Kotimaa

Met­säs­tys­kausi pamahtaa liikkeelle tänään – Karhuja voi kaataa reilut 300, sillä tarkoitus on "pitää karhut karhuina"

Karhunmetsästys on käynnistynyt tänään, ja vesilintujen metsästys alkaa tänään puolenpäivän aikaan. Tämä karhu on kuvattu Kuhmossa Kiekikosken maastossa katselukojusta. KUVA: Juha Neuvonen
Kotimaa 20.8.2019 8:40
Tanja Nuotio

Karhukanta on Suomessa kaikkiaan nyt noin 2 200 yksilöä. Metsästyksellä säädellään karhukannan kasvua. Sorsastus alkaa tänään puoliltapäivin, ja siihen toivotaan malttia uhanalaisten lajien vuoksi.

Vesilintujen metsästys alkaa tänään tiistaina kello 12. Samoin tiistaina on alkanut karhunmetsästys.

Suomen Metsästäjäliitto muistuttaa, että karhu voi Suomessa tänä päivänä hyvin. Karhukannan koko mitataan tällä hetkellä tuhansissa, kun vielä 20 vuotta sitten arvio oli satoja karhuja.

Liiton mukaan sekä metsästyksellä että ilmoitetuilla karhuhavainnoilla on tärkeä rooli karhukannan hoidossa. Luonnonvarakeskuksen karhukanta-arvion mukaan metsissämme liikkuu noin 1 800 yli vuoden ikäistä karhua ja lähes 400 pentua.

– Metsästyksellä säädellään karhukannan kasvua. Tarkoitus on pitää karhut karhuina, eli riittävän ihmisarkoina niiden luonnollisten elintapojen mukaisesti, Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari kertoo tiedotteessa.

Tekniikan kehitys on tuonut puoliltaöin alkaneeseen karhunmetsästyksen uusia mahdollisuuksia, mutta myös hankalasti valvottavia laittomuuksia.

Karhunmetsästyskausi käynnistyy tänään poikkeusluvilla. Suomen riistakeskus on myöntänyt alkavalle metsästyskaudelle 228 poikkeuslupaa. Lisäksi poronhoitoalueella voidaan kaataa alueellisen kiintiön nojalla 85 karhua. Maa- ja metsätalousministeriön asettama kokonaiskiintiö tulevalle metsästyskaudelle on yhteensä 313 eläintä.

– Kaiken kaikkiaan poikkeuslupia on myönnetty viime vuotta vähemmän. Lupia on myönnetty eniten alueille, joissa kannan leikkaamiselle tai kasvun pysäyttämiselle on tarvetta. Lupia on tämän vuoksi kohdistettu Pohjois-Karjalaan sekä Etelä-Savon itäosiin, minne lupia suunnattiin karhukannan ja karhujen aiheuttamien vahinkojen kasvun perusteella, Siitari toteaa.

Sorsastus alkaa kello 12

Vesilintujen metsästyskauden alkaessa BirdLife Suomi ja Metsästäjäliitto muistuttavat lajintunnistuksen tärkeydestä ja kehottavat välttämään taantuvien lajien metsästystä.

Monen Suomessa tärkeän riistavesilinnun kanta on taantunut koko 2000-luvun ajan. Suuri osa lajeista onkin nykyisin uhanalaisia. Huoli taantuneista lajeista yhdistää Metsästäjäliittoa ja BirdLifea.

– Taantuneiden lajien väheneminen on edelleen jatkunut, ja niiden poikastuotto on hyvin huono. Vähenevä ja huonosti tuottava kanta ei kestä lisäkuolleisuutta. Siksi taantuvien lajien metsästystä on vältettävä, BirdLifen suojeluasiantuntija Tero Toivanen painottaa.

Riistavesilinnuista punasotka on luokiteltu Suomessa äärimmäisen uhanalaiseksi, tukkasotka, haahka ja nokikana erittäin uhanalaisiksi sekä taigametsähanhi, haapana, jouhisorsa ja heinätavi vaarantuneiksi.

Punasotkan ja tukkakoskelon metsästys sekä haahkan syysmetsästys on tänä vuonna kielletty maa- ja metsätalousministeriön asetuksella.

