Kotimaa

"Mieluummin olen töissä kuin makaan kotona – metsurit mielivät mat­kai­lu­töi­hin osaksi vuotta

Urmas Niemellä on lähes 40 vuoden kokemus metsätöistä. Reissuhommista hän on saanut tuntumaa keikkamuusikkona. KUVA: Jouko Hänninen
Kotimaa 13.11.2018 6:00
Pekka Mauno

Työvoimapula on laajentunut suurista kaupungeista myös maakuntakeskuksiin. Metsureita haetaan ja halutaan matkailutöihin hankalien maastokelin ajaksi.

Metsuri Satu Saarelainen istuu autossaan Ylä-Savon metsässä ja sulattelee jäätynyttä moottorisahaansa.

Nyt kuitenkin puhutaan siitä, että Saarelainen suunnittelee siirtymistä – ainakin osavuotisesti – tekemään töitä matkailuelinkeinossa.

– On pakko pitää kaikkia työmahdollisuuksien ovia auki. Silti vapauden tunne, joka metsätöissä on, on minulle parasta työpaikassa, sanoo Saarelainen.

Hän on yksi Metsähallituksen metsureista, joka on ilmoittautunut halukkaaksi vaihtamaan ammattiaan Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen vetämässä Metsurit matkailualalle -hankkeessa.

– Tavoitteena on saada mahdollisimman moni metsuri työllistymään heidän lähialueensa matkailuyrityksiin hankalien maastokelien ajaksi, selittää projektipäällikkö Johanna Kallunki.

Hankalat maastokelit tarkoittavat tammi-huhtikuuta, jolloin talven lumitilanteesta riippuen Metsähallituksen metsureilla voi olla jopa kolmen kuukauden lomautus tiedossa. Metsähallituksen 240 metsurista kolmisenkymmentä on tarttunut mahdollisuuteen saada matkailusta töitä lomautusajaksi.

Soinissa Etelä-Pohjanmaalla asuvalla Urmas Niemellä on takanaan kaksi sydäntalvea lomautettuna.

– Mieluummin töissä kuin makaan kotona, Niemi perustelee kiinnostustaan matkailutöihin.

Niemi on tehnyt metsurintöitä liki 40 vuotta, eikä hän suunnittele niitä kokonaan hylkäävänsä. Sivutöinään Niemi on toiminut keikkamuusikkona.

– Siinä hommassa olen tottunut reissaamaan. Minulle ei ole vieras ajatus lähteä vaikka kauemmaksi töihin. Raha ratkaisee, mitä viivan alle jää. Mikä tahansa matkailutyö kiinnostaa, sanoo Urmas Niemi.

Niemi aikoo silti pysyä myös metsurina.

– Kyllä metsään pitää päästä, ei sieltä voi jäädä kokonaan pois.

Satu Saarelainen ei ole vain metsuri, vaan hänellä on myös eräoppaan, urheiluhierojan ja hevostenhoitajan koulutus. Viimeksi mainittua ammattia hän on harjoittanut muun muassa Unkarissa. Metsurin töitä hän on tehnyt 13 vuotta.

– Voisin lähteä tekemään pitemmän pätkän matkailutöitä myös kauemmas, vaikka Lappiin. Silloin kyse on tietysti myös palkasta ja asunnosta, hän sanoo.

Mukaan lähtisi ainakin koira. Kahdelle hevoselle pitäisi löytää hoitopaikka.

Matkailuyritykset potevat kovaa työvoimapulaa kaikkialla. Metsureilla on erityisesti luonnossa tapahtuvaan ohjelmapalveluun sopivaa ammattitaitoa, jonka varaan heitä yritetään nyt saada työllistymään.

Koulutusyritys Valmennusmajakka on syvähaastatellut hankkeeseen lähteneet metsurit. Siinä on kartoitettu kiinnostusta ja osaamista.

Valmennusmajakka on kartoittanut myös matkailuyritysten tarjoamia työpaikkoja.

– Yllättävää on se, kuinka monipuolisia paikkoja metsureille on tarjottu asiakaspalvelusta erilaisiin huolto- ja kunnossapitotehtäviin. Vaikka kielitaitoa useimmissa tehtävissä vaaditaan, siitäkin on voitu joustaa, kertoo kehityspäällikkö Jaana Ollilainen.

Valmennusmajakka on toistaiseksi löytänyt kahdeksalle mahdollisen työpaikan. Ollilainen harmittelee, että työtehtävien etsiminen venyi niin myöhään, että matkailuyritykset olivat ehtineet jo pääosin tehdä talven rekrytoinnit.

Työvoiman tarve on kova matkailun kasvun vuoksi. Vaikka työ- ja elinkeinoministeriön arviot 40 000 uudesta työpaikasta vuoteen 2025 mennessä tuntuvat utopistisilta, yöpymisten perusteella matkailu kasvaa 1,5–2 prosentin vauhtia. Ja se tarkoittaa ainakin muutamia tuhansia uusia työpaikkoja vuosittain.

– Ammattitaitoisesta työvoimasta on tällä hetkellä kova pula. Kun kolme neljä vuotta sitten pulaa oli vain kasvukeskuksissa, nyt kokkeja ja tarjoilijoita ei löydy pienissäkään kunnissa eri puolilla maata, sanoo matkailuelinkeinon etujärjestön MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Lapin mielestä kyse on viime kädessä siitä, että työikään tulevat ikäluokat pienenevät alhaisen syntyvyyden vuoksi.

