Kotimaa

Met­sä­teol­li­suus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan val­ta­kun­nan­so­vit­te­li­jan toimistolla

Stora Enson Oulun tehdas ei ole työsulun piirissä. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 26.1.2020 17:02
Heidi Peltonen

Metsäteollisuus ry on ilmoittanut kolmen päivän työsulusta paperi- kartonki- ja metsäteollisuudessa. Työsulku alkaa 10. helmikuuta yhteensä 12 tuotantolaitoksessa. 

Työsulku seuraa työntekijäjärjestöjen kahden viikon lakkoa, joka on alkamassa sellu- ja paperitehtailla maanantaina.

Sulusta ilmoitettiin sunnuntaina samaan aikaan, kun Metsäteollisuus palasi alan työkiistan sovitteluun Paperiliiton kanssa valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan toimistolla. 

Työsulun piirissä on muun muassa Metsä Fibren tehtaita, Stora Enson tehtaita ja UPM:n tehtaita. Stora Enson Oulun tehdas ei ole työsulun piirissä, mutta Kemissä sijaitseva Stora Enson Veitsiluoto Oy on. Työsulun aikana Paperiliittoon, Ammattiliitto Prohon ja Sähköliittoon kuuluvia työntekijöitä ei päästetä työpaikalleen, eikä heille makseta palkkaa. 

Metsäteollisuuden ja ammattiliittojen väliset työsopimusneuvottelut ovat jatkuneet jo viikkoja. Metsäteollisuuden mukaan työsululla pyritään vauhdittamaan neuvotteluja suuntaan, joka parantaisi kilpailukykyä. 

– Kilpailukyvyn parantamisen tarve ei ole kadonnut Suomesta mihinkään. Suhteettoman laajoja lakkoja keskenään koordinoivat ammattiliitot toimivat hyvin lyhytnäköisesti. Ne eivät kanna vastuutaan suomalaisten tehtaiden kilpailukyvystä ja elinkelpoisuudesta tai edes jäsentensä työpaikoista, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo tiedotteessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (89)

Sijoittajat ei kysele duunareilta, että miten asiat hoidetaan. He sijoittavat sinne, missä saavat tuottoa rahoilleen, niin tekisi myös duunarit. Jos ja kun tänne ei kannata sijoittaa, se näkyy jokatapauksessa työpaikkojen menetyksinä, olipa ala mikä tahansa. Monet ovat kateellisia pomojen palkoille, miksi? Hehän maksavat myös veroja paljon enemmän joilla tuetaan julkisia palveluita. Unohtuiko tämä? Ei ne isot tulot vaan pienet menot, se pätee jokaisessa taloudessa. Kaikki vaan ei osaa rahankäytön alkeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on sitä perinteistä AY herravihaa. Tehdään siis helposti höynäytettäville helppo vihollonen ja niin on taas lakot pystyssä. Muutama miljuunia tienaava tämän kokosissa putiikeissa ei tunnu missään. Vaan kateellinen valvomossa istuva AY jäärä haluaisi myös miljoonan koska hänen mielestä tulos on kokonaan hänen ansiotaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ne eivät kanna vastuutaan suomalaisten tehtaiden kilpailukyvystä ja elinkelpoisuudesta tai edes jäsentensä työpaikoista". Johtajat nostavat palkkojaan x sataa prosenttia ja tulospalkkoja sen päälle. MILLOIN OLISI SE OIKEA HETKI, niiden todellista työtä ja tulosta tekevien saada palkankorotus? Kertokaa se EK ja muut työnantajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten kun työtä tekevä vastaa miljoonien tai satojen miljoonien liikevaihdosta. Sitten on syytä palkkaa korottaa. Ei istumisesta ja lakkoilusta kannata kovin paljoa maksaa. Toisaalta paperimies taitaa tienata jo ihan liikaa.

