Kotimaa

Miksi ulkoministeri Pekka Haavisto ei käytä eduskunnan sähköpostia?

Ulkoministeri Pekka Haavisto käyttää nykyään ulkoministeriön sähköpostiosoitetta. KUVA: Kimmo Brandt/compic
Kotimaa 3.9.2019 8:34
Helge Murtovaara

Lukija lähestyi ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) sähköpostilla eduskunta.fi -osoitteeseen. Sähköpostiin tuli vastaus, että tietoturvasyistä ota yhteyttä fin.la-sähköpostiin tai vaihtoehtoisesti erityis- tai eduskunta-avustajaan sekä sama tieto myös ruotsiksi ja englanniksi.

Miksi Pekka Haavisto ei käytä eduskunnan sähköpostia, erityisavustaja Jeri Aalto?

– Siihen ei mitään sen kummallisempaa dramatiikkaa kuitenkaan liity. Kun Haavisto matkusteli töissä paljon ulkomailla, niin eduskunnan sähköpostin kanssa oli aika paljon ongelmia.

– Silloin hän päätyi käyttämään kyseistä sähköpostiosoitetta. Esimerkiksi Sudan on yksi valtio, jossa eduskunnan sähköposti ei toiminut.

Mikä tilanne on nyt?

– Nykyään Haavisto ei käytä kumpaakaan, eduskunta.fi tai fin.la, sähköpostiosoitetta, vaan hän käyttää ulkoministeriön sähköpostiosoitetta. Lähetän eduskunta-avustajalle tiedon, että hän voisi vaihtaa sen kokonaan ja kertoa, mistä osoitteesta Haaviston jatkossa tavoittaa.

Missä vaiheessa asia on, eduskunta-avustaja Robert White?

– Olen parasta aikaa järjestämässä asiaa siten, että saadaan ohjaus ulkoministeriöön. Ajatus kaikissa näissä asioissa on kuitenkin se, että kansanedustaja on henkilönä aina tavoitettavissa. Kun kansanedustajasta tulee myös ministeri, näitä päällekkäisyyksiä tulee jonkin verran. Välillä tulee tällaisia ryppyjä, ja yksittäistapauksissa kömmähdyksiä. Aina toimitaan siten, että kansalaiset saavat viestinsä välitettyä eteenpäin.

MAINOS

Kommentoi

Pekalla voi olla painavat perhepoliittiset syyt taustalla, vai onko hän Trumpin ja H. Clintonin kanssa samalla linjalla, ei sillä eikä sen takia mutta pelottaa jos hän käyttää omaa mailia high level top secret asioiden mailaamiseen, esim. mitä on pääruokana ja mitä viiniä tarjotaan ruuan ohessa seuraavalla Pariisissa järjestettävässä Sudanin rauhanprosessin 15 -vuotisseurantapäivällisillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä on jo "kymmeniä" vuosia, kun sähköposteja on pystytty linkittämään keskenään. Eduskunnan ja ministeriöiden tulisi olla edellä kulkijoita mitä tulee sähköiseen viestintään, digitalisointiin, jopa robotinkaan.
Onko tässäkin käynyt niin, että jokainen taho haluaa rakentaa "omat" järjestelmänsä ja tietoyhteytensä. On suorastaan karmeaa katsoa ja ihmetellä veronmaksajana miten julkiset laitokset valtio- ja kunta sektorilla tuhlaavat rahaa päällekkäisyyksiin tiedon välityksessä ja ATK - järjestelmissä. Nykyinen tilanne sotii kansalaisten toimivaa tiedon kulkua ja siten oikeusturvaa vastaan. Matkan varrella on tullut täysin selväksi kyseisen tärkeän alueen tarvitsevan pikaista selkeyttämistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavallinen sähköpostihan on luettavissa koko palvelinketjun matkalta. Mitään henkilökohtaista tai rahaliikennettä ei missään tapauksessa saa lähettää sähköpostilla. Kaikki amerikkalaiset sähköpostipalvelut ovat "ilmaisia". Ilmaisuuden vastineeksi sitten myyvät kaikki asiakastietonsa. On muutama esim. yksi sveitsiläinen sähköpostipalvelin, joka pitää huolen siitä että viesti on tiedossa sekä luettavissa vain lähettäjällä ja vastaanottajalla, kulkee välin salattuna. Kun käyttää kotimaista, tavallisesti nettiliittymän hintaan kuuluvaa webmailia, on huomattavasti pienemmät riskit postien vuotamiseen. Suomessa on myös valtionhallinnolla käytössä ns. turvaposti, jonka ominaisuuksiin kuuluu salausmenetelmä ja toimii omana osanaan selaimen kanssa. Selaimen hakukoneeksikin voi valita turvallisemman kuin kuukkelin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ministeri Henrikson,tai hänen avustajansa eivät koskaan vastaa sähköpostiin ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista, eipä ole tullut aiemmin ajatelleeksikaan. Onkohan tämä nyt ajateltu tietoturvan osalta ihan loppuun saakka. Tässä tulee nimittäin GDP-asetuksen kannalta esiin aika mielenkiintoisia seikkoja. Jos kansanedustajalla on mahdollisuus ohjata sähköpostejaan tuolla tavalla, ilman mitään rajoitteita, kansalaisten tietoturva vaarantuu väistämättä. Tätäpä pitää ihan ryhtyä pohtimaan, siis onko kansanedustajalla edes oikeutta ohjata sähköpostejaan mihinkään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköpostin tietoturva sellaisenaan on vitsi. Tämän vuoksi on yleistä ohjeistaa ettei sen kautta lähetetä mitään salaista tai yksityistä ilman salausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä tulee nimittäin GDP-asetuksen kannalta esiin aika mielenkiintoisia seikkoja. Jos kansanedustajalla on mahdollisuus ohjata sähköpostejaan tuolla tavalla, ilman mitään rajoitteita, kansalaisten tietoturva vaarantuu väistämättä. Tätäpä pitää ihan ryhtyä pohtimaan, siis onko kansanedustajalla edes oikeutta ohjata sähköpostejaan mihinkään?🧐😕

