Kotimaa

Met­säs­tys­kor­til­la äänestämään? – Kysyimme, voisiko ää­nes­ty­si­kä­ra­jan laskea osan kohdalla 16 vuoteen

KUVA: Vesa Joensuu
Kotimaa 20.2.2019 8:23
Anssi Väisänen

Professori: Äänestysikärajan alentaminen saattaisi tuottaa perustuslaillisia ongelmia.

Lukiolaisten liitto: Äänioikeus pitäisi ulottaa 16-vuotiaisiin sekä kunnallisissa että valtiollisissa vaaleissa.

Äänestysikärajan laskemisesta 18 vuodesta 16 vuoteen on puhuttu pitkään. Asia nousee esiin säännöllisin väliajoin niin kansalaisjärjestöjen kuin poliitikkojenkin puheissa.

Professori Juho Saaren johtama työryhmä esitti vuosi sitten kuntavaalien äänestysikärajan laskemista 16 vuoteen.

Sekä opetus- että kulttuuriministerinä toiminut Pär Stenbäck, 77, esittää tuoreessa kirjassaan Demokratia on pelastettava, että ”äänioikeus niille 16–17-vuotiaille, jotka läpäisevät testin ajokorttiin, metsästyskorttiin ja saaristolaivuriksi”.

Seurakuntavaaleissa 16-vuotiaat saivat äänestää ensimmäisen kerran 2010.

Miltä tällainen kuulostaa ajatuksena, Turun yliopiston poliittisen historian professori Markku Jokisipilä?

– Jonkin verran puhetta on ollut, että äänestysikärajaa voitaisiin alentaa. Mutta onko meillä jonkinlainen iso yhteiskunnallinen painetilanne, että näin pitäisi tehdä?

Olisiko tämä tapa laskea äänestysikärajaa periaatteessa mahdollinen?

– Nähdäkseni ei. Tässä törmätään heti perustuslailliseen ongelmaan, että äänestyskelpoisuus olisi jotenkin ehdollinen. Toisaalta, kun täysi-ikäisyyden raja on 18 vuotta, äänioikeus nuoremmille saattaisi sekin tuoda perustuslaillisia esteitä. 

Jos perustuslailliset ongelmat ratkaistaisiin, kannattaisitteko äänioikeusikärajan laskemista?

– Henkilökohtaisen näkemykseni mukaan ihmiseltä edellytetään jonkinlaista kypsyyttä, jotta pystyy havainnoimaan yhteiskuntaa ja tekemään informoituja päätöksiä. Nykyinen 18 vuoden äänestysikäraja on aivan hyvä.

Milloin yhteiskunnan olisi syytä harkita tosissaan äänestysikärajan alentamista?

– Jos 18-vuotiaat äänestäisivät vaikka 80-prosenttisesti, voisi tehdä johtopäätöksen, että olisi tarvetta miettiä äänestysikärajan alentamista. Nuorempien sukupolvien äänestysaktiivisuus on tosi alhainen, joten sitäkään kautta painetta ei tule.

– Joissain nuoremmissa ikäryhmissä äänestysaktiivisuus on jopa 20 prosentin luokkaa. Erityisesti toisen asteen koulutuksen saaneiden miesten äänestysaktiivisuus on katastrofaalisen huono.

On esitetty sitäkin, että 16-vuotiaat voisivat äänestää kunnallisvaaleissa mutta eivät valtiollisissa vaaleissa?

– No sitten herää kysymys, miten kunnallinen taso olisi niin erilainen kuin valtiollinen taso, että toisissa vaaleissa voisi äänestää mutta toisissa ei. Pitäisin molemmat yhdessä enkä olisi laskemassa äänestysikärajaa.

Olisiko 16–17-vuotiaiden jaottelu jonkin testin mukaan äänestyskelpoisiin järkevää, Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen?

– Tutustumatta aiheeseen sen tarkemmin sanoisin, että varsin oudolta kuulostaa, jos aletaan testata jotenkin nuorten vaalikypsyyttä. Se ei toteuttaisi demokratiaa. Ei 18-vuotiaitakaan testata, onko ihminen kykeneväinen äänestämään.

Mitä mieltä liitto yleensä on äänioikeusikärajan alentamisesta?

– Suomen lukiolaisten liiton tavoitteena jo pitkään on ollut äänioikeuden ulottaminen kaikkiin 16-vuotiaisiin sekä kunnallisvaaleissa että valtiollisissa vaaleissa.

Milloin suomalainen yhteiskunta on valmis antamaan äänioikeuden 16-vuotiaille?

– Jaa, vaikea sanoa. Ihan varmasti jossain vaiheessa.

Vaalipäivän ikä ratkaisee

Kunnallisvaaleissa saa äänestää, jos viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta. Lisäksi kunnan, jossa äänestää, on oltava äänestäjän kotikunta 51. päivänä ennen vaalipäivää. Tämä koskee myös muiden maiden kansalaisia, jos he ovat asuneet maassa vähintään kaksi vuotta.

Eduskuntavaaleissa, eurovaaleissa ja presidentinvaaleissa jokainen Suomen kansalainen on äänioikeutettu asuinpaikasta riippumatta, jos viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta.

