Kotimaa

Mika Lintilä haluaa, että keskustan pu­heen­joh­ta­juu­des­ta käydään kunnon kisa – tuore val­tio­va­rain­mi­nis­te­ri on huolissaan työvoiman riit­tä­vyy­des­tä

Tuore valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) aikoo harkita ehdokkuuttaan keskustan puheenjohtajakisaan, jos kilpaan ei ilmoittaudu kuin yksi ehdokas. KUVA: Jouko Hänninen
Kotimaa 6.6.2019 19:01
Anita Simola

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) vahvistaa, että hän harkitsee vahvasti ehdokkuuttaan keskustan puoluejohtajaksi, mikäli kisaan ei ilmoittaudu kuin yksi ehdokas.

– Olen aiemmin todennut, että en ole lähtökohtaisesti mukana ehdokkaana. Mutta jos ei ole tulossa kisaa, niin sitten arvioin uudelleen.

Entä jos ehdokkaita ilmaantuu kaksi, harkitsetteko sitten ehdokkuutta?

– Katsotaan sitä myöhemmin.

Keskustan ministeriryhmän puheenjohtajana toimiva Lintilä perustelee ajatusmalliaan sillä, että keskustan ylimääräiseen puoluekokoukseen pitää saada aikaan kunnon kisa.

– Se antaa meistä valjun kuvan ulospäin, jos meillä ei ole tarjolla kuin yksi ehdokas. Tietyllä tavalla henkilövaali on puoluekokouksen suola ja se tarkoittaa sitä, että vaalissa on useita tunnettuja keskustalaisia ehdolla.

Tulkaa koloistanne

Hän toivookin, että ehdokkaat alkaisivat nyt lähteä koloistaan ja ilmoittautuisivat ehdokkaiksi.

Lintilä sai torstaina virallisesti toiseksi tärkeimmän salkun. Pesti voi olla jatkolla jo syksyllä, sillä keskustan puheenjohtajan vaihtumisen myötä rahaministerin salkku menee mitä todennäköisimmin uudelle puheenjohtajalle.

Hän on jo saanut kuulla monelta suunnalta ihmettelyjä siitä, että edessä voi olla pätkäministerin salkku. Toisaalta, jos Lintilä lähtisi ehdolle ja tulisi valituksi, olisi salkku hänellä jo valmiina.

– Olen nähnyt urani aikana useita pätkäministereitä, jopa sellaisia, jotka eivät aamulla ole tienneet, että illalla ei salkkua enää olekaan. Koko tämä politiikka on pätkähommia, hän muistuttaa.

Syksyn heiniä

Puolustusministerin salkkua kantava Antti Kaikkonen (kesk.) aikoo kertoa ennen juhannusaattoa, josko hän on ehdokkaana puolueen puheenjohtajaksi. Päätöstä hän ei ole vielä tehnyt.

Kuka sitten puheenjohtajaksi valitaankin, niin hän siirtynee valtiovarainministeriksi.

– Valtiovarainministeri on meidän merkittävin salkkumme. Ei ole täysin välttämätöntä, että puheenjohtaja ottaisi tuon salkun, mutta luulenpa, että aika vahvat perusteet sille ovat. Nämä ovat niitä asioita, joita pohditaan syksyllä.

Kaikkonen sanoo, ettei hän ole niputtanut yhteen puheenjohtajuutta ja valtiovarainministeriyttä.

– Pohdin omaa ehdokkuuttani siitä vinkkelistä, että onko minulla riittävää nostetta ja kannatusta, ja löytyykö omaa tahtoa riittävästi. Tuo salkkukysymys on niitä jälkikäteen pohdittavia asioita.

Kaikkonen tapaa perjantaina puolustusministeriön johtoa ja henkilökuntaa. Yksi tärkeä nimitys kolkuttelee jo ovella. Lähiaikoina pitäisi nimittää uusi komentaja puolustusvoimille. Alun perin nimityksen piti tapahtua jo maaliskuussa, mutta Juha Sipilän hallituksen ero sotki kuviot.

