Kotimaa

Miksi tur­val­li­suus­ko­mi­tea pelottelee Venäjän terrorilla ja salamurhilla Suomen pre­si­den­tin­vaa­lien alla?

Kotimaa 29.10.2017 17:43 | Päivitetty 29.10.2017 18:23
STT

Valtiollisen turvallisuuskomitean ennakointiverkoston analyysi listaa keinoja, joilla Venäjä voisi vaikuttaa Suomen presidentinvaaleihin. Tietomurtojen ja sosiaalisen median operaatioiden lisäksi analyysissa mainitaan mahdollisina ääritapauksissa myös salamurha ja terrori-isku. Selvityksestä kertoi Helsingin Sanomat lauantaina.

Komitean pääsihteeri Vesa Valtonen, miten analyysiin päädyttiin?

- Nämä ovat tässä vaiheessa asiantuntijaryhmän esittämiä mielipiteitä.

Keitä ryhmään kuuluu?

- Ryhmässä on viranomaisia, tutkijoita, elinkeinoelämän, median ja järjestöjen edustajia. Jäsenten kanssa on sovittu, että nimilista ei ole julkinen.

Millä skenaariolla Kreml onnistuisi saamaan suosikkinsa Suomen presidentiksi alkuvuodesta?

- En tiedä. Kuulostaa sellaiselta, joka voisi tapahtua Ilkka Remeksen romaanissa.

Kuinka todennäköisenä pidät sitä, että Venäjä tekisi terrori-iskun tai salamurhan vaikuttaakseen Suomen presidentinvaaleihin?

- Ottamatta kantaa todennäköisyyksiin, kyseessä on moniääninen työryhmä, jonka tehtäviin kuuluukin listata mustia joutsenia ja villejä kortteja.

Onko turvallisuuskeskustelun kannalta hyödyllistä spekuloida terrori-iskuilla ja salamurhilla?

