Kotimaa

Migristä siirtynyt väkeä oikeuteen käsittelemään valituksia Migrin tur­va­paik­ka­pää­tök­sis­tä

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikköön palkattiin lähes 500 uutta virkamiestä syksyn 2015 jälkeen, kun turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi voimakkaasti. KUVA: Nina Susi
Kotimaa 13.10.2017 18:45
Maria Kalliokoski

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden mukaan mahdolliset esteellisyydet tarkistetaan heti jutun tullessa vireille.

Maahanmuuttovirastossa (Migri) turvapaikkahakemuksia käsitelleistä työntekijöistä osa on siirtynyt työskentelemään hallinto-oikeuksiin. Hallinto-oikeudet käsittelevät Migrin turvapaikkapäätöksistä tehtyjä valituksia.

Migrissä päätöksiä tehneet ja valmistelleet ihmiset eivät esteellisyyssäännösten mukaan oikeudessa käsittele näistä asioista tehtyjä valituksia.

Ruuhkien takia turvapaikka-asioiden käsittely hajautettiin helmikuussa Helsingin hallinto-oikeudesta myös Itä-Suomen, Pohjois-Suomen ja Turun hallinto-oikeuksiin. Näistä kolmesta eniten lisähenkilöstöä palkattiin Pohjois-Suomeen, jonne myös siirtyi Helsingistä vireillä olevia asioita enemmän kuin Itä-Suomeen ja Turkuun.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeudesta vakuutetaan, ettei yksittäistä valitusta käsittele sama ihminen, jotka on ollut asian kanssa tekemisissä jo Migrissä.

Turvapaikka-asioita käsittelevän osaston johtaja, hallinto-oikeustuomari Merja Velakoski-Kovalainen sanoo, että jutun tullessa vireille jääviydet tarkistetaan.

- Asiakirjoihin merkitään, kuka tai ketkä ovat esteellisiä, ettei juttu missään vaiheessa tapaa uudelleen sitä ihmistä, joka on käsitellyt sitä Maahanmuuttovirastossa.

Hän arvioi, että esteellisyyden takia toiselle virkamiehelle siirrettäviä tapauksia on tullut silloin tällöin. Niitä ei tilastoida.

- Olemme varautuneet niihin hyvin. Ei tule sellaista ongelmaa, että esimerkiksi jälkikäteen ruvettaisiin siirtelemään juttua jollekin toiselle, vaan asia järjestetään jo sen tullessa vireille.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden ylituomari Pirjo Pyhäjärvi korostaa yleisellä tasolla, että esteellinen on myös sellainen virkamies, joka on ollut mukana jossain vaiheessa asian käsittelyä, vaikka hänen nimeään ei oikeuden käsiteltävänä olevassa päätöksessä näkyisikään.

Työntekijän itsensä on tunnistettava tällainen tilanne, ja asiakirjat on tutkittava tarkkaan.

- On osa ammattitaitoa, että osaa olla valppaana tällaisissa asioissa.

Vastaava tilanne on esimerkiksi verohallinnosta hallinto-oikeuteen siirtyneellä virkamiehellä, joka käsittelee veroasioita.

Myös Pakolaisneuvonnasta uusia työntekijöitä

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden turvapaikkaosastolla on yhteensä 22 tuomaria ja esittelijää.

- Meillähän on turvapaikka-asioiden osaajia tullut paitsi Migristä, myös Pakolaisneuvonnasta. On tavallaan sieltä toiselta puolelta näkökulmaa, Pyhäjärvi kertoo.

Pakolaisneuvonta ry. antaa oikeudellista apua ja neuvontaa muun muassa turvapaikanhakijoille. Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen on tuomareiksi tai esittelijöiksi palkattu Migristä seitsemän ja Pakolaisneuvonnasta kolme ihmistä.

Pyhäjärven mukaan näin on yritetty "jonkinlaista tasapainottamista" rekrytoinnissa.

- Tietysti ihmiset ymmärtävät, että toimitaan eri roolissa, hän lisää.

Migrissä oli paljon määräaikaisia virkasuhteita

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikköön palkattiin lähes 500 uutta virkamiestä syksyn 2015 jälkeen, kun turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi voimakkaasti.

Yksikön henkilöstömäärä kasvoi väliaikaisesti seitsenkertaiseksi verrattuna vuoden 2015 alkuun, kertoo tulosalueen johtaja Juha Similä Migristä.