Työntekijäpula raastava

Rahakirstun vartijana aloittava Lintilä myöntää, että vanhasta pestistä elinkeinoministerinä on paljon hyötyä.

Kuinka kovat talousvuodet ovat edessä?

– Talouskasvu ei ole sitä mitä se on ollut viime vuosina. Tiedetään myös se, että meillä on olemassa kauppasodan pilviä, joilla on vaikutusta Suomeen, koska me olemme vientikaupasta elävä maa. Toisaalta koko ajan pitää muistaa meidän iso haaste, joka on ikärakenteen muutos ja työvoiman saanti.  Nämä asiat muuttuvat talouden isoa kuvaa ja näihin on varauduttava.

Lintilä muistelee, että hän törmäsi elinkeinoministerinä useita kertoja yrittäjiin, jotka kertoivat kärsivänsä työvoimapulasta.

– Jos tapasin kolme, niin heistä kaksi oli sellaisia, jotka kärsivät tästä pulasta. Iso kysymys on työperäinen maahanmuutto. Osalla on sellainen käsitys, että maailmalla on jossain valtava työvoimareservi, josta vaan haetaan työntekijöitä tänne. Ei siellä ole reserviä.

Hän sanookin, että Suomesta pitää tehdä joustava ja mielenkiintoinen maa, jotta tänne saadaan työntekijöitä.

Kuinka paljon Suomi tarvitsisi työvoimaa rajojen ulkopuolelta?

– Tarkkaa summaa on vaikea haravoida, mutta puhumme kymmenistä tuhansista työntekijöistä. Kun tulin eduskuntaan vuonna 1999, niin silloinen keskustan puheenjohtaja Esko Aho heitti meidän eteen grafiikan syntyvyydestä ja totesi, että Suomen kohtalo ratkaistaan 2020-luvulla. Hän puhui jo silloin väestön vanhenemisesta ja sen tuomista haasteista. Ei tarvitse olla mikään Einstein ymmärtääkseen, että meillä ei riitä työntekijöitä.

Lintilä puhuu niin sanotuista seksikkäistä töistä.

– Otetaan vaikkapa koodarit. Heitä tarvittaisiin pelkästään pääkaupunkiseudulle lisää noin 10 000.

Lintilän mukaan Suomi saa hänestä ministerin, joka tuntee numerot ja pitää huolen siitä, että ne numerot myös toteutuvat.

Toteutumista tarkkaillaan puolen vuoden välein.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (66)

Työn tuottavuus on heikko.
Niin heikko että normikokoisella budjetilla ei työtä saa tehtyä loppuun asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta hallituksessa on yksi iso naurun aihe. Sipilä kutsui Suomeen korkeastikoulutetut, jää historiaan yhtenä suurimmista tapahtumista, josta tulevat sukupolvet saavat maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hohhoijjaa sama mantra taas, puhutaan kovista osaajista mutta oikea halu on saada halpatyömarkkinat valtion taskusta tuottamalla maahan uusi halpatyöläisten luokka jonka palkat maksaa suurimmaksi osaksi valtio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halpatyövoiman eläkepommia odotellessa.
Kaikki eläkemaksut tulevat kunnille ja Kelalle ja Valtiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta kai Kaikkonen alkaa, sehän on aivan selvä, mutta tämä on tätä poliittista peliä, mitä hän harrastaa. Lintilä olisi kepulle lottovoitto - toivottavasti alkaa puheenjohtajaksi. Kulmuni ja Kaikkonen ovat kakkosketjun nimiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on rankka nuoriso työttömyys ja eläkeläiset painaa hommia vaan, luulevat olevansa korvaamattomia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on erinomainen asia, että eläkeläiset hoitavat hommia, kun muut eivät niitä tee. Verotusta olisi pitänyt sorvata siihen suuntaan, että eläkettä saajan ei tarvitse maksaa lisätuloista niin korkeaa veroa kuin nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän, että on eläkkeelle siirtyneitä hoitajia, joita soitetaan töihin. Syy on se, että nuoremmat eivät osaa lääkelaskentaa. Lääkelaskenta ei ole rakettitiedettä, mutta vaatii hiukan töitä. Jos ei kiinnosta niin turha siinä on eläkeläisiä syyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Lintilä lähtee hoitamaan Suomen kokoisen maan taloutta vahvalla kokemuksella. Kaikkosen olis hyvä ymmärtää, että tieto on tarpeen, kuun maan taloutta hoidetaan ja antaa tilaa sellaiselle jolla on tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuhan kirjottelette. Kirjotelkaa mieluummin suoraan tuolle ministerille. Tuskinpa näitä kommentteja lukee kuitenkaan, ja jos lukee tuskin piutpaut nakkaa niille.
Suora kirjotus s-postiin osote löytyy kyllä koska julkisessa virassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä kepulintilä huolehdi, Afrikasta on tulossa ahkeraa ja pätevää työvoimaa ihan niin paljon kuin tarvitaan, ja vähän ylikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, tänään katselin torilla joutilaita ja kyllä niitä siellä oli nuoria miehiä, joita Suomi-neito on tänne ottanut muuten vaan hengailemaan. Että sillain se Lintilän ongelma korjaantuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lintilä tarkoittaa että halpaa työvoimaa pitäisi olla enemmän tarjolla muttei rohkene sitä sanoa ääneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän työttömiä saada kun järjestetään kuljetukset kehitysmaista kaikille halukkaille. Joukossa voi tulla osaaviakin. Otetaan nyt ensi alkuun muutama miljoona reserviksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolmekymmentä vuotta on puhuttu työvoiman riittämättömyydestä.

