Kotimaa

Met­säs­tys­kausi pamahtaa liikkeelle tänään – Karhuja voi kaataa reilut 300, sillä tarkoitus on "pitää karhut karhuina"

Karhunmetsästys on käynnistynyt tänään, ja vesilintujen metsästys alkaa tänään puolenpäivän aikaan. Tämä karhu on kuvattu Kuhmossa Kiekikosken maastossa katselukojusta. KUVA: Juha Neuvonen
Kotimaa 20.8.2019 8:40
Tanja Nuotio

Karhukanta on Suomessa kaikkiaan nyt noin 2 200 yksilöä. Metsästyksellä säädellään karhukannan kasvua. Sorsastus alkaa tänään puoliltapäivin, ja siihen toivotaan malttia uhanalaisten lajien vuoksi.

Vesilintujen metsästys alkaa tänään tiistaina kello 12. Samoin tiistaina on alkanut karhunmetsästys.

Suomen Metsästäjäliitto muistuttaa, että karhu voi Suomessa tänä päivänä hyvin. Karhukannan koko mitataan tällä hetkellä tuhansissa, kun vielä 20 vuotta sitten arvio oli satoja karhuja.

Liiton mukaan sekä metsästyksellä että ilmoitetuilla karhuhavainnoilla on tärkeä rooli karhukannan hoidossa. Luonnonvarakeskuksen karhukanta-arvion mukaan metsissämme liikkuu noin 1 800 yli vuoden ikäistä karhua ja lähes 400 pentua.

– Metsästyksellä säädellään karhukannan kasvua. Tarkoitus on pitää karhut karhuina, eli riittävän ihmisarkoina niiden luonnollisten elintapojen mukaisesti, Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari kertoo tiedotteessa.

Tekniikan kehitys on tuonut puoliltaöin alkaneeseen karhunmetsästyksen uusia mahdollisuuksia, mutta myös hankalasti valvottavia laittomuuksia.

Karhunmetsästyskausi käynnistyy tänään poikkeusluvilla. Suomen riistakeskus on myöntänyt alkavalle metsästyskaudelle 228 poikkeuslupaa. Lisäksi poronhoitoalueella voidaan kaataa alueellisen kiintiön nojalla 85 karhua. Maa- ja metsätalousministeriön asettama kokonaiskiintiö tulevalle metsästyskaudelle on yhteensä 313 eläintä.

– Kaiken kaikkiaan poikkeuslupia on myönnetty viime vuotta vähemmän. Lupia on myönnetty eniten alueille, joissa kannan leikkaamiselle tai kasvun pysäyttämiselle on tarvetta. Lupia on tämän vuoksi kohdistettu Pohjois-Karjalaan sekä Etelä-Savon itäosiin, minne lupia suunnattiin karhukannan ja karhujen aiheuttamien vahinkojen kasvun perusteella, Siitari toteaa.

Sorsastus alkaa kello 12

Vesilintujen metsästyskauden alkaessa BirdLife Suomi ja Metsästäjäliitto muistuttavat lajintunnistuksen tärkeydestä ja kehottavat välttämään taantuvien lajien metsästystä.

Monen Suomessa tärkeän riistavesilinnun kanta on taantunut koko 2000-luvun ajan. Suuri osa lajeista onkin nykyisin uhanalaisia. Huoli taantuneista lajeista yhdistää Metsästäjäliittoa ja BirdLifea.

– Taantuneiden lajien väheneminen on edelleen jatkunut, ja niiden poikastuotto on hyvin huono. Vähenevä ja huonosti tuottava kanta ei kestä lisäkuolleisuutta. Siksi taantuvien lajien metsästystä on vältettävä, BirdLifen suojeluasiantuntija Tero Toivanen painottaa.

Riistavesilinnuista punasotka on luokiteltu Suomessa äärimmäisen uhanalaiseksi, tukkasotka, haahka ja nokikana erittäin uhanalaisiksi sekä taigametsähanhi, haapana, jouhisorsa ja heinätavi vaarantuneiksi.

