Kotimaa

Miksi Kympin todistus on tarpeen? Unicef ja luo­kan­opet­ta­ja kehittivät todistuksen, jossa on pelkkiä kymppejä

Kotimaa 24.5.2019 10:22
Pasi Klemettilä

Unicefin mukaan jokaisen sukupolven pitää saada perustiedot lapsen oikeuksista ja ihmisoikeuksista, jotta he voivat tunnistaa, milloin omia tai muiden oikeuksia loukataan.

Unicef ja luokanopettaja Anna Karjula kehittivät yhdessä todistuksen, jossa on pelkkiä kymppejä. Lapsille jaettavassa todistuksessa myönnetään pelkkiä kymppejä, muun muassa ihmisarvosta, persoonasta ja oppimisoikeuden tärkeydestä.

Miksi Kympin todistus on tarpeen, Suomen Unicefin erityisasiantuntija Mia Malama?

– Lapsen oikeuksien sopimus täyttää tänä vuonna 30 vuotta ja on siksikin tarpeen muistuttaa oikeuksista jokaista lasta. Alkuperäinen idea tuli raahelaiselta opettajalta Anna Karjulalta ja muokkasimme siitä lapsen oikeus -perustaisen version.

– Ideana on, että monenlaisia tärkeitä asioita mittaava koulutodistus ei ole kuitenkaan ihmisarvon mittari. Kympin todistuksen avulla me voimme muistuttaa jokaista nuorta ja lasta jokaisen ainutlaatuisesta ihmisarvosta.

Onko todistus kiinnostanut kouluissa?

– Olemme viestineet tästä ensin somessa ja on ollut iloinen yllätys, että tämä on selvästi lyönyt itsensä läpi. Opettajat ovat ottaneet sen omakseen. Alun perin me suunnittelimme tämän peruskouluihin, mutta on tullut hirveästi kyselyjä, voidaanko tätä jakaa myös eskarissa ja lukiossa, tai koulun ulkopuolella. Erityislasten vanhemmat ovat ottaneet paljon yhteyttä.

Jos opettajat ovat innostuneet, ovatko todistuksen saajat eli lapset innostuneet?

– Me testasimme tätä yhdessä koulussa ennen kuin tämä julkistettiin ja saatiin sieltä hyvää palautetta niin vanhemmilta kuin lapsilta. Uskomme, että tämä on tervetullut myös lasten näkökulmasta. Me keräämme tästä myös nyt palautetta. Toivon mukaan saamme myös lasten kommentteja.

Miksi kaikki saavat pelkkiä kymppejä?

– Nämä ovat sellaisia asioita, joista kaikille kuuluu täysi kymppi. Jokaisen ihmisarvo on kympin arvoinen ja jokaisen hyvinvoinnin tärkeys on kympin arvoinen. Näistä ei kuvitella mitään muuta numeroa antavansa.

Kuinka hyvin lapset ymmärtävät tällaisen todistuksen sisällön?

– Kun tämä todistus nyt tehtiin ensimmäistä kertaa, itsekin mietittiin, mille ikäryhmälle tämä suunnataan ja pitäisikö tehdä eri versioita esimerkiksi pienille ykkös-kakkosille ja sitten vähän isommille. Tänä vuonna lähdettiin yhdellä versiolla ja mietitään jatkossa sitä, onko tarpeen kohdentaa tätä eri ryhmiin vaikka eskarilaisille ja vähän isommille nuorille. Esimerkiksi leikin tärkeys voi tuntua ehkä 17-vuotiaasta tuntua vähän hassulta.

– Todistus on vain yksi osa lasten oikeuksista kertomisesta. Ideana on, että opettaja koulussa kertoo oppilaille lasten oikeuksista ja selittää heille, mistä tässä todistuksessa on kysymys. Uusissa opetussuunnitelma perusteissa lasten oikeuksista puhutaan ja on tärkeää, että tämä integroituu koulumaailmaan.

– Kun otetaan esiin koulukiusaaminen, on saatu oppilailta viestiä, että se on lasten itsensä kokema selkeä lapsen oikeuksien ongelma tälläkin hetkellä. Luokissakin tätä voidaan käsitellä laajemmin ja jatkaa lasten oikeuksien käsittelyä tulevana lukuvuonna.

Milloin todistus kannattaa lapsille antaa?

