Kotimaa

Migristä siirtynyt väkeä oikeuteen käsittelemään valituksia Migrin tur­va­paik­ka­pää­tök­sis­tä

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikköön palkattiin lähes 500 uutta virkamiestä syksyn 2015 jälkeen, kun turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi voimakkaasti. KUVA: Nina Susi
Kotimaa 13.10.2017 18:45
Maria Kalliokoski

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden mukaan mahdolliset esteellisyydet tarkistetaan heti jutun tullessa vireille.

Maahanmuuttovirastossa (Migri) turvapaikkahakemuksia käsitelleistä työntekijöistä osa on siirtynyt työskentelemään hallinto-oikeuksiin. Hallinto-oikeudet käsittelevät Migrin turvapaikkapäätöksistä tehtyjä valituksia.

Migrissä päätöksiä tehneet ja valmistelleet ihmiset eivät esteellisyyssäännösten mukaan oikeudessa käsittele näistä asioista tehtyjä valituksia.

Ruuhkien takia turvapaikka-asioiden käsittely hajautettiin helmikuussa Helsingin hallinto-oikeudesta myös Itä-Suomen, Pohjois-Suomen ja Turun hallinto-oikeuksiin. Näistä kolmesta eniten lisähenkilöstöä palkattiin Pohjois-Suomeen, jonne myös siirtyi Helsingistä vireillä olevia asioita enemmän kuin Itä-Suomeen ja Turkuun.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeudesta vakuutetaan, ettei yksittäistä valitusta käsittele sama ihminen, jotka on ollut asian kanssa tekemisissä jo Migrissä.

Turvapaikka-asioita käsittelevän osaston johtaja, hallinto-oikeustuomari Merja Velakoski-Kovalainen sanoo, että jutun tullessa vireille jääviydet tarkistetaan.

- Asiakirjoihin merkitään, kuka tai ketkä ovat esteellisiä, ettei juttu missään vaiheessa tapaa uudelleen sitä ihmistä, joka on käsitellyt sitä Maahanmuuttovirastossa.

Hän arvioi, että esteellisyyden takia toiselle virkamiehelle siirrettäviä tapauksia on tullut silloin tällöin. Niitä ei tilastoida.

- Olemme varautuneet niihin hyvin. Ei tule sellaista ongelmaa, että esimerkiksi jälkikäteen ruvettaisiin siirtelemään juttua jollekin toiselle, vaan asia järjestetään jo sen tullessa vireille.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden ylituomari Pirjo Pyhäjärvi korostaa yleisellä tasolla, että esteellinen on myös sellainen virkamies, joka on ollut mukana jossain vaiheessa asian käsittelyä, vaikka hänen nimeään ei oikeuden käsiteltävänä olevassa päätöksessä näkyisikään.

Työntekijän itsensä on tunnistettava tällainen tilanne, ja asiakirjat on tutkittava tarkkaan.

- On osa ammattitaitoa, että osaa olla valppaana tällaisissa asioissa.

Vastaava tilanne on esimerkiksi verohallinnosta hallinto-oikeuteen siirtyneellä virkamiehellä, joka käsittelee veroasioita.

Myös Pakolaisneuvonnasta uusia työntekijöitä

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden turvapaikkaosastolla on yhteensä 22 tuomaria ja esittelijää.

- Meillähän on turvapaikka-asioiden osaajia tullut paitsi Migristä, myös Pakolaisneuvonnasta. On tavallaan sieltä toiselta puolelta näkökulmaa, Pyhäjärvi kertoo.

Pakolaisneuvonta ry. antaa oikeudellista apua ja neuvontaa muun muassa turvapaikanhakijoille. Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen on tuomareiksi tai esittelijöiksi palkattu Migristä seitsemän ja Pakolaisneuvonnasta kolme ihmistä.

Pyhäjärven mukaan näin on yritetty "jonkinlaista tasapainottamista" rekrytoinnissa.

- Tietysti ihmiset ymmärtävät, että toimitaan eri roolissa, hän lisää.

Migrissä oli paljon määräaikaisia virkasuhteita

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikköön palkattiin lähes 500 uutta virkamiestä syksyn 2015 jälkeen, kun turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi voimakkaasti.

Yksikön henkilöstömäärä kasvoi väliaikaisesti seitsenkertaiseksi verrattuna vuoden 2015 alkuun, kertoo tulosalueen johtaja Juha Similä Migristä.

Kaikki uudet virkamiehet palkattiin määräaikaiseen virkasuhteeseen. Suurin vähennys tapahtui viime vuodenvaihteessa, ja vuoden alussa henkilöstöä oli turvapaikkayksikössä noin 250.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Eettiset periaatteet taidettu unohtaa aika päiviä sitten ja jääviys ja esteellisyys on vain sanoja, joilla ei näy olevan mitään merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huh huh kun on kallista. Mutta korotetaan vaan veroja, meiltähän sitä rahaa saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi tähän on tulossa pikkuhiljaa loppu. itävalta saksa alkaa jo onneksi tajuamaan mitä on tullut tehtyä. Veronmaksajien selkä on taittunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on toimiva menetelmä. Jokainen siivotkoon omat sotkunsa itse omaksi edukseen. Tälläistä se on tässä oikeusvaltiossa.. Talvivaaran aloittaessa sen ympäristösuunnitelmat laati ely-keskuksen virkavapaalla olevat virkamiehet ja palasivat virkaansa hyväksymään omat suunnitelmansa. Ja jälki on sen mukaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaiset asiat tulisi hoitaa järjellä ei tunteella.

Pohjois-afrikassa on YK.n arvion mukaan n.10miljoonaa ihmista, jotka haaveilee muutosta Eurooppaan..

Kysymys kuuluu mihin raja vedetään? Paljonko kestää suomen kela suolavettä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja todellakin Suomesta kerrotaan, että se olisi oikeusvaltio. Missään oikeassa oikeusvaltiossa tuollainen ei tulisi kysymykseenkän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet enemmän kuin oikeassa. Missään muussa länsimaisessa demokratiassa päätöksen tehnyt ihminen ei voi olla tekemässä ratkaisua siitä oliko päätös oikea vai väärä. Tämä on mahdollista ainoastaan Sipilän Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

57
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
47
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
37
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
22
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
11
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
9
Kärpät kaatui Hämeenlinnassa sysimustaan minuuttiin toisessa erässä – Manner HPK:n salamamaaleista: ”Ei siinä mielestäni mitään isompia virheitä tapahtunut”
9
Annika Saarikko ei lähde ehdolle keskustan puheenjohtajaksi – "Halusin kertoa ratkaisustani nopeasti, jotta muut voivat rauhassa valmistautua syyskuuhun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Ahvenanmaan maakunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. Ruohikkopalojen vaara on suuri Ahvenanmaan, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Kun on valmis tekemään paljon töitä ja jaksaa pyrkiä elämässä eteenpäin, niin jossain vaiheessa todennäköisesti päätyy k... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image