Punasotkan ja tukkakoskelon metsästys sekä haahkan syysmetsästys on tänä vuonna kielletty maa- ja metsätalousministeriön asetuksella.

Allin metsästys on kielletty sisämaassa, ja merialueilla sitä on rajoitettu saaliskiintiöin. Metsähanhea saa metsästää vain loka-marraskuussa kaakkoisessa Suomessa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Karhun metsästykseen tarvitaan uusi sääntö ja laki pykälä. Karhun ampujan tulee olla 150m päässä tiestä tai muusta urasta/aukosta jossa moottoriajoneuvolla on mahdollista liikkua. Tämä lopettaisi auton käytön karhunmetsästyksessä. Nykyään autolla kaadetaan lähes jokainen karhu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eränkäynti on ikivanha harrastus. Ihmiset ovat saaneet elantonsa metsästä ja vesistöistä sekä Suomen ja pohjoisten alueiden asukkaat ovat saaneet lämpimät turkit talven pakkasten varalle. Luonto on tasapainossa kun metsien villien ja vapaiden kannat pysyvät sopivan kokoisina. Vastuullinen metsästysharrastus on kannatettavaa toimintaa. Täytyy hakeutua kurssille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se vanhaa eränkäviää surettaa että metsästys on muuttunut urheiluksi ja huviksi joka ei kestä päivänvaloa. Eettisyys ja kunnioitus eläimiä ja luontoa kohtaan on kadonnut. Kaikki pitää saada helpolla ja paljon. Ihmettelen ettei seurat ja järjestöt ole näihin epäkohtiin puuttunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän aseen pauketta sitä sitten lauantaina varjakkaan kuului, jos metsästyskausi vasta alkaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei Kuulokorva! Kyyhkyn metsästys on alkanut 10.8 ja savikiekkoa ammutaan myöskin. On parein, että pizzapojat pysyvät poissa ase-ja metsästysharrastuksista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on paras keino estää kiinteistön luvaton käyttö metsästysalueena?
Kyllästynyt keräämään haulikon hylsyjä (piha-alueilta) joka ainoa vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenenkään kiinteistön alueelle ei saa mennä ilman omistajan lupaa. Asiasta voi ilmoittaa myös kieltotaululla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhuja on Suomessa noin 2 000 ja ihmisiä 5 500 000. Karhuja vähennetään 300 eikä ihmisiä lainkaan, vaikka ihmisen tuho on enemmän kuin lukumääräero osoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhua pitäisi metsästää paljon enemmän kuin kaataa. Nyt karhut kaadetaan isolla porukalla liian nopeasti, lopun aikaa ne hengaavat asutuksen liepeillä, missä on sapuskaa tarjolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pitäisi pahojen metsästäjien ammuskella söpöjä metsän eläimiä.
Eikä metsäkoneiden kaataa yvtään puuta.
Eikä thaipoimijoiden poimia meidän mustikoita.
Vastustan kaikkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä vastustan suvaitsematonta vihreää harmaassa betonikuutiossa asustavaa valmiiksi viipaloidun pullapitkon syöjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhun metsästys olisi kiellettävä syvissä erämaissa. Piha- ja lähiökarhut pitäisi kaataa ilman lukumäärän rajoituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhu on petoeläin, karhukantaa on vähennettävä , ihmiselle on annettu järki,ei pedot voi hallita ihmisten elämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvoisat birdlifelaiset käykää katsomassa Akionlahdella kun haukat ja merikotkat napsii sorsan poikasia parempiin suihin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnossa esiintyy petoeläimiä, jotka syövät toisia eläimiä. Joillekin tämä näköjään tulee yllätyksenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riistanruokintapaikat tekevät villieläimistä pullasorsia, jotka luottavat ihmiseen kunnes toisin käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

15:25
Ihmiskauppiaan tuomio lieveni hovissa – rangaistus neljä vuotta vankeutta
15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidasti liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
13:29
Viiteen päivään kolme kovaa vieraspeliä – Kärpät hakee viidettätoista perättäistä runkosarjavoittoa Ilveksestä kolmen tuoreen miehen voimin
52
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
39
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
25
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
21
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
20
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image