Seurakuntavaaleissa äänestysikäraja on 16 vuotta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (61)

Varmaan porvarit ovat ajamassa tätä ala ikäisten äänestysoikeutta, koska opettajat ja koulu vaikuttavat nuorten äänestys käyttäytymiseen ! Että sillä tavalla , helppoa kuin ulostus ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä parasta olisi rajoittaa äänioikeus vain niille, jotka maksavat tämän Suomen elättämisen. Hehän sen maksavat ja siten myös voivat päättää asioista.

Tosi puheessa ehkä se näin meneekin enimmäkseen, jos katsotaan ääniä, että keneltä ne tulevat. Nehän tulevat keskiluokasta, joita jokainen puolue kosiskelee riveihinsä. Nuoret ovat marginaalia, vanhukset myös. Tosin vanhusten määrä nousee kohta huippuunsa ja luulisi heidän äänestävän toisiaan. Saas nähdä. Mutta äänioikeutta ei missään nimessä alemmaksi, ehkä pitäisi jopa nostaa johonkin 20 - 25 -vuoteen. Sittenhän vasta nuoret tuottavat yhteiskunnalle jotakin. Siihen asti he ovat pelkkiä kulueriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Se kohta aivoissa, jolla harkitaan, mietitään ja hahmotetaan syitä ja seurauksia jne, kehittyy aivokuoreen vasta parikymppisenä, tai vähän päälle. Siis ihan oikeasti ihmiset, ei kuustoistavuotiaalla ole vielä edes elintä, jolla tajuta, mitä yhteiskunnalle aiheuttaa!!!!!!!"
Siis ihan oikeasti; miten nykyhallitus on voinut muodostua luonnonoikuista, joille se ei ole koskaan kehittynyt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän suuri osa nuorista kannattaa vihreitä tai ties vaikka vasemmistoa, joten kyllä on syytä kasvaa. 25 olisi ehkä hyvä äänestysikä. Työtä tekevät olisi jo enimmäkseen töissä ja tajuaisi että vihervasureita äänestämällä maahan haalitaan vain lisää elätettäviä juuri hänen verorahoillaan. Ne työtä tekemättömät nyt sitten tietenkin äänestävät vihervasureita mutta sille ei kai voi mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kerta autokortinkin saa vasta 18 vuotiaana jolloin voi ottaa vastuun ajamisestaan ei millään voi antaa vastuuta tämän maan tulevaisuudesta ja politiikasta joka on joidenkin mielestä kaikkein tärkein asia syömisen jälkeen. Parempi on helpottaa äänestystä sen kerhon jäsenyydestä mihin kuuluu niin enin kutka häviää taas tästäkin höpötyksestä. Valtuudet äänestää olisi vaikkapa "Paikallisen kunnallisen keskustaosaston piirikunnallisehdokkaan varajäsenen valitsialautakunnan järjestämisjäsenen sijainen" niin tuntuisi isäpapasta tärkeältä kun tietää ketä oma poika ja tyttö äänestivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai metsästyskortilla voi äänestää, koska poliisi ei hyväksy edes AB -luokan voimassa olevaa ajokorttia henkilöllisyyden varmentajaksi kun alle 18 v nuori hakee poliisiasemalta itselle passia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toki voi rajan laskea, muttei kepulaisten osalta. Jo puolueen valinta osoittaa, ettei kypsyyttä ja vastuuta ole riittävästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei missään nimessä laskea ei saa käyttää lapsityövoimaa politiikkojenkaan koska kakarat helppo aivopestä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EI missään nimessä. Heillähän on jo nyt mahdollisuus osallistua vaikka mihin tilaisuuksiin ja äänestää esimerkiksi seurakuntavaaleissa. Näkyykö tämä mitenkään aktiivisuutena, ei näy? Yksi tyhjän kanssa, kun muuta eivät puolueet voi, kun ovat antaneet vallan SAK:lle ja muille ammattijärjestöille. Tässä sitä ollaan sen vuoksi.

