Kotimaa

Miksi ulkoministeri Pekka Haavisto ei käytä eduskunnan sähköpostia?

Ulkoministeri Pekka Haavisto käyttää nykyään ulkoministeriön sähköpostiosoitetta. KUVA: Kimmo Brandt/compic
Kotimaa 3.9.2019 8:34
Helge Murtovaara

Lukija lähestyi ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) sähköpostilla eduskunta.fi -osoitteeseen. Sähköpostiin tuli vastaus, että tietoturvasyistä ota yhteyttä fin.la-sähköpostiin tai vaihtoehtoisesti erityis- tai eduskunta-avustajaan sekä sama tieto myös ruotsiksi ja englanniksi.

Miksi Pekka Haavisto ei käytä eduskunnan sähköpostia, erityisavustaja Jeri Aalto?

– Siihen ei mitään sen kummallisempaa dramatiikkaa kuitenkaan liity. Kun Haavisto matkusteli töissä paljon ulkomailla, niin eduskunnan sähköpostin kanssa oli aika paljon ongelmia.

– Silloin hän päätyi käyttämään kyseistä sähköpostiosoitetta. Esimerkiksi Sudan on yksi valtio, jossa eduskunnan sähköposti ei toiminut.

Mikä tilanne on nyt?

– Nykyään Haavisto ei käytä kumpaakaan, eduskunta.fi tai fin.la, sähköpostiosoitetta, vaan hän käyttää ulkoministeriön sähköpostiosoitetta. Lähetän eduskunta-avustajalle tiedon, että hän voisi vaihtaa sen kokonaan ja kertoa, mistä osoitteesta Haaviston jatkossa tavoittaa.

Missä vaiheessa asia on, eduskunta-avustaja Robert White?

– Olen parasta aikaa järjestämässä asiaa siten, että saadaan ohjaus ulkoministeriöön. Ajatus kaikissa näissä asioissa on kuitenkin se, että kansanedustaja on henkilönä aina tavoitettavissa. Kun kansanedustajasta tulee myös ministeri, näitä päällekkäisyyksiä tulee jonkin verran. Välillä tulee tällaisia ryppyjä, ja yksittäistapauksissa kömmähdyksiä. Aina toimitaan siten, että kansalaiset saavat viestinsä välitettyä eteenpäin.

 

MAINOS

Kommentoi

Pekalla voi olla painavat perhepoliittiset syyt taustalla, vai onko hän Trumpin ja H. Clintonin kanssa samalla linjalla, ei sillä eikä sen takia mutta pelottaa jos hän käyttää omaa mailia high level top secret asioiden mailaamiseen, esim. mitä on pääruokana ja mitä viiniä tarjotaan ruuan ohessa seuraavalla Pariisissa järjestettävässä Sudanin rauhanprosessin 15 -vuotisseurantapäivällisillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä on jo "kymmeniä" vuosia, kun sähköposteja on pystytty linkittämään keskenään. Eduskunnan ja ministeriöiden tulisi olla edellä kulkijoita mitä tulee sähköiseen viestintään, digitalisointiin, jopa robotinkaan.
Onko tässäkin käynyt niin, että jokainen taho haluaa rakentaa "omat" järjestelmänsä ja tietoyhteytensä. On suorastaan karmeaa katsoa ja ihmetellä veronmaksajana miten julkiset laitokset valtio- ja kunta sektorilla tuhlaavat rahaa päällekkäisyyksiin tiedon välityksessä ja ATK - järjestelmissä. Nykyinen tilanne sotii kansalaisten toimivaa tiedon kulkua ja siten oikeusturvaa vastaan. Matkan varrella on tullut täysin selväksi kyseisen tärkeän alueen tarvitsevan pikaista selkeyttämistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavallinen sähköpostihan on luettavissa koko palvelinketjun matkalta. Mitään henkilökohtaista tai rahaliikennettä ei missään tapauksessa saa lähettää sähköpostilla. Kaikki amerikkalaiset sähköpostipalvelut ovat "ilmaisia". Ilmaisuuden vastineeksi sitten myyvät kaikki asiakastietonsa. On muutama esim. yksi sveitsiläinen sähköpostipalvelin, joka pitää huolen siitä että viesti on tiedossa sekä luettavissa vain lähettäjällä ja vastaanottajalla, kulkee välin salattuna. Kun käyttää kotimaista, tavallisesti nettiliittymän hintaan kuuluvaa webmailia, on huomattavasti pienemmät riskit postien vuotamiseen. Suomessa on myös valtionhallinnolla käytössä ns. turvaposti, jonka ominaisuuksiin kuuluu salausmenetelmä ja toimii omana osanaan selaimen kanssa. Selaimen hakukoneeksikin voi valita turvallisemman kuin kuukkelin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ministeri Henrikson,tai hänen avustajansa eivät koskaan vastaa sähköpostiin ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista, eipä ole tullut aiemmin ajatelleeksikaan. Onkohan tämä nyt ajateltu tietoturvan osalta ihan loppuun saakka. Tässä tulee nimittäin GDP-asetuksen kannalta esiin aika mielenkiintoisia seikkoja. Jos kansanedustajalla on mahdollisuus ohjata sähköpostejaan tuolla tavalla, ilman mitään rajoitteita, kansalaisten tietoturva vaarantuu väistämättä. Tätäpä pitää ihan ryhtyä pohtimaan, siis onko kansanedustajalla edes oikeutta ohjata sähköpostejaan mihinkään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköpostin tietoturva sellaisenaan on vitsi. Tämän vuoksi on yleistä ohjeistaa ettei sen kautta lähetetä mitään salaista tai yksityistä ilman salausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä tulee nimittäin GDP-asetuksen kannalta esiin aika mielenkiintoisia seikkoja. Jos kansanedustajalla on mahdollisuus ohjata sähköpostejaan tuolla tavalla, ilman mitään rajoitteita, kansalaisten tietoturva vaarantuu väistämättä. Tätäpä pitää ihan ryhtyä pohtimaan, siis onko kansanedustajalla edes oikeutta ohjata sähköpostejaan mihinkään?🧐😕