- En pidä sitä hyödyllisenä. Asiantuntijaryhmän arvioissa ei ole kuitenkaan mitään salaista. Nyt käytävä keskustelu koskettaa keskeneräistä työpaperia. Sitä ja muita analyysejä käsitellään aikanaan turvallisuuskomiteassa, joka tekee viranomaisarvion.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Pelko myy ja on oiva keino rahastaa.
Kysy minkä tahansa vakuutusyhtiön johtajalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puheet on kuin 30 luvulla, pitäis vissiin taas lähteä hakkaamaan päätä karjalan mäntyihin, ei se onnistunut silloinkaan suuren ja mahtavan natsi-saksan kanssa, kenenkähän kanssa nyt pitäisi yrittää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enemmänkin olisin huolisssani jenkkien yrityksistä vaikuttaa suomen vaaleihin/ mediaan. Natoonhan meidät halutan, vaikka siellä jo oikeastaan ollaankin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotaisaa mielentilaa luodaan pelottelemalla olemattomilla uhkakuvilla. Ihmisiä helppo manipuloida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos minua pelotellaan Venäjällä ,käy päinvastoin .🙃Presidentti Putin on niin karismaattinen ja upea johtaja ❤️Niinistön kannatus n.20 prossaa ,siis Kokoomuksen kannatuksen verran .On vain ylläpidetty huippulukuja ,kysellen pieneltä joukolta henkilöitä . Niinistö on rikkaiden ehdokas ,vei äänestämättä Suomen Eu:hun ,Lipposen kanssa nyt veljeilee Naton kanssa .Suomen Itsenäisyydestä on jäljellä vain rippeet ,näiden toimijoiden jälkeen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän äänestämättä viety EU :hun, siitähän nimenomaan oli äänestys! Euroon meidät vietiin äänestämättä, n 5 vuotta liittymisen jälkeen.
Kyllä Niinistön kannatus on suurempi kuin 20 %... Niinistö paras vaihtoehto maailman nykytilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Asiantuntijaryhmän arvioissa ei ole kuitenkaan mitään salaista."
"Jäsenten kanssa on sovittu, että nimilista ei ole julkinen."
Että sellaista avoimmuutta ja julkista keskustelua. Jos ns. asiantuntijat eivät kehtaa tulla omalla nimellään kommentoimaan ja
vastaamaan kysymyksiin niin tuon tutkimuspaperin voi heittää saman tien roskakoriin. Mitä hyötyä näistä kauhu skenaarioista on kenellekkään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki on mahdollista keinoja kaihtamatta, jos kyseessä ovat todella isot ja tärkeät asiat. Onko niin suuria asioita Suomessa tai lähiympäristössä ilmassa? Jokainen voi itse tykönään miettiä sitä.
On hyvä, että asioita tiedostetaan ja tuodaan esille. Näin ne toimivat ennaltaehkäisevän varautumisen peruspilareina. Viranomaisilla on erilaisia skenaarioita erilaisten uhkaavien tilanteiden varalle niin siviili- kuin myös sotilaspuolella. Niitä harjoitellaan silloin tällöin, mikä on hieno asia.
Turvallisuus on tuiki tärkeää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä ei ole tuotu mitään "asioita esille" eikä tiedotettu yhtään mistään. Naamansa piilossa pitävät nynneröt yrittävät pelotella meitä poliittisilla murhilla ja muulla typerällä. Tässä yritetään vain luoda eripuraa ja kyräilyä suomalaisten ja venäläisten välille. Ei ihme että "asiantuntijoiden" henkilöllisyys salataan. Asiantuntijat saattaisivat paljastua vainoharhaisiksi juoruilijoiksi. Koko juttu lässähtäisi kuin pannukakku, jos piileskelevien asiantuntjoiden henkilöllisyys paljastuisi. Nyt saadaan pidettyä yllä mielikuvaa, että tässä olisi taustalla kovinkin tietäväinen porukka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arivioissa ei ole mitään salaista mutta arvioitsijat pidetään salassa.Täysin järjetöntä toimintaa jolla ei ole mitään muuta tarkoitusta kuin natotus,ei haittaa vaikka välit naapurimaahan pilattaisiin lopullisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä se haloo nousi, kun meillä viranomaiset tekee turvallisuusanalyysejä ja pyrkivät huomioimaan kaikki mahdolliset riskit. Punaiset äänessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on suurinta vainohulluutta . Nythän Suomessa on puheet venäjästä kuin 1930-luvulla neuvostoliitosta. Tulkaa nyt sieltä perunakuopistanne ylös vainohullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelko on tehokas tapa hallita massoja. Epämääräinen vihollinen on vielä pelottavampi. Varjojen pelkääminen on todellakin vainohulluutta. Kirkko on kautta aikain pitänyt ihmiset kurissa Jumalan vihan avulla. Fiksuimmat ovat aina tienneet, että viha on vain inhimillinen tunne eikä Jumala ei vihaa ketään. Turvallisuuskomitea yrittää käyttää pelotteluun velivenäläistä, salamurhia ja terrori-iskuja. Liike-elämä käy kuitenkin kauppaa entiseen malliin ja turismi kukoistaa. Olisko turvallisuuskomitean "asiantuntijoineen" syytä käydä lääkärissä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen kuohunta vastaa Kekkosen noottia aikoinaan. Kekkonen tilasi itse Neukkulasta nootin tullakseen valituksi uudelleen, kun näytti valinta hieman epävarmalta. Nyt halutaan kääntää kansan mielipide Nato-myönteiseksi ja Saulin uudelleen valinnan kannalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Moskova yrittää ruplilla tai muulla valuutalla lahjoa äänestämään jotakin muuta kuin Niinistöä, niin ottakaa rahat ja äänestäkää kuitenkin Niinistöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisin iltapäivälehdet pursuavat idän uhkaa, vaikka mitään ei olisi sillä suunnalla menossa. Tämäkin on osa vaalipropagandaa ja sillä pyritään vaikuttamaan siihen, että ihmiset käännettäisiin Nato-myönteisiksi ja varmistetaan Sauli Niinistön valintaa. Jos Sauli voittaa, kukaan ei väitä Venäjän vaikuttaneen. Jos Sauli häviää, kaikista tuuteista ilmoitetaan Venäjän valinneen Suomen presidentin, kuten USA:nkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kyse ole pelottelusta vaan faktoista. Kaikki tuo on mahdollista, osa todennäköisempää ja osa ei.

Kaikkia on käytetty maailmanpolitiikassa vuosien varrella, eri puolilla maailmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

129
Oulun pääposti lähtee Hallituskadulta – uudesta paikasta ei ole vielä tietoa
63
Naureskelua päin naamaa, pojittelua istuntosalissa, "suosikkijärjestelmä" ja töiden hankaloittamista – liki 20 kansanedustajaa kertoo kiusaamisesta eduskunnassa
55
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
45
Huipputuloisten päästöt omassa luokassaan - mitä köyhempi, sitä ilmastoystävällisempi
37
Edesmennyt fyysikko Stephen Hawking: Superihmisten rotu syrjäyttää tavalliset ihmiset
28
Perussuomalaiset ja vihreät aikovat äänestää epäluottamusta, tukea hallitukselle voi tulla Rkp:ltä ja kristillisiltä
22
Poliisi etenee Oulun ryöstöaallon selvittelyssä, kaksi Koskelan ryöstöstä epäiltyä otettu kiinni – "Pienen saaliin takia tehdään hyvin vakava rikos"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

KUINKA ALAS HALLITUS VOIKAAN MENNÄ

176 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän ylimielisyys syöksee keskustan oppositioon!

Sipilä on täysi tunari, jonka tuhoja joutuu kokonainen sukupolvi suomalaisia korjailemaan. Onneksi ei saa enempää aikaan... Lue lisää...
Touho-serkun sukua, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image