Kotimaa

Met­sä­ka­na­lin­tu­jen metsästys alkaa tiistaina – Met­säs­tä­jä­liit­to kehottaa rauhoittamaan syyssoitimet: "Säästä huippukukot"

Metsäkanalintujen kannat ovat kohentuneet edellisvuosista. KUVA: Eero Haapala
Kotimaa 7.9.2019 14:04
Anna Leinonen

Metsäkalanlintujen metsästyskausi alkaa ensi tiistaina. Alkavalla kaudella metsästyskautta on pidennetty paikoin merkittävästikin. Taustalla on alueellisesti vahvistuneet lintukannat. Myös latvalinnustus, eli urosteeren ja -metson talvimetsästys on pitkästä aikaa paikoin sallittua. 

Metsästäjäliitto muistuttaa, että metsästys kannattaa kohdentaa nuoriin yksilöihin ja syyssoitimet kannattaa rauhoittaa.

– Riistanhoidon kannalta on erittäin tärkeää ymmärtää kunkin riistalajin käyttäytymispiirteiden merkitys kantojen elinvoimaisuudelle, kertoo Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari.

Vastoin vanhoja uskomuksia ovat vanhat mustat koiraat erittäin tärkeitä lajin lisääntymiselle. Niillä on suuri merkitys ryhmäsoitimen houkuttelevuudelle.

– Esimerkiksi teeret ovat uskollisia soidinpaikalleen. Vanhat kukot houkuttelevat paikalle naaraita ja pitävät yllä populaation hyvää perinnöllistä laatua. Kaikkein aktiivisimpina soidinvierailijoina nämä vanhat huippukukot joutuvat helposti soidinmetsästyksen saaliiksi, Siitari sanoo.

Jos huippukukot ammutaan, eivät naaraat enää ilmesty soitimelle. Kerran pois ammuttu soidin harvoin enää elpyy. Siitarin mukaan syyssoitimet pitäisi rauhoittaa kestävien kantojen säilyttämiseksi.

– Vastuullinen metsästäjä varmistaa alueensa kestävät kannat myös tulevina vuosina ja säästää vanhat kukot.

Nuorten lintujen selviämismahdollisuudet ovat luonnostaan heikommat, joten niiden metsästyksellä ei ole niin suurta vaikutusta kannalle.

Riistakolmiolaskentojen perusteella kanalintujen pesintä onnistui tänä vuonna yleisesti ottaen hyvin.

Oulussa ja suuressa osassa Pohjois-Pohjanmaata metsoa ja teertä saa metsästää 10. marraskuuta saakka. Koillismaalla ja muutamassa muussa Pohjois-Pohjanmaan kunnassa metsästysaika jatkuu joulukuuhun saakka.

Tarkista metsäkanalintujen alueelliset metsästysajat Suomen riistakeskuksen sivuilta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Tosi erästäjä on oikeassa. Ensin on pakko ampua, jos meinaa jotain saada ja katsoa sitten, mikä tuli alas - jos tuli. Kukolla menee joskus onneksi hieman enemmän aikaa lentoon lähdössä, jotta ehtii saattopaukun lähettää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksinaismoraali rehottaa metsästäjäpiireissä, ensin vaaditaan soidinmetsästyksen sallimista ja sitten ollaan muka vastuullisia siitä kieltäytyessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pomppulintua ampuessa ennätä valintoja tehdä, se on ammuttava heti kun jokin vilahtaa. Muuten saa kuulla kuittailuja metsästysseuran kokouksessa, kun saalismäärä jää pienemmäksi kuin muilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rauhoittakaa metsänomistajat pienriista mailtanne varsinkin suot ja soidinalueet, koska seurat ei itse ymmärrä ahneusissaan suojella tärkeitä siemenlintuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä taida suuri osa metsästäjistä edes tietää eikä välittää kenen mailla mennään vaan ammuskellaan "joka miehen oikeudella", metsä kuin metsä. Siinä saa hauleja metso ja metsänomistajakin ellei ole suojavärinä sitä kirkasta oranssia... sitten vaan odottelemaan uutisia siitä miten monta marjastajaa/sienestäjää saatiin saaliiksi tänä vuonna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän lähimetsässä oli upea metsokukko. Sitten tuli suuri metsästäjä ja ampui sen pois. Oli aina mahtavaa, kun se rytinällä lähti lentoon.
Ikävä tuli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama oli meillä, vanha kuusikko jossa on aina ollut metto. Sitten tuli suuri valkoinen metsästäjä ja tappoi valtakukon. Nyt ei viiteen vuoteen alueella mettoja ole näkynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsästäjät ovat aina suojelleet riistakantojamme tästä asiasta on turha inttää katsokaa peiliin hyödykkeiden ostajat teollisuus ja tehometsä talous