Kaikki uudet virkamiehet palkattiin määräaikaiseen virkasuhteeseen. Suurin vähennys tapahtui viime vuodenvaihteessa, ja vuoden alussa henkilöstöä oli turvapaikkayksikössä noin 250.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Eettiset periaatteet taidettu unohtaa aika päiviä sitten ja jääviys ja esteellisyys on vain sanoja, joilla ei näy olevan mitään merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huh huh kun on kallista. Mutta korotetaan vaan veroja, meiltähän sitä rahaa saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi tähän on tulossa pikkuhiljaa loppu. itävalta saksa alkaa jo onneksi tajuamaan mitä on tullut tehtyä. Veronmaksajien selkä on taittunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on toimiva menetelmä. Jokainen siivotkoon omat sotkunsa itse omaksi edukseen. Tälläistä se on tässä oikeusvaltiossa.. Talvivaaran aloittaessa sen ympäristösuunnitelmat laati ely-keskuksen virkavapaalla olevat virkamiehet ja palasivat virkaansa hyväksymään omat suunnitelmansa. Ja jälki on sen mukaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaiset asiat tulisi hoitaa järjellä ei tunteella.

Pohjois-afrikassa on YK.n arvion mukaan n.10miljoonaa ihmista, jotka haaveilee muutosta Eurooppaan..

Kysymys kuuluu mihin raja vedetään? Paljonko kestää suomen kela suolavettä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja todellakin Suomesta kerrotaan, että se olisi oikeusvaltio. Missään oikeassa oikeusvaltiossa tuollainen ei tulisi kysymykseenkän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet enemmän kuin oikeassa. Missään muussa länsimaisessa demokratiassa päätöksen tehnyt ihminen ei voi olla tekemässä ratkaisua siitä oliko päätös oikea vai väärä. Tämä on mahdollista ainoastaan Sipilän Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:41
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville
20:31
Mercedeksen marssijärjestys ennallaan – Hamilton oli nopein ja Bottas ykköshaastaja formula 1:n MM-kauden ensimmäisenä harjoituspäivänä
20:30
Valtteri Bottas ajaa Mercedeksen uudella F1-autolla
20:28
Verkkomedia MustReadin Oulun-kirjeenvaihtaja sai jatkoa – Kaupungin vuosipanos 27 000 euroa, myös Oulun yliopisto ja Arina rahoittavat toimintaa
20:07
Kommentti: Maassa maan tavalla – Viron tiedustelupalvelu puhuu uhkista nimillä, Supo ohjaa lukemaan rivien välit
19:59
Kaksi henkilöautoa kolaroi Kolarin Kolarinsaaressa – autot lunastuskuntoon, ei henkilövahinkoja
19:52
Isännöitsijän valintaan kannattaa taloyhtiössä keskittyä, mutta henkilökemiat eivät aina toimi – "Hyvästä isännöitsijästä kannattaa pitää kiinni kaksin käsin" Tilaajille
87
Ulkoministeri poliisikuulusteluihin: Pekka Haaviston toimista konsulipäällikön siirtämiseksi pois tehtävistä suoritetaan esitutkinta
76
Vaaranpihan kortteli nostaa uudet talot uusiin huikeisiin korkeuksiin – rakentaminen alkanee jo kesän jälkeen Tilaajille
75
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
71
Pekka Haavisto kommentoi esitutkintapyyntöä – aikoo jatkaa ulkoministerinä rikosepäilyistä huolimatta
42
Suomalaisten velkataakkaa suitsitaan lähivuosina – Eduskunta evästää keskiviikkona hallitusta, joka miettii vielä keinoja ylivelkaantumisen estämiseksi
21
Myös Shaun Heshka Kärppien ykköspakkiparista sairastuvalle – Manner vaihtoi keskushyökkääjien paikkoja Sport-peliin: ”Haemme suoraviivaisuutta kakkosketjuun”
19
Oulunsalon Salonpään kouluhankkeessa päästiin eteenpäin – Uuden koulun ja päiväkodin rakentaminen voi alkaa kesällä, ja valmista voisi olla tammikuussa 2022

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

311 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tekeekö juttutuvan keskustelu hyvää sinulle?

Tämä ei ole elämäni. Pelkkä huvittelupalsta aina silloin tällöin. Härnään pääosin vain silloin tällöin kateellisia ammat... Lue lisää...
ÄLYKÄSKIN NAUTISKELI...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image