Kotimaa

Met­sä­ka­na­lin­tu­jen metsästys alkaa tiistaina – Met­säs­tä­jä­liit­to kehottaa rauhoittamaan syyssoitimet: "Säästä huippukukot"

Metsäkanalintujen kannat ovat kohentuneet edellisvuosista. KUVA: Eero Haapala
Kotimaa 7.9.2019 14:04
Anna Leinonen

Metsäkalanlintujen metsästyskausi alkaa ensi tiistaina. Alkavalla kaudella metsästyskautta on pidennetty paikoin merkittävästikin. Taustalla on alueellisesti vahvistuneet lintukannat. Myös latvalinnustus, eli urosteeren ja -metson talvimetsästys on pitkästä aikaa paikoin sallittua. 

Metsästäjäliitto muistuttaa, että metsästys kannattaa kohdentaa nuoriin yksilöihin ja syyssoitimet kannattaa rauhoittaa.

– Riistanhoidon kannalta on erittäin tärkeää ymmärtää kunkin riistalajin käyttäytymispiirteiden merkitys kantojen elinvoimaisuudelle, kertoo Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari.

Vastoin vanhoja uskomuksia ovat vanhat mustat koiraat erittäin tärkeitä lajin lisääntymiselle. Niillä on suuri merkitys ryhmäsoitimen houkuttelevuudelle.

– Esimerkiksi teeret ovat uskollisia soidinpaikalleen. Vanhat kukot houkuttelevat paikalle naaraita ja pitävät yllä populaation hyvää perinnöllistä laatua. Kaikkein aktiivisimpina soidinvierailijoina nämä vanhat huippukukot joutuvat helposti soidinmetsästyksen saaliiksi, Siitari sanoo.

Jos huippukukot ammutaan, eivät naaraat enää ilmesty soitimelle. Kerran pois ammuttu soidin harvoin enää elpyy. Siitarin mukaan syyssoitimet pitäisi rauhoittaa kestävien kantojen säilyttämiseksi.

– Vastuullinen metsästäjä varmistaa alueensa kestävät kannat myös tulevina vuosina ja säästää vanhat kukot.

Nuorten lintujen selviämismahdollisuudet ovat luonnostaan heikommat, joten niiden metsästyksellä ei ole niin suurta vaikutusta kannalle.

Riistakolmiolaskentojen perusteella kanalintujen pesintä onnistui tänä vuonna yleisesti ottaen hyvin.

Oulussa ja suuressa osassa Pohjois-Pohjanmaata metsoa ja teertä saa metsästää 10. marraskuuta saakka. Koillismaalla ja muutamassa muussa Pohjois-Pohjanmaan kunnassa metsästysaika jatkuu joulukuuhun saakka.

Tarkista metsäkanalintujen alueelliset metsästysajat Suomen riistakeskuksen sivuilta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Tosi erästäjä on oikeassa. Ensin on pakko ampua, jos meinaa jotain saada ja katsoa sitten, mikä tuli alas - jos tuli. Kukolla menee joskus onneksi hieman enemmän aikaa lentoon lähdössä, jotta ehtii saattopaukun lähettää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksinaismoraali rehottaa metsästäjäpiireissä, ensin vaaditaan soidinmetsästyksen sallimista ja sitten ollaan muka vastuullisia siitä kieltäytyessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pomppulintua ampuessa ennätä valintoja tehdä, se on ammuttava heti kun jokin vilahtaa. Muuten saa kuulla kuittailuja metsästysseuran kokouksessa, kun saalismäärä jää pienemmäksi kuin muilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rauhoittakaa metsänomistajat pienriista mailtanne varsinkin suot ja soidinalueet, koska seurat ei itse ymmärrä ahneusissaan suojella tärkeitä siemenlintuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä taida suuri osa metsästäjistä edes tietää eikä välittää kenen mailla mennään vaan ammuskellaan "joka miehen oikeudella", metsä kuin metsä. Siinä saa hauleja metso ja metsänomistajakin ellei ole suojavärinä sitä kirkasta oranssia... sitten vaan odottelemaan uutisia siitä miten monta marjastajaa/sienestäjää saatiin saaliiksi tänä vuonna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän lähimetsässä oli upea metsokukko. Sitten tuli suuri metsästäjä ja ampui sen pois. Oli aina mahtavaa, kun se rytinällä lähti lentoon.
Ikävä tuli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama oli meillä, vanha kuusikko jossa on aina ollut metto. Sitten tuli suuri valkoinen metsästäjä ja tappoi valtakukon. Nyt ei viiteen vuoteen alueella mettoja ole näkynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsästäjät ovat aina suojelleet riistakantojamme tästä asiasta on turha inttää katsokaa peiliin hyödykkeiden ostajat teollisuus ja tehometsä talous

