Kotimaa

Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla tur­va­pai­kan­ha­ki­joil­la räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia

Esimerkiksi Kreikkaan kuuluvalla Lesboksen saarella on paljon pakolaisia. KUVA: DIMITRIS TOSIDIS / EPA
Kotimaa 22.2.2020 18:58 | Päivitetty 22.2.2020 19:10
STT

Sisäministeri Ohisalo ei ottanut vielä kantaa siihen, milloin ensimmäiset Välimeren alueelta otettavat turvapaikanhakijat voisivat saapua Suomeen.

Maahanmuuttoviraston (Migri) mukaan haavoittuvassa asemassa olevien turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa on haasteensa, mutta Suomella on hyvät valmiudet niiden selättämiseen.

Sisäministeriö vahvisti lauantaina, että hallitus on sopinut 175 turvapaikanhakijan vastaanottamisesta Välimeren alueelta. Tarkoituksena on tuoda maahan erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia, kuten lapsia ja yksinhuoltajaperheitä. Turvapaikanhakijoita on määrä vastaanottaa muun muassa Kreikasta, Kyprokselta, Maltalta ja Italiasta sen mukaan, missä ihmisten tilanne on vakavin.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio kertoo, että tulijoille pyritään tarjoamaan yksilöllistä apua.

– Palvelut räätälöidään sen mukaan, keitä tulee.

Ikä vaikuttaa tarpeisiin

Pienille lapsille saatetaan tarvita saattajia matkan ajaksi, ja ilman huoltajaa tuleva alaikäinen tarvitsee myös edustajan Suomessa. Lisäksi yksin tuleville lapsille täytyy löytää paikat alaikäisille tarkoitetuista vastaanottoyksiköistä, joissa on riittävästi ohjaajia heidän hyvinvointinsa takaamiseksi.

Myös tarve psykologiselle tuelle ja sosiaalityöntekijöille voi olla tavallista suurempi, kun saapujat on valikoitu erityisesti haavoittuvuuden perusteella.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio sanoo, että tällä hetkellä tarvittavia tiloja Välimeren maista tuleville ei ole välttämättä riittävästi. Arkistokuva. KUVA: Kontiainen Jarmo

Vuorio painottaa, ettei tulijoiden vastaanottamisen pitäisi aiheuttaa ongelmia. Tällä hetkellä siihen tarvittavia tiloja ei kuitenkaan ole välttämättä riittävästi.

– Vastaanottokapasiteettia on viime vuosina alasajettu, hän huomauttaa.

Erityisesti siinä tapauksessa, että tulossa olisi suuri määrä alaikäisiä ilman huoltajaa, tiloja joudutaan etsimään. Vuorion mukaan järjestelyihin tarvitaan joitain kuukausia.

Aikataulusta ei tarkkaa tietoa

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo kertoi lauantaina, että turvapaikanhakijoita pyritään auttamaan mahdollisimman nopeasti. Ohisalon mukaan turvapaikanhakijoiden ottamisesta tehdään poliittinen päätös valtioneuvoston istunnossa ensi viikolla. Hän ei ottanut tarkemmin kantaa siihen, milloin ensimmäiset näistä turvapaikanhakijoista voisivat saapua Suomeen.

Ohisalon mukaan sisäministeriö, Maahanmuuttovirasto ja suojelupoliisi tekevät yhdessä arvion, miten ihmisiä tulee Suomeen Välimeren alueelta.

– Tämä on ihan tavanomainen turvapaikkaprosessi, Ohisalo sanoi toimittajille vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksen yhteydessä Helsingissä.

Esivalmistelut paikan päällä, turvapaikkaprosessi Suomessa

Sisäministeriön kansainvälisten asioiden johtaja Laura Yli-Vakkuri kertoo turvapaikanhakijoiden valitsemisen lähtevän siitä, että Suomesta ollaan ensin yhteydessä paikallisiin – todennäköisesti ainakin kreikkalaisiin – viranomaisiin, joilta toivotaan esitystä vastaanotettavista henkilöryhmistä. Tämän pohjalta asian pohdintaa jatketaan Suomessa.

Migrin Vuorion mukaan valintojen päätteeksi Suomesta saatetaan lähettää paikan päälle delegaatio selvittämään, millaisia erityistarpeita tulijoilla on. Tällöin näihin osataan hyvissä ajoin varautua.

Varsinainen turvapaikkaprosessi käynnistyy vasta valittujen saavuttua Suomeen.

Presidentti Sauli Niinistö toisi Välimeren alueella olevista turvapaikanhakijoista Suomeen etenkin tyttöjä ja pieniä lapsia. Presidentti puhui asiasta Ylen Ykkösaamussa.