Lintilän huoli on tarpeetonta tämänkään hallituksen pelko työn
holtittomaan lisääntymiseen, ei tule vaikuttamaan työvoiman
saantiin.

Työvoimaa saa aina kun pystyy maksamaan asiallisen korvauksen
siitä ei ole pienintäkään epäilystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole lääkäri pulaa ei laisinkaan.
On vain pula lääkäreistä jotka haluaisivat tehdä töitä siellä julkisella puolella.
Helpommin se raha tulee sieltä pörssiyhtiöstä koskapa valtio eli me, eli kela korvaa liikaa noille maksuista.
Se kun loppuu riittää lääkäreitä taas oikeisiin töihinsä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (66)

Uutisvirta

20:57
EU-maat keskeyttävät aseiden viennin Turkkiin – Ulkoministeri Haavisto: "Humanitaarinen kriisi on käsillä"
20:16
Charles Michel Kesärannassa: Konkreettiset keinot hiilineutraalin EU:n saavuttamiseksi on tuotava esille
19:53
Asutusta lähestyvät sudet huolestuttavat Limingassa – normaalisti yöllä liikkuva eläin on nähty jopa bussia odottavien koululaisten lähellä Tilaajille
19:52
Vain Teemu Pukin kuorsaus voi viedä Huuhkajien maalivahdin yöunet: Paineet ovat etuoikeus, Lukas Hradecký sanoo
18:46
Raahelaisperheen tragedian karuja taustoja käytiin läpi oikeudessa – ”Sen jälkeen hän ei ollut enää veli meille” Tilaajille
18:32
Huuhkajat kohtaa Armenian karvaan tappion jälkeen – peliin lähdetään itsevarmuudella: "Yritetään heti aloittaa maalilla"
18:15
Mielenosoitus kärjistyi Helsingin lähetystöalueella: Turkin suurlähetystön rakennusta heiteltiin kivillä, yksi otettiin kiinni
69
Tarjoilijoista on pulaa Oulussakin – jopa nuoret alan työttömät epäilevät oman työkyvyn riittävyyttä raskaassa ammatissa
40
Pyhäjoen ydinvoimalan generaattorin valmistus alkoi Japanissa
32
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
32
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
27
Oulun Seudun Sähkön ja Oulun Sähkönmyynnin asiakkaille soitettu huijaussoittoja – kerrottu virheellisesti sähkönmyynnin loppumisesta tai hintojen korotuksista
24
Maailmanmestari Tero Pitkämäki lopettaa uransa, paluu huipulle jäi kiinni jaloista – ”Nyt on tyhjä olo”
21
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu yöllä paikoin huonoksi maan eteläosassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image