Kotimaa

Met­sä­teol­li­suu­den laaja kol­me­viik­koi­nen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa

Paperitehtaat sulkeutuvat viimeistään maanantaina aamulla, kun metsäteollisuuden lähes kokonaan pysäyttävä laaja lakko alkaa. KUVA: Tomi Glad
Kotimaa 27.1.2020 7:30 | Päivitetty 27.1.2020 7:39
Jami Jokinen

Metsäteollisuuden lakko alkoi keskiyöllä. Lakossa on yli 17 000 ihmistä, ja tehtaita alettiin ajaa alas jo pitkin viikonloppua. Työnantajaliitto vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla. Kemianteollisuuden lakko siirtyi ministerin päätöksellä, ja alalla neuvotellaan tiistaina.

Suomen metsäteollisuus pysähtyy tänään lähes kokonaan. Paperiliiton ja Metsäteollisuuden sovittelussa ei syntynyt sunnuntaina sopua, ja laajat lakot alkavat lakkovaroituksen mukaisesti.

Työtaistelutoimet koskevat noin 110 tehdasta ja yritystä.

Paperiliiton lakossa on 9 000 paperi-, kartonki- ja sellutehtaiden työntekijää. Tänään alkoi myös Teollisuusliiton lakko, joka koskee noin 6 000 sahoilla ja muissa mekaanisen metsäteollisuuden laitoksissa työskentelevää.

Lakkosumaan liittyy vielä Ammattiliitto Pron paperiteollisuudessa työskenteleviä toimihenkilöitä koskeva lakko. Muun muassa esimiestehtävissä toimivia henkilöitä on noin 2 300.

Lakon perään vielä työsulku

Paperiliiton lakko alkoi jo puolilta öin, mutta tuotannollinen toiminta loppui varsinaisesti vasta työvuorojen päättyessä aamukuudelta tai -seitsemältä. Suuria tuotantolaitoksia ryhdyttiin ajamaan alas viikonlopun aikana jo ennakkoon.

Lakot kestävät aiempien ilmoitusten mukaan kaksi viikkoa, ellei sopimuksia saada aikaan sitä ennen.

Työnantajia edustava Metsäteollisuus ry. ilmoitti lisäksi sunnuntaina kolmen vuorokauden pituisesta työsulusta. Se astuisi voimaan heti kaksiviikkoisen lakon jälkeen eli 10. helmikuuta ja koskisi 12 tuotantolaitosta, pääasiassa sellu- ja paperitehtaita.

Teollisuusliitto vastasi tähän ilmoittamalla, että sen lakko laajenee kolmiviikkoiseksi.

Näkemykset kaukana toisistaan

Käsitykset lakkojen taloudellisista vaikutuksista ovat työntekijä- ja työnantajapuolella kuin eri maailmasta.

Kahden viikon lakkojen vaikutus on Metsäteollisuuden mukaan jopa miljardi euroa, josta ylivoimaisesti suurin osa johtuisi paperi- ja sellutehtaiden menetyksistä.

Työntekijöitä edustavan STTK:n mukaan vaikutus olisi sen sijaan 70 miljoonaa euroa.

Myös käsitykset neuvottelujen tavoitteista tai ainakin marginaaleista poikkeavat rajusti toisistaan. Paperiliiton ja Metsäteollisuuden neuvotteluissa on kiistaa muun muassa 24 kiky-tunnin poistamisesta.

Työnantaja ei halua luopua lisätyöajasta. Metsäteollisuuden mukaan vuosiansiot ovat edelleen paperiteollisuudessa 30 prosenttia korkeammat kuin Ruotsissa ja Saksassa.

– Neuvottelutulos syntyy vasta, kun saamme sovittua kustannuskilpailukykyä parantavista työehdoista, sanoo työnantajajärjestön työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén tiedotteessa.

Kemianteollisuudessa neuvotellaan

Kemianteollisuutta koskevaa sovitteluja jatketaan sen sijaan maanantaina.

Kemianteollisuus kertoo tiedotteessa, että se tarkoituksena on saada ratkaisut syntymään sen eri sopimusaloille mahdollisimman pian.

Teollisuusliiton mukaan kemian alojen sovittelua uusista työehtosopimuksista jatkettiin pitkään perjantain ja lauantain väliseen yöhön. Tulosta ei saavutettu.

Mikäli sopuun ei päästä, niin lakot kemianteollisuuden eri työehtosopimusaloilla sekä Teollisuusliiton että Ammattiliitto Pron osalta alkavat 10. helmikuuta.

Lakkoja siirrettiin ministerin päätöksellä

Alun perin lakkojen piti alkaa maanantaina 27. tammikuuta. Päätöksen siirtämisestä teki työministeri Tuula Haatainen (sd.).

Laki työriitojen sovittelusta mahdollistaa työnseisauksen siirron enintään kahdella viikolla, jos työnseisaus kohdistuisi työalan laatuun ja laajuuteen nähden yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin tai vahingoittaisi huomattavasti yleistä etua.

Lakko kohdistuisi toteutuessaan myös Nesteeseen, jolla on merkittävä rooli polttonesteiden jakelun varmistamisessa maa-, meri- ja lentoliikenteessä. Nesteellä lakkouhan piirissä on noin 1 400 henkilöä.