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samat on kokemukset mullakin, veeällillä ei oo mitään kunnioitusta luontoa kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juup se mikä metsäkanalintujenkannat hävitti oli metsien ojittaminen lannoitukset tehometsätalous ja piste

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitää ylipäätänsä tappaa viattomia luontokappaleita. Jos välttämättä tarvii lihaa niin sitä voi ostaa kaupasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hmmm...kannat vahvistuneet niin voidaan kautta pidentää tolkuttomasti. Pohjilta kun teerikannassa lähdettiin niin ei vieläkään olla kyllä kovinkaan suurissa kannoissa. Että se siitä selityksestä. Tais vaan pakko olla pitää MM: n vanha lupaus latvalinnustuksesta vahvojen metsästysjärjestöjen paineessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomatonta, ihme on tapahtunut. Metsästäjäliitto on herännyt syväjäästä ja antaa kerrankin järkevän kehotuksen. Se ei vain tehoa. Suot ja aukot pitää rauhoittaa. Lisäksi kyttäämällä ja pahimmillaan kuvastamalla tapahtuva pyynti pitää kieltää koska nämä pyyntimuodot kohdistuu kaikkein tärkeimpiin lintuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsästäjien tulisi itse oman maineensa vuoksi hoitaa valvontaa esim. metsäautoteiden varsilla salametsästäjien kiinni saamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoja teorioita. Lintu kun lähtee aamulla maasta lentoon,on mahdotonta sanoa sen ikää ennen ampumista. Sukupuolen pystyy erottamaan sekä metsolla että teerellä. Kannan hoitoa voi harrastaa,kun jättää naaraan ampumatta. Ķirjoittajan olisi syytä lähteä lintumetsälle kirjoituspöydän takaa. Metsäkanalinnut ovat kaikki nuoria( alle kymmenvuotiaita). Petolinnut elävät yleensä yli 30 vuotiaiksi. Niiden hävittäminen kuten myös muiden petojen on parasta riistanhoitoa. Kanahaukan istutusohje: Kanahaukka istutetaan kuten peruna. Ei ole väliä,onkopystö vai nokka alaspäin. Lopputulos on aina hyvä kanalinnuille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisko se teeri kuitenkin kanahaukalle tärkempi hengen pitämiseksi kuin metsästäjälle? Kanahaukka ottaa soitimelta ehkä yhden teeren / päivä ja metsästäjä saattaa hupinaan ampua yhdessä aamussa 5 lintua samalta pellolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei 5 lintua riitä, suon laidassa kiikarikiväärin kanssa kyttäävä ampuu pakettiautollisen lintuja päivässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään tekemistä. Kanahaukka ja mettälinnut ovat eläneet miljoona vuotta rinnatusten. Miten se nyt yhtäkkiä vaikuttaisi. Pikkusen kannattaa miettiä asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

17.9.
Seiväshyppääjä Minna Nikkanen, 31, lopettaa uransa – jätti jo aiemmin tämän kauden väliin
17.9.
Oululaistaustainen Juhani Järvi päätyi Raahen kautta ison vankilan johtajaksi Turkuun – "Näitä olosuhteita on turha kenenkään kadehtia, vangilla ei ole vapautta"
17.9.
Halla-ahon mielestä työministeri Harakan työllisyystoimet vaikuttavat "aika sosialistisilta"– "Painopiste näyttää olevan, että valtio maksaa palkat"
17.9.
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"
17.9.
Tuttu vinkkimies istuu penkin päässä tietokone sylissä – oululainen apuvalmentaja Sami Kurttila kääntää marginaalit Suomen eduksi Tilaajille
17.9.
Viisikko hehkuttaa budjetin koulutusrahoja – Kulmuni muisti alueellisuuden ja Andersson perusturvan varassa elävät
17.9.
Rinteen hallituksen ensimmäinen budjettiriihi valmis: Työllisyyteen 25 toimenpidettä, kuntatalouden kriisiin varaudutaan, korkeakoulutukseen 60 miljoonaa ensi vuodesta lähtien

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image