Kotimaa

Mikä puolue pystyy tuomaan EU:n lähelle kansalaisia? – Näistä teemoista taistellaan: maahanmuutto, ilmasto, talouskasvu ja turvallisuus

Euroopan parlamenttivaalit käydään toukokuun 26. päivä. Parlamentti kokoontuu Ranskassa Strasbourgissa.
Kotimaa 18.4.2019 15:25
Tanja Nuotio

Eikä pidä unohtaa oikeudenmukaisuutta. "On hirveän vaikea vielä sanoa, minkä ison teeman ympärille keskustelu alkaa kiertyä", Eurooppa-tutkimuksen keskuksen johtaja Juhana Aunesluoma arvioi Suomen EU-vaaleja.

Eurovaalit käydään vajaan kuuden viikon kuluttua, mutta on yhä arvoitus, mitkä teemat nousevat Suomessa isoimmin esille.

– Ennemminkin käydään teemojen taistelua. Kuka pystyy tuomaan EU-asioita lähemmäs kansalaisia, niin sillä voi olla aika hyvät menestymisen mahdollisuudet, Eurooppa-tutkimuksen keskuksen johtaja Juhana Aunesluoma Helsingin yliopistosta arvioi Lännen Medialle.

Hän muistuttaa, että samanaikaisesti tavallaan käydään 28 vaalia, jos Britannia lasketaan mukaan. Vaalien agendat vaihtelevat maittain.

– Nyt pystyy sanomaan vain sen, mitä isoja teemoja on eurooppalaisilla puolueryhmillä.

Suomalaisten puolueiden vaaliteemat ovat Aunesluoman mukaan kuitenkin aika lähellä eurooppalaisten puolueryhmien nostamia kysymyksiä. Vihreillä on ilmastokysymykset, sosiaalidemokraateilla oikeudenmukaisuus ja sosiaaliset kysymykset talouskasvukysymysten rinnalla.

– Kansallismielisillä, kuten Suomessa perussuomalaisilla, maahanmuutto on keskeinen asia ja EU-kritiikki itsessään. Kokoomuksessa Suomessa nousevat teemat, jotka liittyvät turvallisuuteen, talouskasvuun ja toisaalta ilmastoon.

Aunesluoma summaa, että on hirveän vaikea sanoa, minkä ison teeman ympärille keskustelu alkaa kiertyä. Asia selviää parin viikon aikana.

Miten vaaliteemojen taistelu vaikuttaa äänestysintoon?

– Eduskuntavaaleissa huomattiin, että perussuomalaiset sai aika hyvin omaa agendaa nostettua protestina. Nyt uumoillaan, että vastaavat puolueet saisivat maahanmuuttokysymyksillä ja yleisellä EU-kriittisyydellä agendaa hallintaan, mutta en ole ihan varma, onnistuuko se.

Aunesluoman mukaan kysymykset, jotka liittyvät talouteen, talouskasvuun, ilmastoon ja turvallisuuteen, voivat myös olla korkealla.

Miten vaaliteemojen taistelu sitten vaikuttaa äänestysintoon? Aunesluoma korostaa, että jäsenvaltion sisäinen tilanne määrittelee sen. Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa on menossa kiivas poliittinen kamppailu, eli EU-vaaleista tulee kansallinen voimien mittelö, joka kiinnostaa ihmisiä.

Ranskassa pari vuotta sitten nähtiin presidentti Emmanuel Macronin vaalivoitto. Aunesluoman mukaan nyt on kiinnostavaa nähdä, onko hänen kannatuksensa suurta vai mitä on tapahtunut.

– Suomessa on juuri nähty puolueiden kannatustasot, ja on iso haaste saada ihmiset liikkeelle uudelleen. Toisaalta Suomen eduskuntavaaleissa perussuomalaisten hyvä menestys voi lisätä kiinnostusta EU-vaaleja kohtaan ja toisaalta eduskuntavaalien yllätyksellisyys voi tuoda virtaa eurovaaleihin.

Paikkaennuste povaa muutoksia Suomen paikkoihin

Euroopan parlamentti julkaisi perjantaina Suomen paikkaennusteen pohjautuen eduskuntavaalitulokseen. Suomen eduskuntavaalitulos on otettu huomioon viimeisimpänä maata koskevana tietona.

Sdp ja perussuomalaiset saisivat kumpikin kolme paikkaa, lisäystä yksi paikka. Kokoomus, keskusta ja vihreät saisivat kukin kaksi paikkaa. Kokoomus ja keskusta menettäisivät siis yhden paikan ja vihreät saisivat yhden paikan lisää.

Vasemmistoliitto säilyttäisi yhden paikan ja rkp menettäisi ainoan paikkansa.

Euroopan parlamenttivaalit käydään toukokuun 26. päivä.

MAINOS

Kommentoi

NATO-pakkotoimin Euroopan Unioniin liitetyt itäisen Euroopan valtiot haikailevat menetettyjen itsemääräämisoikeuksiensa perään, ja pyrkivät takaisin kansalliseen toiminta malliin. Jugoslavian raakalaismainen tuho NATO-asevoimin oksettaa vieläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavo Väyrynen on se joka vetoaa sellaisiin asioihin kuin haluan. Ääni Paavolle on "vähemmän Eu:ta, enemmän itsenäisyyttä"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se ehdokas joka lupaa ajaa linjaa "enemmän kansallista päätösvaltaa,vähemmän Eu:ta" saa minun ääneni. Nyt on menty kohti liittovaltiota elikkä "enemmän Eu:ta" ja se on pahasta. Hyvät kauppasuhteet riittävät, muuta ei tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:00
"En halunnut tehdä pitkää kiekkoa, joten lähdin ylittämään keskialuetta kiekon kanssa" – Se kostautui ja pysyy kärppävalmentaja Toni Sihvosen mielessä ikuisesti Tilaajille
10:00
Tanssikansaa pursusi parketilla ja meno äityi hurjaksi Nuijamiesten lavan kulta-aikana – Nyt 60 vuotta täyttävälle tanssilavalle tullaan tanssimaan ei tappelemaan Tilaajille
9:53
Oululainen Zeffi tähtää suuruuteen online-kyselyiden miljardimarkkinoilla – "Kun seuraava vallanvaihdos tulee, aiomme olla markkinajohtaja"
9:00
Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
9:00
Joka viides pientalo tehdään nyt hirrestä, oululaisprofessori: "Mielikuva hirrestä on muuttunut modernien talomallien myötä" Tilaajille
8:15
Aura Saarikosken valokuvissa sumu valtaa mielen ja maiseman: "Teoksissa on yritystä löytää vastauksia, mutta ne ovat tuhoon tuomittuja yrityksiä"
8:08
Kun kesätyöt ovat kiven alla, itsensä voi työllistää myös yrittämällä – haukiputaalaiset nuoret pyörittävät tilausleipomoa kotoa käsin
23
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
11
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
7
Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
7
Jari Kurri on Jokerien uusi omistaja, mutta kuka todellisuudessa kantaa taloudellisen riskin seurasta?
6
Oulun torialueen kehittämisen umpikuja seurausta kaupungin liian sinisilmäisestä suhtautumisesta yrittäjän esittämiin suunnitelmiin Lukijalta
5
Euroopan jättävä Jyrki Katainen: Suomeen on helppo palata – Nyt mietin, mikä muu voi sytyttää kuin politiikka
4
Tämä mies tietää, mitä Salkkareissa seuraavaksi tapahtuu – "Glamour on kaukana meidän hommasta", Ville Muhonen kertoo mökillään Siikajoella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image