Kotimaa

Met­säs­tys­kausi pamahtaa liikkeelle tänään – Karhuja voi kaataa reilut 300, sillä tarkoitus on "pitää karhut karhuina"

Karhunmetsästys on käynnistynyt tänään, ja vesilintujen metsästys alkaa tänään puolenpäivän aikaan. Tämä karhu on kuvattu Kuhmossa Kiekikosken maastossa katselukojusta. KUVA: Juha Neuvonen
Kotimaa 20.8.2019 8:40
Tanja Nuotio

Karhukanta on Suomessa kaikkiaan nyt noin 2 200 yksilöä. Metsästyksellä säädellään karhukannan kasvua. Sorsastus alkaa tänään puoliltapäivin, ja siihen toivotaan malttia uhanalaisten lajien vuoksi.

Vesilintujen metsästys alkaa tänään tiistaina kello 12. Samoin tiistaina on alkanut karhunmetsästys.

Suomen Metsästäjäliitto muistuttaa, että karhu voi Suomessa tänä päivänä hyvin. Karhukannan koko mitataan tällä hetkellä tuhansissa, kun vielä 20 vuotta sitten arvio oli satoja karhuja.

Liiton mukaan sekä metsästyksellä että ilmoitetuilla karhuhavainnoilla on tärkeä rooli karhukannan hoidossa. Luonnonvarakeskuksen karhukanta-arvion mukaan metsissämme liikkuu noin 1 800 yli vuoden ikäistä karhua ja lähes 400 pentua.

– Metsästyksellä säädellään karhukannan kasvua. Tarkoitus on pitää karhut karhuina, eli riittävän ihmisarkoina niiden luonnollisten elintapojen mukaisesti, Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari kertoo tiedotteessa.

Tekniikan kehitys on tuonut puoliltaöin alkaneeseen karhunmetsästyksen uusia mahdollisuuksia, mutta myös hankalasti valvottavia laittomuuksia.

Karhunmetsästyskausi käynnistyy tänään poikkeusluvilla. Suomen riistakeskus on myöntänyt alkavalle metsästyskaudelle 228 poikkeuslupaa. Lisäksi poronhoitoalueella voidaan kaataa alueellisen kiintiön nojalla 85 karhua. Maa- ja metsätalousministeriön asettama kokonaiskiintiö tulevalle metsästyskaudelle on yhteensä 313 eläintä.

– Kaiken kaikkiaan poikkeuslupia on myönnetty viime vuotta vähemmän. Lupia on myönnetty eniten alueille, joissa kannan leikkaamiselle tai kasvun pysäyttämiselle on tarvetta. Lupia on tämän vuoksi kohdistettu Pohjois-Karjalaan sekä Etelä-Savon itäosiin, minne lupia suunnattiin karhukannan ja karhujen aiheuttamien vahinkojen kasvun perusteella, Siitari toteaa.

Sorsastus alkaa kello 12

Vesilintujen metsästyskauden alkaessa BirdLife Suomi ja Metsästäjäliitto muistuttavat lajintunnistuksen tärkeydestä ja kehottavat välttämään taantuvien lajien metsästystä.

Monen Suomessa tärkeän riistavesilinnun kanta on taantunut koko 2000-luvun ajan. Suuri osa lajeista onkin nykyisin uhanalaisia. Huoli taantuneista lajeista yhdistää Metsästäjäliittoa ja BirdLifea.

– Taantuneiden lajien väheneminen on edelleen jatkunut, ja niiden poikastuotto on hyvin huono. Vähenevä ja huonosti tuottava kanta ei kestä lisäkuolleisuutta. Siksi taantuvien lajien metsästystä on vältettävä, BirdLifen suojeluasiantuntija Tero Toivanen painottaa.

Riistavesilinnuista punasotka on luokiteltu Suomessa äärimmäisen uhanalaiseksi, tukkasotka, haahka ja nokikana erittäin uhanalaisiksi sekä taigametsähanhi, haapana, jouhisorsa ja heinätavi vaarantuneiksi.

Punasotkan ja tukkakoskelon metsästys sekä haahkan syysmetsästys on tänä vuonna kielletty maa- ja metsätalousministeriön asetuksella.