Niinistön mukaan Suomi auttaa "todellisissa vaikeuksissa" olevia, ja hänen mielestään maalaisjärjellä ajateltuna heitä ovat tytöt ja kaikkein pienimmät lapset.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (27)

Nämä suomalaiset "apologistit, anteeksipyytäjät" ovat kummaa porukkaa. He tuntevat syvää syyllisyyttä maailman kaikista murheista, ja ovat valmiita oman kansansa etujen vastaisesti auttamaan kaukaisia kriisitilanteita rikollisten hallitusten ja militanttien synnyttämistä kaaoksista. Sen sijaan, että pistäisivät kaaoksen aiheuttajat vastuuseen, ja yrittäisivät saada heidät kansainväliseen oikeuteen rikoksista ihmisyyttä vastaan, he mieluummin auttavat noita rikollisia ihmisiä omien maittensa eugeniikassa, siis väestön siivouksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin sanottu, sopi niihin joihin oli tarkoitettu. Se vaan, puhu järkeä ihmisille jotka eivät halua käsitellä kuulemaansa järkipuhetta. On tehtävä mahdoton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin tulee lapset. Sitten yhdistetään perheet. Lopputulema on, että jokaista lasta kohti Suomeen saapuu isot perheet isovanhempineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moneltako Suomessa olevalta lapselta puuttuu ohjaajia, kun resursseja ei ole?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion avustuksilla kaupungin budjetti kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi eu:n pyytää kiinalaisia apuun, pystyivät rakentaaan sairaalan kahdeksassa päivässä, ei heiltä kauan kestäisi rakentaa säädyllisiä olosuhteita Lesbokseen jääville pakolaisillekaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu monikin lapsi osoittautui jo yli kaksikymmppiseksi(20) poijaksi silloin vuonna 2015 vanhimmat olivat liki neljäkymppisiä kun noita papereita ole niin ikä on vain arvailua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kuulostaa hyvältä! Hienoa, että saattajia, ohjaajia, psykologeja ja sosiaalityölntekijöitä on reservissä ja että kaikille löytyy palkanmaksaja. Näin ollen voimme olla rauhassa, että suomalaislapsiltakaan ei puutu osaavaa henkilökuntaa ja rahoitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hyvä että edes joillekin räätälöidään yksilöllistä apua. Tässä maassa kun sellainen tuntuu olevan aika harvinaista herkkua suurelle osalle väestöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luodaan kavereille kalliita töitä ja työn kohteet haetaan ulkomailta, ihmiskauppa lienee aika lähellä kuvamaan tätä oksettavaa toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko kuulitte minkälaiset maahantulosäännöt Britannielle tuli kun pääsivät sosialistisesta EU:sta eroon? Julkaisivat uuden sloganin tai mainoslauseen ja se menee osapuilleen näin: "Britannia on auki businekselle. Maahan otetaan parhaimmat ja kirkkaimmat". Kyllä vain eli jos haluat jatkossa Britanniaan, niin sinun täytyy pystyä todistamaan, että luot hyvinvointia maahan mihin olet menossa, etkä suinkaa ole käyttämässä uuden kotimaasi hyvinvointipalveluita. Onhan siinä dramaattinen ero vanhaan meininkiin. Nyt uudet Britannian kansalaiset ovat maailman kansalaisten parhaimmistoa jotka maksavat maahan veroja, perustvat yrityksiä ja luovat työtä eivätkä kuluta kansan rahoilla maksettavia sosiaalipalveluita, vaan sosiaalipalvelut jäävät Britannian kansalle jotka ovat palvelut alkujaankin maksaneet.

Kun vertaa meidän Suomen äärivasemmistolaiseen hallitukseen, niin ero on kuin yö ja päivä ja Britanniassa on nyt aurinkoinen päivä ja Suomessa negatiivinen ankea yö. Se vaaleissa äänestäminen kannattaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on ainakin 150000 köyhyysrajalla elävää lasta, yrittäkääs nyt räätälöidä apua ensin oman maan kansalaisille....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasten sijoittaminen eri puolille Suomea, terveydentilanteen tarkastaminen ja koulutaipaleen käynnistäminen ovat vain osa tehtävistä, sillä näiden ankkurilasten vanhempien ja lähisuvun tuominen Suomeen lisäävät viranomaisten työtehtäviä valtavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tälläisiä päätöksiä on kaivattu päättäjiltä. Näin nujerretaan työttömyys Suomesta ja saadaan maamme talous nousuun kohisten. Muut maat seuraavat kateellisina vierestä, kun Suomi kuorii kermat päältä. Eikä näistä lapsista vielä edes kaikilla kasva parta, joten toivoa kotiutumisesta on. Sieltä kun onnistutaan löytämään kristittyjä taaperoita, niin monta vaikeutta on jo voitettu. Eikö se niin ollut, että EU maksaa välittömät ja välilliset kulut mitä näistä tulijoista tulee? Eli omaa rahaa ei kulu yhtään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsi maksaa kovaa hintaa turvapaikkapolitiikastaan,täällä toistetaan samat virheet. Ohisalo vie ja Kepu kuittaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No näiden ns. ankkurilasten perheille sikäläinen perhekäsitys huomioon otettuna pitää räätälöidä laadukkaat kotouttamispalvelut hyvin toimivine terveydenhuoltopalveluineen ja asuntoineen suurten kaupunkien keskusta-alueilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image