Edustuksellisen demokratian kunnioitus tulee muuten saavuttaa kuin antaa alaikäisille pennuille tulla äänestämään. Tämä kyllä kuvastaa nykypoliitikkojen surkeutta ja arvomaailmaa. Ei vähäisintäkään tajua, että missä mennään. Taas yksi snoppi, jota tässä nyt sitten hehkutellaan. Alkaisivat toimimaan poliitikot Suomen parhaaksi, eikä näitä lillukanvarsia tässä jauhettaisi. Eihän edes nykyään 18 vuotiaat äänestä aktiivisesti eli mikä logiikka tässä on takana, että sitten16-vuotias äänestää aktiivisemmin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloinkahan päästään tekemään kaikki äänestykset sähköisesti omalla päätelaitteella..???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..vanhemmat päättää ketä äänestetään ,ovelaa vaalipolitiikkaa...tässä on vatarkoitus saada porvareille lisäpaikkoja eduskuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti vassareiden lapset ovat järkevämpiä eivätkä tottele vanhempiaan ja äänestävät myös porvareita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se kohta aivoissa, jolla harkitaan, mietitään ja hahmotetaan syitä ja seurauksia jne, kehittyy aivokuoreen vasta parikymppisenä, tai vähän päälle. Siis ihan oikeasti ihmiset, ei kuustoistavuotiaalla ole vielä edes elintä, jolla tajuta, mitä yhteiskunnalle aiheuttaa!!!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaahas tämmönen elin... Monella yli kakskymppisellä se näyttää surkastuneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos halutaan 16 vuotiaille äänioikeus, niin silloin heille pitää suoda mahdollisuus myös olla ehdokkaana!
Pääsisimme maailmankartalle kun joku 16-vuotias nousisi eduskuntaan ja jopa pääministeriksi!
Vaviskaa, vanhat edustajat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsästyskoe ei kerro ihmisen kypsyydestä yhtään mitään. Kun tietää henkilön, joka on alaikäisenä metsästyskortin suorittaneena leikkinyt pyssyleikkejä ja ampunut kaveriaan, voi varmuudella todeta asian olevan näin.

Äänestäminen voitaisiin sallia 16 vuotiaille kansallisen yhteiskuntaopin kokeen suorittaneille. Kokeessa tulee painottaa sitä, että ääni kuuluu ehdokkaalle, jota äänestäjä itse kannattaa - ei hänelle, ketä huoltaja kannattaa.

Toisaalta, harva 25-vuotiaskaan osaa äänestää omien näkemystensä mukaan, saati sitten ikäihmiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unohtakaa lapsiäänestäjät!

Kuka hölmö edes keksi että 16-vuotias olisi valmis äänestämään kun suurin osa 18-vuotiaistakaan eivät todellakaan ole kypsiä äänestämään. Jotku 20-vuotiaatkin äänestää puhtaasti pärstäkertoimen tai fanituksen perusteella ja siinä ei ole koskaan mitään järkeä. Vaaleissa ei ole kyse siitä kenestä pitää vaan siitä kuka ajaa sellaista politiikkaa ja arvoja että haluaa häntä tukea.

Vakavasti puhuen siinä ei ole järkeä senkään takia että 16-vuotias ei ole vielä täysin vastuussa itsestään. Äänestäjänhän pitää kantaa vastuun siitä ketä äänestää, Joten onko tällaisen henkilön ääni juridisesti edes pätevä?

Mieluummin pitäisi nostaa äänestysikärajaa kuin laskea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiväthän nykyisetkään äänestäjät kanna vastuuta siitä ketä äänestävät, sillä heidän poliittinen muisti on jo huonontunut pahimmillaan muutamaan kuukauteen eli etenkin vanhimmat äänestäjät äänestävät puhtaasti pärstäkertoimen ja vaalilupausten perusteella, eikä siis ehdokkaiden teoilla ole ollut mitään merkitystä. Pitäisikö äänestysiän alarajan laskemisen sijaan poistaa äänioikeus vaikka kaikilta yli 68-vuotiailta, sillä hehän ovat saaneet käyttää äänioikeutaan jo yli 50 vuotta ja vaalitulokset eivät näytä hyviltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, ei missään tapauksessa ikärajaa alas. Entisellään tai jos on pakko muuttaa niin muutama vuosi ylöspäin.

Jos äänestysikärajaa laskettaisiin niin silloin mielestäni myös esim. rikosoikeudessa 16-vuotiasta täytyisi kohdella kuin ketä tahansa aikuista. Nythän oikeus kohtelee alle 21-vuotiaita lievemmin, mikä on minusta sinänsä ristiriitaista että 18 v. on kypsä päättämään valtakunnan asioista mutta ei kantamaan täyttä vastuuta teoistaan. Jopa ostaakseen väkeviä Alkosta täytyy olla 20-vuotias.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (61)

Uutisvirta

11:07
Esperi Care kertoo tehneensä isoja muutoksia talven kohun jälkeen – hoitajaliiton mukaan laatu vanhusten hoivakodeissa on parantunut vain viranomaisten huomautuksesta
10:53
Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko ensi viikon – valvonta kohdistuu muun muassa ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen
10:43
Nyt apu ehtii vesille entistä nopeammin: Oulu-Koillismaan pelastuslaitos otti käyttöön vesijetin
10:40
Sorsapoikue joutui pinteeseen Ranualla – pelastuslaitos auttoi poikaset ulos lietealtaasta
10:34
Kotimaisesta viljasta on tulossa keskimääräinen sato – Vuodet eivät ole veljeksiä, sillä vuosi sitten pelättiin jopa leipäpulaa
10:23
Ed Sheeranin lentokenttäkonsertit rikkovat Suomen suurimman konserttitapahtuman ennätyksen – paikalle odotetaan yli 106 000 katsojaa
9:39
Oulun uimarantojen vedet täyttivät laatuvaatimukset – sinilevää kahdella rannalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sotkun munkki.

79 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Minäpä kerron, joten nyt kuulolle! Yleisin palkka "täällä" ei todellakaan ole 4000 kuukaudessa, joten älä puhu höpöjä! ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image