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haavistoon olin yhteydessä illalla Carunakauppojen osalta ja vastaus häneltä tuli jo seuraavana aamuna, joten ainakin vastasi ennätysnopeasti, vaikkei kysymys liennyt ollut mieleinenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministerin pitäisi jättää eduskunta ministerintoimensa ajaksi. On nurinkurista nauttia itsensä luottamusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei näytä käyttävän työministeri Harakkakaan. Ei liioin Sanna Marin. Ainakaan eivät vastaa yhtään mitään vaikka heille lähettäisi mitä vaan kysymyksiä tai uusia ehdotuksia ja pyytäisi vastausta. Lähetin molemmille ehdotuksen liittyen työllisyyden parantamiseen ja työajan mahdolliseen lyhennykseen kuten Sanna Marin julkisuuteen toi. Ei mitään vastausta, vaikka sitä ystävällisesti pyysin. Semmoisia ne ovat, sosiaalidemokraattiset hillotolpalla seisojat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos saa 100 000 sähköpostia viikossa tai enemmän, niin vastaus voi hieman viipyä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko olla yksinkertaisesti niin, että näitä kansalaisten neronleimauksia ja muita hajatelmia tulee kansanedustajien sähköpostiin sen verran paljon ettei ole aikaa vastata kaikkiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuttu entinen kansanedustajakaan , saman koulun kasvatti samalta luokalta viereisestä pulpetista vuosien ajan , ole suostunut politiikoksi ylennyttyään edes tervehtimään muuten kuin vaalien ollessa muutaman päivän päässä ja silloinkin on vaikuttanut kuurolta ja heti tervehdittyään myös sokealta : Ei politiikko vaalikarjaa tarvitse ellei ole vaalit lähellä , koettu on . Ei politiikoihin kannata ottaa yhteyttä , ei heitä kiinnosta kansan asiat ilman vaalikassaan tai muuten maksettavia lahjuksia : Kokeile niitä jos asia on tärkeä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avustajiako on liian vähän?
Sähköpostittaja:
”Ei näytä käyttävän työministeri Harakkakaan. Ei liioin Sanna Marin. Ainakaan eivät vastaa yhtään mitään vaikka heille lähettäisi mitä vaan kysymyksiä tai uusia ehdotuksia ja pyytäisi vastausta. Lähetin molemmille ehdotuksen liittyen työllisyyden parantamiseen ja työajan mahdolliseen lyhennykseen kuten Sanna Marin julkisuuteen toi. Ei mitään vastausta, vaikka sitä ystävällisesti pyysin. Semmoisia ne ovat, sosiaalidemokraattiset hillotolpalla seisojat.”

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image