– Kevätjuhlan yhteydessä tai mielellään jo ennen, että siitä voidaan keskustella. Todistusten jaossa kaikki odottavat jo kesälomalle pääsyä.

Ovatko lapsen oikeudet asiana riittävän hyvin tiedossa yhteiskunnassa?

– Moni asia on Suomessa ihmisoikeuksissa hyvin. Helposti ajatellaan, että kyllä tämä on meillä kunnossa mutta jossakin kaukana ei, että nämä ovat muiden ongelmia. Suomessakin on työsarkaa ihmisoikeuksien ja lapsenoikeuksien saralla. Mutta jokaisen sukupolven pitää saada perustiedot lapsen oikeuksista ja ihmisoikeuksista, jotta he voivat tunnistaa, milloin omia tai muiden oikeuksia loukataan.

Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta

YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Se määrittelee lapsille kuuluvat ihmisoikeudet ja velvoittaa valtioita samaan tapaan kuin laki.

Lapsen oikeuksien sopimus on kaikkia alle 18-vuotiaita lapsia koskeva ihmisoikeussopimus. Se luettelee lapsille kuuluvat ihmisoikeudet ja asettaa valtioille ensisijaisen vastuun toteuttaa ne.

Sopimuksen tärkein tavoite on perusoikeuksien eli terveyden, koulutuksen, tasa-arvon ja turvan takaaminen kaikille lapsille.

Lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu YK:n ihmisoikeussopimus.

Suomessa sopimus tuli voimaan vuonna 1991.

MAINOS

Kommentoi

JOO.. tätä on tänään nähty Facebookissa aivan liikaa. Jotkut vanhemmat ottivat tuon tokarin tosissaan, edes lukematta sitä. Miksi näitä pitää antaa oikeiden tokareiden yhteydessä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luokanopettajat mitään ole kehittäneet. Minä kehitin pelkkiä kymppejä sisältävän todistuksen jo 50 vuotta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitaisiko kuitenkin jättää jakamatta tämmöinen täysin turha paperi? Luontoa tuhotaan jo ihan tarpeeksi ilman että kaikille oululaisille lapsille tulostetaan täysin turha ja paperinkeräykseen saman tien joutuva lappunen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun peruskoulun loppumisesta on kulunut 30 vuotta, ketkä ovat pärjänneet elämässä parhaiten? Keskinkertaiset ikätoverini, jotka saivat vaivoin puristettua seiskan kokeesta. Luonto on karsinut ääripäät jo pois. Matematiikkanero kuoli huumeisiin, kilpaurheilija auto-onnettomuudessa eikä huippuarvosanatytöstä tullutkaan tutkijaa vaan lastenhoitaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hohhoijaa! Todistuksen laatijat ja haastatellut ovat kaikki varmaan niitä n.s. kympin tyttöjä. Muutakin tarvitaan kuin kymppejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on täysin valheellisen maailmankuvan ja väärän todellisuuden tarjoamista ihmisille, mihin tällaisella oikein pyritään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Törkein lastensuojelurikos on päästää lapsi peruskoulun läpi ilman, että hän osaa lukea, kirjoittaa ja peruslaskutaidot.
Siitä pitää laittaa ne opettajat vastuuseen, jotka antavat oppilaalle säälistä vitosen, jotta tämä pääsee seuraavalle luokalle, eikä ole enää hänen harminaan seuraavana vuonna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkennetaanpa hieman. Olkoon kaikkien persoonallisuus tuo todistuksessa mainittu 10. Toisilla se on kuitenkin todellisuudessa 1000 tai ehkä jopa 100000 mutta koska asteikko päättyy tässä todistuksessa kymppiin, mahdollinen häiritsevä tai mielipahaa aiheuttava epäsuhta on siististi piilotettu ja kaikki sai kympin. Ja kaikki on ihanaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menneisyyttänsä on kiva märehtiä eri aikakausilta, myöhemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunpa voisimme antaa kaikille kunnille, kouluille ja opettajillekin "kympin", mutta kun emme voi. Erot lasten koulunkäynnin yhdenvertaisuudessa ovat kasvaneet jatkuvasti kouluverkon supistuessa ja kuntien taloustilanteen eroista johtuen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
11
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
9
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä
6
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
4
Puheenaihe: Tarvitaanko Ouluun lisää korkeita rakennuksia? Asiantuntijat perääväät malttia, harkintaa ja hyvää arkkitehtuuria

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

116 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image