Allin metsästys on kielletty sisämaassa, ja merialueilla sitä on rajoitettu saaliskiintiöin. Metsähanhea saa metsästää vain loka-marraskuussa kaakkoisessa Suomessa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Karhun metsästykseen tarvitaan uusi sääntö ja laki pykälä. Karhun ampujan tulee olla 150m päässä tiestä tai muusta urasta/aukosta jossa moottoriajoneuvolla on mahdollista liikkua. Tämä lopettaisi auton käytön karhunmetsästyksessä. Nykyään autolla kaadetaan lähes jokainen karhu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eränkäynti on ikivanha harrastus. Ihmiset ovat saaneet elantonsa metsästä ja vesistöistä sekä Suomen ja pohjoisten alueiden asukkaat ovat saaneet lämpimät turkit talven pakkasten varalle. Luonto on tasapainossa kun metsien villien ja vapaiden kannat pysyvät sopivan kokoisina. Vastuullinen metsästysharrastus on kannatettavaa toimintaa. Täytyy hakeutua kurssille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se vanhaa eränkäviää surettaa että metsästys on muuttunut urheiluksi ja huviksi joka ei kestä päivänvaloa. Eettisyys ja kunnioitus eläimiä ja luontoa kohtaan on kadonnut. Kaikki pitää saada helpolla ja paljon. Ihmettelen ettei seurat ja järjestöt ole näihin epäkohtiin puuttunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän aseen pauketta sitä sitten lauantaina varjakkaan kuului, jos metsästyskausi vasta alkaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei Kuulokorva! Kyyhkyn metsästys on alkanut 10.8 ja savikiekkoa ammutaan myöskin. On parein, että pizzapojat pysyvät poissa ase-ja metsästysharrastuksista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on paras keino estää kiinteistön luvaton käyttö metsästysalueena?
Kyllästynyt keräämään haulikon hylsyjä (piha-alueilta) joka ainoa vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenenkään kiinteistön alueelle ei saa mennä ilman omistajan lupaa. Asiasta voi ilmoittaa myös kieltotaululla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhuja on Suomessa noin 2 000 ja ihmisiä 5 500 000. Karhuja vähennetään 300 eikä ihmisiä lainkaan, vaikka ihmisen tuho on enemmän kuin lukumääräero osoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhua pitäisi metsästää paljon enemmän kuin kaataa. Nyt karhut kaadetaan isolla porukalla liian nopeasti, lopun aikaa ne hengaavat asutuksen liepeillä, missä on sapuskaa tarjolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pitäisi pahojen metsästäjien ammuskella söpöjä metsän eläimiä.
Eikä metsäkoneiden kaataa yvtään puuta.
Eikä thaipoimijoiden poimia meidän mustikoita.
Vastustan kaikkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä vastustan suvaitsematonta vihreää harmaassa betonikuutiossa asustavaa valmiiksi viipaloidun pullapitkon syöjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhun metsästys olisi kiellettävä syvissä erämaissa. Piha- ja lähiökarhut pitäisi kaataa ilman lukumäärän rajoituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhu on petoeläin, karhukantaa on vähennettävä , ihmiselle on annettu järki,ei pedot voi hallita ihmisten elämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvoisat birdlifelaiset käykää katsomassa Akionlahdella kun haukat ja merikotkat napsii sorsan poikasia parempiin suihin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnossa esiintyy petoeläimiä, jotka syövät toisia eläimiä. Joillekin tämä näköjään tulee yllätyksenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riistanruokintapaikat tekevät villieläimistä pullasorsia, jotka luottavat ihmiseen kunnes toisin käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

22:47
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
22:41
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
22:07
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
22:01
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
21:53
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
20:37
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä
20:14
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
96
SDP nosti hurjasti kannatustaan ja on nyt Suomen suosituin puolue, kertoo Alman kysely – Perussuomalaiset menetti suosiotaan ja putosi kärkipaikalta
61
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
38
Koronakuolemia tuli neljä lisää, menehtyneiden kokonaismäärä on Suomessa nyt 17 – Oulussa kaksi potilasta pääsi sairaalasta
33
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
25
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
19
Kysyimme, leviääkö korona Oysin yhteispäivystyksessä – "Hyvin meille uskaltaa tulla"
19
Yhdessä Euroopan maassa koronakriisin takia ei ole ryhdytty mihinkään varotoimiin – ”Parempi kuolla selkä suorana kuin elää polvillaan”

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on ohut lumipeite.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

31.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image