– Syntyvyyden lisäämisen kautta tilanteen kohenemiseen menee parikymmentä vuotta. Nyt tarvitaan mistä vain työperäistä maahanmuuttoa.

MaRa olisi valmis helpottamaan tarveharkintaan perustuvaa EU:n ulkopuolelta tulevaa maahanmuuttoa.

– Ainakin meidän alalta tarveharkinta pitäisi poistaa. Emme saa riittävästi työvoimaa.

Lappi myöntää, että Suomen matkailuelinkeinon on vaikea kilpailla muiden Pohjoismaiden kanssa ulkomaisesta työvoimasta.

– Suomen tunnettavuus on huonompi ja palkat ovat pienemmät kuin kilpailijamaissa, sanoo Lappi.

MaRan tuoreessa suhdannekatsauksessa joka kolmas yritys kertoi ammattitaitoisen työvoiman puutteen kasvun esteeksi.

– Esimerkiksi ravintolat eivät voi olla auki niin pitkään kuin haluaisivat työvoiman puutteen vuoksi, sanoo Lappi.

MAINOS

Kommentoi

Taivaassa tavataan iskä. Olit ihana ihminen ja teit työurasi metsurina. Vaikka olit puhelias ja sosiaalinen nautit työsi tuomasta vapaudesta. Metsän rauhasta. Opetit meidät lapset liikkumaan luonnossa ja arvostamaan metsän antimia. Ruokapöydässä oli kausittain riistaa, sieniä ja marjoja. Kesällä kalastit. Ja kun kaupungissa jollekin sanoo että isäni oli metsuri kysytään: Mikä se on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikö itäeurooppalaiset hoitele ne vähäiset metsurin hommat, mitä suomessa on. Suomen risukoissa lähes kaikki työt voi tehdä koneilla. Istutukset ja risusavotat hoiteelee metsähallitukselle ja metsäfirmoille helposti muutama balttialainen firma. Ammattimiehiä tarvitaan vain Keski-Euroopassa tai muualla missä puut ihan oikeasti kasvavat eivätkä kidu. Siellä puut ja maastot vaativat todellisia ammattilaisia, eikä lomalla olevia joulupukkeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"....ja palkat ovat pienemmät kuin kilpailijamaissa, sanoo Lappi."

Kysymys kuuluu: Kuka vetää välistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittelen kaikille matkailualan töitä Lapissa. Huikeissa Lapin maisemissa työnteko on kuin lomailua. Samalla pääsee näkemään kuinka kova buumi siellä on käynnissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

09.22 komentti. Olitko ihan tosissaan? Minä jätän omaan metsään puolesta kahteen metriin kannot. Ainoastaan ajouralta matalaksi. Siis kyseessä polttopuurankaa harventamalla, ei aukkoa. Näin saan tulemaan metsään lisää lahopuuta. Hattua nostan niille, jotka metsätöillä ovat hankkineet tai hankkivat elantonsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsurille maksetaan ainakin taimikonhoitotöissä hehtaaritaksaa, joten tuntipalkan saa niin korkeaksi kuin haluaa tai pystyy. Huomasin, että en kykene puoleenkaan metsurin päivittäisestä hehtaarituloksesta, niin että olisihan se ollut hyvä saada hehtaaritaksan sijasta sama tuntitaksa metsurin kanssa. Nythän vaaditaan, että samasta työstä tulisi maksaa sama tuntipalkka, vaikka työntekijöiden tuottavuudessa olisi vaikka kuinka suuret erot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsureilta kysyn, että miksi ihmeessä kannot jätetään noin puolimetriä ja ylikin korkeiksi? Ovat vaarallisia luonnon eläimille ja jopa ihmisille, jotka hakatuilla alueilla kulkevat. Ja hakatut alueet olisi hiukan kauniimpia katsella, jos kaato tehdään maata myöten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vaivaa suuri maha
hoikkana,jo pysyy
Jo äänsi raivaussaha
ja töitä aina kysyy?
Duunia on metsurilla
ja moni saha soi!
Duunia on Kallungilla
jo Urmas, urakoi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikohan palkan suuruudella mitään merkitystä työvoiman saatavuuteen ? Minulle tarjottiin noin 7,5 euron tuntipalkkaa yleismiehen töistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse kävin nuorena koulun, jossa valmistuin metsuriksi. Niitä hommia on tullut tehtyä satunnaisesti, mutta rakentaminen ja matakailuala on tullut tutuksi. Sen voi sanoa nyt keski-iän alussa, että kyllä sieltä metsurikoulusta on tullut hyvin pärjääviä ahkeria ihmisiä, vähemmän kitiseviä laiskottelijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pulaa työntekijöistä... no joo

Maksakaa kunnon palkkaa ja tarjotkaa säällinen työkämppä, jos ollaan päivämatkan ulottumattomissa, niin työnhakijoita on jonossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten kun on hyvä palkka ja muut edut kunnossa eikä silti saada työntekijöitä niin sitten saa vasta kitistä ettei löydy työntekijöitä! Jos olisi kunnon palkat ja kämpät niin ei tarvitsi kauan etsiä tuöntekijöitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika moni on myös joutunut työpaikan perässä muuttamaan. Ihan itse vuokraamaan kämpän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on kyse kausityöstä paikkakunnalla, jolla ei ole normaaleja vuokrakämppiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan itäosassa, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Länsi-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image