutkintamateriaalin.

Perustuslakivaliokunnassa on kesken ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkatoimien laillisuuden selvittäminen al Holin -leirin suomalaisten kotiutusjupakassa. Valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) arvioi, että Mäenpään tapauksen käsittely tulee jossain määrin menemään rinnakkain Haaviston asian käsittelyn kanssa.

– En pysty vielä sanomaan, miten se jaksotetaan ja keitä valiokunta kuulee. Nämä päätökset tehdään myöhemmin valiokunnan kesken.

Haaviston virkatoimien laillisuuden selvittely jatkuu perustuslakivaliokunnassa 6. helmikuuta. Ainakaan vielä silloin Mäenpään tapaus ei ehdi valiokuntaan, koska ensin täytyy eduskunnassa käydä siitä lähetekeskustelu. Tämän vuoden valtiopäivät avataan 5. helmikuuta.

Ojala-Niemelä pitää Mäenpäätä koskevan syytepyynnön käsittelyä erittäin harvinaisena. Edellisen kerran vastaavantyyppistä tapausta on käsitelty vuonna 1979.

Perustuslakivaliokunnassa Mäenpään jutun käsittely muistuttaa pitkälti sitä prosessia, mitä Haaviston jutussa noudatetaan.

– Tässäkin tapauksessa annetaan Mäenpäälle tilaisuus tulla kuulluksi. Sitten kuullaan valtakunnansyyttäjää ja erikseen päätettäviä asiantuntijoita.

Halla-aho: Syytelupaa ei tule

Perustuslakivaliokunta antaa kannanottonsa syytelupapyyntöön mietintönä eduskunnan täysistunnolle. Täysistunto äänestää sen jälkeen syyteluvasta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi jo viime elokuussa, että perussuomalaiset tulevat äänestyksessä määrävähemmistöllään estämään syyteluvan myöntämisen.

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen on kertonut tekevänsä siinä tapauksessa päätöksen syyttämättä jättämisestä syyteoikeuden puuttumisen perusteella.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tämä juttu on erittäin huolestuttava ilmaisuvapauden kannalta, jos ruvetaan tulkitsemaan hyvin mielivaltaisesti epämääräisiä käsitteitä, kuten kiihottaminen kansanryhmää vastaan tai uskonrauhan rikkominen. Toinen ongelma on saavatko kaikki kansalaiset ja kansanedustajat samaa kohtelua riippumatta puoluetaustastaan vai jätetäänkö syyttämättä jos tekijä tai puhuja kuuluu silloiseen hallituskoalitioon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä on aivan älytöntä ettei omaa heimoaan/kansaansa saa edes tällä tavalla (väkivallattomasti) puolustaa. Riittää pelkkä mainitseminen siitä että rajat on auki ja pitäiskö vähän miettiä, niin joutuu jo käräjille, vaikka kaikki tietää että näin on. Saksassa ja Norjassahan tästä on puhuttu aivan avoimesti pääpoliitikkojen toimesta ja rajoitettu järkevin perustein. Suomi yrittää olla epäitsekäs, mikä on korkein ihanne, mutta kaikki tässä maailmassa ei ajattele niin jalosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Toiviaisella minkäänlaista puoluepoliittista taustaa edes kaukaa historiastaan ?? Onko Toiviaisesta pyydetty ja tehty turvallisuusanalyysi ??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osaako tämä hallitus tehdä töitä? Koko ajan joku hässäkkä päällä, muusta kuin taloudesta, työllisyydestä tai Suomen tulevaisuudesta. Hallitus nostaa puoluetukia, lisää kovapalkkaista väkeä hallitukseen, muuta eivät saa aikaan. Surkea esitys, mautonta kähmintää!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rasistiselle kielenkäytölle julkisuudessa on saatava loppu ja erikoisen tärkeää se on kansanedustajien kohdalla. Ensin loukataan sanoilla, sitten teolilla ja lopuksi pidetään hautajaisia. Noin vihapuheet ovat aina edenneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko syytä laittaa tutkintaan tämän syyttäjän toimet. Ratsastelee kerta toisen jälkeen näkyvyyttä saavilla "mediaseksikkäillä" jutuilla. Onko jotain omia poliittisia tarkoitusperiä vai mitä lienee. Ei haittaa vaikka alkaisi asemansa arvoisiin syytetoimiin, näillä näytöillä on lähinnä vitsien ja naurun aihe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on herättänyt kysymyksen siitä, miksi valtakunnansyyttäjä hakee eduskunnalta syytelupaa siinäkin tapauksessa, että hän jättäisi syytteen nostamatta.
Kyllä se syy löytyy sieltä, että valtakunnansyyttäjä yrittää kaikin keinoin tehdä selväksi, ettei virallisen ja yhden totuuden kanssa saa olla eri mieltä...Hämeenlinnassa nähtiin taas surullinen tapaus siitä mitä asioiden salaaminen ja päätöksen teon puute saa aikaan...
Ei ole sisäministeri, eikä hallitus kommentoinut tapausta....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos valtakunnansyyttäjä olisi sitä mieltä, että Mäenpään puhe ei täytä rikoksen tunnusmerkistöä, hän olisi voinut tehdä päätöksen sillä perusteella, että kyse ei ole rikoksesta. Jos valtakunnansyyttäjä katsoisi, että kyse on rikoksesta, mutta ei nostaisi syytettä vähäisyys- tai kohtuus-perusteella, lupa syytearvion tekemiseen pitää hakea eduskunnalta.
Aikaisempi apulaisvaltakunnasyyttäjä Jorma Kalske teki esitutkinnan rajoittamista koskevan päätöksen Hakkaraisen neekeriukko-puheista. Esitutkintaa ei siis jatkettu eikä syytettä nostettu.
Näyttää siltä, että Toivisaisen syytekynnys on matalammalla kuin aikaisemmassa käytännössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä keinotekoisella kohulla peitellään Pekan puhtoisuutta - tai sen puutetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Uutisvirta

8:00
Perinteinen Pertin hiihto järjestetään leudosta talvesta ja lumipulasta huolimatta – Kempeleessä on painettu pitkää päivää talkoohengessä
7:33
Oulun koulujen ilo tarttuu myös vieraisiin – huipputasoiseksi kuvailtu suomalainen koulutus houkuttelee kansainvälisiä vieraita Tilaajille
7:00
Lähi-Tapiolan pääjohtaja Juha Koponen odottaa viranomaiselta lupaa – "Perehdytys olisi tehty, vaikkei Fiva olisi puuttunut nimitykseen"
7:00
Migrin päätöstä kunnioitettava – vastaanottokeskus Pudasjärvellä lakkautettava Lukijalta
6:42
Lääkäripulasta kärsivässä Kemissä puhkesi riita siitä, kuka asiaa saa kommentoida julkisuuteen – Kaupunginjohtaja puuttui tilannetta kritisoineen lääkärin viestintään Tilaajille
6:27
Varoitus: Pohjois-Suomessa huono ajokeli – Ouluun luvassa märkää sadetta
6:13
Oulussa on paljon suojelun arvoisia puutalolähiöitä, Karjasilta on valtakunnallisesti ainutlaatuinen ja merkittävä – "Noin ehyttä, tarinaltaan vahvaa ja suurta aluetta ei ole toista Suomessa" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on paikoin huono Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

157 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image