Nesteen mukaan pitkäaikainen häiriö jakelussa lamaannuttaisi yhteiskunnan liikkumisen ja lämmityksen, pelastus- ja viranomaistoiminnan sekä elintarvikehuollon. Lisäksi se vaikeuttaisi merkittävästi Suomen vientitoimintaa monilla aloilla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (142)

Me ei Kratonilla lakkoilla, se on tällä hetkellä turhaa halutaan omat työehdot mut sit ku tehtaanjohtaja vaihtuu nii olaan omillaa ja pyytää apua Paperilta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työnantajapuoli jaksaa muistuttaa paljonko lakko maksaa tuotannon menetyksenä, mutta unohtaa mainita, että se on osasyyllinen lakkoihin, koska ei suostu vapaaehtoisesti sanelupolitiikalla aikaansaadusta kikystä luopumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivos mies se vasta tienaa paperimies vain paperia mainarin tienesteihin verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsin metsäteollisuus kiittää ja kumartaa Suomen ay-liikettä.

Nyt on jo aika epätodennäköistä, että seuraavat paperitehtaat ajettaisiin alas Ruotsissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä ,Ruotsissa onkin paljon paremmat palkat ,sekä sosiaali-edut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotan kielipitkällä lakon loppumista ja ilmoitusta jonkin suomessa olevan paperikoneen poistamisesta käytöstä sekä sen myötä muutaman sadan köpin pelastamisesta työelämän kynsistä kilsatehtaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paperikoneita ei suljeta ,eikä avata muutaman selluköpin ,tai työmarkkinariidan vaikutuksesta ,ne päätökset tehdään aivan muillaperusteilla .
Esim. Kuopioon suunniteltu sellutehdas ei saanut ympäristö-lupia ,vaikka olisi käytetty parasta saatavilla olevaa teknologiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yritystuet pois noilta firmoilta lakon ajaksi.kyllä niille ilmainen raha kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se työnantajien holmen aamulla televisiossa sanonut että kiky on saavutettu etu josta ei voi luopua.Eli saavutetuista eduista se pitää työantajakin kiinni niin miksei työntekijät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antakaa minä tulen tekemään sen teidän kikyn 24 tuntia vuoden aikana, jos se on noin vaikeeta.

Joudan, kun olen ansaitun työuran jälkeen eläkkeellä, mutta opiskelen lisää korkeakoulussa ja osaan pienen koulutuksen jälkeen automaatioinsinöörinä kyllä tehdä sen teidän homman päivän koulutuksen jälkeen.

Tartutko tähän diiliin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän ole viisainta kun istut vaan kiikkutuolissa etkä mene syömään nuorten leipää jotka yrittävät päästä töihin.Lailla pitäisi kieltää että kun on joutunut eläkkeelle niin siellä on pysyttävä eikä olla niin ahne että syö toisten työpaikan,monttuun et mitään mukaan saa ja jos saat ei siellä sillä rahalla mitään tee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nykypäivän korkeakoulussa ei opi kuin kitaran soittoa.. Veikkaan että automaatiotekniikan opintojen 3 opintopistettä ei sinustakaan asiantuntijaa tehnyt..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanko ilmaiseksi ajattelit,,,,älä tee pilaa duunareista, he on palkkansa ansainneet joka minuutista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi työnantajat hirttäytyvät kikyyn kun EK:kin on sen todennut heikentävän kilpailukykyä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paperin ylituotantoa on edullista purkaa lakon kautta. Ay-liikkeen lakkokassat rahoittaa ylituotannon purkukustannuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eipä työnantajilla ole rahasta kiinni jos kiky tunnit on noin iso kynnyskysymys kun haluaa pitää koneet kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tässä ole muusta kysymys kuin siitä, että lakkoilija ei ymmärrä kokonaisuuksia ja sitä, että häneltä menee työ alta muutaman vuoden sisällä. Näin viisas on suomalainen työntekijä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työntekijät eivät ole todellakaan viisaita. Työnantajajärjestöt eivät välitä yhtään jos tehtaita suljetaan. Pääasia on ettei heidän valtaansa vähennetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kannattamatonta tehdas pitäisi pitää avoinna yritystuella tai ilman. Miksi paperimiehellä on oikeus turvattuu muhkeaan toimeentuloon, mutta meillä muilla ei ole. Paperimiehille näyttää olevan sellainen käsitys, että tehtaita pitäisi johtaa vuoden 1918 tapaan. Lenin-setä pyysi tietyn määrän paperia, ja punakaartissa ollut paperimies tuotti. Unohtui ettei 1918 vastineeksi tuotetusta paperista tullut mukavuuksia vaan aseita. Maailmanmarkkinat määrävät Suomen metsäteollisuuden tilan, ei Kekkonen, Lenin, Breznev, Stalin tai Juuso Walden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (142)

Uutisvirta

10:02
Butterfly Ventures pyrkii hiilineutraaliksi pääomasijoittajaksi
9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
22
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
18
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
9
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
3
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
3
Maailman onnellisin maa – helpolla hyvinvointivaltiossa ei pääse, jos on vanha tai sairas, usein yhtälöön kuuluu myös köyhyys Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image