Paras olisi sitoa tietysti yksikön tulokseen palkka. Tämä ei tietysti kaikille käy koska tietävät että tulosta ei tule kilpailijoihin verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsäteollisuus saa melkein ilmaiseksi raaka-aineen. Johtajan palkkaa jos edes vähän kohtuullistaisi, niin homma toimisi. Ei kenellekään tarvi tuommoisia palkkoja maksaa. Yksi saa saman verran ,kuin tuloksen tehneet työntekijät yhteensä. Enkä ole vasuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tiedät että tulos syntyy nimenomaan kentällä eikä muista toimista? Turha olla kateellinen jos ei ole joka vuosi varaa uuteen mersuun. Elämä on niin paljon ikävämpää jos käyttää sen kuvitteellisten herrojen haukkumiseen ja kadehtimiseen. Eiköhän paperimies pärjää nykyisellä palkallaan? Ihmetyttää kyllä tuo ainainen vertailu miten herrat tienaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän ja kumppaneiden kiky-sekoilu ja -törppöily tuli Suomelle kalliiksi ja kaikkinensa kiky tuli Suomelle kalliiksi työhyvinvointiin negatiivisesti vaikuttaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ihmettele yhtään, että Suomeen ei investoida. Suuryritykset, investoinnit ja työpaikat rantautuvat mieluummin esimerkiksi Ruotsiin. Ahneus ja itsekkyys kostautuvat. Kohta suljetaan taas paperikoneita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paperin kulutus vaan vähenee jatkuvasti siitä se johtuu että paperikoneita pysäytetään. Palkat eikä työntekijät siihen ole syyllisiä, vaikka työtä tehtäisiin ilmaiseksi koneet ajetaan alas paperin kysynnän vähetessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No näinhän se tietysti on. Nyt olet asian ytimessä. Mietippä sitte vähän pitemmälle ajatusta. Jos kerta tehtaita pitää lopettaa niin mitkä tehtaat menee ensin. Lakkoileva ja kallis suomalainen tehas vai joku etelä-amerikan halpatyövoimatehas. Samalle markkinalle pukkaavat tavaraa. Eli kyse on siitä missä järjestyksessä suljetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paperin tekeminen ei suomessa lopu palkka kustannuksiin muihin tekijöihin kylläkin. Työnantaja väittää aina että palkat syynä kaiken teollisen tuotannon loppumiseen suomesta. Lopetetaan kaikki teollinen työnteko jos se palkoista on kiinni.
Täyttä humpuukia että suomi kaatuu palkka kustannuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerro vähän tarkemmin mitä nämä muut tekijät on?

Onko niin että kun tehdas myy jotain tuotetta ja palkat+sivukulut nousee niin sitä ei tarvi tuotteeseen hinnoitella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla logiikalla Suomen työntekijän pitäisi saada sen Etelä-Amerikan työntekijän palkka, ja elää Suomen kustannustasolla. Joopas joo. Jos täällä ei kannata valmistaa mitään, niin lyödään sitten lappu suosiolla luukulle kaikkialla, ja ruvetaan myymään vaikka "Williä-Eko-Suomea", jossa ei ole YHTÄÄN TEHDASTA, ja koko maa on yksi iso luonnonsuojelualue. Sen jälkeen tuotetaan sitten tänne kaikenmaailman viherhippiäisiä ihmettelemään utopiaansa. Ja tietysti purjeveneellä "ekologisesti ", vaikkapa Kiinasta. Siinähän Suomen valtio pursuu rahaa joka nurkasta. Lisäksi ihmisille hevoset, niin Marinin hallituksen ei tarvitse miettiä hiilinielujaan joka yö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeassa olet palkkataso ei kaada yhtään tehdasta suomessa ja tönantaja tietää sen varmasti. Kiky tunnit osaksi kiusantekoa kun paistetaan makkaraa kolmena päivänä vuodessa virkistys päivinä miten tuo lisää tuottavuutta. Sekä paljon yrityksiä jotka ei ole ottaneet kikytunteja käyttöön ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osuit täsmälleen asian ytimeen. Kumpikin osapuoli kiistassa oman pikkusieluisuuteesensa läpitunkema saivareita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työnantajillakin peiliin katsomisen paikka kikytunnit ovat poliittisesti saadut tunnit työnantaja tietää sen itsekkin. Samassa yhteydessä työntekijöille siirrettiin työnantajan maksuista 1-2 % osuus tästä ei kukaan mainitse mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työnantajille on niin tärkeää se, ettei työntekijän palkka ja muut olot ainakaan parane, että mieluummin tekevät miljoonien tappiot kuin antavat työntekijälle mitään enemmän, muuta ku työaikaa samalla rahalla. Tuo on niin kummaa logiikkaa että ihmetellä pitää. Mieluummin siis lakot ja tappiot, kuin pientäkään parannusta työntekijän suuntaan. HALOO!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (89)

Uutisvirta

10:12
Poliisikyselyn hyytävät tulokset: Poliisit eivät usko pystyvänsä takaamaan suomalaisten turvallisuutta
10:03
Jari Sillanpää paikalla oikeudessa, syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – laulajatähti kiistää syytteet
10:02
Butterfly Ventures pyrkii hiilineutraaliksi pääomasijoittajaksi
9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
23
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
20
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
11
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
5
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
4
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image