Allin metsästys on kielletty sisämaassa, ja merialueilla sitä on rajoitettu saaliskiintiöin. Metsähanhea saa metsästää vain loka-marraskuussa kaakkoisessa Suomessa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Karhun metsästykseen tarvitaan uusi sääntö ja laki pykälä. Karhun ampujan tulee olla 150m päässä tiestä tai muusta urasta/aukosta jossa moottoriajoneuvolla on mahdollista liikkua. Tämä lopettaisi auton käytön karhunmetsästyksessä. Nykyään autolla kaadetaan lähes jokainen karhu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eränkäynti on ikivanha harrastus. Ihmiset ovat saaneet elantonsa metsästä ja vesistöistä sekä Suomen ja pohjoisten alueiden asukkaat ovat saaneet lämpimät turkit talven pakkasten varalle. Luonto on tasapainossa kun metsien villien ja vapaiden kannat pysyvät sopivan kokoisina. Vastuullinen metsästysharrastus on kannatettavaa toimintaa. Täytyy hakeutua kurssille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se vanhaa eränkäviää surettaa että metsästys on muuttunut urheiluksi ja huviksi joka ei kestä päivänvaloa. Eettisyys ja kunnioitus eläimiä ja luontoa kohtaan on kadonnut. Kaikki pitää saada helpolla ja paljon. Ihmettelen ettei seurat ja järjestöt ole näihin epäkohtiin puuttunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän aseen pauketta sitä sitten lauantaina varjakkaan kuului, jos metsästyskausi vasta alkaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei Kuulokorva! Kyyhkyn metsästys on alkanut 10.8 ja savikiekkoa ammutaan myöskin. On parein, että pizzapojat pysyvät poissa ase-ja metsästysharrastuksista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on paras keino estää kiinteistön luvaton käyttö metsästysalueena?
Kyllästynyt keräämään haulikon hylsyjä (piha-alueilta) joka ainoa vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenenkään kiinteistön alueelle ei saa mennä ilman omistajan lupaa. Asiasta voi ilmoittaa myös kieltotaululla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhuja on Suomessa noin 2 000 ja ihmisiä 5 500 000. Karhuja vähennetään 300 eikä ihmisiä lainkaan, vaikka ihmisen tuho on enemmän kuin lukumääräero osoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhua pitäisi metsästää paljon enemmän kuin kaataa. Nyt karhut kaadetaan isolla porukalla liian nopeasti, lopun aikaa ne hengaavat asutuksen liepeillä, missä on sapuskaa tarjolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pitäisi pahojen metsästäjien ammuskella söpöjä metsän eläimiä.
Eikä metsäkoneiden kaataa yvtään puuta.
Eikä thaipoimijoiden poimia meidän mustikoita.
Vastustan kaikkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä vastustan suvaitsematonta vihreää harmaassa betonikuutiossa asustavaa valmiiksi viipaloidun pullapitkon syöjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhun metsästys olisi kiellettävä syvissä erämaissa. Piha- ja lähiökarhut pitäisi kaataa ilman lukumäärän rajoituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhu on petoeläin, karhukantaa on vähennettävä , ihmiselle on annettu järki,ei pedot voi hallita ihmisten elämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvoisat birdlifelaiset käykää katsomassa Akionlahdella kun haukat ja merikotkat napsii sorsan poikasia parempiin suihin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnossa esiintyy petoeläimiä, jotka syövät toisia eläimiä. Joillekin tämä näköjään tulee yllätyksenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riistanruokintapaikat tekevät villieläimistä pullasorsia, jotka luottavat ihmiseen kunnes toisin käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

14:05
Nyt on suurin riski ajaa hirvikolari – Oulu oli hirvivahinkojen määrässä sijalla 20
13:42
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana
13:37
Hongkongin mielenosoitusten pelätään kärjistyvän veriseksi yhteenotoksi – Poliisi pitää mielenosoittajia loukussa oppilaitoksessa
13:34
HS: Maajoukkueen alppihiihtovalmentajana toimineelle syytteet Ranuan kuolonkolarista
13:14
Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – asianomistajia on seitsemän
13:11
Puolustusministeriö ei kertonut henkilöstöryhmille alueellistamisselvityksestä - työntekijät äimän käkenä
12:22
Neljä skenaariota, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi
38
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
32
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
25
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
19
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
15
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
14
Kivikukko koottiin uudelleen salaiseen paikkaan – Kyseessä on harjoittelukasaus, jotta se osataan koota oikein lopulliselle paikalleen Rautatienkadulle
12
Marraskuinen harmaus jämähtää ensi viikolla Oulun ylle, vesisateet ja lämmin sää sulattavat lumia – "Harmaa viikko tulossa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

254 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mietin alkoholin jättämistä, mitä tilalle?

Toi uutuutena krapulattomat maanantait, itsetunto palasi pikkuhiljaa lääkkeen avustuksella. Ei enään koskaan kauheaa mor... Lue lisää...
Tenu, terve

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image