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samat on kokemukset mullakin, veeällillä ei oo mitään kunnioitusta luontoa kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juup se mikä metsäkanalintujenkannat hävitti oli metsien ojittaminen lannoitukset tehometsätalous ja piste

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitää ylipäätänsä tappaa viattomia luontokappaleita. Jos välttämättä tarvii lihaa niin sitä voi ostaa kaupasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hmmm...kannat vahvistuneet niin voidaan kautta pidentää tolkuttomasti. Pohjilta kun teerikannassa lähdettiin niin ei vieläkään olla kyllä kovinkaan suurissa kannoissa. Että se siitä selityksestä. Tais vaan pakko olla pitää MM: n vanha lupaus latvalinnustuksesta vahvojen metsästysjärjestöjen paineessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomatonta, ihme on tapahtunut. Metsästäjäliitto on herännyt syväjäästä ja antaa kerrankin järkevän kehotuksen. Se ei vain tehoa. Suot ja aukot pitää rauhoittaa. Lisäksi kyttäämällä ja pahimmillaan kuvastamalla tapahtuva pyynti pitää kieltää koska nämä pyyntimuodot kohdistuu kaikkein tärkeimpiin lintuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsästäjien tulisi itse oman maineensa vuoksi hoitaa valvontaa esim. metsäautoteiden varsilla salametsästäjien kiinni saamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoja teorioita. Lintu kun lähtee aamulla maasta lentoon,on mahdotonta sanoa sen ikää ennen ampumista. Sukupuolen pystyy erottamaan sekä metsolla että teerellä. Kannan hoitoa voi harrastaa,kun jättää naaraan ampumatta. Ķirjoittajan olisi syytä lähteä lintumetsälle kirjoituspöydän takaa. Metsäkanalinnut ovat kaikki nuoria( alle kymmenvuotiaita). Petolinnut elävät yleensä yli 30 vuotiaiksi. Niiden hävittäminen kuten myös muiden petojen on parasta riistanhoitoa. Kanahaukan istutusohje: Kanahaukka istutetaan kuten peruna. Ei ole väliä,onkopystö vai nokka alaspäin. Lopputulos on aina hyvä kanalinnuille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisko se teeri kuitenkin kanahaukalle tärkempi hengen pitämiseksi kuin metsästäjälle? Kanahaukka ottaa soitimelta ehkä yhden teeren / päivä ja metsästäjä saattaa hupinaan ampua yhdessä aamussa 5 lintua samalta pellolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei 5 lintua riitä, suon laidassa kiikarikiväärin kanssa kyttäävä ampuu pakettiautollisen lintuja päivässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä taitava pyssymies ja metsämies ampuu yhdessä päivässä merikontillisen teeriä, hyvissä olosuhteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

13:55
Kuorma-auton lavalla olleet paalit syttyivät tuleen, ohikulkija havaitsi palon
13:36
Pärmäkoski onnistui kiertueen päätöskilpailussa, nousi seitsemänneksi
13:28
Norwegianin koneita Kanarian hiekkamyrskyn silmässä – koneet pitää tarkastaa ennen kuin niillä voi lentää
12:57
Henkilöauto ajautui ulos tieltä Siikalatvalla, ajokeli voi olla huono
11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
72
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
24
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Myyntiä tavoittelevalle nyt on tosiaankin hyvä aika myydä. Näin on tosin sanottu jo pian 10 vuotta. Niinä vuosina kun ei... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image