Kotimaa

Miksi suojeltujen rakennusten kaupat takkuavat? Onko suojelupäätös aina hyvä?

KUVA: Janne Körkkö
Kotimaa 11.8.2017 6:22
Iida Ahonen

Suomessa voidaan suojella rakennuksia joko rakennusperintölailla tai kuntien kaavoituksen kautta, mikä on nykyään kaavoitusten päälinja. Tapauksissa, joissa sovelletaan rakennusperintölakia, suojelupäätöksen tekee ely-keskus.

Suojelupäätös saattaa rajoittaa esimerkiksi rakennuksen julkisivun muokkaamista.

Oulussa kaupunki etsii jo kolmatta vuotta ostajaa suojellulle De Gamlas Hem -talolle, mutta kiinnostuneita ei näytä löytyvän.

Onko rakennusten suojelupäätös kuntien näkökulmasta riesa vai siunaus esimerkiksi rakennuksia myytäessä, Kuntaliiton johtava lakimies Ulla Hurmeranta?

– Tähän ei oikein ole yksiselitteistä vastausta. Kysehän on arvokysymyksestä, eli siitä, miten suojeluun missäkin suhtaudutaan. Jos sen ajatellaan rajoittavan vapautta uudistaa rakennusta, voi se jollekin olla riesa. Hyödyksihän suojelu on silloin, jos rakennusten ajatellaan olevan kulttuuriperintöä, jota halutaan säilyttää.

– Suojellut rakennukset ovat usein vetovoimaisia paikkoja, jotka houkuttelevat esimerkiksi turisteja ja kulttuuriväkeä.

Pelätäänkö suojeltujen kiinteistöjen ostamista?

– Kyllä ihmiset saattavat niitä arastella, ainakin silloin, jos heillä on selkeä tahto tai visio siitä, millaista rakennusta etsivät tai millaista remonttia haluavat tehdä. Suojelun saatetaan ajatella heittävän kapuloita rattaisiin. Ihmiset ovat myös epätietoisia suojelupäätöksen rajoituksista. Suojelu ei esimerkiksi järjestään estä kohteen remontoitia eikä välttämättä aiheuta lisäkustannuksia.

Millaisia rajoituksia suojellun rakennuksen remontoinnille voi olla, Museoviraston kulttuuriympäristöpalveluiden osastonjohtaja Mikko Härö?

– Ne riippuvat hyvin paljon rakennuksesta ja remontoijan omista toiveista. Rakennusten käyttö kuitenkin pyritään turvaamaan. Suojelupäätöksissä tasapainotellaan arvokkaiden rakennusten säilyttämisen ja samalla niiden käyttökelpoisuuden takaamisen välillä. Tärkeää on, että rakennuksissa asutaan tai niissä on toimintaa, etteivät ne jää tyhjilleen.

Lue lisää 11.08.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Kyllähän tuossa peitellään tosiasioita aivan sumeilematta. Lisäksi unohdetaan että moni kohde on käytännössä korjauskelvoton ja purkukuntoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhan lahon puutalon korjaaminen asuttavaan kuntoon tulee kalliimmaksi kuin uuden rakentaminen. Jos talo on homeessa sitä ei voi korjata, vaan se täytyy purkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka sanoo, että tämä talo on a) laho b) homeessa? Ei ole kumpaakaan. Siellä on sisäilmaongelma joka ei ole siis sama asia kuin homeessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ostappa sinä se ja ala aukomaan. Katsotaan miten ääni muuttuu kellossa kun ensimmäinen miljoona menee rikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taustalla on vielä vanhat asenteet ja käsitykset, että korjaamisesta ei voi maksaa enempää kuin uudisrakennuksesta. Täällä Peräpohjolassa muistetaan vielä savupirtissä asuminen, ja uutta pidetään hienompana kuin vanhaa. Tämä näkyy myös rahallisessa arvostuksessa. Yhtä hyvin voitaisiin puhua keskeisen sijainnin omaavasta arvokiinteistöstä. Olulaisessa ilmapiirissä kyse on kuitenkin keskeiselle tontille sattuneesta rasitteesta.