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haavistoon olin yhteydessä illalla Carunakauppojen osalta ja vastaus häneltä tuli jo seuraavana aamuna, joten ainakin vastasi ennätysnopeasti, vaikkei kysymys liennyt ollut mieleinenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministerin pitäisi jättää eduskunta ministerintoimensa ajaksi. On nurinkurista nauttia itsensä luottamusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei näytä käyttävän työministeri Harakkakaan. Ei liioin Sanna Marin. Ainakaan eivät vastaa yhtään mitään vaikka heille lähettäisi mitä vaan kysymyksiä tai uusia ehdotuksia ja pyytäisi vastausta. Lähetin molemmille ehdotuksen liittyen työllisyyden parantamiseen ja työajan mahdolliseen lyhennykseen kuten Sanna Marin julkisuuteen toi. Ei mitään vastausta, vaikka sitä ystävällisesti pyysin. Semmoisia ne ovat, sosiaalidemokraattiset hillotolpalla seisojat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos saa 100 000 sähköpostia viikossa tai enemmän, niin vastaus voi hieman viipyä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko olla yksinkertaisesti niin, että näitä kansalaisten neronleimauksia ja muita hajatelmia tulee kansanedustajien sähköpostiin sen verran paljon ettei ole aikaa vastata kaikkiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuttu entinen kansanedustajakaan , saman koulun kasvatti samalta luokalta viereisestä pulpetista vuosien ajan , ole suostunut politiikoksi ylennyttyään edes tervehtimään muuten kuin vaalien ollessa muutaman päivän päässä ja silloinkin on vaikuttanut kuurolta ja heti tervehdittyään myös sokealta : Ei politiikko vaalikarjaa tarvitse ellei ole vaalit lähellä , koettu on . Ei politiikoihin kannata ottaa yhteyttä , ei heitä kiinnosta kansan asiat ilman vaalikassaan tai muuten maksettavia lahjuksia : Kokeile niitä jos asia on tärkeä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avustajiako on liian vähän?
Sähköpostittaja:
”Ei näytä käyttävän työministeri Harakkakaan. Ei liioin Sanna Marin. Ainakaan eivät vastaa yhtään mitään vaikka heille lähettäisi mitä vaan kysymyksiä tai uusia ehdotuksia ja pyytäisi vastausta. Lähetin molemmille ehdotuksen liittyen työllisyyden parantamiseen ja työajan mahdolliseen lyhennykseen kuten Sanna Marin julkisuuteen toi. Ei mitään vastausta, vaikka sitä ystävällisesti pyysin. Semmoisia ne ovat, sosiaalidemokraattiset hillotolpalla seisojat.”

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image