Joku kommentoi myös että miksi ei voi rakentaa tilalle uutta kopiota, kyllä nuo kopiot on nähty. Ei nykyään voi käyttää aikaa yksityiskohtien viimmeistelyyn ja talot tehdään standardiosista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helpommin Oulun kaupunki pääsisi eroon kyseisestä kiinteistöstä, jos rakennuksen suojelupäätös ja sitä kautta koko talo purettaisiin. Tontin voisi sitten myydä samaan hintaan, mitä nyt pyydetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän meilläpäin on ikimuistoiset ajat tehykin. Ja sitten ihmetellään, kun ei meillä ole mitään kulttuurihistoriaa eikä vanhoja hienoja rakennuksia, kun vain rumia elementtimöhkäleitä. Pitäiskö vielä miettiä toisen kerran?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa katsoa vaikka youtubesta Mika Ronkaisen dokumenttielokuva Oulu palaa - kaupunki joka katosi (1997), niin näkyy mitä suojelupäätökset saivat Oulussa aikaan 1980-luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauhulla odotan Karjasillan suojelukaavaa, koska sen myötä alueen talokauppa tyrehtyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No riesa ja iso, et saa naulaa lyödä ennenkuin kaiken maailman konklaavit on sen tutkinut ja mille kohti se lyödään. Lisäksi kunto on yleensä jo niin huono että remontoinnin hinta järjetön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on päättänyt tuhota kulttuuriperintönsä, siinä ohessa historiallisesti arvokkaat rakennukset.
Museoviraston alasajon seurauksena ja grynderien innokkuuden tuntien on kuntien kaavoittajat ohjailleet perehtymättömiä päättäjiä lautakunnissa ja virastoissa.
Kaavoitus päätösten valitusten menestymisen tietoinen vaikeuttaminen muutoksenhakumenettelyssä on johtanut suojeltavien ja arvokkaiden rakennusten rakennetun ympäristön tuhoutumiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi näitä suojeltuja rakennuksia ei voi rakentaa täysin uudestaan tarkalla kopiolla, mutta uudella rakennustekniikalla?
Pintojahan vanhoissa rakennuksissa poikkeuksetta ihaillaan. Ei luulisi olevan mahdoton tehtävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varkaudessa tyhjennetään Niittylässä as- messuille aikoinaan korkattuja vuokra puutaloja . Ei enää kannata yhtiön korjata. uuta Voiko Oulussa asuttaa tur.paikan saaneita ja antaa heidän maalata ja fiksata talo?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvassa olevan rakennuksen suojelu on ihan järjetöntä. Tämä homeinen röttelö pitäisi purkaa. Ei kukaan järkevä ihminen ala korjaamaan näin huonokuntoisia rakennuksia. Sitä paitsi tässä talossa ei ole mitään suojelemisen arvoista muutenkaan, kuin sosiaalitanttojen silmissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, onneksi viranomaisilla on kuitenkin asiantuntemusta, toisin kuin sinunlaisilla jokapaikan eksperteillä. Joskus kannattaisi vain olla hiljaa ja ottaa opiksi viisaammilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungilla liikkuvien huhujen mukaan De Gamlas Hem olisi läpeensä homeessa ja laho. Jo terveenkin vanhan talon kunnossapito ja pikkuvikojen korjaus maksaa älyttömästi, joten tilanne ei yllätä.
Jos Oulun Tauti ei petä, niin De Gamlas Hem jostakin syystä sattuu palamaan ja paikalle on pakko rakentaa pikaisesti himehtuva kerrostalo.
Esimerkiksi Loviisassa on paljon ja suurella rahalla ja valtavalla työmäärällä kunnostettuja vanhoja taloja. Osaan niistä pääsee vierailulle noin 25.8. paikkeilla vietettävän Loviisan päivän aikana ja kunnostajilta voi kysellä kaikkea asiaan liittyvää. Tämä vain vinkiksi kunnostuksesta kiinnostuneille. Olisi suotavaa, että Vanhan Raahen rapistuneille taloille ja niitten pihoille tehtäisiin vastaavaa. Nykyisin Raahen keskustan vanhoista taloista suurin osa on täysin rappioilla. Kaupungissa ei liene edes julkisivulautakuntaa, kun tuollainen saa jatkua vuosikymmenestä toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä niin. Niitä huhuja liikkuu milloin mistäkin, ja niiden lähde on yleensä sellainen tyyppi, joka ei asiasta tiedä hölkäsen pöläystä. Olen itse ollut töissä tuossa rakennuksessa muutama vuosi sitten, ja on hyvässä kunnossa, ei todellakaan laho. Sisäilmaongelmat selvisivät tutkimusten jälkeen, ja lausunnossa sanottiin, ettei aiheuta välittömiä toimenpiteitä. Nyt tämä tarkoissa tutkimuksissa selvinnyt "ongelma" on jo paisunut niin suureksi kaikkien katuasiantuntijoiden puheissa, että talo olisi jo läpeensä laho ja homeessa. Tämä ei siis todellakaan pidä paikkaansa. Ei kannata uskoa huhuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talosta tehdyssä kuntokartoituksessa sanotaan: "Vaurioiden kokonaisvaltainen kartoittaminen on käytännöstä mahdotonta ilman laajamittaisia purkutöitä."
Ostaja ei siis edes voi tietää, kuinka laajamittaiset ja kalliit korjaukset taloon joudutaan tekemään. Ei ihme, ettei ostajaa löydy, kun hintapyyntö talosta on puoli miljoonaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

23:33
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
22:47
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
22:02
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
21:23
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
21:09
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
19:46
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
19:45
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi
60
Jokaisessa julkisessa laitoksessa ei voi käydä vessassa Oulussa, vaikka kyseessä olisikin verovaroin kustannettu laitos – "Hädässä olevaa ihmistä yleensä autetaan"
48
Kätilöliiton mukaan huoli synnyttäjien ja vauvojen turvallisuudesta on maanlaajuinen – "Arvostammeko me uusien lasten syntymää ja perheitä satsaamalla heihin?"
41
Pohjois-Pohjanmaan museon kellarikerros jouduttiin sulkemaan – tutkimuksissa löydettiin terveydelle vaarallisia rakennusmateriaaleja
35
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"
34
Puheenaihe: Keskittyykö uutismedia liikaa Suomessa? "Digitaalinen julkaisutoiminta syrjäyttää painettua mediaa, murros vaatii resursseja ja osaamista"
34
"On vain ajan kysymys, milloin osastolla tapahtuu potilasvahinko" – Yle: Oysin kätilöt ovat huolissaan potilasturvallisuudesta ja kannelleet aville, vastuualuejohtaja kiistää väitteet
28
Suomen teillä kurvailee tuhansia alaikäisiä autoilijoita – 12 000 alle 18-vuotiasta sai viime vuonna poikkeusluvan, ja tuhansia hakemuksia on jonossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta yöllä ja aamulla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image